Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis
Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym?
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to danie, które z pewnością polubi cała Twoja rodzina. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, pszennego makaronu oraz łagodnej śmietanki przypadnie do gustu nawet dzieciakom! Pamiętaj jednak, że makaron z sosem śmietanowym możesz też przyrządzić w zdrowszej wersji – wystarczy, że wybierzesz makaron pełnoziarnisty albo razowy.
Czytaj także:
- Makaron — jak gotować? 5 potrzebnych przyborów!
- Makaron domowy – przepis na makaron jak dawniej!
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
Makaron w sosie śmietanowym – akcesoria, które Ci się przydadzą
Zanim zabierzesz się za gotowanie i w Twojej kuchni powstanie aromatyczne danie, przygotuj potrzebne akcesoria oraz składniki. Co Ci się przyda? Przede wszystkim cedzaki, durszlaki, sitka, czyli gadżety umożliwiające odcedzenie makaronu. Miej też pod ręką deski do krojenia i komplety noży. Jedna deska i nóż przyda się do krojenia mięsa, a druga – do posiekania cebuli.
Makaron z sosem śmietanowym i kurczakiem najwygodniej przyrządzić na patelni. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza duże patelnie z wyższymi brzegami, na których łatwo wymieszać składniki dania. Jeśli ich nie masz, wykorzystaj płytsze garnki pojedyncze (np. garnki emaliowane).
Jak zrobić prosty sos śmietanowy do makaronu?
Śmietanowy sos do makaronu możesz przyrządzić na przynajmniej kilka sposobów. Jego smak będzie zmieniał się w zależności od tego, ilu składników użyjesz oraz jaką śmietanę wybierzesz.
Najczęściej sos śmietanowy do makaronu przygotowuje się przy zastosowaniu kwaśnej, gęstej śmietany 18%. Jeśli jednak chcesz, by danie miało łagodniejszy smak, użyj śmietanki 30% albo słodkiej śmietanki 18% z kartonika. W tej sytuacji pamiętaj jednak, by do sosu do makaronu z kurczakiem dodać jej nieco mniej, albo dodatkowo zagęścić danie np. serem. Inaczej sos śmietanowy do makaronu z kurczakiem może okazać się zbyt rzadki!
Czytaj także:
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Jak zrobić sos śmietanowy?
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym – składniki
Co będzie potrzebne do przyrządzenia makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym? Podstawa dania to oczywiście kurczak z makaronem oraz śmietanka. Do ugotowania obiadu potrzebne będą Ci także:
- cebula;
- czosnek;
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek.
Danie możesz urozmaicić, dodając do niego także warzywa, dodatkowe przyprawy albo sery. Przygotuj więc wszystkie składniki, słoiki na przyprawy oraz podstawowe kuchenne akcesoria i do dzieła!
Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Przygotowanie kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem zacznij od wstawienia makaronu do gotowania. Odmierz potrzebną ilość i ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie pokrój mięso z kurczaka w niedużą kostkę – najlepiej sprawdzi się pierś lub mięso z udek. Przeciśnij przez praskę czosnek, a cebulę drobno posiekaj. Najszybciej zrobisz to dużym, dobrze naostrzonym nożem – jeśli więc trzeba, przed przystąpieniem do pracy użyj ostrzałki do noży.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego albo oliwy i zeszklij cebulę. Kurczaka przełóż do miseczki, posyp wybranymi przyprawami i dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mięso na patelnię. Kiedy się zrumieni, dołóż też czosnek i smaż wszystko przez kilka minut.
To już prawie cały przepis na makaron w sosie śmietanowym! Wystarczy jeszcze tylko zalać mięso śmietaną i pogotować aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec na patelnię z sosem wyłóż makaron i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz przekładać danie na talerze!
A jeśli chciałbyś urozmaicić potrawę? Przepis na makaron z sosem śmietanowym i kurczakiem udoskonalą dodatki, o których piszemy niżej.
Co pasuje do kurczaka w sosie śmietanowym?
Makaron w sosie śmietanowym warto przede wszystkim wzbogacić dodatkiem warzyw. Dzięki temu danie będzie o wiele lepiej zbilansowane i zdrowsze. Jak to zrobić? Możesz przygotować np. makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Szpinak dodaj do dania przed śmietaną, kiedy kurczak jest już dobrze podsmażony. Poczekaj, aż liście zwiędną i dopiero wtedy zalej wszystko śmietaną.
Inna wersja dania to makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Pomidory pokrój w paski i dołóż do dania razem ze śmietaną.
Jeśli lubisz pieczarki, je także możesz wykorzystać w tym przepisie! Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami powstanie, gdy pokroisz grzyby w plastry lub kostkę i wyłożysz na patelnię razem z cebulą. Dopiero kiedy pieczarki będą podduszone, dodaj na patelnię mięso z kurczaka.
Poza warzywami do makaronu w sosie śmietanowym warto dodać także ser. Dzięki temu danie będzie miało głębszy, ciekawszy smak. Stanie się też jeszcze bardziej sycące. Pysznie smakuje makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z parmezanem. Jeśli wolisz, równie dobrze sprawdzi się też ser cheddar albo gouda. Pamiętaj przy tym, że ser zagęści Twój sos – kontroluj więc konsystencję dania, a w razie potrzeby, dodaj więcej śmietany lub odrobinę wody.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to klasyka, którą warto wprowadzić do swojej kuchni. Szczególnie wówczas, gdy na gotowanie możesz poświęcić jedynie kilka minut!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej