Przepis na rozgrzewaj膮cy sos curry

Przepis na oryginalny sos curry – nutka orientu w Twojej kuchni
Przyprawa curry, kt贸r膮 mo偶emy spotka膰 w sklepie w formie proszku lub pasty nie jest to偶sama z sosem curry. Oryginalnie sos curry przyrz膮dza si臋 na bazie mieszanki 艣wie偶o zmielonych przypraw zwanych masal膮 (to, co znamy pod postaci膮 przyprawy curry to tylko jedna z jej odmian) podsma偶onych na ma艣le ghi (klarowanym) w odpowiednim garnku.
S艂owo „kari” oznacza w j臋zyku tamilskim po prostu sos i odnosi si臋 do potrawy przyrz膮dzonej na bazie mi臋sa lub warzyw, kt贸rej smaku nadaje mieszanka sk艂adaj膮ca si臋 kurkumy, imbiru, kolendry, pieprzu, kuminu, czosnku oraz papryki. Ostro艣膰 dania 艂agodzi mleczko kokosowe. Sk艂adniki mieszanki mog膮 zmienia膰 si臋 w zale偶no艣ci od regionu, a tak偶e rodzinnych tradycji.
Jak przepis na sos curry trafi艂 do Europy? Najprawdopodobniej odpowiedzialni s膮 za to Portugalczycy, kt贸rzy w XVI wieku przywie藕li danie o nazwie carriel z wysp Goa. Inna historia m贸wi, 偶e curry trafi艂o do Europy w XVIII wieku dzi臋ki angielskim podr贸偶nikom, kt贸rzy t臋sknili za Indiami i ich smakami. Spragnieni ostrej kuchni Anglicy zacz臋li importowa膰 sproszkowane mieszanki przypraw i nazwali je curry.
Sos curry stanowi znakomity dodatek do ry偶u, kurczaka, ciel臋ciny, pieczonego kalafiora, ciecierzycy i wielu innych dodatk贸w. W Indiach ch臋tnie jada si臋 go z dodatkiem mi臋sa i chlebka naan, z kolei w innych krajach Azji cz臋艣ciej przyrz膮dza si臋 sos curry, kt贸rego przepis ogranicza si臋 do serwowania go z dodatkiem ry偶u. Chcesz przygotowa膰 pyszne curry? Przepis znajdziesz w kolejnym akapicie.
Jak przygotowa膰 aromatyczny sos curry? Sk艂adniki i wykonanie
Jak zrobi膰 sos curry do kurczaka lub innego mi臋sa? A mo偶e zastanawiasz si臋 nad tym, jak zrobi膰 sos curry w wersji wegetaria艅skiej? Przygotowali艣my dla Ciebie prosty przepis na to, jak zrobi膰 oryginalny sos curry, do kt贸rego pasuje zar贸wno mi臋so, jak i warzywa. Do jego przygotowania potrzebne Ci b臋d膮 podstawowe przybory kuchenne (n贸偶, deska do krojenia, mo藕dzierz) oraz wysokiej jako艣ci garnek (np. garnek ze stali nierdzewnej) oraz pasuj膮ca pokrywka do garnka.
Sk艂adniki:
- 2 z膮bki czosnku,
- ¼ korzenia imbiru,
- ½ korzenia kurkumy,
- ziarenka kminu rzymskiego (4-5),
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 2-3 ga艂膮zki kolendry,
- ziarenka czarnego pieprzu (2-3),
- 1 cebula,
- 1 艂y偶ka mas艂a,
- 400 ml mleczka kokosowego.
Akcesoria:
- mo藕dzierz,
- deska do krojenia,
- ostry n贸偶,
- garnek,
- pokrywka.
Przygotowanie:
Do mo藕dzierza dodaj kumin, papryk臋 oraz pieprz i rozetrzyj. Nast臋pnie dodaj czosnek i rozr贸b go w mo藕dzierzu na g艂adk膮 past臋. Imbir oraz kurkum臋 obierz ze sk贸rki i r贸wnie偶 zetrzyj na past臋. Na sam koniec dodaj listki kolendry i tak偶e zmia偶d偶. Gotow膮 past臋 podsma偶aj w garnku na ma艣le przez kilka minut. W mi臋dzyczasie pokr贸j cebul臋 w kostk臋 i dodaj do garnka. Po up艂ywie kilku minut, gdy sk艂adniki zaczn膮 intensywnie pachnie膰, wlej mleczko kokosowe i wymieszaj. Sos gotuj na ma艂ym ogniu przez 15-20 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Do sosu mo偶esz doda膰 tak偶e 80 ml passaty pomidorowej, by delikatnie podkr臋ci膰 jego smak. Serwuj z dodatkiem sma偶onych warzyw, kurczaka lub ciel臋ciny.
Magiczne po艂膮czenie przypraw – jak uzyska膰 idealn膮 r贸wnowag臋 smak贸w w sosie curry?
Jakie przyprawy doda膰, by sos curry by艂 idealnie zbalansowany? Aby uzyska膰 r贸wnowag臋 smak贸w w sosie curry, nale偶y starannie dobra膰 przyprawy – ich ilo艣膰 oraz aromaty maj膮 kluczowy wp艂yw na smak p贸藕niejszego sosu. Jakie s膮 najlepsze proporcje?
Najlepsze proporcje to takie, jakie Tobie smakuj膮. Je艣li chcesz uzyska膰 s艂odko-kwa艣ny sos, dodaj do niego sok z limonki. Przepadasz za ostrymi potrawami? Dodaj do sosu wi臋cej papryki lub pieprz cayenne. Chcia艂by艣 wzmocni膰 korzenny smak sosu? Wzboga膰 go o kardamon i gorczyc臋.
Sos curry to niezwykle wdzi臋czne danie, przy kt贸rym wszelkie eksperymenty s膮 mile widziane. Pr贸buj r贸偶nych wariant贸w, a偶 znajdziesz smak idealny!
Czytaj tak偶e:
Prosty przepis na kurczaka po chi艅sku
Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku
Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej
Plamy z curry, kurkumy, cynamonu itp. – jak usun膮膰?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej