Jak i w czym przechowywać miód?
Jak przechowywać miód? Ogólne zasady
Miód z natury jest bardzo trwałym produktem spożywczym, więc jego przechowywanie nie jest ani kłopotliwe, ani zbytnio skomplikowane. Po pierwsze należy pamiętać, że każdy rodzaj miodu lubi cień. Mając go, schowaj zatem słoik w zamykanej szafce lub ustaw w spiżarni tam, gdzie nie docierają promienie słońca. Po drugie, upewnij się co do szczelności pojemnika, w którym znajduje się miód. Do tego zadania świetnie nadają się np. szklane słoiki z nakrętkami, które w żaden sposób nie zmienią smaku zawartości, który tak bardzo lubisz. Trzecia zasada dotyczy temperatury przechowywania. Zapamiętaj więc, że miód najlepiej zachowuje swoje właściwości oraz walory dla podniebienia w temperaturze pokojowej. Tyle wystarczy, aby nie zmienił swojej apetycznej barwy. W szczelnym pojemniku-słoiku miód uniknie również nasycenia innymi aromatami niż jego własny – a o to nie trudno w kuchennej spiżarni, czy szafce.
Kiedy miód się psuje?
Jednym z czynników wpływających na przydatność miodu do spożycia jest oczywiście czas. Najczęściej na opakowaniu wskazany jest termin przydatności, jeśli jednak kupujesz zapas wprost od gospodarza, może okazać się, że takiej informacji zabraknie. Co wtedy? Przyjmuje się, że jeśli miód zostanie zamknięty w szczelnym słoiku i umieszczony w zacienionym miejscu, to wówczas będzie przepyszny i zdrowy nawet po wielu miesiącach. Czas ten możesz wydłużyć nawet do kilku lat, zamrażając go. Wówczas jednak utracisz nieco z jego kuszącego smaku. Jeśli masz wątpliwości, czy twój miód nadaje się jeszcze do spożycia, zwróć uwagę na wszelkie oznaki pleśni oraz zapach.
Co zrobić, gdy miód się skrystalizuje?
Przede wszystkim nie warto panikować. Krystalizacja miodu jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem, które w żadnym stopniu nie zmienia jego smaku lub właściwości dla twojego zdrowia. Taka kolej rzeczy potwierdza również, że nie masz do czynienia z miodem sztucznym, który bez względu na otoczenie zawsze pozostanie leisty. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest banalna. Miód to przede wszystkim cukry. Aby przywrócić mu płynną postać, wystarczy natomiast lekko go podgrzać. Najbardziej efektywne będzie wstawienie słoika do garnka z ciepłą wodą. Im mocniej podgrzejesz miód, tym więcej jego prozdrowotnych właściwości zostanie bezpowrotnie utracone, zatem uważaj. Lepiej nie robić tego z pomocą mikrofalówki – sposób ten generuje największe straty!Warto przeczytać
Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
Gotowanie jest sztuką, która wymaga od nas odpowiednich narzędzi. To właśnie one umożliwiają przygotowanie wybornych dań, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia! Dobre akcesoria kuchenne powinny więc znaleźć się w każdej kuchni – zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po patelnie Piccante Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Glossy Copper Starke PRO – eleganckie niczym patelnie miedziane
Patelnie to nie tylko naczynia umożliwiające sprawne przygotowywanie potraw. To także ozdoba kuchni – pięknie wykonane patelnie mogą być dumą każdego kucharza. Jeśli zwracasz uwagę nie tylko na funkcjonalność, ale również na design, z pewnością przypadną ci do gustu patelnie Glossy Copper Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Black Copper Starke PRO – eleganckie i praktyczne uzupełnienie Twojej kuchni
Naczynia kupujemy rzadko, gdyż traktujemy je jako swojego rodzaju inwestycję. Im bardziej są odporne na ścieranie, tym lepiej – eksploatujemy je przecież każdego dnia. Nikt jednak nie powiedział, że trwałe naczynia nie mogą pięknie wyglądać. Kolekcja Black Copper udowadnia, że to, co piękne może być także bardzo wytrzymałe.
czytaj więcejNaczynia Sirius Starke PRO – ultrawytrzymały pomocnik w Twojej kuchni
Bezpieczne, zdrowe i wytrzymałe naczynia to marzenie każdego kucharza. Na szczęście takie marzenia są bardzo proste do spełnienia. Naczynia idealne dla fanów gotowania to chociażby Sirius Starke PRO. Co świadczy o ich jakości? Dlaczego są wyjątkowym produktem na rynku?
czytaj więcejPyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym – nie pieczona, tylko smażona!
Dobrej pizzy nigdy za dużo, również na naszym blogu. Co jakiś czas lubimy wracać do tego tematu, zarówno bez okazji, jak i tak jak tym razem. Dziś jest bowiem Dzień Pizzy, który uwielbiamy świętować na swój sposób i z nowymi przepisami. W ubiegłym roku testowaliśmy np. wegańskie warianty tego dania oraz eksperymentowaliśmy z grubością ciasta. Zajmijmy się więc tym razem czymś zupełnie nowym. Każdy o tym słyszał, lecz nie każdy odważył się spróbować. Czy pizza z patelni to dobry pomysł? Smaczny? Oddający piękno tradycji tej potrawy wypiekanej w specjalnych piecach opalanych drewnem? Zaczynamy smażenie pizzy!
czytaj więcejTeflon w kuchni – zastosowanie i właściwości
Globalna popularność tworzywa Teflon nie wzięła się znikąd. W pewnym miejscu historii doszło do szczęśliwego zbiegu okoliczności. W jego wyniku powstała substancja o śladowym poziomie adhezji (bardzo niskiej energii powierzchniowej, znacząco zmniejszającej tarcie), która jednocześnie była niezwykle odporna na niemal wszystkie substancje chemiczne (poza najmocniejszymi kwasami) oraz wysoką temperaturę. W krótkim czasie politetrafluoroetylen PTFE znalazł zastosowanie w… przemyśle motoryzacyjnym. Pokryte nim części ruchome np. silnika zużywały się wolniej, gdyż generowały miedzy sobą mniejsze tarcie. Niedługo potem Teflon został zarejestrowany, jako znak towarowy i zawitał do kuchni na całym świecie – najpierw w patelniach, a później również w garnkach!
czytaj więcejPowłoka GREBLON non-stick – sposób na nieprzywierające garnki i patelnie
Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą to dziś w kuchni standard. Przyzwyczailiśmy się, że możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez dodatku oleju, czy też masła. Chcemy jeść zdrowiej. Oczekujemy również innowacji, które ułatwią mycie tego typu naczyń. Dlaczego więc coraz częściej korzystamy z nieprzywierającej powłoki GREBLON? Jakie są jej rodzaje i właściwości? Gdzie tkwi jej przewaga nad innymi powłokami non-stick? Oto wszystko, co warto o niej wiedzieć!
czytaj więcejDekoracje świąteczne – najciekawsze pomysły na święta 2020
Zbliżające się święta wprowadzają wokoło wyjątkową atmosferę oczekiwania. Wiele osób jest ciekawych tego, co dostaną. Inni już snują plany i pomysły na święta. Powstają pierwsze listy prezentów, dań, a nawet zaczynamy się rozglądać za nowymi ozdobami gwiazdkowymi. Czasem jest to nowy świecznik, innym razem kolekcja bombek do przyozdobienia choinki. Są też nowe ozdoby na stół. Sprawdźmy wspólnie, co święta 2020 mogą zaoferować w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcejCo kupić na święta do 50 zł? 7 pomysłów na prezent!
Ograniczony budżet wcale nie musi być powodem nieudanego prezentu świątecznego. Pomysły na tanie prezenty można znaleźć z łatwością. Wystarczy poszukać, by zainspirować się i dać coś ładnego oraz praktycznego mamie, tacie, siostrze, żonie, bratu, dziewczynie i chłopakowi. Oferta sklepu internetowego Tadar.pl jest gotowa, by doradzić ci, co kupić na święta do 50 zł. Sprawdź nasze pomysły lub poszukaj na własną rękę czegoś równie dobrze wykonanego oraz użytecznego pod choinkę.
czytaj więcej