Garnki gastronomiczne — jak wybrać?


Idealne naczynia gastronomiczne — czyli jakie?

Kupując garnki gastronomiczne, pod uwagę wziąć należy kilka kwestii. Jedną z nich jest wielkość danej restauracji. O ile w dużych lokalach najlepiej sprawdzać będą się garnki gastronomiczne 100 l, o tyle do mniejszych lokali bez obaw kupić można garnki gastronomiczne 30 l. Dobrym rozwiązaniem będzie komplet takich naczyń. Pozwoli to bowiem na jednoczesne zagotowanie wody na makaron, zrobienie sosu i przygotowanie zupy. Równie ważną kwestią jest materiał, z którego wykonane zostały garnki do gastronomii. W znaczącej części restauracji spotkać można się z naczyniami ze stali nierdzewnej. Nie ma w tym nic dziwnego — są one odporne na uszkodzenia mechaniczne, do jakich może dojść podczas codziennego ich użytkowania, higieniczne oraz łatwe w utrzymaniu w czystości. W sklepach spotkać można się także z garnkami gastronomicznymi emaliowanymi, aluminiowymi czy żeliwnymi.
 

Godne polecenia garnki dla gastronomii od Tadar.pl

Jeżeli szukacie solidnego wyposażenia kuchni gastronomicznej, koniecznie zapoznajcie się z bogatym asortymentem naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Znajdziecie tutaj wysokiej jakości garnki gastronomiczne o różnych pojemnościach. W nieco mniejszych lokalach gastronomicznych dobrze sprawdzać będzie się garnek Tadar 12 l satyna. Ten sprzęt gastronomiczny wyprodukowany został z 1 kawałka stali nierdzewnej INOX. Jest ona odporna zarówno na utlenianie, jak i korozję atmosferyczną oraz stalową. Do zalet tego materiału zaliczyć można również dużą trwałość. Garnek gastronomiczny ze stali nierdzewnej posiada akutermiczne dno z wkładem aluminiowym. Sprawia to, że szybciej się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło po naczyniu. Przekłada się to na znaczące skrócenie czasu niezbędnego na przygotowanie potrawy. Garnek nierdzewny gastronomiczny posiada duże, solidne uchwyty, które ułatwiają jego przenoszenie. Sprzedawany jest on w zestawie z pokrywką, która tworzy efekt zamknięty, czego efektem jest oszczędność zarówno czasu, jak i energii. Garnek uzyskał certyfikat Państwowego Granicznego Inspektoratu Sanitarnego. Stanowi on potwierdzenie, że naczynie spełnia wszystkie niezbędne wymagania w związku z kontaktem z żywnością, a wykorzystana do jego produkcji stal nie wpływa w żaden sposób na właściwości, zapach oraz smak przyrządzanych i przechowywanych w nim produktów.
 
Najlepszym rozwiązaniem do dużych restauracji, które każdego dnia obsługują setki gości będzie natomiast garnek gastronomiczny 50 l Tadar. Bardzo dobrze sprawdzać będzie się on zarówno na co dzień, jak i podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych, takich jak chociażby wesela. Naczynie posiada specjalną konstrukcję przystosowaną do długiej, intensywnej obróbki termicznej, z zachowaniem witamin i składników odżywczych zawartych w używanych produktach spożywczych. Garnek sprzedawany jest w zestawie wraz z grubą, solidną, dobrze dopasowaną, metalową pokrywką. Nadaje się on do mycia w zmywarce, co ułatwia utrzymanie go w czystości. Garnek gastronomiczny może być używany na kuchence indukcyjnej, ceramicznej oraz gazowej.
 
W naszym sklepie zaopatrzyć możecie się zarówno pojedyncze garnki, jak i niejeden komplet garnków gastronomicznych.
 
Na naszym blogu znajdziecie wiele praktycznych informacji na temat użytkowania garnków. Dowiecie się z niego między innymi jak wybrać idealny garnek do gotowania makaronu oraz jak czyścić przypalony garnek.
 
Żadna prawdziwa restauracja nie obędzie się bez garnka gastronomicznego 20 l czy 100 l. Inwestycja w solidne, trwałe naczynia tego typu go gwarancja codziennych sukcesów w wygodnym przyrządzaniu potraw.