Pierogi z bobem - zaskakująca sezonowa wariacja

Bób to jeden z uwielbianych, letnich smakołyków. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. tworząc pyszne pierogi. Istnieje wiele wariantów tej potrawy, lecz my skupimy się przede wszystkim na propozycji z wędzonym boczkiem i cebulą. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste! Nie musisz posiadać dużego doświadczenia w gotowaniu.
Pierogi z bobem - składniki:
Ciasto na pierogi z bobem:
- mąka pszenna (500 gramów)
- woda (200 mililitrów)
- jajka (2 sztuki)
- sól (czubata łyżeczka)
- miękkie masło (2 łyżki)
Farsz:
- bób (1 kilogram)
- oliwa (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- cebula (wedle uznania)
- boczek wędzony pokrojony w kostkę (200-250 gramów)
Jak zrobić pierogi z bobem? Nasz przepis
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z bobem, musisz wiedzieć, że nie jest to danie skomplikowane, lecz oczywiście wymaga pewnego przygotowania. Z pewnością przydadzą Ci się sprzęty takie jak: garnek ze stali nierdzewnej, ostry nóż, deska do krojenia i miska.
- Najpierw połącz w misce składniki na ciasto i dolewaj stopniowo wodę.
- Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odstaw je na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Bób po ugotowaniu obierz od razu z łupin, rozgnieć i zostaw do ostygnięcia.
- Podsmaż na patelni boczek i cebulę z oliwą, dodaj je do bobu. Dodaj też przyprawy - sól i pieprz.
- Rozwałkuj ciasto, nałóż na nie farsz i sklej brzegi.
- Możesz już wrzucić pierogi do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez minutę.
- Podawaj danie na ciepło.
Jak zrobić pierogi z bobu, by miały jeszcze bardziej wyrazisty smak? Możesz dodać do farszu czosnek – wówczas przyda Ci się oczywiście dobry wyciskacz do czosnku.
Przepis na pierogi z bobem – ciekawostki i inspiracje
Pierogi z bobem są znane i cenione w wielu miejscach, jednak królują przede wszystkim na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. Znajdują się nawet na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zostały tam ściśle określone warianty tej potrawy. Możesz wykorzystać np. przepis na pierogi z bobem z gminy Nowa Dęba o falbankowej krawędzi, półkolistym kształcie i owalnym przekroju. Masz ochotę na mocno mięsne pierogi z bobem? Przepis z Dobryniowa zawiera dodatkowo gotowane i mielone mięso z podgardla. Pierogi Karczmiskie mają natomiast kształt półokręgu, po ugotowaniu są gładkie i miękkie, a gdy ostygną - lekko się marszczą.
Farsz do pierogów z bobem – pomysły
Nasz farsz do pierogów z bobem to przepis bazowy, który możesz uzupełnić wedle swoich upodobań. Warto zainspirować się wymienionymi wyżej, regionalnymi wariantami. Farsz na pierogi z bobu smakuje też doskonale wzbogacony szpinakiem, serem ricotta i różnego rodzaju przyprawami. Sprawdzi się m.in. mięta, natka pietruszki czy bazylia. Można również zdecydować się na wariant na słodko z twarożkiem.
Pierogi z bobem – najlepsze dodatki
Warto wypróbować różne przepisy, by znaleźć swój ulubiony – dostępne są ciekawe opcje dla wegetarian i osób spożywających mięso. My proponujemy pierogi z bobem i boczkiem, natomiast pyszne będą też pierogi z bobem i mięsem mielonym z podgardla. Wykorzystaj do podania oliwę, bazylię, natkę pietruszki lub śmietanę. Przepis na pierogi z bobem i serem sprawdzi się świetnie, jeśli lubisz dania ze słodkim twarożkiem. To idealna propozycja na obiad lub podwieczorek. Pierogi z bobem i ziemniakami będą doskonałe w przypadku osób, którym znudziły się tradycyjne pierogi ruskie. Pamiętaj, że do przygotowania tej potrawy potrzebne są też solidne sprzęty kuchenne, w tym duży garnek. Pierogi z bobem i czosnkiem będą miały charakterystyczny, wyrazisty smak, który warto jeszcze wzbogacić ulubionymi przyprawami i odpowiednią ilością soli oraz pieprzu. Osoby lubiące ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek chilli. Pierogi z bobem i fetą będą lekko słone, dlatego w tym przypadku nie można przesadzić z dodatkową solą. Opcji jest wiele, stąd też nikt nie powinien mieć problemu z przemyceniem bobu do ulubionej potrawy.
Pierogi z bobem to idealne danie dla osób, które kochają to warzywo strączkowe. Niech ten przysmak będzie w Twoim domu kojarzony z latem, mnóstwem smaku i aromatu.
Czytaj także:
- Przepisy na bób
- Jak mrozić bób?
- Sałatka z bobem - must have na wiosennym stole
- Jak gotować bób?
- Z czym jeść bób? Najlepsze połączenia smakowe!
- Prosty makaron z bobem - jak go zrobić?
- Pasta z bobu - na kanapki i nie tylko
- Przepis na pożywną zupę z bobu
- Kotlety z bobu. Pełne białka!
- Bób smażony - co do niego dodać, do czego podawać?
- Bób z masłem - najprostszy przepis na bób
- Zupa krem z bobu
- Risotto z bobem. Jak je przyrządzić?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej