Kurczak z mango i warzywami. Pomysł na orientalny obiad
Przepis na kurczaka z mango i warzywami – wschodnie danie w Twojej kuchni
Codzienne wymyślanie kolejnych potraw wymaga dużej dozy kreatywności. Jeżeli szukasz nowych przepisów, sięgaj nie tylko po kuchnię polską, ale również po dania orientalne. Takie potrawy zaskakują bogactwem smaków, ale też łatwością wykonania.
Przyrządzanie orientalnego obiadu daje też pewną swobodę w zakresie działania czy doboru dodatków. Kurczak z mango i warzywami za każdym razem może mieć nieco inną formę – wszystko zależy od konkretnych warzyw użytych w tym daniu. Bogactwo przepisów na mango z kurczakiem sprawia, że taka potrawa nigdy się nie znudzi.
Czytaj także:
Kurczak z mango i warzywami – składniki, których potrzebujesz
Istnieje wiele wersji kurczaka z mango i warzywami. Możesz sięgnąć po mięso, mango i jedno wybrane warzywo, uzyskując w ten sposób np. kurczaka z mango i papryką albo kurczaka z mango i szpinakiem. Innym rozwiązaniem jest wybór wielu warzyw. Dzięki temu potrawa zyskuje więcej walorów smakowych.
Czytaj także:
- Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej
- Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis na udany obiad
Aby przyrządzić kurczaka z mango i warzywami, zgromadź następujące składniki:
- 30 dag kurczaka,
- 1 mango,
- 0,5 cebuli,
- 1 czerwoną paprykę,
- 100 ml mleka kokosowego,
- kurkumę do smaku,
- 1 łyżkę oleju kokosowego,
- 1 garść liści kolendry,
- 1 łyżeczkę zielonej pasty curry,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie do powyższych składników możesz dodać 2 ząbki czosnku.
Czytaj także:
Jak przygotować kurczaka z mango i warzywami? Wykonanie
Poznałeś już produkty niezbędne do przyrządzenia dania z mango i kurczakiem. Teraz przejdź do działania. Na początek przygotuj mięso. Umyj pierś z kurczaka i oczyść ją dokładnie. Następnie poprzecinaj ją nożem w kostkę.
Obierz mango i jego ćwiartkę zblenduj na purée. Pozostałą część mango pokrój w kostkę, a paprykę w drobne paseczki.
Czytaj także:
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem oleju kokosowego. Możesz zminimalizować jego ilość, sięgając po specjalną patelnię nieprzywierającą z kolekcji naszego sklepu.
Dodaj kurczaka, mleko kokosowe oraz przyprawy i purée z mango. Na koniec dosyp kawałki mango. Duś całość przez kilkanaście minut. Jeżeli zdecydowałeś się na czosnek, zgnieć jego ząbki za pomocą przeznaczonej do tego praski do czosnku i dosyp do dania.
Pierś z kurczaka z mango podawaj wraz z ryżem albo makaronem ryżowym. Przygotuj talerz, na którym umieścisz swoją potrawę. Ozdób ją posiekaną drobno kolendrą.
I gotowe. Właśnie stworzyłeś potrawę, którą bez trudu zaimponujesz nie tylko najbliższej rodzinie, ale także znajomym podczas przyjęcia.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej