Jak ugotowa膰 jajka przepi贸rcze?

Porady 3.09.2021

Jajka przepi贸rcze – gotowanie

Gotowanie jajek przepi贸rczych mo偶e wydawa膰 si臋 banalnie proste – przecie偶 jajka gotujemy na co dzie艅. A jednak ze wzgl臋du na r贸偶nic臋 w wielko艣ci gotowanie jaj przepi贸rczych przebiega troch臋 inaczej, ni偶 w przypadku jaj kurzych. Oczywi艣cie chodzi o czas. Co zrobi膰, by gotowanie jajka przepi贸rczego by艂o bezproblemowe? Przede wszystkim wyjmij jajka z lod贸wki na co najmniej dziesi臋膰 minut przed gotowaniem. Podstawka na jajka do lod贸wki Tadar pozwoli ci na wygodne przetrzymywanie ich tak偶e poza lod贸wk膮. Zimne jajka, kt贸re maj膮 kontakt z gor膮c膮 b膮d藕 wrz膮c膮 wod膮, szybko p臋kaj膮. To sprawia z kolei, 偶e ca艂a ich zawarto艣膰 wyp艂ywa do wody – dok艂adnie tak samo, jak w przypadku jaj kurzych. Jednak o ile kurze jajka da si臋 uratowa膰, z jajek przepi贸rczych mo偶e wyla膰 si臋 ca艂a zawarto艣膰. Tego lepiej unikn膮膰. Gotowanie przepi贸rczych jajek to najlepszy, cho膰 nie jedyny spos贸b. Mo偶esz zrobi膰 tak偶e jajka w koszulce b膮d藕 jajka sadzone. Do jajek w koszulce przyda ci si臋 foremka do jajka w koszulce Tadar, kt贸ra sprawia, 偶e to danie jest du偶o 艂atwiejsze do przygotowania.

Czytaj tak偶e:

Jak gotowa膰 jaja przepi贸rcze?

Jak ugotowa膰 jajka przepi贸rcze? Wspomnieli艣my ju偶, 偶e na pocz膮tku najlepiej odrobin臋 je ogrza膰. Zrobisz to poprzez szybsze wyj臋cie jajek z lod贸wki b膮d藕 trzymanie ich w ciep艂ej wodzie. Dzi臋ki temu jajka nie b臋d膮 p臋ka膰. Jak gotowa膰 przepi贸rcze jaja – we wrz膮tku czy w zimnej wodzie? Tutaj nie ma regu艂y. Je艣li jajka s膮 ogrzane, mo偶esz w艂o偶y膰 je do wrz膮tku. Bezpieczniej jest jednak, je艣li produkt wk艂ada si臋 do garnuszka z zimn膮, lekko osolon膮 wod膮. To minimalizuje ryzyko p臋kania skorupek. Ugotowane jajka mo偶esz prze艂o偶y膰 na talerz na jajka b膮d藕 do odpowiedniego pojemnika (pojemnik na jajka zapewni im 艣wie偶o艣膰, jednak produkt warto zje艣膰 jak najszybciej). No dobrze, ale jak si臋 gotuje jajka przepi贸rcze, by 偶贸艂tko by艂o p艂ynne lub 艣ci臋te?

Czytaj tak偶e:

Ile gotowa膰 jajka przepi贸rcze?

Jak d艂ugo gotowa膰 jajka przepi贸rcze? To jest oczywi艣cie zale偶ne od efektu, jaki chcesz uzyska膰. Jajka przepi贸rek s膮 du偶o mniejsze od jajek kury, dlatego nale偶y gotowa膰 je proporcjonalnie kr贸cej. Chocia偶 jajka s膮 mniejsze, znajduj膮ca si臋 pod skorup膮 b艂onka jest do艣膰 gruba. Dlatego wyci膮gni臋cie ich zbyt szybko z wody sprawi, 偶e jajka b臋d膮 niedogotowane i niezbyt apetyczne. Jak gotowa膰 jajka przepi贸rcze? Ile gotowa膰 je, by 偶贸艂tko by艂o mi臋kkie, a ile, by by艂o twarde? 

Jak d艂ugo gotowa膰 jaja przepi贸rcze na twardo?

Aby ugotowa膰 jaja przepi贸rcze na twardo, wystarczy w艂o偶y膰 je do garnka z zimn膮 wod膮 i ustawi膰 na p艂ycie grzewczej. Czas licz zawsze od momentu rozpocz臋cia gotowania si臋 wody. Jajko na twardo b臋dzie gotowe po zaledwie trzech minutach. Je艣li wk艂adasz jajka p贸藕niej, do gotuj膮cej si臋 wody, nale偶y gotowa膰 je maksymalnie 5 minut. Takie jajka od razu prze艂贸偶 w kieliszki do jajek i zajadaj je, p贸ki s膮 ciep艂e.

Jak ugotowa膰 jajko przepi贸rcze na mi臋kko?

W przypadku jajka na mi臋kko najbezpieczniejszym sposobem jest w艂o偶enie go od razu do wrz膮tku. W ten spos贸b nie przegapisz momentu, w kt贸rym jajko powinno zosta膰 wyci膮gni臋te. Jajka gotuj przez minut臋, maksymalnie p贸艂torej minuty. Je艣li jaja przepi贸rcze wk艂ada si臋 do zimnej wody, ten czas skraca si臋 poni偶ej minuty, dlatego lepiej nie ryzykowa膰. Jaja przepi贸rek smakuj膮 doskonale na mi臋kko, a gotowanie ich jest bardzo proste. Dlatego koniecznie pilnuj czasu.

Jak przyrz膮dzi膰 jajka przepi贸rcze?

Jak je艣膰 jajka przepi贸rcze? Co z nich zrobi膰? Wbrew pozorom jaja przepi贸rek nie r贸偶ni膮 si臋 wiele od jaj kurzych. R贸偶nica dotyczy oczywi艣cie wielko艣ci, a tak偶e smaku. Jednak zastosowanie jest podobne. Jajka przepi贸rcze doskonale smakuj膮 na kanapkach i w sa艂atkach. Mo偶esz doda膰 je na przyk艂ad do sa艂atki nicejskiej. W takiej wersji najlepiej ugotowa膰 je na twardo lub p贸艂mi臋kko – osi膮gni臋cie tego nie jest proste, jednak warto pr贸bowa膰. Jajka przepi贸rcze wygl膮daj膮 du偶o lepiej, ni偶 kurze. S膮 niewielkie, zatem stanowi膮 idealn膮 dekoracj臋. Oczywi艣cie mo偶esz wykorzysta膰 je tak偶e do r贸偶nego typu past jajecznych, na przyk艂ad z awokado. Doskona艂ym pomys艂em jest r贸wnie偶 nadziewanie jajek. To idealny spos贸b na jajka przepi贸rcze. Jak przyrz膮dzi膰 takie danie? Nale偶y by膰 delikatnym – jajka 艂atwo si臋 rozpadaj膮, gdy偶 s膮 niewielkie. Wyjmij 偶贸艂tko i na jego miejscu umie艣膰 past臋 z awokado. Mo偶esz u偶y膰 do tego r臋kawa cukierniczego z nasadkami.

Jajka przepi贸rcze nie s膮 ju偶 luksusowym dodatkiem do da艅, nadal jednak prezentuj膮 si臋 pi臋knie. Dlatego warto skorzysta膰 z nich podczas przyrz膮dzania posi艂k贸w dla go艣ci.