Jak ugotowa膰 jajka przepi贸rcze?

Jajka przepi贸rcze – gotowanie
Gotowanie jajek przepi贸rczych mo偶e wydawa膰 si臋 banalnie proste – przecie偶 jajka gotujemy na co dzie艅. A jednak ze wzgl臋du na r贸偶nic臋 w wielko艣ci gotowanie jaj przepi贸rczych przebiega troch臋 inaczej, ni偶 w przypadku jaj kurzych. Oczywi艣cie chodzi o czas. Co zrobi膰, by gotowanie jajka przepi贸rczego by艂o bezproblemowe? Przede wszystkim wyjmij jajka z lod贸wki na co najmniej dziesi臋膰 minut przed gotowaniem. Podstawka na jajka do lod贸wki Tadar pozwoli ci na wygodne przetrzymywanie ich tak偶e poza lod贸wk膮. Zimne jajka, kt贸re maj膮 kontakt z gor膮c膮 b膮d藕 wrz膮c膮 wod膮, szybko p臋kaj膮. To sprawia z kolei, 偶e ca艂a ich zawarto艣膰 wyp艂ywa do wody – dok艂adnie tak samo, jak w przypadku jaj kurzych. Jednak o ile kurze jajka da si臋 uratowa膰, z jajek przepi贸rczych mo偶e wyla膰 si臋 ca艂a zawarto艣膰. Tego lepiej unikn膮膰. Gotowanie przepi贸rczych jajek to najlepszy, cho膰 nie jedyny spos贸b. Mo偶esz zrobi膰 tak偶e jajka w koszulce b膮d藕 jajka sadzone. Do jajek w koszulce przyda ci si臋 foremka do jajka w koszulce Tadar, kt贸ra sprawia, 偶e to danie jest du偶o 艂atwiejsze do przygotowania.
Czytaj tak偶e:
Jak gotowa膰 jaja przepi贸rcze?
Jak ugotowa膰 jajka przepi贸rcze? Wspomnieli艣my ju偶, 偶e na pocz膮tku najlepiej odrobin臋 je ogrza膰. Zrobisz to poprzez szybsze wyj臋cie jajek z lod贸wki b膮d藕 trzymanie ich w ciep艂ej wodzie. Dzi臋ki temu jajka nie b臋d膮 p臋ka膰. Jak gotowa膰 przepi贸rcze jaja – we wrz膮tku czy w zimnej wodzie? Tutaj nie ma regu艂y. Je艣li jajka s膮 ogrzane, mo偶esz w艂o偶y膰 je do wrz膮tku. Bezpieczniej jest jednak, je艣li produkt wk艂ada si臋 do garnuszka z zimn膮, lekko osolon膮 wod膮. To minimalizuje ryzyko p臋kania skorupek. Ugotowane jajka mo偶esz prze艂o偶y膰 na talerz na jajka b膮d藕 do odpowiedniego pojemnika (pojemnik na jajka zapewni im 艣wie偶o艣膰, jednak produkt warto zje艣膰 jak najszybciej). No dobrze, ale jak si臋 gotuje jajka przepi贸rcze, by 偶贸艂tko by艂o p艂ynne lub 艣ci臋te?
Czytaj tak偶e:
Ile gotowa膰 jajka przepi贸rcze?
Jak d艂ugo gotowa膰 jajka przepi贸rcze? To jest oczywi艣cie zale偶ne od efektu, jaki chcesz uzyska膰. Jajka przepi贸rek s膮 du偶o mniejsze od jajek kury, dlatego nale偶y gotowa膰 je proporcjonalnie kr贸cej. Chocia偶 jajka s膮 mniejsze, znajduj膮ca si臋 pod skorup膮 b艂onka jest do艣膰 gruba. Dlatego wyci膮gni臋cie ich zbyt szybko z wody sprawi, 偶e jajka b臋d膮 niedogotowane i niezbyt apetyczne. Jak gotowa膰 jajka przepi贸rcze? Ile gotowa膰 je, by 偶贸艂tko by艂o mi臋kkie, a ile, by by艂o twarde?
Jak d艂ugo gotowa膰 jaja przepi贸rcze na twardo?
Aby ugotowa膰 jaja przepi贸rcze na twardo, wystarczy w艂o偶y膰 je do garnka z zimn膮 wod膮 i ustawi膰 na p艂ycie grzewczej. Czas licz zawsze od momentu rozpocz臋cia gotowania si臋 wody. Jajko na twardo b臋dzie gotowe po zaledwie trzech minutach. Je艣li wk艂adasz jajka p贸藕niej, do gotuj膮cej si臋 wody, nale偶y gotowa膰 je maksymalnie 5 minut. Takie jajka od razu prze艂贸偶 w kieliszki do jajek i zajadaj je, p贸ki s膮 ciep艂e.
Jak ugotowa膰 jajko przepi贸rcze na mi臋kko?
W przypadku jajka na mi臋kko najbezpieczniejszym sposobem jest w艂o偶enie go od razu do wrz膮tku. W ten spos贸b nie przegapisz momentu, w kt贸rym jajko powinno zosta膰 wyci膮gni臋te. Jajka gotuj przez minut臋, maksymalnie p贸艂torej minuty. Je艣li jaja przepi贸rcze wk艂ada si臋 do zimnej wody, ten czas skraca si臋 poni偶ej minuty, dlatego lepiej nie ryzykowa膰. Jaja przepi贸rek smakuj膮 doskonale na mi臋kko, a gotowanie ich jest bardzo proste. Dlatego koniecznie pilnuj czasu.
Jak przyrz膮dzi膰 jajka przepi贸rcze?
Jak je艣膰 jajka przepi贸rcze? Co z nich zrobi膰? Wbrew pozorom jaja przepi贸rek nie r贸偶ni膮 si臋 wiele od jaj kurzych. R贸偶nica dotyczy oczywi艣cie wielko艣ci, a tak偶e smaku. Jednak zastosowanie jest podobne. Jajka przepi贸rcze doskonale smakuj膮 na kanapkach i w sa艂atkach. Mo偶esz doda膰 je na przyk艂ad do sa艂atki nicejskiej. W takiej wersji najlepiej ugotowa膰 je na twardo lub p贸艂mi臋kko – osi膮gni臋cie tego nie jest proste, jednak warto pr贸bowa膰. Jajka przepi贸rcze wygl膮daj膮 du偶o lepiej, ni偶 kurze. S膮 niewielkie, zatem stanowi膮 idealn膮 dekoracj臋. Oczywi艣cie mo偶esz wykorzysta膰 je tak偶e do r贸偶nego typu past jajecznych, na przyk艂ad z awokado. Doskona艂ym pomys艂em jest r贸wnie偶 nadziewanie jajek. To idealny spos贸b na jajka przepi贸rcze. Jak przyrz膮dzi膰 takie danie? Nale偶y by膰 delikatnym – jajka 艂atwo si臋 rozpadaj膮, gdy偶 s膮 niewielkie. Wyjmij 偶贸艂tko i na jego miejscu umie艣膰 past臋 z awokado. Mo偶esz u偶y膰 do tego r臋kawa cukierniczego z nasadkami.
Jajka przepi贸rcze nie s膮 ju偶 luksusowym dodatkiem do da艅, nadal jednak prezentuj膮 si臋 pi臋knie. Dlatego warto skorzysta膰 z nich podczas przyrz膮dzania posi艂k贸w dla go艣ci.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej