Prosty przepis na kurczaka po chińsku
Jak przygotować pysznego kurczaka po chińsku w domu? Orient w Twojej kuchni
Kuchnia chińska znana jest z bogactwa smaków i harmonijnego ich łączenia. Słodkie, słone, kwaśne, ostre i umami – te smaki znajdziesz praktycznie w każdym daniu ugotowanym przez Chińczyków. Jedną z najbardziej popularnych potraw z tego regionu świata jest zatopiony w aromatycznym sosie kurczak z warzywami.
To danie przyrządza się na tysiące sposobów – z kurczakiem smażonym, szarpanym, marynowanym, duszonym, a nawet pieczonym, dlatego w kuchniach Chińczyków znajdziesz wiele rodzajów garnków oraz zestaw patelni z wokiem i patelnią grillową.
Żeby przygotować pysznego kurczaka, będziesz potrzebować kilku świeżych przypraw i świeże warzywa. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić kurczaka po chińsku z warzywami? A może marzy Ci się poznać metodę na to, jak zrobić kurczaka jak u Chińczyka? W dalszej części tekstu zdradzimy Ci przepis na genialnego kurczaka w aromatycznym sosie.
Lista składników potrzebnych do przygotowania kurczaka po chińsku – kilka podpowiedzi
Zastanawiasz się, jakich przypraw używa się do kurczaka po chińsku, że smakuje tak wybornie? Zależne jest to od regionu oraz osobistych preferencji kucharza.
W kuchni chińskiej króluje czosnek i cebula, sos sojowy, imbir i galangal, a także ocet ryżowy, słodki sos hoisin i sos rybny. Wiele chińskich dań podkręca się miodem i ostrymi papryczkami. Chociaż kuchnia ta kojarzy się głównie z przyprawami korzennymi, to znajdziemy w niej także świeże zioła takie jak pietruszka, chiński szczypiorek, kolendra oraz liście kaffiru (azjatyckiej odmiany limonki).
Chińczycy przywiązują olbrzymią wagę do obróbki mięsa i jego marynowania. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszną marynatę do kurczaka? Przepisu szukaj w kolejnym akapicie.
Przepis na marynatę do kurczaka po chińsku – inspiracja prosto z Dalekiego Wschodu
Odpowiednia marynata do kurczaka po chińsku potrafi odmienić jego smak nie do poznania. Chińska marynata do kurczaka składa się z wielu przypraw i sosów, a także wszystkiego, co akurat ma się pod ręką. Poznaj przepis na marynatę, która sprawi, że Twój kurczak po chińsku będzie rozpływał się w ustach!
Składniki:
- 60 ml sosu sojowego,
- 40 g miodu,
- 30 ml sosu hoisin,
- 15 ml sosu rybnego,
- 30 ml octu ryżowego,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki,
- pół łyżeczki sezamu.
Akcesoria:
- miska,
- łopatka.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodaj do miski i starannie wymieszaj łopatką, aby uzyskać gładką masę. Gdy marynata będzie gotowa, wystarczy dodać do niej pokrojonego kurczaka, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut.
Szybki i łatwy przepis na kurczaka po chińsku – zachwyć swoją rodzinę!
Jak sprawić, by szybki kurczak po chińsku smakował idealnie? Sekretem jest odpowiednie zamarynowanie mięsa i dobra recepta na kurczaka po chińsku. Przygotowaliśmy dla Ciebie nasz wyjątkowy przepis, który sprawi, że kurczak po chińsku stanie się Twoim ulubionym daniem!
Składniki:
- 500 g pokrojonej i zamarynowanej piersi z kurczaka,
- 60 ml oleju,
- 1 pokrojona w kostkę cebula,
- 1 pokrojona w paski czerwona papryka,
- 1 pokrojona w paski marchewka,
- 5 umytych i pokrojonych na plastry pieczarek,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 40 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki wody,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek.
Do wykonania dania najlepiej nadaje się patelnia z pokrywką.
Przygotowanie:
Na patelni podsmażaj czosnek, imbir i cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dodaj do nich zamarynowanego kurczaka. Całość smaż przez 6-7 minut, aż kurczak zrobi się rumiany. Następnie dodaj paprykę, marchewkę oraz pieczarki i przykryj pokrywką. Smaż przez 5-6 minut. W miseczce przygotuj sos, składający się z sosu sojowego, sosu rybnego, brązowego cukru, a także mąki kukurydzianej i 4 łyżek wody. Wymieszaj go dokładnie i dodaj na patelnię. Danie dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i ryżem.
Jesteśmy pewni, że klasyka kuchni chińskiej zasmakuje i Tobie. A może skusisz się na inne propozycje rodem z Azji?
Czytaj także:
Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku
Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej
Kurczak z mango i warzywami. Pomysł na orientalny obiad
Przepis na rozgrzewający sos curry
Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej