Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej
Przepis na mango curry – informacje wstępne
Mango curry to jedna z najbardziej znanych i lubianych wersji indyjskiego curry. W skład tej pysznej potrawy wchodzi sproszkowana przyprawa curry (najczęściej żółta lub czerwona), a także świeże mango, kurczak, ryż i jogurt lub mleczko kokosowe.
Najsmaczniejsze mango curry powstaje z przepisu uwzględniającego samodzielne przyrządzenia curry. Do zrobienia tej przyprawy potrzebne Ci będą: czosnek (przydatna może okazać się praska do czosnku), imbir, kurkuma, kumin, papryczka chili, cebula, kardamon i kolendra. Do swojej własnej mieszanki możesz dodać także inne przyprawy korzenne lub zioła.
Jak przyrządzić to pyszne danie? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci przepis na idealnie kremowe mango curry.
Mango curry – wersja wege lub z kurczakiem
Kurczak w sosie mango curry to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lekko pikantny, kremowy sos, ryż i soczysty kurczak, który aż rozpływa się w ustach, będą smakować nawet największym niejadkom. Kurczak mango curry jest jednak daniem dość kalorycznym. Warto mieć to na względzie podczas jego przygotowywania.
Curry z mango można przygotować także w wersji wege. Curry z mango i tofu przygotowuje się równie szybko, co wersję mięsną i gwarantujemy, że jest równie pyszne. Dobrze zamarynowane tofu wrzucone do sosu curry w ciekawy sposób uzupełnia smak całej potrawy.
Jak przygotować mango curry? Składniki i wykonanie
Masz ochotę na indyjski obiad? Poznaj nasz sposób na pyszny sos mango curry z kurczakiem. Do przyrządzenia curry z mango będziesz potrzebować podstawowego sprzętu kuchennego, takiego jak nóż i deska do krojenia, kilka naczyń i produktów spożywczych. Składniki na curry mango to:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 mango,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml mleka kokosowego,
- przyprawa curry,
- 10 g imbiru,
- sól,
- 15 ml soku z cytryny,
- 1 pomidor,
- ugotowany ryż.
Przygotowanie:
Kurczaka starannie oczyść i pokrój na kawałki, a następnie usmaż na patelni z solą i przyprawą curry. Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na patelni. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki. Obierz mango, a następnie wydobądź z niego miąższ i pokrój. Dodaj pomidora i mango do reszty składników, wymieszaj na patelni wraz z imbirem, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym. Całość duś pod przykryciem przez co najmniej 10 do 15 minut.
Podawaj z ciepłym ryżem w miseczkach. To danie zasmakuje nawet osobom o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu! Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby
Warzywa na patelnię z kurczakiem – 5 pomysłów na obiad
Co zrobić, żeby mięso było kruche i soczyste?
Jak zrobić bibimbap? 3 przepisy
Stir-fry – co to i co smażyć w ten sposób?
Przepis na pyszne mango lassi!
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej