10 argumentów za gotowaniem na parze
Jak gotować na parze?
Wielu osobom wydaje się, że gotowanie posiłków na parze jest trudne i czasochłonne. Jednak tak naprawdę może to robić każdy i to z wyśmienitym efektem. Wystarczy mieć odpowiedni garnek. Jaki? Gotowanie na parze wymaga, aby wlana do naczynia woda nie miała kontaktu ze składnikami. W momencie, gdy twoja kuchenka doprowadzi wodę do wrzenia, powstanie gorąca para, która odpowiada za dogłębne wnikanie w mięsa, czy też warzywa i ich obróbkę termiczną. Aby tak się stało, garnek do gotowania na parze musi być wyposażony w sitko lub rodzaj durszlaka, który zapewni swobodny przepływ pary. Całość powinna być też jak najbardziej szczelna, aby skumulowana para jak najdłużej podgrzewała poszczególne składniki posiłku, jednocześnie zachowując ich naturalne walory. Więcej na temat tego, jak gotować na parze możesz przeczytać w jednym z naszych poprzednich artykułów zawierających kompletny poradnik.
Gotowanie na parze – dlaczego warto?
Jak widzisz, gotowanie na parze jest bardzo proste i może to robić każdy. Nie bez powodu na takie przygotowywanie posiłków decyduje się coraz więcej osób. Dlaczego warto mieć takie naczynia? Dobry garnek z dedykowanym sitkiem lub twój ulubiony z pasującym durszlakiem mogą sprawić, że odkryjesz całkiem nowe oblicze znanych składników. Co więcej, warto docenić, że gotowanie na parze:- Pozwala na przygotowanie potraw dietetycznych
- Wspomaga proces odchudzania
- Zatrzymuje w składnikach naturalny smak
- Dba o idealną soczystość składników
- Podkreśla naturalny kolor jedzenia (np. warzyw), sprawiając, że wygląda bardzo apetycznie
- Chroni właściwości odżywcze zawarte w gotowanych na parze daniach
- Skraca czas przygotowania wielu potraw
- Może odbywać się piętrowo
Co gotować na parze?
Jedną z wielu zalet gotowania na parze jest fakt, że w ten sposób można przygotować naprawdę wiele składników. Wiele osób interesuje zwykle, ile można dzięki temu schudnąć lub jaki jest czas takiego przygotowania posiłku. Wiele zależy od tego, co chcesz przygotować do jedzenia dzięki możliwości gotowania na parze w specjalnym garnku. Jedno jest pewne. Tym sposobem da się ugotować wyśmienite:- Mięsa (filety z kurczaka, filety rybne, piersi drobiowe, wieprzowinę, a nawet wołowinę na parze)
- Warzywa (brokuł, kalafior, cukinia, marchew, por, szparagi, ziemniaki i wiele innych)
- Owce morza (np. krewetki lub ośmiornice)
- Ryż, makaron, kaszę
- Jajka
Warto przeczytać
Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
Gotowanie jest sztuką, która wymaga od nas odpowiednich narzędzi. To właśnie one umożliwiają przygotowanie wybornych dań, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia! Dobre akcesoria kuchenne powinny więc znaleźć się w każdej kuchni – zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po patelnie Piccante Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Glossy Copper Starke PRO – eleganckie niczym patelnie miedziane
Patelnie to nie tylko naczynia umożliwiające sprawne przygotowywanie potraw. To także ozdoba kuchni – pięknie wykonane patelnie mogą być dumą każdego kucharza. Jeśli zwracasz uwagę nie tylko na funkcjonalność, ale również na design, z pewnością przypadną ci do gustu patelnie Glossy Copper Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Black Copper Starke PRO – eleganckie i praktyczne uzupełnienie Twojej kuchni
Naczynia kupujemy rzadko, gdyż traktujemy je jako swojego rodzaju inwestycję. Im bardziej są odporne na ścieranie, tym lepiej – eksploatujemy je przecież każdego dnia. Nikt jednak nie powiedział, że trwałe naczynia nie mogą pięknie wyglądać. Kolekcja Black Copper udowadnia, że to, co piękne może być także bardzo wytrzymałe.
czytaj więcejNaczynia Sirius Starke PRO – ultrawytrzymały pomocnik w Twojej kuchni
Bezpieczne, zdrowe i wytrzymałe naczynia to marzenie każdego kucharza. Na szczęście takie marzenia są bardzo proste do spełnienia. Naczynia idealne dla fanów gotowania to chociażby Sirius Starke PRO. Co świadczy o ich jakości? Dlaczego są wyjątkowym produktem na rynku?
czytaj więcejPyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym – nie pieczona, tylko smażona!
Dobrej pizzy nigdy za dużo, również na naszym blogu. Co jakiś czas lubimy wracać do tego tematu, zarówno bez okazji, jak i tak jak tym razem. Dziś jest bowiem Dzień Pizzy, który uwielbiamy świętować na swój sposób i z nowymi przepisami. W ubiegłym roku testowaliśmy np. wegańskie warianty tego dania oraz eksperymentowaliśmy z grubością ciasta. Zajmijmy się więc tym razem czymś zupełnie nowym. Każdy o tym słyszał, lecz nie każdy odważył się spróbować. Czy pizza z patelni to dobry pomysł? Smaczny? Oddający piękno tradycji tej potrawy wypiekanej w specjalnych piecach opalanych drewnem? Zaczynamy smażenie pizzy!
czytaj więcejTeflon w kuchni – zastosowanie i właściwości
Globalna popularność tworzywa Teflon nie wzięła się znikąd. W pewnym miejscu historii doszło do szczęśliwego zbiegu okoliczności. W jego wyniku powstała substancja o śladowym poziomie adhezji (bardzo niskiej energii powierzchniowej, znacząco zmniejszającej tarcie), która jednocześnie była niezwykle odporna na niemal wszystkie substancje chemiczne (poza najmocniejszymi kwasami) oraz wysoką temperaturę. W krótkim czasie politetrafluoroetylen PTFE znalazł zastosowanie w… przemyśle motoryzacyjnym. Pokryte nim części ruchome np. silnika zużywały się wolniej, gdyż generowały miedzy sobą mniejsze tarcie. Niedługo potem Teflon został zarejestrowany, jako znak towarowy i zawitał do kuchni na całym świecie – najpierw w patelniach, a później również w garnkach!
czytaj więcejPowłoka GREBLON non-stick – sposób na nieprzywierające garnki i patelnie
Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą to dziś w kuchni standard. Przyzwyczailiśmy się, że możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez dodatku oleju, czy też masła. Chcemy jeść zdrowiej. Oczekujemy również innowacji, które ułatwią mycie tego typu naczyń. Dlaczego więc coraz częściej korzystamy z nieprzywierającej powłoki GREBLON? Jakie są jej rodzaje i właściwości? Gdzie tkwi jej przewaga nad innymi powłokami non-stick? Oto wszystko, co warto o niej wiedzieć!
czytaj więcejDekoracje świąteczne – najciekawsze pomysły na święta 2020
Zbliżające się święta wprowadzają wokoło wyjątkową atmosferę oczekiwania. Wiele osób jest ciekawych tego, co dostaną. Inni już snują plany i pomysły na święta. Powstają pierwsze listy prezentów, dań, a nawet zaczynamy się rozglądać za nowymi ozdobami gwiazdkowymi. Czasem jest to nowy świecznik, innym razem kolekcja bombek do przyozdobienia choinki. Są też nowe ozdoby na stół. Sprawdźmy wspólnie, co święta 2020 mogą zaoferować w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcejCo kupić na święta do 50 zł? 7 pomysłów na prezent!
Ograniczony budżet wcale nie musi być powodem nieudanego prezentu świątecznego. Pomysły na tanie prezenty można znaleźć z łatwością. Wystarczy poszukać, by zainspirować się i dać coś ładnego oraz praktycznego mamie, tacie, siostrze, żonie, bratu, dziewczynie i chłopakowi. Oferta sklepu internetowego Tadar.pl jest gotowa, by doradzić ci, co kupić na święta do 50 zł. Sprawdź nasze pomysły lub poszukaj na własną rękę czegoś równie dobrze wykonanego oraz użytecznego pod choinkę.
czytaj więcej