10 argumentów za gotowaniem na parze

Wiele osób skupia się w swojej diecie na doborze zdrowych składników. Niemniej ważny jest też sposób ich przygotowania. Smażenie w głębokim tłuszczu potrafi stworzyć smaczny efekt na talerzu, ale nie jest zbyt polecane przy dbaniu o linię, kondycję organizmu, a w dłuższej perspektywie może przyczynić się do powstania wielu chorób np. układu krwionośnego. A gdyby tak zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć gotowanie… na parze? To nie takie trudne i może przynieść ci wiele korzyści!
Jak gotować na parze?
Wielu osobom wydaje się, że gotowanie posiłków na parze jest trudne i czasochłonne. Jednak tak naprawdę może to robić każdy i to z wyśmienitym efektem. Wystarczy mieć odpowiedni garnek. Jaki? Gotowanie na parze wymaga, aby wlana do naczynia woda nie miała kontaktu ze składnikami. W momencie, gdy twoja kuchenka doprowadzi wodę do wrzenia, powstanie gorąca para, która odpowiada za dogłębne wnikanie w mięsa, czy też warzywa i ich obróbkę termiczną. Aby tak się stało, garnek do gotowania na parze musi być wyposażony w sitko lub rodzaj durszlaka, który zapewni swobodny przepływ pary. Całość powinna być też jak najbardziej szczelna, aby skumulowana para jak najdłużej podgrzewała poszczególne składniki posiłku, jednocześnie zachowując ich naturalne walory. Więcej na temat tego, jak gotować na parze możesz przeczytać w jednym z naszych poprzednich artykułów zawierających kompletny poradnik.
Gotowanie na parze – dlaczego warto?
Jak widzisz, gotowanie na parze jest bardzo proste i może to robić każdy. Nie bez powodu na takie przygotowywanie posiłków decyduje się coraz więcej osób. Dlaczego warto mieć takie naczynia? Dobry garnek z dedykowanym sitkiem lub twój ulubiony z pasującym durszlakiem mogą sprawić, że odkryjesz całkiem nowe oblicze znanych składników. Co więcej, warto docenić, że gotowanie na parze:- Pozwala na przygotowanie potraw dietetycznych
- Wspomaga proces odchudzania
- Zatrzymuje w składnikach naturalny smak
- Dba o idealną soczystość składników
- Podkreśla naturalny kolor jedzenia (np. warzyw) sprawiając, że wygląda bardzo apetycznie
- Chroni właściwości odżywcze zawarte w gotowanych na parze daniach
- Skraca czas przygotowania wielu potraw
- Może odbywać się piętrowo
Co gotować na parze?
Jedną z wielu zalet gotowania na parze jest fakt, że w ten sposób można przygotować naprawdę wiele składników. Wiele osób interesuje zwykle, ile można dzięki temu schudnąć lub jaki jest czas takiego przygotowania posiłku. Wiele zależy od tego, co chcesz przygotować do jedzenia dzięki możliwości gotowania na parze w specjalnym garnku. Jedno jest pewne. Tym sposobem da się ugotować wyśmienite:- Mięsa (filety z kurczaka, filety rybne, piersi drobiowe, wieprzowinę, a nawet wołowinę na parze)
- Warzywa (brokuł, kalafior, cukinia, marchew, por, szparagi, ziemniaki i wiele innych)
- Owce morza (np. krewetki lub ośmiornice)
- Ryż, makaron, kaszę
- Jajka
Warto przeczytać

Dekoracje świąteczne – najciekawsze pomysły na święta 2020
Zbliżające się święta wprowadzają wokoło wyjątkową atmosferę oczekiwania. Wiele osób jest ciekawych tego, co dostaną. Inni już snują plany i pomysły na święta. Powstają pierwsze listy prezentów, dań, a nawet zaczynamy się rozglądać za nowymi ozdobami gwiazdkowymi. Czasem jest to nowy świecznik, innym razem kolekcja bombek do przyozdobienia choinki. Są też nowe ozdoby na stół. Sprawdźmy wspólnie, co święta 2020 mogą zaoferować w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Co kupić na święta do 50 zł? 7 pomysłów na prezent!
Ograniczony budżet wcale nie musi być powodem nieudanego prezentu świątecznego. Pomysły na tanie prezenty można znaleźć z łatwością. Wystarczy poszukać, by zainspirować się i dać coś ładnego oraz praktycznego mamie, tacie, siostrze, żonie, bratu, dziewczynie i chłopakowi. Oferta sklepu internetowego Tadar.pl jest gotowa, by doradzić ci, co kupić na święta do 50 zł. Sprawdź nasze pomysły lub poszukaj na własną rękę czegoś równie dobrze wykonanego oraz użytecznego pod choinkę.
czytaj więcej
W czym pić piwo?
Choć samo pytanie postawione w tytule może wydawać się banalne, to warto poświęcić mu chociaż chwilę. Przyjemność z picia dobrego piwa to bowiem nie tylko kwestia jego smaku, ale i podania, komfortu kosztowania, czy samej temperatury napoju. Niewątpliwie warto mieć w swoim domu odpowiednie szklanki do piwa. Właściwie są one także dobrym pomysłem na prezent. Istnieją też kufle i szklanki do piwa na nóżce – rozważmy więc przez chwilę każdą z tych możliwości.
czytaj więcej
Jak wybrać dobre garnki do gotowania? Tadar radzi!
Jeśli lubisz gotować to oczywiste, że chcesz kupić dobre garnki. Właściwie to nie, prawda? Ty nie szukasz tych, które są po prostu OK. Jesteś tu, bo marzą ci się najlepsze garnki w dobrej cenie. Dlaczego? Garnki służą do gotowania. Dobre garnki są praktyczne i trwałe. Najlepsze spośród garnków chronią natomiast smak i aromat potraw, doskonale regulują nawilżenie składników, nadają się do mycia w zmywarce, działają na płycie indukcyjnej i ogólnie dbają o twój komfort i satysfakcję estetyczną. Jak je zatem znaleźć i wybrać? O tym kilka słów od sklepu internetowego Tadar.pl pełnego codziennych sukcesów!
czytaj więcej
Jakie są rodzaje kieliszków do wina?
To, jakie wino pijemy, determinuje wybór kieliszka. Dlaczego? Rodzaje kieliszków nie są tylko fanaberią eleganckich przyjęć i osób z wyższych sfer. Odpowiedni kształt ma za zadanie podkreślić barwę trunku, zapewnić wygodę picia, a także zadbać, aby bukiet aromatów był uwalniany w odpowiedni sposób. Właściwie wybrane lampki na wino mogą być ozdobą wielu ważnych chwil i specjalnych okazji. To dzięki nim ten alkohol wygląda tak apetycznie i smakuje tak wyśmienicie. Sprawdźmy wspólnie jakiej kieliszki do czerwonego, białego, a jakie do różowego wina powinno się wybierać.
czytaj więcej
Patelnia na indukcję – o czym musisz wiedzieć przed zakupem?
Jeśli masz w swojej kuchni patelnię na indukcję, to zapewne wiesz, jak uniwersalna potrafi być. Dzięki specjalnej budowie współpracuje z posiadaną przez ciebie płytą indukcyjną. Znaczy to również, że możesz używać jej na innych kuchenkach – gazowych, ceramicznych lub elektrycznych. Co jednak warto wiedzieć przed zakupem takiej patelni na indukcję? Jak znaleźć ten najlepszy model wśród wielu innych? Tadar radzi!
czytaj więcej
Mop płaski – jaki wybrać? 4 propozycje
Podłogę nie wystarczy odkurzać, aby była w pełni czysta. Przynajmniej raz w tygodniu warto także ją umyć, aby pozbyć się brudu. Jeśli tego nie zrobimy, może okazać się, że niedługo płytki w kuchni staną się ciemne i lepkie, a panele w salonie utracą swoje naturalne walory wizualne. Wystarczy jednak odpowiedni mop płaski, aby uporać się z tym wyzwaniem. Który wybrać spośród tak wielu propozycji? Tadar radzi!
czytaj więcej
10 rodzajów kaw i jak je podawać
Mocna lub słaba. Mielona lub rozpuszczalna (a czasem nawet zbożowa). Dla każdego pod pojęciem dobra kawa kryje się coś innego. Niektórzy wolą pić ją z ulubionego kubka termicznego, inni nie wyobrażają sobie, by była podana inaczej niż w porcelanowej filiżance. Czy rodzaj kawy determinuje sposób jej serwowania? Co wspólnego mają z tym gatunki kawy? O czym nie powinno się nigdy zapomnieć, chcąc cieszyć się tym pełnym energii napojem? Warto poznać odpowiedzi na te pytania ze sklepem internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Szynkowary – co warto o nich wiedzieć przed zakupem?
Niejeden lub niejedna oddaliby wiele za możliwość spróbowania wędliny o naturalnym smaku oraz głębokim aromacie. Najlepiej takiej, skomponowanej z ulubionego mięsa i przypraw. Koniecznie przygotowanej naturalnymi metodami i bez dodatku sztuczności – konserwantów i wielu innych wzmacniaczy smaku lub zapachu. Z takim schabem, szynką lub karkówką, niejedna kanapka zyska ciekawego wyrazu i wzbogaci śniadanie. Ociągnięcie tego celu jest proste. Potrzebujesz szynkowaru. Co to takiego? Jak działa? Czym kierować się przy wyborze? O tym na blogu sklepu internetowego Tadar.pl!
czytaj więcej