Brukselka z piekarnika. Apetyczny przepis

Porady 21.03.2023

Brukselka z piekarnika to prawdziwa rewelacja, kt贸ra mo偶e zmieni膰 Twoje podej艣cie do tego niedocenianego warzywa. Dzi臋ki pieczeniu w wysokiej temperaturze z dodatkiem aromatycznych przypraw brukselka nabiera karmelowej s艂odyczy i chrupi膮cej tekstury. Poznaj sprawdzone przepisy i odkryj, jak upiec brukselk臋, kt贸ra zachwyci nawet najwi臋kszych jej przeciwnik贸w!

Brukselka z piekarnika - prosty przepis na pyszny i zdrowy posi艂ek

Brukselka nale偶y do grupy warzyw kapustnych i powsta艂a ze skrzy偶owania jarmu偶u z kapust膮. Warzywo to ma wielu przeciwnik贸w ze wzgl臋du na specyficzny smak, kt贸ry da si臋 bardzo 艂atwo zmieni膰 poprzez odpowiednie przygotowanie i przyprawienie. Niewiele os贸b wie, jak wiele sk艂adnik贸w od偶ywczych kryje si臋 w brukselce.

W tej ma艂ej, zielonej kapu艣cie kryj膮 si臋 olbrzymie z艂o偶a witamin z grupy B, A, C, E oraz K, a tak偶e magnez, 偶elazo, s贸d, wap艅, fosfor, cynk, selen, a tak偶e potas. Brukselka znana jest z w艂a艣ciwo艣ci przeciwnowotworowych. Doskonale wp艂ywa na prac臋 jelit oraz trawienie i ma w sobie sporo b艂onnika. Niestety warzywa te bywaj膮 k艂opotliwe w przygotowaniu, ale s膮 na to sposoby!

Brukselka pieczona w s艂odkiej ods艂onie to co艣, co zasmakuje nawet najwi臋kszym niejadkom. Nieco gorzkie, kapustne warzywo zatopione w s艂odko-s艂onym sosie zyskuje zupe艂nie inny, g艂臋boki i wyrazisty smak. Chcesz pozna膰 przepis na pyszn膮 pieczon膮 brukselk臋, kt贸ra r贸wnie 艣wietnie smakuje nast臋pnego dnia? Koniecznie przeczytaj dalsz膮 cz臋艣膰 artyku艂u.

Pomys艂y na brukselk臋 z piekarnika

Pieczona brukselka to nie tylko dodatek do obiadu! Mo偶e sta膰 si臋 g艂贸wnym elementem rodzinnego posi艂ku. Zapakujesz je te偶 dzieciom do szko艂y na drugie 艣niadanie. Je艣li chcesz przyrz膮dzi膰 pieczone brukselki, kt贸re zasmakuj膮 nawet dzieciom, koniecznie spr贸buj doda膰 do nich mi贸d oraz orzechy i doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. Taki smako艂yk z pewno艣ci膮 zasmakuje nawet najwi臋kszym przeciwnikom warzyw.

Przygotowujesz duszone wieprzowe mi臋so na obiad? Brukselka z piekarnika z czosnkiem i parmezanem idealnie si臋 z nim skomponuje i podkre艣li smak kruchego mi臋sa. Zamiast wykorzystywa膰 do przepisu obrane z膮bki czosnku, skrop oliw膮 ca艂膮 g艂贸wk臋 i dopiero wtedy upiecz. Pieczona brukselka z czosnkiem to 艣wietny dodatek do obiadu. Pyszna brukselka mo偶e te偶 stanowi膰 danie g艂贸wne, szczeg贸lnie w wersji z posiekanymi orzechami, skropiona octem balsamicznym, kt贸ry podkre艣la jej naturaln膮 s艂odycz.

Chcesz pozna膰 przepis na doskona艂膮, pieczon膮 brukselk臋? Znajdziesz go w kolejnym akapicie.

Brukselka pieczona - przepis

Przygotowujesz obiad i szukasz pomys艂u na 艣wietny dodatek do mi臋sa? A mo偶e po prostu masz ochot臋 na pieczon膮 brukselk臋 z piekarnika z miodem i orzechami, delikatnie skropion膮 sosem sojowym? Z przyjemno艣ci膮 zdradzimy ci przepis na brukselk臋 z piekarnika, kt贸ra skradnie Twoje serce.

  • 1 kg brukselki,
  • 250 g orzech贸w w艂oskich,
  • 4 艂y偶ki miodu,
  • 2 z膮bki czosnku,
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego,
  • 2 艂y偶ki oliwy,
  • s贸l,
  • pieprz.
  • durszlak,
  • n贸偶,
  • deska do krojenia,
  • naczynie 偶aroodporne,
  • du偶a miska,
  • ma艂a miseczka.

Brukselki prze艂贸偶 do durszlaka i starannie umyj, a nast臋pnie odstaw do wyschni臋cia. Pokr贸j czosnek oraz orzechy i wrzu膰 do ma艂ej miseczki, a nast臋pnie dodaj mi贸d, oliw臋 oraz sos sojowy. Zamieszaj. Brukselk臋 obierz z wierzchnich listk贸w, odetnij g艂膮b oraz przekr贸j na po艂贸wki. Warzywo posyp pieprzem oraz sol膮, a potem prze艂贸偶 do miski. Gotow膮 marynat膮 zalej brukselk臋 i wymieszaj dok艂adnie, a nast臋pnie odstaw na 10 minut by przesz艂a smakiem. W mi臋dzyczasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Zamarynowan膮 brukselk臋 prze艂贸偶 do naczynia 偶aroodpornego i po艂贸偶 na rozgrzan膮 blach臋 do pieczenia. Pokrojone, zamarynowane brukselki pieczemy przez 15 minut, a nast臋pnie polewamy sosem w艂asnym by je zwil偶y膰 i lepiej skarmelizowa膰. Po up艂ywie kolejnych 10-15 minut brukselka powinna by膰 gotowa. Temperatura nagrzanego piekarnika powinna wynosi膰 dok艂adnie 190-200 stopni C, aby brukselka mog艂a si臋 skarmelizowa膰 bez przypalania.

Czy brukselk臋 trzeba gotowa膰 przed pieczeniem?

Gotowanie brukselki przed pieczeniem nie jest bezwzgl臋dnie konieczne, ale mo偶e znacz膮co poprawi膰 uzyskany efekt. Decyzja zale偶y od po偶膮danej tekstury i czasu pieczenia. Je艣li chcesz uzyska膰 brukselk臋 mi臋kk膮 w 艣rodku i chrupi膮c膮 na zewn膮trz w kr贸tszym czasie, warto j膮 blanszowa膰 przed pieczeniem. Blanszowanie polega na kr贸tkim - 3-5 minut - gotowaniu brukselki w osolonej, wrz膮cej wodzie, a nast臋pnie szybkim przeniesienie do lodowatej wody, aby zatrzyma膰 proces gotowania. Ta metoda ma kilka zalet: skraca czas pieczenia w piekarniku, pomaga zachowa膰 intensywny zielony kolor, zmniejsza ewentualny gorzki posmak, czyni膮c warzywo bardziej strawnym, oraz zapewnia r贸wnomierne przegotowanie wi臋kszych g艂贸wek. Po blanszowaniu brukselk臋 nale偶y dok艂adnie osuszy膰 r臋cznikiem papierowym, poniewa偶 nadmiar wilgoci uniemo偶liwi uzyskanie chrupi膮cej tekstury. Je艣li jednak zdecydujesz si臋 piec brukselk臋 bez wcze艣niejszego gotowania, zwi臋ksz czas pieczenia do 30-40 minut i upewnij si臋, 偶e g艂贸wki s膮 przekrojone na po艂贸wki, aby uzyska艂y r贸wnomiern膮 konsystencj臋. 艢wie偶a brukselka o mniejszych rozmiarach zazwyczaj nie wymaga gotowania - wystarczy d艂u偶sze pieczenie. Mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 mro偶onej brukselki, kt贸r膮 nale偶y wcze艣niej rozmrozi膰 i dok艂adnie osuszy膰. Pami臋taj, 偶e brukselka bez blanszowania b臋dzie mia艂a bardziej intensywny, kapu艣ciany smak, co niekt贸rzy mog膮 uzna膰 za zbyt gorzkie.

Co doda膰 do brukselki, 偶eby nie by艂a gorzka?

Gorzki smak brukselki to najcz臋stsza przyczyna jej niepopularno艣ci, ale istnieje wiele sprawdzonych sposob贸w na jego zneutralizowanie. Przede wszystkim kluczowe jest dodanie sk艂adnik贸w o naturalnej s艂odyczy - mi贸d, syrop klonowy lub cukier doskonale r贸wnowa偶膮 goryczk臋. Wystarczy 艂y偶ka miodu na p贸艂 kilograma brukselki, aby znacznie z艂agodzi膰 jej smak. Doskonale sprawdza si臋 r贸wnie偶 ocet balsamiczny, kt贸ry nie tylko dodaje s艂odyczy, ale tak偶e g艂臋bi smaku. Innym skutecznym sposobem jest u偶ycie t艂uszczu - mas艂o, oliwa z oliwek lub olej kokosowy pokrywaj膮 g艂贸wki i maskuj膮 goryczk臋, jednocze艣nie pomagaj膮c w karmelizacji podczas pieczenia. Czosnek to kolejny niezawodny sk艂adnik - jego intensywny aromat doskonale maskuje nieprzyjemny posmak. Mo偶na r贸wnie偶 doda膰 ser - parmezan, pecorino lub ser ple艣niowy nadaj膮 brukselce kremow膮, s艂onawo-s艂odk膮 nut臋. Orzechy, takie jak w艂oskie, laskowe lub migda艂y, dodaj膮 naturalnej s艂odyczy i chrupko艣ci. S贸l odgrywa kluczow膮 rol臋 - odpowiednia jej ilo艣膰 nie tylko podkre艣la smak, ale tak偶e t艂umi goryczk臋. Mo偶na te偶 doda膰 suszone owoce - rodzynki, 偶urawin臋 lub suszone morele, kt贸re wprowadz膮 s艂odk膮, kwaskowat膮 nut臋. Pami臋taj r贸wnie偶, 偶e m艂oda, 艣wie偶a brukselka jest mniej gorzka ni偶 stara i przejrza艂a. Zewn臋trzne li艣cie cz臋sto s膮 najbardziej gorzkie, dlatego warto je usun膮膰 przed gotowaniem. 

Jakie przyprawy do pieczonej brukselki?

Odpowiedni dob贸r przypraw mo偶e ca艂kowicie zmieni膰 charakter pieczonej brukselki i podkre艣li膰 jej smak. Klasycznym zestawem jest 艣wie偶o mielony pieprz i s贸l morska, kt贸re stanowi膮 baz臋 dla ka偶dego przepisu. Do tego warto doda膰 czosnek - zar贸wno 艣wie偶y pokrojony, jak i granulowany - kt贸ry nadaje brukselce g艂臋boki, aromatyczny smak. Papryka s艂odka lub w臋dzona (piment贸n) dodaje lekko s艂odkawej nuty i pi臋knego koloru. Tymianek, rozmaryn i sza艂wia to klasyczne zio艂a, kt贸re doskonale komponuj膮 si臋 z brukselk膮 - mo偶esz u偶y膰 ich w wersji 艣wie偶ej lub suszonej. Oregano i bazylia nadaj膮 z kolei 艣r贸dziemnomorski charakter. Ga艂ka muszkato艂owa w niewielkiej ilo艣ci wprowadza ciep艂膮, korzenn膮 nut臋. Je艣li lubisz pikantne smaki, dodaj p艂atki chili, cayenne lub s艂odko-ostr膮 papryk臋. Curry w proszku lub kurkuma nadadz膮 brukselce orientalny charakter i pi臋kny z艂ocisty kolor. Kminek i kolendra doskonale wsp贸艂graj膮 z naturalnym smakiem brukselki. Dla ciekawszego efektu mo偶esz u偶y膰 mieszanki przypraw - ras el hanout, garam masala lub baharat. Cukier lub mi贸d nie s膮 wprawdzie przyprawami, ale ich dodatek jest kluczowy dla zr贸wnowa偶enia goryczy. Ocet balsamiczny, chocia偶 nie jest przypraw膮, dzia艂a podobnie, dodaj膮c s艂odko-kwaskowatej nuty. Pami臋taj, 偶e przyprawy najlepiej dodawa膰 przed pieczeniem razem z oliw膮, aby mog艂y dobrze przenikn膮膰 warzywa. Po upieczeniu mo偶esz posypa膰 brukselk臋 艣wie偶ymi zio艂ami i startym parmezanem dla dodatkowego smaku. Eksperymentuj z kombinacjami - na przyk艂ad mi贸d z rozmarynem i czosnkiem to sprawdzony hit, podobnie jak balsamik z tymiankiem i parmezanem.

Jak zrobi膰 perfekcyjn膮 brukselk臋 z piekarnika?

Je艣li zastanawiasz si臋, jaka powinna by膰 pieczona brukselka, to dobrze trafi艂e艣. Jest jedna podstawowa zasada, kt贸rej nale偶y si臋 trzyma膰, by brukselka by艂a pyszna. Kluczowy jest sam spos贸b przygotowywania. Aby brukselki straci艂y gorycz, trzeba je odpowiednio zblanszowa膰 z dodatkiem soli i cukru, b膮d藕 zamarynowa膰 w s艂odko-pikantnej marynacie. Gotowana, pieczona, a nawet sma偶ona brukselka, do kt贸rej nie doda si臋 s艂odyczy b臋dzie w smaku gorzka i nieprzyjemna. Jej smak mo偶na dodatkowo wzbogaci膰, dodaj膮c na koniec pieczenia posiekane orzechy, kt贸re nadadz膮 potrawie chrupko艣ci i orzechowego aromatu.

Jak d艂ugo piec brukselk臋 w piekarniku?

Czas pieczenia brukselki zale偶y od kilku czynnik贸w: rozmiaru g艂贸wek, temperatury piekarnika oraz tego, czy warzywo zosta艂o wcze艣niej blanszowane. Standardowo, przy temperaturze 200 stopni C, brukselka przekrojona na po艂贸wki piecze si臋 przez 25-30 minut. W temperaturze nieco ni偶szej, 180 stopni C, czas wyd艂u偶a si臋 do 35-40 minut. Je艣li brukselka zosta艂a wcze艣niej blanszowana, wystarczy 20-25 minut przy 200 stopniach. Ma艂e, ca艂e g艂贸wki b臋d膮 potrzebowa艂y oko艂o 30-35 minut, podczas gdy du偶e, przekrojone na 膰wiartki - oko艂o 25 minut. Kluczem do idealnie upieczonej brukselki jest odpowiednie ustawienie piekarnika. Najlepiej u偶ywa膰 funkcji termoobiegu (grzanie g贸ra-d贸艂 z wentylatorem), kt贸ra zapewnia r贸wnomierne rozprowadzenie ciep艂a. Blach臋 nale偶y umie艣ci膰 w 艣rodkowej cz臋艣ci piekarnika. Po oko艂o 15 minutach warto wymiesza膰 brukselk臋 lub odwr贸ci膰 g艂贸wki, aby zapewni艂y r贸wnomierne zarumienienie z ka偶dej strony. Brukselka jest gotowa, gdy zewn臋trzne li艣cie s膮 chrupi膮ce i lekko przybr膮zowione, a 艣rodek mi臋kki po przek艂uciu widelcem. Niekt贸re listki mog膮 by膰 nawet lekko przypalone - to naturalne i dodaje smaku. Je艣li chcesz uzyska膰 bardziej karmelizowan膮, chrupi膮c膮 brukselk臋, mo偶esz pod koniec w艂膮czy膰 grill na 2-3 minuty, ale obserwuj uwa偶nie, aby si臋 nie spali艂a. Pami臋taj, 偶e brukselka po wyj臋ciu z piekarnika b臋dzie jeszcze chwil臋 twardnie膰 podczas stygni臋cia, wi臋c nie przesadzaj z czasem pieczenia. Je艣li pieczesz brukselk臋 razem z innymi warzywami, dobierz je tak, aby mia艂y podobny czas pieczenia, lub dodawaj je stopniowo.

czytaj tak偶e:

Zielone warzywa - dlaczego powinni艣my je je艣膰?

Jak zrobi膰 warzywa na parze?

Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?

Jak my膰 warzywa i owoce? 8 rad

Dodatek do obiadu, czyli prosty przepis na buraczki

Owoce i warzywa jesienne - kt贸re warto je艣膰, a kt贸re nie?

Jak je艣膰 tanio i zdrowo?

Prostota w obiadowym wydaniu - czyli ry偶 z warzywami