Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej

Przepis na mango curry – informacje wstępne
Mango curry to jedna z najbardziej znanych i lubianych wersji indyjskiego curry. W skład tej pysznej potrawy wchodzi sproszkowana przyprawa curry (najczęściej żółta lub czerwona), a także świeże mango, kurczak, ryż i jogurt lub mleczko kokosowe.
Najsmaczniejsze mango curry powstaje z przepisu uwzględniającego samodzielne przyrządzenia curry. Do zrobienia tej przyprawy potrzebne Ci będą: czosnek (przydatna może okazać się praska do czosnku), imbir, kurkuma, kumin, papryczka chili, cebula, kardamon i kolendra. Do swojej własnej mieszanki możesz dodać także inne przyprawy korzenne lub zioła.
Jak przyrządzić to pyszne danie? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci przepis na idealnie kremowe mango curry.
Mango curry – wersja wege lub z kurczakiem
Kurczak w sosie mango curry to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lekko pikantny, kremowy sos, ryż i soczysty kurczak, który aż rozpływa się w ustach, będą smakować nawet największym niejadkom. Kurczak mango curry jest jednak daniem dość kalorycznym. Warto mieć to na względzie podczas jego przygotowywania.
Curry z mango można przygotować także w wersji wege. Curry z mango i tofu przygotowuje się równie szybko, co wersję mięsną i gwarantujemy, że jest równie pyszne. Dobrze zamarynowane tofu wrzucone do sosu curry w ciekawy sposób uzupełnia smak całej potrawy.
Jak przygotować mango curry? Składniki i wykonanie
Masz ochotę na indyjski obiad? Poznaj nasz sposób na pyszny sos mango curry z kurczakiem. Do przyrządzenia curry z mango będziesz potrzebować podstawowego sprzętu kuchennego, takiego jak nóż i deska do krojenia, kilka naczyń i produktów spożywczych. Składniki na curry mango to:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 mango,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml mleka kokosowego,
- przyprawa curry,
- 10 g imbiru,
- sól,
- 15 ml soku z cytryny,
- 1 pomidor,
- ugotowany ryż.
Przygotowanie:
Kurczaka starannie oczyść i pokrój na kawałki, a następnie usmaż na patelni z solą i przyprawą curry. Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na patelni. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki. Obierz mango, a następnie wydobądź z niego miąższ i pokrój. Dodaj pomidora i mango do reszty składników, wymieszaj na patelni wraz z imbirem, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym. Całość duś pod przykryciem przez co najmniej 10 do 15 minut.
Podawaj z ciepłym ryżem w miseczkach. To danie zasmakuje nawet osobom o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu! Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby
Warzywa na patelnię z kurczakiem – 5 pomysłów na obiad
Co zrobić, żeby mięso było kruche i soczyste?
Jak zrobić bibimbap? 3 przepisy
Stir-fry – co to i co smażyć w ten sposób?
Przepis na pyszne mango lassi!
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej