Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku

Porady 10.06.2023

Przepis na pysznego kurczaka po tajsku – orient na Twoim talerzu

Dania tajskie charakteryzuje pikantny smak, a także niekonwencjonalne połączenia, tworzące harmonijne kompozycje. Tajskie potrawy tworzy się z myślą o balansie i harmonii smaków. Próbując dania kuchni tajskiej, poczujesz w ustach wszystkie smaki – słony, kwaśny, ostry, słodki. Wszystkie one składają się na piąty smak – umami.

Tajskie dania bazują na świeżych, regionalnych składnikach – od warzyw i mięs, aż po przyprawy. Jedną z najbardziej znanych przypraw kojarzących się z Tajlandią jest curry. Tajska pasta curry najczęściej zawiera: galangal, paprykę, trawę cytrynową, kumin, kolendrę i pieprz; chociaż jej skład często różni się w zależności od miejsca, a także oczekiwanego poziomu ostrości. 

Pasta curry dodawana jest do wielu dań, między innymi do kurczaka z warzywami. Bohaterem tego artykułu jest właśnie kurczak w wersji orientalnej. Poznaj nasz przepis na kurczaka po tajsku, który zawróci Ci w głowie! Uwierz nam, kurczak po tajsku z naszego przepisu sam znika z talerzy.

Jak przygotować aromatycznego kurczaka po tajlandzku w domu? Składniki i wykonanie

Kurczak z woka po tajsku – brzmi pysznie? Przyrządzanie dań na woku to tradycyjna forma ich przygotowywania, która wymaga nie lada umiejętności. Opanowanie ognia i odpowiednie podrzucanie składników czyni takie danie niezwykle wyrazistym i unikatowym. 

Chociaż sposób ten jest często wykorzystywany przez rodowitych Tajów, nie jest jedyną formą obróbki cieplnej. Tajowie równie chętnie smażą potrawy, używając do tego dużej patelni teflonowej lub patelni grillowej, a niektóre z regionalnych dań zapiekają w piecach w specjalnych naczyniach do zapiekania. Potrawy pochodzące z Tajlandii z łatwością przyrządzisz na domowej kuchence i wcale nie potrzebujesz do tego zestawu patelni i garnków. Jak zrobić kurczaka po tajlandzku? Podajemy przepis:

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w paski piersi z kurczaka, 
  • 40 ml oleju,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 pokrojona w kostkę cebula,
  • 1 pokrojona w paski czerwona papryka, 
  • 1 pokrojona w paski duża marchewka, 
  • pęczek pokrojonej w plasterki dymki wraz z jej zieloną częścią, 
  • łyżka startego imbiru,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • czubata łyżeczka czerwonej pasty curry (jeśli lubisz ostrzejsze dania, dodaj dwie),
  • puszka mleczka kokosowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra,

Danie najłatwiej przygotować z pomocą patelni z pokrywką.

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj paprykę i marchewkę. Warzywa smaż przez 5 minut, by zmiękły, ale zachowały chrupkość. Pokrojonego kurczaka dodaj na patelnię i podsmaż, by stał się rumiany. Na patelnię dodaj imbir, sos sojowy, cukier i pastę curry. Zawartość patelni wymieszaj i przykryj pokrywką. Podsmażaj 3-4 minuty, a następnie dodaj mleko kokosowe, sól oraz pieprz. Przykryj danie pokrywką i gotuj przez 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu pyszny kurczak po tajlandzku będzie gotowy. Wystarczy posypać go kolendrą i zaserwować z ryżem lub makaronem ryżowym.

Jakie składniki nadają wyjątkowy smak kurczakowi po tajsku? Sięgnij do azjatyckich wzorców

Jakie składniki nadają smak kurczakowi? Kurczak w mleku kokosowym po tajsku smakuje tak wyśmienicie dzięki połączonym ze słodkim kokosem dużym ilościom świeżych przypraw i paście curry. 

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym i warzywami znakomicie pasuje do ryżu, makaronu oraz klusek ryżowych, ale można zjeść go także solo. Spróbuj wszystkich możliwości, aby wybrać swoją ulubioną. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Prosty przepis na kurczaka po chińsku

Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej 

Kurczak z mango i warzywami. Pomysł na orientalny obiad

Przepis na rozgrzewający sos curry

Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby

8 rodzajów aromatycznych panierek do kurczaka

Pyszna potrawka z kurczaka krok po kroku