Jak zrobić żurek?
Jak zrobić gęsty żurek?
Aby wielkanocny żurek był gęsty, potrzebujesz dobrego zakwasu. Najlepszy będzie ten razowy, gdyż tylko on jest w stanie dać ci tę głębię smaku i aromatu, której tak poszukujesz i która tak bardzo wyróżnia swojski żur na tle innych świątecznych zup. Jedno jest pewne, jeśli chcesz, by śniadanie wielkanocne było wyjątkowe, nie możesz pójść drogą na skróty. Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny dowiesz się z naszego bogatego w porady bloga. Na pewno przyda się dobry garnek, w którym przygotujesz bulion. Poza tym nie obędzie się bez wielu przypraw i warzyw – ich połączenie to najlepsza instrukcja na to, jak zrobić pyszny żurek na Wielkanoc.
Z CZEGO ZROBIĆ ŻUREK NA WIELKANOC – SKŁADNIKI:
- cebula (1 sztuka, duża)
- pietruszka bez natki (2 sztuki)
- średni por (1 sztuka)
- seler (½ korzenia)
- woda (1,5 litra)
- suszone grzyby (garść)
- ziemniaki (5 sztuk)
- tarty chrzan (2 łyżeczki)
- majeranek (1 łyżeczka)
- zakwas razowy (2 szklanki)
- biała kiełbasa (3 sztuki)
- jajka ugotowane na twardo (4 sztuki)
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić żurek z ziemniakami?
Dla wielu osób przystawki wielkanocne są tym, na co najbardziej czekają. Ich różnorodne smaki i nierzadko szczodry dodatek mięsa pobudzają kubki smakowe po wielu dniach postu. Z tym majonezem, zielonym szczypiorkiem, mieloną słodką papryką i przyozdobione rzeżuchą wyglądają obłędnie. Choć jajka wielkanocne, kiełbasy, sałatki, a nawet różnorodny wybór ryb potrafią pięknie ubarwić świąteczny stół, to każdy smakosz oddałby wiele za przepis i praktyczne wskazówki, jak zrobić pyszny żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą. Wszystko możesz znaleźć tutaj – tak jak miski, półmiski, salaterki i zastawę do serwowania wszystkich pysznych dań świątecznych.
JAK ZROBIĆ ŻUREK Z ZAKWASU?
2. Odcedź bulion, wyjmując z niego warzywa. Zamiast nich wrzuć grzyby, obrane i pokrojone ziemniaki, kiełbasę (w całości) oraz majeranek. Gotuj na małym ogniu i pod pokrywką przez 20 minut.
3. Wyjmij kiełbasę, dodaj zakwas i zagotuj całość, doprawiając majerankiem, solą, pieprzem i tartym chrzanem. W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo.
4. Podawaj z połówkami jajka na twardo i kawałkami ugotowanej kiełbasy. Grzyby po ugotowaniu wyjmij, posiekaj i również dodawaj na talerz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek w chlebie, już nie musisz szukać odpowiedniego sposobu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka małych okrągłych chlebków, odciąć ich górę, lekko wydrążyć i podpiec takie jadalne naczynia przez kilka minut w domowym piekarniku.
Jeśli chcesz elegancko podać zrobiony żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkiem nie obędzie się bez wazy do zupy. W naszym sklepie internetowym mamy również kilka łyżek wazowych, które powinny być w sam raz na taką okazję. Po więcej przepisów i inspiracji na potrawy wielkanocne zajrzyj natomiast na naszego bloga!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej