Papryka marynowana – jak ją zrobić, co z niej zrobić i ile ma kalorii?
Papryka marynowana – przepis
Papryka marynowana to przekąska w sam raz na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy też warzywo do obiadu. Możesz użyć jej też do stworzenia idealnej marynaty do mięs. Istnieje naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie tych przetworów. Marynowana papryka czerwona czy też żółta jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy Ci tylko kilka składników, a także odpowiednie akcesoria. Jakie produkty warto mieć pod ręką?
- Garnki – najlepiej takie, które są już wysłużone. Będziesz w nich przygotowywać zalewę do papryki.
- Miarki kuchenne – podczas przygotowywania zapraw, dokładność zawsze jest w cenie.
- Słoiki z klipsem – wygodne i bezpieczne. Możesz umieścić w nich duże ilości papryki, a następnie zamknąć je i mieć pewność, że są szczelne. To zmniejsza ryzyko wystąpienia pleśni w zaprawach.
- Lejki – nie są konieczne, jednak dobrze mieć to akcesorium przy sobie, gdy przygotowujesz zaprawy w wąskich słoikach. Wtedy nie wylejesz ani odrobiny zalewy.
- Tarki, przecieraki i szatkownice – a zatem wszelkie urządzenia, które mogą pomóc Ci równo pokroić kawałki papryki. Nieważne, czy jest to papryka ostra marynowana, czy też inne warzywa. Warto pokroić je idealnie, by wyglądały jak ze sklepu, a smakowały jeszcze lepiej.
Jak zrobić idealną zaprawę na zimę, jaką jest marynowana papryka. Przepis jest bajecznie prosty.
Czytaj także:
- Maszynki do krojenia warzyw i nie tylko — co musisz o nich wiedzieć
- Kiszenie ogórków — jak to się robi?
- Nie tylko ogórki — jakie warzywa możesz kisić?
Papryka marynowana w słoiki – składniki i przygotowanie
Papryka marynowana w occie to przepis podstawowy, bardzo prosty nawet dla osób, które jeszcze nie robiły zapraw. Istnieje jednak wiele innych sposobów na zrobienie tego warzywa – papryka marynowana z miodem czy też papryka marynowana z olejem to tylko dwa przykłady. Dziś jednak skupimy się na najprostszym przepisie. Czego do niego potrzebujesz?
By otrzymać 3 słoiki papryki marynowanej, musisz przygotować:
- 1 kilogram papryki czerwonej
- Małą cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 800 mililitrów wody
- 300 mililitrów octu
- 150 gramów cukru
- 15 gramów soli morskiej lub kamiennej
To wszystko. Naprawdę niewiele składników jest potrzebnych, by zrobić idealną zaprawę. Papryka marynowana na słodko będzie wymagać większej ilości cukru. Jeśli masz ochotę ją zrobić, nic nie stoi na przeszkodzie.
Czas na gotowanie. Papryki oczyść i pokrój w równe kawałki. Do każdego ze słoiczków dodaj po ząbku czosnku, jednym liściu laurowym, dwóch ziarnach ziela angielskiego i czterech ziarnach pieprzu. Ciasno ułóż papryki. Teraz musisz zrobić zalewę. Wlej do garnka wodę, ocet, wsyp sól i cukier. Zagotuj całość i zalej papryki w słoiku tak, aby były zakryte. Poddaj ją krótkiej pasteryzacji, a następnie połóż je w zacienionym pomieszczeniu. To tyle. Po minimum tygodniu możesz już otworzyć swoje zaprawy. Jednak najlepiej poczekać trochę dłużej.
Czytaj także:
- 2 akcesoria do przetworów domowych, które musisz mieć!
- Jak przechowywać domowe przetwory?
- Sałatki w słoiku – jak je smacznie skomponować?
Papryka marynowana – co z niej zrobić?
W jakim daniu przyda Ci się papryka konserwowa? Do czego ją użyć? Możesz dorzucić ją do gulaszu, marynat, zupy pomidorowej czy pieczonego mięsa. Najlepiej jednak sprawdzi się jako dodatek do sałatek – na przykład z kurczakiem – czy też zakąska do alkoholu. Naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Ile kcal ma papryka marynowana?
Wiesz już, jak łatwa do przygotowania jest papryka marynowana. Kcal w tym daniu także powinny sprawić, że zrobisz je z jeszcze większą przyjemnością. Tego typu przekąska to zaledwie 35 kcal (100 gramów). Jest zatem naprawdę lekka. Możesz zajadać ją bez wyrzutów sumienia.
Jeśli zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować, by zimą cieszyć się pysznymi warzywami, koniecznie zrób właśnie paprykę marynowaną. Będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej