Bób smażony - co do niego dodać, do czego podawać?

Porady 21.05.2024

Bób to pyszne, letnie warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów i dodać do różnych potraw. Warto dowiedzieć się, jakie dodatki pasują do jego smażonego wariantu. Wbrew pozorom można go jeść na naprawdę wiele sposobów.

Bób smażony na każdą okazję

Bób smażony to świetna propozycja dla wegan i wegetarian, jednak sprawdzi się również jako urozmaicenie diety osób spożywających na co dzień mięso. Będzie też świetną przekąską imprezową. Tak naprawdę istnieje wiele sposobów na to, jak wykorzystać bób smażony. Przepisy na obiad? Znajdzie się niejeden. Na sałatki, lunche lub zdrowe przekąski? Czemu nie! Bób można łączyć z wieloma przyprawami czy otoczyć ulubioną panierką, by wydobyć z niego najlepszy smak. Sprawdzi się jako dodatek do innych składników dania lub jako samodzielna przekąska.

Przepis na smażony bób – jaki wybrać?

Przepis na bób smażony na maśle z cebulą i czosnkiem to jedna z najbardziej popularnych propozycji. Warto posypać go tartym parmezanem. Smażony bób będzie świetną alternatywą dla chipsów podczas imprezy ze względu na swoją chrupiącą, smażoną skórkę. Trzeba go przyrządzić w głębokim tłuszczu. W tym celu konieczne będą wysokiej jakości sprzęty i akcesoria kuchenne, takie jak patelnie czy wyciskacz do czosnku. Jak jeszcze urozmaicić smażony bób? Przepis z użyciem płatków drożdżowych nieaktywnych będzie doskonały w przypadku wegan. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bób smażony na patelni – jak zrobić?

Pamiętaj, że przed smażeniem bób należy ugotować. Czas gotowania będzie zależny od poziomu dojrzałości warzywa i preferowanej miękkości. Na patelni należy rozgrzać wybrany tłuszcz, dodać do smaku czosnek i przyprawy – przede wszystkim sól oraz pieprz. Smażenie bobu zajmuje około 3-5 minut, gdy się przyrumieni, można dodać starty parmezan czy płatki drożdżowe oraz trochę oliwy, by dodatki go dokładnie otoczyły. Bób smażony na patelni będzie smaczny zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i po ostygnięciu. W każdym przypadku cudownie chrupie.

Z czym smażyć bób?

Bób smażony z czosnkiem to niemal zawsze strzał w dziesiątkę. W przypadku imprezowych przekąsek sprawdzi się oczywiście bób smażony solony, który warto doprawić też pieprzem. Miłośnicy pikantnych smaków polubią bez wątpienia bób smażony z czosnkiem i chilli. Do tego warzywa doskonale pasuje drobno siekany koperek, a także natka pietruszki. Co w przypadku, gdy chcemy nieco bardziej urozmaicić danie i podawać je np. jako wartościowy obiad? Bób smażony z boczkiem i cebulą to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które uwielbiają smak wędzonki. Można dodać też np. pomidory i ser żółty. Smażony bób z czosnkiem i wędzoną papryką słodką oraz ostrą może z powodzeniem zastąpić popularne sklepowe przekąski. Każdy ma inne upodobania co do miękkości bobu – w zależności od długości czasu gotowania będzie on miękki i mączysty bądź zielony i chrupki. Wybieraj wysokiej jakości sprzęty kuchenne, by wydobyć z potraw najlepszy smak. W ofercie Tadar znajduje się m.in. świetna patelnia beztłuszczowa czy patelnie grillowe, a także wiele innych niezbędnych w Twojej kuchni akcesoriów!

Jak masz zamiar przygotować bób? Będziesz smażyć go z przyprawami, czy może zajadać zupełnie bez niczego?

Czytaj także: