Kremowe piwo – przepis na rozgrzewający, magiczny napój
Przepis na kremowe piwo – informacje wstępne
Przepis na kremowe piwo wcale nie jest nowością. Napój ten popularność zyskał jednak dopiero po serii książek o Harrym Potterze. Wówczas to wiele osób chciało spróbować kultowego przysmaku młodych czarodziejów.
Może więc tej jesieni Ty również wypróbujesz przepis na piwo kremowe? Słodki deser pokocha cała Twoja rodzina! Kremowe piwo możesz podawać dzieciom – pomimo nazwy świetnie smakuje także jako napój zupełnie pozbawiony alkoholu.
Przygotuj więc nierdzewne garnki do gotowania mleka oraz Wasze ulubione kubki. Równie dobrze sprawdzą się szklanki z podwójnym dnem, kubki ceramiczne czy kubki emaliowane.
Teraz możesz już zabrać się za przyrządzenie kremowego piwa! Przepis wcale nie jest trudny do wykonania!
Piwo z Harry’ego Pottera – co to w ogóle jest?
Jak smakuje piwo z Harry’ego Pottera? To bardzo słodki napój na bazie mleka lub śmietanki kremówki. Do jego przygotowania potrzebne są także cukierki krówki. Piwo kremowe z Harry’ego Pottera najczęściej podawane jest na ciepło – smaczne będzie jednak także po ostudzeniu. Co jeszcze warto wiedzieć?
Kremowe piwo „Harry Potter” przed podaniem dobrze jest udekorować. W tym celu przyda Ci się bita śmietana! Jej wierzch posyp wiórkami czekoladowymi, kolorową cukrową posypką albo polej ulubionym słodkim syropem.
Możesz także postarać się o klimatyczne dodatki! Wybierz porcelanowe kubki do kawy, kubki do herbaty albo kubki szklane z grafikami kojarzącymi się z magicznym światem! Niech będą to gwiazdki, sowy albo kolory wszystkich czterech domów, do których należeli uczniowie w Hogwarcie.
Na koniec zabierz się za przygotowanie przysmaku albo jeszcze lepiej – zaproś do kuchni dzieci! Razem przyrządźcie magiczne piwo kremowe „Harry Potter”. Przepis znajdziesz poniżej!
Kremowe piwo – składniki
Jak zrobić piwo kremowe? Zacznij od zgromadzenia składników. Na 4 porcje potrzebne będą:
- cukierki krówki – minimum 4, ale ilość tę możesz zwiększyć (im więcej krówek zużyjesz, tym słodsze będzie Wasze kremowe piwo);
- 60 ml wody;
- 600 ml mleka;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 0,5 łyżeczki imbiru;
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- bita śmietana w sprayu lub 250 ml śmietanki kremówki i 2 łyżki cukru do przygotowania domowej bitej śmietany.
Jeśli nie chcesz dekorować kremowego piwa bitą śmietaną, możesz postawić na… mleczną piankę. Najszybciej uzyskasz ją, jeśli wykorzystasz spieniacze do mleka.
Jak zrobić piwo kremowe? Krok po kroku
Jak zrobić piwo kremowe z Harry’ego Pottera? Weź nieduży garnek z grubym dnem (świetnie sprawdzają się metalowe garnki pojedyncze lub rondle). Do garnka wrzuć pokruszone lub pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Podlej wodą i gotuj, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Cały czas mieszaj i w razie konieczności dolewaj po trochu wody, aby krówki się nie przypaliły.
Kiedy cukierki się rozpuszczą, dodaj do nich mleko i przyprawy. Zagotuj i gotowe. Przygotuj kubki porcelanowe, ceramiczne albo szklanki i przelej ciepłe kremowe piwo do każdej z nich.
Czas na dekoracje! Kiedy wiesz już, jak zrobić piwo kremowe, sprawdź też, jak efektownie podać je rodzinie. Każdą porcję napoju warto ozdobić bitą śmietaną. Możesz wykorzystać gotową albo zrobić ją samodzielnie. Jak?
Do garnuszka przelej śmietankę i ubijają ją na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier tak, aby uzyskać sztywną, błyszczącą masę. Śmietankę przełóż na wierzch każdej porcji kremowego piwa łyżką albo wykorzystaj rękaw cukierniczy. Napełnij go bitą śmietaną i udekoruj nią Twoje piwo. Teraz pozostaje Ci posypać bitą śmietanę czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami albo polać słodkim syropem.
Kremowe piwo to ulubiony napój nie tylko młodych czarodziejów. Jesteśmy pewni, że deser polubi też Twoja rodzina – szczególnie podany w chłodne, zimowe wieczory. Koniecznie więc przetestuj nasz przepis. Smacznego!
Czytaj także:
- Pumpkin spice latte – przepis na słynną kawę!
- Nie tylko grzaniec – 7 przepisów na zimową herbatę
- Ile kalorii ma alkohol?
- Drinki z whisky – 10 najpopularniejszych przepisów
- 8 prostych drinków idealnych na domówkę
- Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
- Poncz – 5 przepisów idealnych na imprezę
- Drinki z ginem – 10 przepisów
- Drinki z aperolem – 7 przepisów
- Drinki z wódką – 7 najpopularniejszych połączeń
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej