Brukselka z piekarnika. Apetyczny przepis

Porady 21.03.2023

Świeżo upieczona i karmelizowana brukselka to sposób na pyszne danie, które zasmakuje nawet jej największym przeciwnikom. Wyrazisty smak tego warzywa można podkreślić na wiele sposobów. Chcesz poznać ten najlepszy? Poznaj nasz przepis na idealną, karmelizowaną brukselkę z piekarnika.

Brukselka z piekarnika – prosty przepis na pyszny i zdrowy posiłek

Brukselka należy do grupy warzyw kapustnych i powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą. Warzywo to ma wielu przeciwników ze względu na specyficzny smak, który da się bardzo łatwo zmienić poprzez odpowiednie przygotowanie i przyprawienie. Niewiele osób wie, jak wiele składników odżywczych kryje się w brukselce.

W tej małej, zielonej kapuście kryją się olbrzymie złoża witamin z grupy B, A, C, E oraz K, a także magnez, żelazo, sód, wapń, fosfor, cynk, selen, a także potas. Brukselka znana jest z właściwości przeciwnowotworowych. Doskonale wpływa na pracę jelit oraz trawienie i ma w sobie sporo błonnika. Niestety warzywa te bywają kłopotliwe w przygotowaniu, ale są na to sposoby!

Brukselka pieczona w słodkiej odsłonie to coś, co zasmakuje nawet największym niejadkom. Nieco gorzkie, kapustne warzywo zatopione w słodko-słonym sosie zyskuje zupełnie inny, głęboki i wyrazisty smak. Chcesz poznać przepis na pyszną pieczoną brukselkę, która równie świetnie smakuje następnego dnia? Koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Pomysły na brukselkę z piekarnika

Pieczona brukselka to nie tylko dodatek do obiadu! Może stać się głównym elementem rodzinnego posiłku. Zapakujesz je też dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Jeśli chcesz przyrządzić pieczone brukselki, które zasmakują nawet dzieciom, koniecznie spróbuj dodać do nich miód oraz orzechy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki smakołyk z pewnością zasmakuje nawet największym przeciwnikom warzyw.

Przygotowujesz duszone wieprzowe mięso na obiad? Brukselka z piekarnika z czosnkiem i parmezanem idealnie się z nim skomponuje i podkreśli smak kruchego mięsa. Zamiast wykorzystywać do przepisu obrane ząbki czosnku, skrop oliwą całą główkę i dopiero wtedy upiecz. Pieczona brukselka z czosnkiem to świetny dodatek do obiadu.

Chcesz poznać przepis na doskonałą, pieczoną brukselkę? Znajdziesz go w kolejnym akapicie.

Brukselka pieczona – przepis

Przygotowujesz obiad i szukasz pomysłu na świetny dodatek do mięsa? A może po prostu masz ochotę na pieczoną brukselkę z piekarnika z miodem i orzechami, delikatnie skropioną sosem sojowym? Z przyjemnością zdradzimy ci przepis na brukselkę z piekarnika, która skradnie Twoje serce.

Składniki:

  • 1 kg brukselki,

  • 250 g orzechów włoskich,

  • 4 łyżki miodu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól,

  • pieprz.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Brukselki przełóż do durszlaka i starannie umyj, a następnie odstaw do wyschnięcia. Pokrój czosnek oraz orzechy i wrzuć do małej miseczki, a następnie dodaj miód, oliwę oraz sos sojowy. Zamieszaj. Brukselkę obierz z wierzchnich listków, odetnij głąb oraz przekrój na połówki. Warzywo posyp pieprzem oraz solą, a potem przełóż do miski. Gotową marynatą zalej brukselkę i wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw na 10 minut by przeszła smakiem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Zamarynowaną brukselkę przełóż do naczynia żaroodpornego i połóż na rozgrzaną blachę do pieczenia. Pokrojone, zamarynowane brukselki pieczemy przez 15 minut, a następnie polewamy sosem własnym by je zwilżyć i lepiej skarmelizować. Po upływie kolejnych 10-15 minut brukselka powinna być gotowa.

Jak zrobić perfekcyjną brukselkę z piekarnika?

Jeśli zastanawiasz się, jaka powinna być pieczona brukselka, to dobrze trafiłeś. Jest jedna podstawowa zasada, której należy się trzymać, by brukselka była pyszna. Kluczowy jest sam sposób przygotowywania. Aby brukselki straciły gorycz, trzeba je odpowiednio zblanszować z dodatkiem soli i cukru, bądź zamarynować w słodko-pikantnej marynacie. Gotowana, pieczona, a nawet smażona brukselka, do której nie doda się słodyczy będzie w smaku gorzka i nieprzyjemna.

czytaj także:

Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?

Jak zrobić warzywa na parze?

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak myć warzywa i owoce? 8 rad

Dodatek do obiadu, czyli prosty przepis na buraczki

Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?

Jak jeść tanio i zdrowo?

Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami