Jak i w czym przechowywać miód?


Jak przechowywać miód? Ogólne zasady

Miód z natury jest bardzo trwałym produktem spożywczym, więc jego przechowywanie nie jest ani kłopotliwe, ani zbytnio skomplikowane. Po pierwsze należy pamiętać, że każdy rodzaj miodu lubi cień. Mając go, schowaj zatem słoik w zamykanej szafce lub ustaw w spiżarni tam, gdzie nie docierają promienie słońca. Po drugie, upewnij się co do szczelności pojemnika, w którym znajduje się miód. Do tego zadania świetnie nadają się np. szklane słoiki z nakrętkami, które w żaden sposób nie zmienią smaku zawartości, który tak bardzo lubisz. Trzecia zasada dotyczy temperatury przechowywania. Zapamiętaj więc, że miód najlepiej zachowuje swoje właściwości oraz walory dla podniebienia w temperaturze pokojowej. Tyle wystarczy, aby nie zmienił swojej apetycznej barwy. W szczelnym pojemniku-słoiku miód uniknie również nasycenia innymi aromatami niż jego własny – a o to nie trudno w kuchennej spiżarni, czy szafce.


Kiedy miód się psuje?

Jednym z czynników wpływających na przydatność miodu do spożycia jest oczywiście czas. Najczęściej na opakowaniu wskazany jest termin przydatności, jeśli jednak kupujesz zapas wprost od gospodarza, może okazać się, że takiej informacji zabraknie. Co wtedy? Przyjmuje się, że jeśli miód zostanie zamknięty w szczelnym słoiku i umieszczony w zacienionym miejscu, to wówczas będzie przepyszny i zdrowy nawet po wielu miesiącach. Czas ten możesz wydłużyć nawet do kilku lat, zamrażając go. Wówczas jednak utracisz nieco z jego kuszącego smaku. Jeśli masz wątpliwości, czy twój miód nadaje się jeszcze do spożycia, zwróć uwagę na wszelkie oznaki pleśni oraz zapach.


Co zrobić, gdy miód się skrystalizuje?

Przede wszystkim nie warto panikować. Krystalizacja miodu jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem, które w żadnym stopniu nie zmienia jego smaku lub właściwości dla twojego zdrowia. Taka kolej rzeczy potwierdza również, że nie masz do czynienia z miodem sztucznym, który bez względu na otoczenie zawsze pozostanie leisty. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest banalna. Miód to przede wszystkim cukry. Aby przywrócić mu płynną postać, wystarczy natomiast lekko go podgrzać. Najbardziej efektywne będzie wstawienie słoika do garnka z ciepłą wodą. Im mocniej podgrzejesz miód, tym więcej jego prozdrowotnych właściwości zostanie bezpowrotnie utracone, zatem uważaj. Lepiej nie robić tego z pomocą mikrofalówki – sposób ten generuje największe straty!