Krewetki z grilla – jak je przygotować? 4 przepisy
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy już teraz zaczynają szykować swój sprzęt, czy też gromadzą przepisy na pyszne dania z grilla. Dlatego my też dzisiaj skupimy się na grillu. Tym razem w trochę bardziej wytwornej wersji. Oto przepisy na krewetki z grilla!
Krewetki z grilla – przepis, który będzie smakować każdemu
Przepis na krewetki z grilla powinien znaleźć się w każdym notesiku z przepisami osoby, która kocha grillowanie. Te niewielkie skorupiaki doskonale sprawdzają się bowiem podczas wypadów na działkę ze znajomymi, czy nawet grillowania w ogródku za domem. Możesz przygotować gościom krewetki z grilla na ostro, marynując je w sambalu z odrobiną oliwy. Palce lizać! A jeśli wybierasz trochę słodszy przepis, krewetki z grilla w miodzie polecają się na śniadanie, obiad i kolację. Będą doskonałe zawsze.
Marynatę przygotujesz z kilku składników: oliwy, miodu, musztardy i czosnku. Jeszcze prostszym przepisem są krewetki z grilla w sosie sojowym. Wystarczy zalać je sosem z odrobiną soku z cytryny i srirachy. Takie krewetki z grilla po tajsku możesz podać na przykład z kimchi. Te skorupiaki naprawdę nie są zbyt wymagającym daniem, choć mogłoby się tak wydawać.
Najbardziej problematyczne jest nie ich przyprawianie, a przypilnowanie, by na grillu nie stały się zbyt suche. Dlatego robiąc krewetki z grilla, przepis zawsze powinien zawierać jakąś marynatę. To będzie chronić delikatne mięso przed wysuszeniem, a także nada mu smaku. Pamiętaj, krewetki z grilla w pancerzu czy bez, zawsze musisz odpowiednio je przyrządzić. Jak? O tym opowiemy za chwilę. Z całą pewnością przyda Ci się do tego zestaw noży kuchennych i inne akcesoria na grilla. Jak przygotować krewetki na grilla? Przepis to żaden problem. One właściwie w każdym wydaniu smakują doskonale.
Czytaj także:
- Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!
- 7 przepisów na bakłażan z grilla
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
Jak przyrządzić krewetki na grilla?
Pewnie zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki na grilla. To naprawdę proste zadanie, z którym poradzi sobie każdy – nawet grillowy amator. Jak zrobić krewetki z grilla? Zacznij od obrania ich. Tu przydadzą się akcesoria i przybory kuchenne, takie jak:
- Deski do krojenia – weź co najmniej dwie. Na jednej obieraj krewetki, na drugiej krój warzywa. Nie mieszaj desek, bo tam, gdzie przygotowuje się mięso, zawsze szybciej rozmnażają się drobnoustroje.
- Drobny nożyk – do obierania krewetek.
- Wykałaczki, patyczki do szaszłyków (bambusowe lub inne) – gdyby naszła Cię ochota na szaszłyki z krewetek.
- Obieraczki do warzyw – krewetki doskonale smakują w towarzystwie świeżych warzyw.
- Krajalnice do warzyw – jeśli nie masz drugiej deski, warzywa możesz pokroić za pomocą krajalnicy.
Taki zestaw przyborów kuchennych powinien być wystarczający. Jak przyrządzić krewetki z grilla?
Zacznij od umycia ich i obrania. Oczywiście jeśli masz krewetki z główkami i pancerzykami. Nie wyrzucaj ich – na nich możesz zrobić doskonały wywar do zup tajskich. Aby oczyścić krewetki, musisz oderwać im delikatnie główki. Następnie lekko podważ nożykiem lub paznokciem pancerz od strony brzucha. Delikatnie rozkrój brzuch i wyciągnij jelito. Następnie odetnij ogonek lub pozostaw go. Gdy zrobi się na grillu, będzie pyszny i chrupiący.
Jak grillować krewetki? Wystarczy im dosłownie kilka minut. Pamiętaj przy tym, by grillować je z obu stron. Najlepszym sygnałem, że krewetka jest już gotowa, jest jej kolor. Mięso przestaje być przezroczyste, staje się różowiutkie. 4 minuty z jednej i drugiej strony powinno wystarczyć. Wiesz już, jak się robi krewetki na grilla. Teraz czas zabrać się za marynatę.
Czytaj także:
- 10 pomysłów na pyszne szaszłyki na grilla
- Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?
- Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne
Krewetki z grilla – marynata
Jak zrobić idealne krewetki z grilla? Marynata jest tu koniecznością. Dzięki niej mięso będzie pełne smaku, a także wilgotne i soczyste. Marynata do krewetek z grilla to kwestia gustu – możesz przygotować ją z wielu składników. Pamiętaj jednak, co te niewielkie skorupiaki lubią najbardziej. Doskonale „dogadują się” z cytrusami, a także czosnkiem czy pietruszką. Dlatego krewetki z grilla w marynacie czosnkowej to takie niebo w gębie. Jak zrobić takie krewetki? Marynata czosnkowa to prosta sprawa. Zacznij od rozgniecenia ząbków czosnku – dwóch lub trzech. Ilość zależy od tego, jak bardzo lubisz czosnek. Tu przydatne będą młynki i moździerze, jeśli jednak ich nie masz, postaw na starą, dobrą praskę. Wrzuć czosnek do 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj kilka kropli soku z cytryny. A teraz wrzuć do miski przygotowane wcześniej krewetki i delikatnie zamieszaj całość. Krewetki z grilla w marynacie czosnkowej będą boskie.
Czytaj także:
- Kaszanka z grilla – 2 przepisy
- Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grill
- Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Krewetki z grilla elektrycznego – przepis
A może masz w domu grill elektryczny i zastanawiasz się, jak będą smakować krewetki przyrządzone właśnie w nim? Krewetki z grilla elektrycznego są równie smaczne co te przygotowane na tradycyjnym grillu. Przygotuj je tak, jak zalecaliśmy powyżej – również zastosuj marynatę. Świetnie, jeśli uda Ci się trzymać krewetki w marynacie przez godzinę, ale najlepiej będą smakować, gdy pobędą w niej całą noc w lodówce. Krewetki na grillu elektrycznym robią się przez dwie-trzy minuty. Grilluj je z obu stron.
Szaszłyki z krewetek na grilla
Szaszłyki z krewetek na grilla to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Zrobisz ją w kilka minut, a jest tak pyszna, że trudno się od niej oderwać. Szaszłyki z krewetkami na grilla możesz zrobić z samych krewetek lub z dodatkiem innych składników. Tu idealnie sprawdzą się owoce, na przykład ananas. Szaszłyki z krewetek i ananasa na grilla zrobią się w niecałe dziesięć minut. Nadziej gotowe krewetki i kawałki ananasa na patyczek do szaszłyków. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Ułóż szaszłyki na grillu i smaż cztery minuty z jednej, i cztery z drugiej strony. Szaszłyki na grilla z krewetkami są już gotowe.
Chociaż krewetki mogą wydawać się skomplikowane do obróbki, jest zupełnie inaczej. Potrzebują tylko kilku minut, by pięknie się przyrumienić. Jeśli zależy Ci na szybkiej przekąsce z grilla, musisz sięgnąć właśnie po krewetki. Najlepiej w jakiejś pysznej marynacie!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej