Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋

Porady 9.11.2025

Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.

Czym jest soljanka i sk膮d pochodzi ta zupa?

Rosyjska zupa soljanka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, kt贸re zdoby艂o ogromn膮 popularno艣膰 r贸wnie偶 w Ukrainie i Bia艂orusi. Historia tej zupy si臋ga XVIII wieku, kiedy powsta艂a jako spos贸b na wykorzystanie pozosta艂o艣ci r贸偶nych w臋dlin i mi臋s. Nazwa "soljanka" pochodzi od s艂owa "s贸l", co doskonale oddaje charakterystyczny s艂ony smak tej potrawy.

Zupa solianka charakteryzuje si臋 unikalnym po艂膮czeniem smak贸w - kwa艣no艣ci pochodz膮cej z kiszonych og贸rk贸w i ich zalewy, s艂ono艣ci w臋dlin oraz delikatnej s艂odyczy pomidor贸w i papryki. Ten aromat uzyskany dzi臋ki dodatkom jak li艣膰 laurowy i ziele angielskie sprawia, 偶e solianka jest jedn膮 z najbardziej rozpoznawalnych zup wschodnioeuropejskich.

Rosyjska zupa solianka tradycyjnie przygotowywana jest na bogatym wywarze mi臋snym, cho膰 wsp贸艂cze艣nie powsta艂y r贸wnie偶 warianty rybne i wegetaria艅skie. To pyszna i syc膮ca zupa, kt贸ra doskonale sprawdza si臋 jako pe艂nowarto艣ciowy posi艂ek w ch艂odne dni.

Sk艂adniki potrzebne do soljanki

Do przygotowania klasycznej soljanki mi臋snej potrzebujesz r贸偶norodnych sk艂adnik贸w, kt贸re tworz膮 niepowtarzalny bukiet smak贸w. Podstaw膮 jest mieszanka r贸偶nych rodzaj贸w mi臋sa i w臋dlin - najlepiej sprawdz膮 si臋 kie艂basa, szynka i boczek w臋dzony. Ta kombinacja zapewnia g艂臋boki, mi臋sny aromat.

Warzywa stanowi膮 r贸wnie wa偶ny element: cebula, marchewka i koncentrat pomidorowy tworz膮 aromatyczn膮 baz臋. Kluczowym sk艂adnikiem s膮 og贸rki kiszone pokrojone w plasterki oraz ich zalewa, kt贸re nadaj膮 zupie charakterystyczny kwa艣ny smak. Koniecznie dodaje si臋 r贸wnie偶 oliwki i plasterki cytryny na ko艅cu gotowania.

Do przyprawienia u偶yj pieprzu, li艣cia laurowego i ziela angielskiego. Opcjonalnie mo偶esz doda膰 kapary dla dodatkowej pikantno艣ci. Do przygotowania potrzebujesz garnka, deski do krojenia oraz no偶a. Wywar mi臋sny mo偶esz przygotowa膰 z 偶eberek w臋dzonych i surowych, gotuj膮c je na ma艂ym ogniu do mi臋kko艣ci.

Jak zrobi膰 soljank臋 krok po kroku

Przygotowanie soljanki sk艂ada si臋 z kilku etap贸w, ale sam przepis nie jest skomplikowany. Rozpocznij od przygotowania bogatego wywaru mi臋snego w garnku o odpowiedniej pojemno艣ci.

Krok 1: Ugotuj wywar z 偶eberek w臋dzonych i surowych wraz z li艣ciem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na ma艂ym ogniu przez oko艂o 2 godziny, a偶 mi臋so b臋dzie mi臋kkie. Mi臋so wyjmij, obierz z ko艣ci i pokr贸j na kawa艂ki.

Krok 2: Na patelni podsma偶 drobno pokrojon膮 cebul臋 na oleju lub smalcu. Dodaj marchewk臋 pokrojon膮 w p贸艂plasterki i przesma偶y膰 przez kilka minut, a偶 warzywa zmi臋kn膮.

Krok 3: Kie艂bas臋 pokr贸j w plasterki i podsma偶 na oddzielnej patelni do z艂ocistego koloru. Dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli i marchewki, wymieszaj i sma偶 przez chwil臋.

Krok 4: Zawarto艣膰 patelni prze艂贸偶 do garnka z wywarem. Dodaj pokrojone w plasterki og贸rki kiszone i wlej cz臋艣膰 zalewy z kiszonych og贸rk贸w wed艂ug w艂asnego smaku.

Krok 5: Gotuj soliank臋 przez oko艂o 20 minut, aby smaki si臋 po艂膮czy艂y. Na ko艅cu dodaj oliwki, plasterki cytryny i mi臋so z 偶eberek. Dopraw sol膮 i pieprzem, pami臋taj膮c, 偶e zupa powinna mie膰 s艂ono-kwa艣ny smak.

Krok 6: Zup臋 podawaj gor膮c膮 z kleksem g臋stej 艣mietany i posypan膮 natk膮 pietruszki. Solianka doskonale smakuje z ciemnym chlebem 偶ytnim.

Warianty soljanki - mi臋sna, rybna i wegetaria艅ska

Klasyczna solianka mi臋sna to najbardziej popularna wersja tej zupy, przygotowywana z mieszank膮 r贸偶nych w臋dlin i mi臋s. Mo偶na u偶y膰 wszystkich dost臋pnych w臋dlin - od kie艂basy przez boczek po szynk臋. Im wi臋ksza r贸偶norodno艣膰, tym bogatszy smak otrzymasz.

Solianka rybna to r贸wnie tradycyjna wersja, popularna zw艂aszcza w nadmorskich regionach Rosji. Przygotowuje si臋 j膮 z 艂ososiem, dorszem, makrel膮 lub innymi rybami morskimi. Wywar robi si臋 z g艂贸w i o艣ci ryb, a do zupy dodaje si臋 filety pokrojone w kawa艂ki. Aromat dope艂niaj膮 te same sk艂adniki co w wersji mi臋snej.

Wersja wegetaria艅ska zyskuje popularno艣膰 w艣r贸d os贸b unikaj膮cych mi臋sa. Zamiast w臋dlin u偶ywa si臋 pieczarek, soczewicy lub tofu, a wywar przygotowuje z warzyw. Zachowuje charakterystyczny kwa艣ny smak dzi臋ki og贸rkom kiszonym i ich zalewie. Mo偶na wzbogaci膰 j膮 dodatkowymi warzywami jak kapusta kiszona.

Z czym podawa膰 soliank臋?

Solianka najlepiej smakuje z tradycyjnymi dodatkami, kt贸re podkre艣laj膮 jej wschodnioeuropejski charakter. Kwa艣na 艣mietana to klasyczny dodatek, kt贸ry 艂agodzi intensywny smak zupy i dodaje kremowo艣ci. Dodawaj j膮 bezpo艣rednio do talerza tu偶 przed podaniem.

艢wie偶e zio艂a, szczeg贸lnie koperek i natka pietruszki, doskonale komponuj膮 si臋 ze smakiem soljanki. Posyp nimi zup臋 tu偶 przed podaniem - dodadz膮 艣wie偶o艣ci i koloru. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 przybor贸w kuchennych do delikatnego siekania zi贸艂.

Ciemny chleb 偶ytni lub pumpernikiel to idealne pieczywo do soljanki. Jego intensywny smak harmonijnie komponuje si臋 z bogatym aromatem zupy. Podawaj na zastawie sto艂owej, pami臋taj膮c o odpowiednich 艂y偶kach do zupy.

FAQ - najcz臋艣ciej zadawane pytania

1. Czy soljanka jest kwa艣na?

Tak, charakterystyczny kwa艣ny smak to podstawowa cecha soljanki. Kwa艣no艣膰 pochodzi g艂贸wnie z og贸rk贸w kiszonych, ich zalewy oraz cytryny dodawanej na ko艅cu gotowania. Ten s艂ono-kwa艣ny profil smakowy jest tym, co wyr贸偶nia soliank臋 spo艣r贸d innych zup rosyjskich.

2. Jakie mi臋so najlepiej pasuje do soljanki?

Najlepiej sprawdza si臋 mieszanka r贸偶nych w臋dlin - kie艂basa, boczek w臋dzony, szynka, a tak偶e resztki pieczonego mi臋sa. Im wi臋cej r贸偶nych rodzaj贸w u偶yjesz, tym bogatszy b臋dzie smak. Mo偶na r贸wnie偶 doda膰 mi臋so z przygotowanego wcze艣niej wywaru z 偶eberek w臋dzonych.

3. Czy mo偶na zrobi膰 soliank臋 bez mi臋sa?

Absolutnie tak! Wegetaria艅ska wersja soljanki u偶ywa pieczarek, tofu lub soczewicy zamiast mi臋sa. Wywar przygotowuje si臋 z warzyw, zachowuj膮c wszystkie pozosta艂e sk艂adniki - og贸rki kiszone, oliwki, papryk臋 i przyprawy. Smak pozostaje r贸wnie intensywny i satysfakcjonuj膮cy.

4. Jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 soliank臋?

W lod贸wce solianka zachowuje 艣wie偶o艣膰 przez 3-4 dni. Po tym czasie sk艂adniki si臋 "przegryzaj膮", co cz臋sto sprawia, 偶e zupa smakuje jeszcze lepiej. Przed podaniem wystarczy delikatnie podgrza膰 na ma艂ym ogniu, uwa偶aj膮c, aby nie zagotowa膰.

5. Czy solianka musi by膰 ostra?

Tradycyjna soljanka nie jest pikantna w sensie ostrej papryczki, ale ma intensywny, pieprzny smak. G艂贸wnym elementem jest po艂膮czenie s艂ono艣ci w臋dlin, kwa艣no艣ci og贸rk贸w i 艂agodnej s艂odyczy papryki. Mo偶esz regulowa膰 intensywno艣膰 smaku dodaj膮c wi臋cej lub mniej pieprzu oraz zalewy z og贸rk贸w.

6. Z jakiego kraju pochodzi soljanka?

Soljanka pochodzi z Rosji, gdzie jest jedn膮 z najpopularniejszych tradycyjnych zup. Rozprzestrzeni艂a si臋 jednak na ca艂y region wschodnioeuropejski, zyskuj膮c du偶膮 popularno艣膰 na Ukrainie, Bia艂orusi i w innych krajach by艂ego ZSRR. Ka偶dy region ma swoje lokalne warianty tej zupy.

Czytaj tak偶e:

Zupa na Sylwestra - 13 pysznych pomys艂贸w!

Zupa serowa - przepis

Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci

Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!

Zupa grzybowa z mro偶onych grzyb贸w -- jak j膮 przygotowa膰?

4 rozgrzewaj膮ce zupy na zimowe dni

Niezawodna pomidor贸wka - jak j膮 ugotowa膰?

Jak zrobi膰 prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Zupa og贸rkowa w 7 ods艂onach

Zupa szczawiowa - sekrety przepysznej szczawi贸wki