Przepis na rozgrzewający sos curry

Porady 5.06.2023

Przepis na oryginalny sos curry – nutka orientu w Twojej kuchni

Przyprawa curry, którą możemy spotkać w sklepie w formie proszku lub pasty nie jest tożsama z sosem curry. Oryginalnie sos curry przyrządza się na bazie mieszanki świeżo zmielonych przypraw zwanych masalą (to, co znamy pod postacią przyprawy curry to tylko jedna z jej odmian) podsmażonych na maśle ghi (klarowanym) w odpowiednim garnku

Słowo „kari” oznacza w języku tamilskim po prostu sos i odnosi się do potrawy przyrządzonej na bazie mięsa lub warzyw, której smaku nadaje mieszanka składająca się kurkumy, imbiru, kolendry, pieprzu, kuminu, czosnku oraz papryki. Ostrość dania łagodzi mleczko kokosowe. Składniki mieszanki mogą zmieniać się w zależności od regionu, a także rodzinnych tradycji. 

Jak przepis na sos curry trafił do Europy? Najprawdopodobniej odpowiedzialni są za to Portugalczycy, którzy w XVI wieku przywieźli danie o nazwie carriel z wysp Goa. Inna historia mówi, że curry trafiło do Europy w XVIII wieku dzięki angielskim podróżnikom, którzy tęsknili za Indiami i ich smakami. Spragnieni ostrej kuchni Anglicy zaczęli importować sproszkowane mieszanki przypraw i nazwali je curry. 

Sos curry stanowi znakomity dodatek do ryżu, kurczaka, cielęciny, pieczonego kalafiora, ciecierzycy i wielu innych dodatków. W Indiach chętnie jada się go z dodatkiem mięsa i chlebka naan, z kolei w innych krajach Azji częściej przyrządza się sos curry, którego przepis ogranicza się do serwowania go z dodatkiem ryżu. Chcesz przygotować pyszne curry? Przepis znajdziesz w kolejnym akapicie.

Jak przygotować aromatyczny sos curry? Składniki i wykonanie

Jak zrobić sos curry do kurczaka lub innego mięsa? A może zastanawiasz się nad tym, jak zrobić sos curry w wersji wegetariańskiej? Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na to, jak zrobić oryginalny sos curry, do którego pasuje zarówno mięso, jak i warzywa. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą podstawowe przybory kuchenne (nóż, deska do krojenia, moździerz) oraz wysokiej jakości garnek (np. garnek ze stali nierdzewnej) oraz pasująca pokrywka do garnka.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, 
  • ¼ korzenia imbiru,
  • ½ korzenia kurkumy,
  • ziarenka kminu rzymskiego (4-5),
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • 2-3 gałązki kolendry,
  • ziarenka czarnego pieprzu (2-3),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 400 ml mleczka kokosowego.

Akcesoria:

  • moździerz,
  • deska do krojenia,
  • ostry nóż,
  • garnek,
  • pokrywka.

Przygotowanie:

Do moździerza dodaj kumin, paprykę oraz pieprz i rozetrzyj. Następnie dodaj czosnek i rozrób go w moździerzu na gładką pastę. Imbir oraz kurkumę obierz ze skórki i również zetrzyj na pastę. Na sam koniec dodaj listki kolendry i także zmiażdż. Gotową pastę podsmażaj w garnku na maśle przez kilka minut. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do garnka. Po upływie kilku minut, gdy składniki zaczną intensywnie pachnieć, wlej mleczko kokosowe i wymieszaj. Sos gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do sosu możesz dodać także 80 ml passaty pomidorowej, by delikatnie podkręcić jego smak. Serwuj z dodatkiem smażonych warzyw, kurczaka lub cielęciny.

Magiczne połączenie przypraw – jak uzyskać idealną równowagę smaków w sosie curry?

Jakie przyprawy dodać, by sos curry był idealnie zbalansowany? Aby uzyskać równowagę smaków w sosie curry, należy starannie dobrać przyprawy – ich ilość oraz aromaty mają kluczowy wpływ na smak późniejszego sosu. Jakie są najlepsze proporcje? 

Najlepsze proporcje to takie, jakie Tobie smakują. Jeśli chcesz uzyskać słodko-kwaśny sos, dodaj do niego sok z limonki. Przepadasz za ostrymi potrawami? Dodaj do sosu więcej papryki lub pieprz cayenne. Chciałbyś wzmocnić korzenny smak sosu? Wzbogać go o kardamon i gorczycę. 

Sos curry to niezwykle wdzięczne danie, przy którym wszelkie eksperymenty są mile widziane. Próbuj różnych wariantów, aż znajdziesz smak idealny!

Czytaj także:

Prosty przepis na kurczaka po chińsku 

Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku 

Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej

Plamy z curry, kurkumy, cynamonu itp. – jak usunąć?

Kurczak z mango i warzywami. Pomysł na orientalny obiad

Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji