Pierogi z bobem - zaskakująca sezonowa wariacja

Porady 18.05.2024

Bób to jeden z uwielbianych, letnich smakołyków. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. tworząc pyszne pierogi. Istnieje wiele wariantów tej potrawy, lecz my skupimy się przede wszystkim na propozycji z wędzonym boczkiem i cebulą. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste! Nie musisz posiadać dużego doświadczenia w gotowaniu.

Pierogi z bobem - składniki:

Ciasto na pierogi z bobem:

  • mąka pszenna (500 gramów)
  • woda (200 mililitrów)
  • jajka (2 sztuki)
  • sól (czubata łyżeczka)
  • miękkie masło (2 łyżki)

Farsz:

  • bób (1 kilogram)
  • oliwa (1 łyżka)
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • cebula (wedle uznania)
  • boczek wędzony pokrojony w kostkę (200-250 gramów)

Jak zrobić pierogi z bobem? Nasz przepis

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z bobem, musisz wiedzieć, że nie jest to danie skomplikowane, lecz oczywiście wymaga pewnego przygotowania. Z pewnością przydadzą Ci się sprzęty takie jak: garnek ze stali nierdzewnej, ostry nóż, deska do krojenia i miska.

  1. Najpierw połącz w misce składniki na ciasto i dolewaj stopniowo wodę.
  2. Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odstaw je na 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz. Bób po ugotowaniu obierz od razu z łupin, rozgnieć i zostaw do ostygnięcia.
  4. Podsmaż na patelni boczek i cebulę z oliwą, dodaj je do bobu. Dodaj też przyprawy - sól i pieprz.
  5. Rozwałkuj ciasto, nałóż na nie farsz i sklej brzegi.
  6. Możesz już wrzucić pierogi do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez minutę.
  7. Podawaj danie na ciepło.

Jak zrobić pierogi z bobu, by miały jeszcze bardziej wyrazisty smak? Możesz dodać do farszu czosnek – wówczas przyda Ci się oczywiście dobry wyciskacz do czosnku.

Przepis na pierogi z bobem – ciekawostki i inspiracje

Pierogi z bobem są znane i cenione w wielu miejscach, jednak królują przede wszystkim na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. Znajdują się nawet na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zostały tam ściśle określone warianty tej potrawy. Możesz wykorzystać np. przepis na pierogi z bobem z gminy Nowa Dęba o falbankowej krawędzi, półkolistym kształcie i owalnym przekroju. Masz ochotę na mocno mięsne pierogi z bobem? Przepis z Dobryniowa zawiera dodatkowo gotowane i mielone mięso z podgardla. Pierogi Karczmiskie mają natomiast kształt półokręgu, po ugotowaniu są gładkie i miękkie, a gdy ostygną - lekko się marszczą.

Farsz do pierogów z bobem – pomysły

Nasz farsz do pierogów z bobem to przepis bazowy, który możesz uzupełnić wedle swoich upodobań. Warto zainspirować się wymienionymi wyżej, regionalnymi wariantami. Farsz na pierogi z bobu smakuje też doskonale wzbogacony szpinakiem, serem ricotta i różnego rodzaju przyprawami. Sprawdzi się m.in. mięta, natka pietruszki czy bazylia. Można również zdecydować się na wariant na słodko z twarożkiem.

Pierogi z bobem – najlepsze dodatki

Warto wypróbować różne przepisy, by znaleźć swój ulubiony – dostępne są ciekawe opcje dla wegetarian i osób spożywających mięso. My proponujemy pierogi z bobem i boczkiem, natomiast pyszne będą też pierogi z bobem i mięsem mielonym z podgardla. Wykorzystaj do podania oliwę, bazylię, natkę pietruszki lub śmietanę. Przepis na pierogi z bobem i serem sprawdzi się świetnie, jeśli lubisz dania ze słodkim twarożkiem. To idealna propozycja na obiad lub podwieczorek. Pierogi z bobem i ziemniakami będą doskonałe w przypadku osób, którym znudziły się tradycyjne pierogi ruskie. Pamiętaj, że do przygotowania tej potrawy potrzebne są też solidne sprzęty kuchenne, w tym duży garnek. Pierogi z bobem i czosnkiem będą miały charakterystyczny, wyrazisty smak, który warto jeszcze wzbogacić ulubionymi przyprawami i odpowiednią ilością soli oraz pieprzu. Osoby lubiące ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek chilli. Pierogi z bobem i fetą będą lekko słone, dlatego w tym przypadku nie można przesadzić z dodatkową solą. Opcji jest wiele, stąd też nikt nie powinien mieć problemu z przemyceniem bobu do ulubionej potrawy.

Pierogi z bobem to idealne danie dla osób, które kochają to warzywo strączkowe. Niech ten przysmak będzie w Twoim domu kojarzony z latem, mnóstwem smaku i aromatu.

Czytaj także: