Jak ugotować jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze – gotowanie
Gotowanie jajek przepiórczych może wydawać się banalnie proste – przecież jajka gotujemy na co dzień. A jednak ze względu na różnicę w wielkości gotowanie jaj przepiórczych przebiega trochę inaczej, niż w przypadku jaj kurzych. Oczywiście chodzi o czas. Co zrobić, by gotowanie jajka przepiórczego było bezproblemowe? Przede wszystkim wyjmij jajka z lodówki na co najmniej dziesięć minut przed gotowaniem. Podstawka na jajka do lodówki Tadar pozwoli ci na wygodne przetrzymywanie ich także poza lodówką. Zimne jajka, które mają kontakt z gorącą bądź wrzącą wodą, szybko pękają. To sprawia z kolei, że cała ich zawartość wypływa do wody – dokładnie tak samo, jak w przypadku jaj kurzych. Jednak o ile kurze jajka da się uratować, z jajek przepiórczych może wylać się cała zawartość. Tego lepiej uniknąć. Gotowanie przepiórczych jajek to najlepszy, choć nie jedyny sposób. Możesz zrobić także jajka w koszulce bądź jajka sadzone. Do jajek w koszulce przyda ci się foremka do jajka w koszulce Tadar, która sprawia, że to danie jest dużo łatwiejsze do przygotowania.
Czytaj także:
Jak gotować jaja przepiórcze?
Jak ugotować jajka przepiórcze? Wspomnieliśmy już, że na początku najlepiej odrobinę je ogrzać. Zrobisz to poprzez szybsze wyjęcie jajek z lodówki bądź trzymanie ich w ciepłej wodzie. Dzięki temu jajka nie będą pękać. Jak gotować przepiórcze jaja – we wrzątku czy w zimnej wodzie? Tutaj nie ma reguły. Jeśli jajka są ogrzane, możesz włożyć je do wrzątku. Bezpieczniej jest jednak, jeśli produkt wkłada się do garnuszka z zimną, lekko osoloną wodą. To minimalizuje ryzyko pękania skorupek. Ugotowane jajka możesz przełożyć na talerz na jajka bądź do odpowiedniego pojemnika (pojemnik na jajka zapewni im świeżość, jednak produkt warto zjeść jak najszybciej). No dobrze, ale jak się gotuje jajka przepiórcze, by żółtko było płynne lub ścięte?
Czytaj także:
Ile gotować jajka przepiórcze?
Jak długo gotować jajka przepiórcze? To jest oczywiście zależne od efektu, jaki chcesz uzyskać. Jajka przepiórek są dużo mniejsze od jajek kury, dlatego należy gotować je proporcjonalnie krócej. Chociaż jajka są mniejsze, znajdująca się pod skorupą błonka jest dość gruba. Dlatego wyciągnięcie ich zbyt szybko z wody sprawi, że jajka będą niedogotowane i niezbyt apetyczne. Jak gotować jajka przepiórcze? Ile gotować je, by żółtko było miękkie, a ile, by było twarde?
Jak długo gotować jaja przepiórcze na twardo?
Aby ugotować jaja przepiórcze na twardo, wystarczy włożyć je do garnka z zimną wodą i ustawić na płycie grzewczej. Czas licz zawsze od momentu rozpoczęcia gotowania się wody. Jajko na twardo będzie gotowe po zaledwie trzech minutach. Jeśli wkładasz jajka później, do gotującej się wody, należy gotować je maksymalnie 5 minut. Takie jajka od razu przełóż w kieliszki do jajek i zajadaj je, póki są ciepłe.
Jak ugotować jajko przepiórcze na miękko?
W przypadku jajka na miękko najbezpieczniejszym sposobem jest włożenie go od razu do wrzątku. W ten sposób nie przegapisz momentu, w którym jajko powinno zostać wyciągnięte. Jajka gotuj przez minutę, maksymalnie półtorej minuty. Jeśli jaja przepiórcze wkłada się do zimnej wody, ten czas skraca się poniżej minuty, dlatego lepiej nie ryzykować. Jaja przepiórek smakują doskonale na miękko, a gotowanie ich jest bardzo proste. Dlatego koniecznie pilnuj czasu.
Jak przyrządzić jajka przepiórcze?
Jak jeść jajka przepiórcze? Co z nich zrobić? Wbrew pozorom jaja przepiórek nie różnią się wiele od jaj kurzych. Różnica dotyczy oczywiście wielkości, a także smaku. Jednak zastosowanie jest podobne. Jajka przepiórcze doskonale smakują na kanapkach i w sałatkach. Możesz dodać je na przykład do sałatki nicejskiej. W takiej wersji najlepiej ugotować je na twardo lub półmiękko – osiągnięcie tego nie jest proste, jednak warto próbować. Jajka przepiórcze wyglądają dużo lepiej, niż kurze. Są niewielkie, zatem stanowią idealną dekorację. Oczywiście możesz wykorzystać je także do różnego typu past jajecznych, na przykład z awokado. Doskonałym pomysłem jest również nadziewanie jajek. To idealny sposób na jajka przepiórcze. Jak przyrządzić takie danie? Należy być delikatnym – jajka łatwo się rozpadają, gdyż są niewielkie. Wyjmij żółtko i na jego miejscu umieść pastę z awokado. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego z nasadkami.
Jajka przepiórcze nie są już luksusowym dodatkiem do dań, nadal jednak prezentują się pięknie. Dlatego warto skorzystać z nich podczas przyrządzania posiłków dla gości.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej