Prosty przepis na kurczaka po chińsku

Porady 11.06.2023

Jak przygotować pysznego kurczaka po chińsku w domu? Orient w Twojej kuchni

Kuchnia chińska znana jest z bogactwa smaków i harmonijnego ich łączenia. Słodkie, słone, kwaśne, ostre i umami – te smaki znajdziesz praktycznie w każdym daniu ugotowanym przez Chińczyków. Jedną z najbardziej popularnych potraw z tego regionu świata jest zatopiony w aromatycznym sosie kurczak z warzywami.

To danie przyrządza się na tysiące sposobów – z kurczakiem smażonym, szarpanym, marynowanym, duszonym, a nawet pieczonym, dlatego w kuchniach Chińczyków znajdziesz wiele rodzajów garnków oraz zestaw patelni z wokiem i patelnią grillową

Żeby przygotować pysznego kurczaka, będziesz potrzebować kilku świeżych przypraw i świeże warzywa. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić kurczaka po chińsku z warzywami? A może marzy Ci się poznać metodę na to, jak zrobić kurczaka jak u Chińczyka? W dalszej części tekstu zdradzimy Ci przepis na genialnego kurczaka w aromatycznym sosie.

Lista składników potrzebnych do przygotowania kurczaka po chińsku – kilka podpowiedzi

Zastanawiasz się, jakich przypraw używa się do kurczaka po chińsku, że smakuje tak wybornie? Zależne jest to od regionu oraz osobistych preferencji kucharza. 

W kuchni chińskiej króluje czosnek i cebula, sos sojowy, imbir i galangal, a także ocet ryżowy, słodki sos hoisin i sos rybny. Wiele chińskich dań podkręca się miodem i ostrymi papryczkami. Chociaż kuchnia ta kojarzy się głównie z przyprawami korzennymi, to znajdziemy w niej także świeże zioła takie jak pietruszka, chiński szczypiorek, kolendra oraz liście kaffiru (azjatyckiej odmiany limonki). 

Chińczycy przywiązują olbrzymią wagę do obróbki mięsa i jego marynowania. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszną marynatę do kurczaka? Przepisu szukaj w kolejnym akapicie.

Przepis na marynatę do kurczaka po chińsku – inspiracja prosto z Dalekiego Wschodu

Odpowiednia marynata do kurczaka po chińsku potrafi odmienić jego smak nie do poznania. Chińska marynata do kurczaka składa się z wielu przypraw i sosów, a także wszystkiego, co akurat ma się pod ręką. Poznaj przepis na marynatę, która sprawi, że Twój kurczak po chińsku będzie rozpływał się w ustach!

Składniki:

  • 60 ml sosu sojowego,
  • 40 g miodu,
  • 30 ml sosu hoisin,
  • 15 ml sosu rybnego,
  • 30 ml octu ryżowego,
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki,
  • pół łyżeczki sezamu.

Akcesoria:

  • miska,
  • łopatka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dodaj do miski i starannie wymieszaj łopatką, aby uzyskać gładką masę. Gdy marynata będzie gotowa, wystarczy dodać do niej pokrojonego kurczaka, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut.

Szybki i łatwy przepis na kurczaka po chińsku – zachwyć swoją rodzinę!

Jak sprawić, by szybki kurczak po chińsku smakował idealnie? Sekretem jest odpowiednie zamarynowanie mięsa i dobra recepta na kurczaka po chińsku. Przygotowaliśmy dla Ciebie nasz wyjątkowy przepis, który sprawi, że kurczak po chińsku stanie się Twoim ulubionym daniem!

Składniki:

  • 500 g pokrojonej i zamarynowanej piersi z kurczaka,
  • 60 ml oleju,
  • 1 pokrojona w kostkę cebula,
  • 1 pokrojona w paski czerwona papryka, 
  • 1 pokrojona w paski marchewka, 
  • 5 umytych i pokrojonych na plastry pieczarek,
  • 3 posiekane ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 
  • 4 łyżki wody, 
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Do wykonania dania najlepiej nadaje się patelnia z pokrywką.

Przygotowanie:

Na patelni podsmażaj czosnek, imbir i cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dodaj do nich zamarynowanego kurczaka. Całość smaż przez 6-7 minut, aż kurczak zrobi się rumiany. Następnie dodaj paprykę, marchewkę oraz pieczarki i przykryj pokrywką. Smaż przez 5-6 minut. W miseczce przygotuj sos, składający się z sosu sojowego, sosu rybnego, brązowego cukru, a także mąki kukurydzianej i 4 łyżek wody. Wymieszaj go dokładnie i dodaj na patelnię. Danie dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i ryżem.

Jesteśmy pewni, że klasyka kuchni chińskiej zasmakuje i Tobie. A może skusisz się na inne propozycje rodem z Azji?

Czytaj także:

Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku

Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej

Kurczak z mango i warzywami. Pomysł na orientalny obiad

Przepis na rozgrzewający sos curry

Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby

8 rodzajów aromatycznych panierek do kurczaka

Pyszna potrawka z kurczaka krok po kroku