Jak ugotować jajka przepiórcze?

Porady 3.09.2021

Jajka przepiórcze – gotowanie

Gotowanie jajek przepiórczych może wydawać się banalnie proste – przecież jajka gotujemy na co dzień. A jednak ze względu na różnicę w wielkości gotowanie jaj przepiórczych przebiega trochę inaczej, niż w przypadku jaj kurzych. Oczywiście chodzi o czas. Co zrobić, by gotowanie jajka przepiórczego było bezproblemowe? Przede wszystkim wyjmij jajka z lodówki na co najmniej dziesięć minut przed gotowaniem. Podstawka na jajka do lodówki Tadar pozwoli ci na wygodne przetrzymywanie ich także poza lodówką. Zimne jajka, które mają kontakt z gorącą bądź wrzącą wodą, szybko pękają. To sprawia z kolei, że cała ich zawartość wypływa do wody – dokładnie tak samo, jak w przypadku jaj kurzych. Jednak o ile kurze jajka da się uratować, z jajek przepiórczych może wylać się cała zawartość. Tego lepiej uniknąć. Gotowanie przepiórczych jajek to najlepszy, choć nie jedyny sposób. Możesz zrobić także jajka w koszulce bądź jajka sadzone. Do jajek w koszulce przyda ci się foremka do jajka w koszulce Tadar, która sprawia, że to danie jest dużo łatwiejsze do przygotowania.

Czytaj także:

Jak gotować jaja przepiórcze?

Jak ugotować jajka przepiórcze? Wspomnieliśmy już, że na początku najlepiej odrobinę je ogrzać. Zrobisz to poprzez szybsze wyjęcie jajek z lodówki bądź trzymanie ich w ciepłej wodzie. Dzięki temu jajka nie będą pękać. Jak gotować przepiórcze jaja – we wrzątku czy w zimnej wodzie? Tutaj nie ma reguły. Jeśli jajka są ogrzane, możesz włożyć je do wrzątku. Bezpieczniej jest jednak, jeśli produkt wkłada się do garnuszka z zimną, lekko osoloną wodą. To minimalizuje ryzyko pękania skorupek. Ugotowane jajka możesz przełożyć na talerz na jajka bądź do odpowiedniego pojemnika (pojemnik na jajka zapewni im świeżość, jednak produkt warto zjeść jak najszybciej). No dobrze, ale jak się gotuje jajka przepiórcze, by żółtko było płynne lub ścięte?

Czytaj także:

Ile gotować jajka przepiórcze?

Jak długo gotować jajka przepiórcze? To jest oczywiście zależne od efektu, jaki chcesz uzyskać. Jajka przepiórek są dużo mniejsze od jajek kury, dlatego należy gotować je proporcjonalnie krócej. Chociaż jajka są mniejsze, znajdująca się pod skorupą błonka jest dość gruba. Dlatego wyciągnięcie ich zbyt szybko z wody sprawi, że jajka będą niedogotowane i niezbyt apetyczne. Jak gotować jajka przepiórcze? Ile gotować je, by żółtko było miękkie, a ile, by było twarde? 

Jak długo gotować jaja przepiórcze na twardo?

Aby ugotować jaja przepiórcze na twardo, wystarczy włożyć je do garnka z zimną wodą i ustawić na płycie grzewczej. Czas licz zawsze od momentu rozpoczęcia gotowania się wody. Jajko na twardo będzie gotowe po zaledwie trzech minutach. Jeśli wkładasz jajka później, do gotującej się wody, należy gotować je maksymalnie 5 minut. Takie jajka od razu przełóż w kieliszki do jajek i zajadaj je, póki są ciepłe.

Jak ugotować jajko przepiórcze na miękko?

W przypadku jajka na miękko najbezpieczniejszym sposobem jest włożenie go od razu do wrzątku. W ten sposób nie przegapisz momentu, w którym jajko powinno zostać wyciągnięte. Jajka gotuj przez minutę, maksymalnie półtorej minuty. Jeśli jaja przepiórcze wkłada się do zimnej wody, ten czas skraca się poniżej minuty, dlatego lepiej nie ryzykować. Jaja przepiórek smakują doskonale na miękko, a gotowanie ich jest bardzo proste. Dlatego koniecznie pilnuj czasu.

Jak przyrządzić jajka przepiórcze?

Jak jeść jajka przepiórcze? Co z nich zrobić? Wbrew pozorom jaja przepiórek nie różnią się wiele od jaj kurzych. Różnica dotyczy oczywiście wielkości, a także smaku. Jednak zastosowanie jest podobne. Jajka przepiórcze doskonale smakują na kanapkach i w sałatkach. Możesz dodać je na przykład do sałatki nicejskiej. W takiej wersji najlepiej ugotować je na twardo lub półmiękko – osiągnięcie tego nie jest proste, jednak warto próbować. Jajka przepiórcze wyglądają dużo lepiej, niż kurze. Są niewielkie, zatem stanowią idealną dekorację. Oczywiście możesz wykorzystać je także do różnego typu past jajecznych, na przykład z awokado. Doskonałym pomysłem jest również nadziewanie jajek. To idealny sposób na jajka przepiórcze. Jak przyrządzić takie danie? Należy być delikatnym – jajka łatwo się rozpadają, gdyż są niewielkie. Wyjmij żółtko i na jego miejscu umieść pastę z awokado. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego z nasadkami.

Jajka przepiórcze nie są już luksusowym dodatkiem do dań, nadal jednak prezentują się pięknie. Dlatego warto skorzystać z nich podczas przyrządzania posiłków dla gości.