Garnek do szparagów — musisz go mieć przed sezonem!

Polecane produkty 26.03.2020


Idealny garnek do gotowania szparagów — czyli jaki?

Czym powinien charakteryzować się idealny garnek na szparagi? Naczynie to powinno być wysokie i smukłe. Gwarancją codziennych sukcesów w przyrządzaniu perfekcyjnych szparagów będzie naczynie o pojemności około 4 l, wysokości 24 cm i średnicy wahającej się od 16 do 24 cm. Do produkcji garnków do szparagów najczęściej wykorzystuje się stal nierdzewną lub szkło żaroodporne. Jednym z obowiązkowych elementów takiego naczynia jest specjalne sitko, w którym umieszcza się surowe szparagi, a po ugotowaniu — odcedza je i wyciąga z wody. Z powodzeniem wykorzystać można je także do gotowania innych warzyw na parze. Po wyjęciu sitka, garnek do gotowania szparag używany może być do przyrządzania makaronu spaghetti. Wybierając garnek szparagi, warto upewnić się, że posiada on nienagrzewające się uchwyty, które ułatwiać będą jego przenoszenie, bez obaw o poparzenie dłoni. Warto, aby w zestawie znajdowała się wykonana ze szkła pokrywa, która umożliwiać będzie bieżące kontrolowanie procesu gotowania szparagów. Aby w należyty sposób spełniała ona swoją funkcję, musi szczelnie przylegać do garnka do szparagów indukcja. Naczynie to powinno również nadawać się do mycia w zmywarce.
 
Nasz sklep internetowy Tadar.pl oferuje różnego rodzaju garnki do szparagów. Przykładem takiego naczynia jest garnek wielofunkcyjny z wkładem i pokrywką KonigHOFFER 4,7 l. Wykonany został on z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co stanowi gwarancję trwałości i odporności na uszkodzenia. Garnek do gotowania szparagów indukcja znakomicie sprawdzać będzie się również podczas odcedzania warzyw, makaronu czy pierogów. Zasługą tego jest dopasowany wkład z uchwytami posiadający otwory na całej powierzchni korpusu. Po jego wyjęciu, z naczynia tego korzystać można jak z klasycznego garnka. Garnek do gotowania szparagów sprzedawany jest w zestawie wraz z dopasowaną, szklaną pokrywką posiadającą  praktyczny, metalowy uchwyt oraz odpowietrznik pary. Garnek do gotowania szparagów nadaje się na każdego rodzaju kuchenkę — indukcyjną, ceramiczną, elektryczną czy gazową. Cena garnka do szparagów to około 85 zł.
 
Na Tadar.pl zaopatrzyć można się zarówno w pojedyncze garnki, jak i komplety garnków.
 
Zaglądając naszego bloga, dowiecie się między innymi, w jakim garnku gotować mleko oraz jak korzystać z naczynia, jakim jest szybkowar.
 

Jak gotować szparagi krok po kroku?

Aby szparagi zachwycały swoim smakiem, wybrać należy takie, których główki są zamknięte, a pędy — sprężyste i błyszczące. Warzywa te występują w 2 kolorach — białym oraz zielonym. Pierwsze z nich są bardziej włókniste, a co za tym idzie — przed ugotowaniem należy je nie tylko umyć, lecz również obrać, z pominięciem główek. Zarówno w przypadku białych, jak i zielonych szparagów, niezbędne jest odcięcie zdrewniałych końcówek. W tym celu wystarczy wygiąć warzywo — jego koniec samoistnie złamie się w odpowiednim miejscu.
 
Jak ugotować szparagi? Umieszczamy je w pozycji pionowej we wspomnianym powyżej specjalnym garnku do szparagów wyposażonym w sitko, tak by ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Aby ułatwić sobie tę czynność, można je związać sznurkiem. Jak się gotuje szparagi? Do wody należy dodać odrobinę soli. Jak gotować szparagi? Robić powinno się to pod przykryciem, na średnim ogniu. Zielone szparagi będą gotowe po około 8 minutach, a białe — od 10 do 15. Idealnie ugotowane, zachowają swój naturalny kolor, jędrność i sprężystość.
 
W jakim naczyniu należy gotować szparagi? Bogaty wybór wysokiej jakości garnków do szparagów w przystępnych cenach znajdziecie w naszym sklepie Tadar.pl!