Garnek rzymski – co to jest?

Garnek rzymski – co to jest?
Jak wykonany jest garnek rzymski? Co to jest i jak w nim gotować? Chociaż słowo garnek kojarzy nam się z naczyniem przeznaczonym do stawiania na gazie lub płycie indukcyjnej, garnek rzymski więcej wspólnego ma raczej z brytfanną. Jest jednak inaczej wykonany i właśnie dzięki temu tak unikalny.
Rzymski garnek to gliniane naczynie, którego używa się do pieczenia potraw różnego rodzaju – mięs czy też warzyw. Istotne jest tu wykonanie garnka. Jest on tworzony z wypalonej gliny, której cechą charakterystyczną są porowate ścianki. To one umożliwiają przygotowywanie potraw, które są pełne smaku i aromatu, a jednocześnie zdrowe. Ścianki za pomocą porów chłoną płyny, ale także utrzymują wilgotne środowisko w środku garnka. Dlatego mięsa czy warzywa z rzymskich garnków są tak soczyste.
Czytaj także:
- Jaki garnek do bigosu będzie najlepszy?
- Jakie garnki kupić, aby służyły nam przez lata?
- Jakie garnki są najzdrowsze?
Garnek rzymski – jak używać?
Wiesz już, czym jest garnek rzymski. Jak używać tego naczynia, by móc gotować w nim pyszne, soczyste potrawy? Pamiętaj, że to, co jest ogromną zaletą garnka rzymskiego, jest też jego wadą. Chodzi oczywiście o łatwe nasiąkanie płynami i absorbowanie substancji, którymi myjemy garnek rzymski. Pierwsze użycie powinno więc polegać na dokładnym opłukaniu naczynia pod bieżącą wodą. Nie możesz jednak korzystać z żadnych detergentów, które łatwo dostają się do porów glinianych ścianek. Zanurz naczynie i trzymaj je w wodzie przez pół godziny. Teraz możesz zacząć gotowanie i pieczenie, gdyż garnek został już przygotowany. Jednak przed każdym kolejnym pieczeniem rzymski garnek potrzebuje moczenia w wodzie. Możesz moczyć go przez pół godziny bądź dłużej – jeśli planujesz piec coś, co wymaga długiej obróbki termicznej. Moczenie garnka w wodzie ma zapewnić wilgoć, która niezbędna jest do przygotowania soczystych dań. Poza tym wilgoć chroni garnek rzymski przed pękaniem.
Czytaj także:
- Jakie garnki na gaz kupić?
- Zdrowe i bezpieczne garnki
- Najlepsze garnki na prezent - garnki stalowe, emaliowane czy inne?
- Jakie garnki są najlepsze na indukcję?
Pieczenie w garnku rzymskim
Pieczenie w garnku rzymskim jest proste, choć wymaga cierpliwości. Naczynie to doskonale radzi sobie z pieczeniem różnego rodzaju potraw, jednak potrzebuje do tego czasu. Aby zacząć pieczenie w garnku, najpierw trzeba odpowiednio go namoczyć – o czym wspomnieliśmy już wcześniej.
Garnek, który wstawiasz do piekarnika, musi być zimny. Dlatego jeśli był moczony w gorącej wodzie, powinien wcześniej wystygnąć. Napełnij go składnikami, które chcesz upiec i wstaw do zimnego piekarnika, nigdy nagrzanego. Dzięki temu chronisz garnek przed pękaniem. Pamiętaj – garnek rzymski nie lubi dużych różnic temperatur. Garnki rzymskie są wypalane w temperaturze podczas 1000 stopni, dlatego nie musisz martwić się, że coś stanie mu się w zbyt gorącym piekarniku. Jednak aby zachować wartości odżywcze i mineralne pieczonych składników, dużo lepiej jest piec je maksymalnie w temperaturze 230 stopni. Jeśli musisz dolać wody do garnka podczas długiego pieczenia, zawsze wykorzystuj do tego gorącą wodę lub wrzątek, by nie narazić naczynia na szok termiczny.
Chleb z garnka rzymskiego
Chleb z garnka rzymskiego to prawdziwy przysmak. Jak przy takim pieczeniu sprawdzi się garnek rzymski? Pieczenie chleba w tym naczyniu wcale nie jest trudne. Aby przygotować prosty pszenny chleb, potrzebujesz tylko 30 gramów drożdży, niewielkiej ilości wody i łyżeczki cukru na rozczyn, a także pół kilograma mąki pszennej, łyżeczki soli i trzech łyżek oliwy.
Przygotuj rozczyn i odstaw go na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsyp mąkę i sól. Możesz dodać tam także ziarna, które powinny znaleźć się w chlebie – siemię lniane, czarnuszkę, słonecznik. Gdy rozczyn się zrobi, dodaj go do mąki, wlej także trzy łyżki oliwy i dokładnie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odłóż je do miski, by urosło. W tym czasie możesz namoczyć garnek rzymski. Chleb będzie robić się w nim przez godzinę, więc pół godziny moczenia wystarczy. Włóż ciasto do garnka, przykryj pokrywką i włóż do zimnego piekarnika. Po 15 minutach zacznij nagrzewać go do 200 stopni. Gdy osiągnie taką temperaturę, odlicz godzinę. Po tym czasie chleb będzie już gotowy. Jak więc widzisz, garnek rzymski do chleba nadaje się wręcz idealnie!
Potrawy z garnka rzymskiego
Potrawy z garnka rzymskiego są dużo bardziej wilgotne, aromatyczne i soczyste. Możesz przygotować w nim właściwie wszystko. Ziemniaki z garnka rzymskiego będą pyszne i miękkie, karkówka z garnka rzymskiego z kolei zachwyci cię kruchością. A jak zrobić schab w garnku rzymskim? Niezwykle prosto. Przygotuj kilogram schabu bez kości i natrzyj go solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Przygotuj także cebulę oraz główkę czosnku. Możesz zrobić to dzień wcześniej, by mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, jednak nie jest to konieczne. Teraz schab włóż do namoczonego garnka rzymskiego. Obok mięsa połóż pokrojoną w piórka cebulę i ząbki czosnku. Zamknij naczynie i umieść je w zimnym piekarniku. Piecz w temperaturze 190-200 stopni przez dwie godziny. I to tyle! Kurczak w garnku rzymskim czy też inne mięsa zrobisz bardzo podobnie.
Garnek rzymski – cena
Ile kosztuje garnek rzymski? Cena nie jest niska, jednak warto zainwestować w to naczynie. Garnki o mniejszej pojemności znaleźć możesz za około 80 złotych. Wielkość garnka rzymskiego ma też swoje przełożenie na cenę. Pamiętaj jednak, że jest to w pełni naturalny produkt wyrabiany z gliny. Dobrze jest mieć go w swoim domu, chociażby do przygotowywania zdrowych potraw dla osób z tendencją do alergii.
Garnek rzymski – gdzie kupić?
Wiesz już, dlaczego warto mieć w domu garnek rzymski. Gdzie kupić to naczynie? Jest ono dostępne w większości sklepów z produktami kuchennymi. Bez problemu znajdziesz zatem swój wymarzony garnek rzymski.
Garnek rzymski to ciekawostka kulinarna, na którą warto zwrócić uwagę. To naczynie pozwala na stworzenie przepysznych dań, które zasmakują chyba każdemu.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej