Gdzie się przydają salaterki?

Polecane produkty 10.04.2020


Rodzaje salaterek – który z nich potrzebujesz?

Otwórz się na możliwości, jakie dają salaterki szklane, porcelanowe i ceramiczne. Zastanów się, co chcesz w nich podawać, a bardzo szybko dopasujesz ich rodzaj oraz wielkość do swoich domowych potrzeb. Tak jak w przypadku innych elementów zastawy stołowej znajdziesz małe i duże salaterki. Różnią się również kształtem. Jedne są okrągłe i klasyczne, inne odważnie eksperymentują ze wzornictwem, dając ci jednocześnie komfort użytkowania oraz wyjątkową oprawę dla serwowanych dań, deserów i przekąsek. Mogą być jednokolorowe lub zdobione. Białe salaterki pasują do wszystkiego i każdej jadalni, podobnie jak te przezroczyste, wykonane ze szkła. W sprzedaży znajdziesz również salaterki trójdzielne, kwadratowe, z częścią na sos, do zupy i oczywiście na sałatkę. Niech nie zmyli cię ich różna głębokość oraz wielkość. Wszystkie mogą przydać ci się w smacznych, codziennych sukcesach – od tego właśnie są salaterki!


Co podawać w salaterkach?

Salaterka to taki rodzaj miseczki. Jej zadaniem jest sprawić, że serwowane jedzenie będzie łatwo dostępne i nie zajmie na stole zbyt wiele miejsca. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadaje się do podawania różnego rodzaju sałatek – od tych świeżych z lekkim dresingiem ziołowym, aż po świąteczne receptury z dużą ilością warzyw pokrojonych w kostkę, mięsem oraz majonezem. Idąc tym tropem, możesz posłużyć się nimi także w przypadku kapusty z grzybami, bigosu, czy ryby po grecku. Salaterki (te białe, kwadratowe, porcelanowe, a nawet szklane) radzą sobie zarówno z daniami na zimno, jak i na ciepło. Jest wśród nich wiele modeli dedykowanych. Możesz kupić np. salaterki do zupy lub małą salaterkę o oryginalnym kształcie, do której włożysz świeże oliwki – taki dodatek do drinków. Podczas eleganckich kolacji w jadalni możesz podkreślić wyjątkowość okazji i dań makaronowych wybierając salaterkę porcelanową. Na co dzień sprawdzą się natomiast m.in. salaterki szklane. Zaserwujesz w nich wiele dodatków do dań głównych, czyli ryż, ziemniaki, surówki, a nawet warzywa gotowane na parze.


Salaterka to również misa na owoce!

Gdy już najesz się niemal do syta i nabierzesz chęci na coś słodkiego, możesz nałożyć do niej np. świeże mandarynki, jabłka lub winogrona. Odpowiednio dobrana salaterka to bardzo dobra misa na owoce. Wersja trójdzielna pozwoli ci np. serwować jednocześnie truskawki, kawałki mango i borówki. Jeśli ponadto wyposażona jest w część na sos, możesz podać całość z apetycznym zapasem bitej śmietany.

Skoro salaterka sprawdziła się jako misa na owoce i naczynie do podawania prostych deserów, warto pójść o krok dalej. Jest wiele modeli szklanych i porcelanowych, które możesz wykorzystać w trakcie spotkania z przyjaciółmi lub wieczoru z rodziną. Część z nich to tzw. salaterki na przekąski – słone, słodkie, kwaśne i jakie tylko chcesz. W salaterkach trójdzielnych z miejscem na dip podasz nachosy. W małych, ozdobnych miseczkach (np. białych salaterkach) zaserwujesz orzeszki. Nie zapomnij również o całej gamie żelków dla najmłodszych, cukierków, a nawet domowych pralin. Salaterki sprostają wielu oczekiwaniom i naprawdę się przydają – równie dobre na sałatkę, co na desery i przekąski!