Krewetki z grilla – jak je przygotować? 4 przepisy

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy już teraz zaczynają szykować swój sprzęt, czy też gromadzą przepisy na pyszne dania z grilla. Dlatego my też dzisiaj skupimy się na grillu. Tym razem w trochę bardziej wytwornej wersji. Oto przepisy na krewetki z grilla!
Krewetki z grilla – przepis, który będzie smakować każdemu
Przepis na krewetki z grilla powinien znaleźć się w każdym notesiku z przepisami osoby, która kocha grillowanie. Te niewielkie skorupiaki doskonale sprawdzają się bowiem podczas wypadów na działkę ze znajomymi, czy nawet grillowania w ogródku za domem. Możesz przygotować gościom krewetki z grilla na ostro, marynując je w sambalu z odrobiną oliwy. Palce lizać! A jeśli wybierasz trochę słodszy przepis, krewetki z grilla w miodzie polecają się na śniadanie, obiad i kolację. Będą doskonałe zawsze.
Marynatę przygotujesz z kilku składników: oliwy, miodu, musztardy i czosnku. Jeszcze prostszym przepisem są krewetki z grilla w sosie sojowym. Wystarczy zalać je sosem z odrobiną soku z cytryny i srirachy. Takie krewetki z grilla po tajsku możesz podać na przykład z kimchi. Te skorupiaki naprawdę nie są zbyt wymagającym daniem, choć mogłoby się tak wydawać.
Najbardziej problematyczne jest nie ich przyprawianie, a przypilnowanie, by na grillu nie stały się zbyt suche. Dlatego robiąc krewetki z grilla, przepis zawsze powinien zawierać jakąś marynatę. To będzie chronić delikatne mięso przed wysuszeniem, a także nada mu smaku. Pamiętaj, krewetki z grilla w pancerzu czy bez, zawsze musisz odpowiednio je przyrządzić. Jak? O tym opowiemy za chwilę. Z całą pewnością przyda Ci się do tego zestaw noży kuchennych i inne akcesoria na grilla. Jak przygotować krewetki na grilla? Przepis to żaden problem. One właściwie w każdym wydaniu smakują doskonale.
Czytaj także:
- Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!
- 7 przepisów na bakłażan z grilla
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
Jak przyrządzić krewetki na grilla?
Pewnie zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki na grilla. To naprawdę proste zadanie, z którym poradzi sobie każdy – nawet grillowy amator. Jak zrobić krewetki z grilla? Zacznij od obrania ich. Tu przydadzą się akcesoria i przybory kuchenne, takie jak:
- Deski do krojenia – weź co najmniej dwie. Na jednej obieraj krewetki, na drugiej krój warzywa. Nie mieszaj desek, bo tam, gdzie przygotowuje się mięso, zawsze szybciej rozmnażają się drobnoustroje.
- Drobny nożyk – do obierania krewetek.
- Wykałaczki, patyczki do szaszłyków (bambusowe lub inne) – gdyby naszła Cię ochota na szaszłyki z krewetek.
- Obieraczki do warzyw – krewetki doskonale smakują w towarzystwie świeżych warzyw.
- Krajalnice do warzyw – jeśli nie masz drugiej deski, warzywa możesz pokroić za pomocą krajalnicy.
Taki zestaw przyborów kuchennych powinien być wystarczający. Jak przyrządzić krewetki z grilla?
Zacznij od umycia ich i obrania. Oczywiście jeśli masz krewetki z główkami i pancerzykami. Nie wyrzucaj ich – na nich możesz zrobić doskonały wywar do zup tajskich. Aby oczyścić krewetki, musisz oderwać im delikatnie główki. Następnie lekko podważ nożykiem lub paznokciem pancerz od strony brzucha. Delikatnie rozkrój brzuch i wyciągnij jelito. Następnie odetnij ogonek lub pozostaw go. Gdy zrobi się na grillu, będzie pyszny i chrupiący.
Jak grillować krewetki? Wystarczy im dosłownie kilka minut. Pamiętaj przy tym, by grillować je z obu stron. Najlepszym sygnałem, że krewetka jest już gotowa, jest jej kolor. Mięso przestaje być przezroczyste, staje się różowiutkie. 4 minuty z jednej i drugiej strony powinno wystarczyć. Wiesz już, jak się robi krewetki na grilla. Teraz czas zabrać się za marynatę.
Czytaj także:
- 10 pomysłów na pyszne szaszłyki na grilla
- Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?
- Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne
Krewetki z grilla – marynata
Jak zrobić idealne krewetki z grilla? Marynata jest tu koniecznością. Dzięki niej mięso będzie pełne smaku, a także wilgotne i soczyste. Marynata do krewetek z grilla to kwestia gustu – możesz przygotować ją z wielu składników. Pamiętaj jednak, co te niewielkie skorupiaki lubią najbardziej. Doskonale „dogadują się” z cytrusami, a także czosnkiem czy pietruszką. Dlatego krewetki z grilla w marynacie czosnkowej to takie niebo w gębie. Jak zrobić takie krewetki? Marynata czosnkowa to prosta sprawa. Zacznij od rozgniecenia ząbków czosnku – dwóch lub trzech. Ilość zależy od tego, jak bardzo lubisz czosnek. Tu przydatne będą młynki i moździerze, jeśli jednak ich nie masz, postaw na starą, dobrą praskę. Wrzuć czosnek do 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj kilka kropli soku z cytryny. A teraz wrzuć do miski przygotowane wcześniej krewetki i delikatnie zamieszaj całość. Krewetki z grilla w marynacie czosnkowej będą boskie.
Czytaj także:
- Kaszanka z grilla – 2 przepisy
- Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grill
- Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Krewetki z grilla elektrycznego – przepis
A może masz w domu grill elektryczny i zastanawiasz się, jak będą smakować krewetki przyrządzone właśnie w nim? Krewetki z grilla elektrycznego są równie smaczne co te przygotowane na tradycyjnym grillu. Przygotuj je tak, jak zalecaliśmy powyżej – również zastosuj marynatę. Świetnie, jeśli uda Ci się trzymać krewetki w marynacie przez godzinę, ale najlepiej będą smakować, gdy pobędą w niej całą noc w lodówce. Krewetki na grillu elektrycznym robią się przez dwie-trzy minuty. Grilluj je z obu stron.
Szaszłyki z krewetek na grilla
Szaszłyki z krewetek na grilla to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Zrobisz ją w kilka minut, a jest tak pyszna, że trudno się od niej oderwać. Szaszłyki z krewetkami na grilla możesz zrobić z samych krewetek lub z dodatkiem innych składników. Tu idealnie sprawdzą się owoce, na przykład ananas. Szaszłyki z krewetek i ananasa na grilla zrobią się w niecałe dziesięć minut. Nadziej gotowe krewetki i kawałki ananasa na patyczek do szaszłyków. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Ułóż szaszłyki na grillu i smaż cztery minuty z jednej, i cztery z drugiej strony. Szaszłyki na grilla z krewetkami są już gotowe.
Chociaż krewetki mogą wydawać się skomplikowane do obróbki, jest zupełnie inaczej. Potrzebują tylko kilku minut, by pięknie się przyrumienić. Jeśli zależy Ci na szybkiej przekąsce z grilla, musisz sięgnąć właśnie po krewetki. Najlepiej w jakiejś pysznej marynacie!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej