Pianki na ognisko – przepis na udane ognisko
Pianki to taka przekąska, która świetnie smakuje jedzona wprost z torebki, jak również opiekana nad ogniem. Jeżeli nie masz pomysłu, co oprócz mięsa i warzyw zaserwować przy okazji ogniska, sięgnij po pianki. Będzie to przysmak w prawdziwie amerykańskim stylu, który przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.
Pianka na ognisko – co warto wiedzieć?
Marshmallows, czyli po prostu pianki z ogniska, to chętnie jedzona przekąska w Stanach Zjednoczonych. Wyróżnia się słodkim smakiem i charakterystyczną konsystencją. Sposób przygotowania takiego przysmaku jest bardzo prosty. Wystarczy nabić produkt na kij i zadbać o umieszczenie pianki nad ogniskiem.
Jeżeli natomiast decydujesz się na grillowanie pianek, warto sięgnąć po akcesoria do grilla, np.: wykałaczki patyczki do szaszłyków bambusowe, które pozwolą Ci na bezpieczne grillowanie marshmallows’ów.
Podczas opiekania pianki trzeba uważać, by nie wpadła do ogniska. Takie jedzenie dość szybko się karmelizuje, staje się bardzo miękkie, a to stwarza ryzyko łatwego ześlizgnięcia się pianki z patyka.
Czytaj także: Jak zrobić ziemniaki z ogniska?
Zapewne planujący zrobienie grilla, wahają się, gdzie można kupić pianki na ognisko. Okazuje się jednak, że to dość łatwo dostępny produkt, który można znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Chcąc zdobyć pianki na ognisko najlepiej jednak wybrać się do super marketu, w którym wybór produktów jest nieco szerszy niż w osiedlowym sklepiku. To pozwoli zakupić pianki, np. w opakowaniu o pożądanej wielkości.
Pianki na ognisku mogą stanowić smaczne urozmaicenie spotkania w ogrodzie. Można zaserwować je obok grillowanych warzyw czy mięsa.
Czytaj także: Jak zorganizować garden party?
Z czego są pianki na ognisko?
Pianki do jedzenia na ognisko produkuje się z prostych składników, takich jak m.in.: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy albo glukozowy, żelatyna oraz woda. Właśnie ze względu na obecność w składzie cukru, w Polsce często określane są mianem pianek cukrowych. Pianki na ognisko zwykle wytwarzane są w kształcie walca lub innych figur.
Skład pianki na ognisko nie zachęca miłośników zdrowego odżywiania do ich konsumpcji. Od czasu do czasu warto jednak sięgnąć po takie słodycze prosto z ogniska.
Czytaj także: Co można upiec na ognisku?
Jakie pianki na ognisko?
Pianki do pieczenia na ognisku są powszechnie dostępne w sklepach. Można wybierać spośród wielu smaków, np. waniliowego, owocowego, a także licznych wzorów. Obecnie pianki na ognisko możesz kupić nie tylko w kształcie klasycznego walca, ale też np. zwierzątek czy serduszek. Takie nietypowe wersje pianek z pewnością zwrócą uwagę najmłodszych.
Wybierając pianki na ognisko, sprawdź, czy producent wskazuje, że produkt nadaje się do podgrzewania. Warto wybierać pianki bezpośrednio przeznaczone do grillowania czy na ognisko. Pianki bez tego typu oznaczeń mogą, lecz nie muszą, gorzej reagować na obróbkę termiczną. Jeżeli np. wolisz wybrać pianki, które są tańsze, ale nie ma w ich opisie mowy o tym, że można je grillować, warto porównać ich skład z piankami reklamowanymi jako jedzenie na ognisko.
Czytaj także: Jak zrobić kociołek na ognisku?
Pianki Marshmallow na ognisko
Amerykańskie pianki na ognisko to tradycyjny przysmak, który można mieć w swoim domu. Obecnie bez trudu kupisz klasyczne Marshmallow na ognisko w praktycznie każdym sklepie.
Całkiem słusznie mogą kojarzyć się z amerykańskimi filmami, których fabuła koncentruje się na obozach letnich dla dzieci. Na tego typu zgrupowaniach są chętnie jedzone przez młodych skautów.
Czytaj także: Jak zrobić ognisko w ogrodzie?
Czy pianki Jojo nadają się na ognisko?
Opinie dotyczące tego, czy pianki Jojo nadają się na ognisko, są podzielone. Niektórzy smakosze uważają, że to najlepszy wybór i sugerują wybierać pianki w wersji białej. Z kolei inni twierdzą, że jeżeli na opakowaniu nie ma mowy o tym, że pianki Jojo mogą być wykorzystywane w przepisach na ognisko, nie należy ich przyrządzać na ogniu.
W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przetestowanie różnych marek pianek.
Jak zrobić pianki na ognisko?
Jak piec pianki na ognisku? Aby pianki zrobiły się miękkie w środku i przyrumienione, twardsze na zewnątrz, warto trzymać je nieco dalej od ognia. Wówczas będą piekły się dłużej, za to będą lepiej smakować.
Jeżeli nie masz czasu na ognisko, pianki możesz także podsmażyć na patelni z dodatkiem przypraw z przyprawnika. Ich słodycz może zostać w ciekawy sposób przełamana dzięki zastosowaniu soli.
Interesującym jest również przepis na pianki na ognisko, znany w Stanach Zjednoczonych pod nazwą S’mores. Wyrażenie stanowi skrót od określenia „something more”, czyli „coś więcej”. Jego przyrządzenie jest banalnie proste.
Czytaj także: Akcesoria na grilla — 5 najpotrzebniejszych!
Pianki na ognisko – przepis:
Piecz piankę kilka minut nad ogniem. Następnie połóż ją na krakersa. Na piance umieść kostkę mlecznej czekolady i przykryj drugim krakersem. Z kolei, gdy korzystasz z grilla, specjał możesz przyrządzić w inny sposób. Wszystkie składniki ułóż według przedstawionej kolejności, a potem zawiń całość w folię aluminiową. Na koniec umieść przysmak na grillu. Po kilku minutach pianki będą gotowe do jedzenia. Wystarczy położyć zawinięty, gorący deser na desce kuchennej i rozciąć folię wykorzystując nóż.
Czytaj także: Dania z kociołka myśliwskiego
Pianki na ognisko – jak smakują?
To, jak smakują pianki z ogniska, zależy przede wszystkim od rodzaju zakupionych pianek, a także zastosowanych dodatków. Generalnie jednak pianki to słodka przekąska i z tego powodu mogą nie przypaść każdemu do gustu.
Czytaj także: Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej