Ile kalorii ma budyń?

Ile kalorii ma budyń?
Ocena tego, ile kalorii ma budyń, nie jest prostym zadaniem. Trzeba bowiem każdorazowo wziąć pod uwagę konkretne składniki wykorzystane do jego zrobienia, a także dokładną ilość zjedzonej porcji. Oczywistym jest, że w przypadku dwóch różnych porcji budyniu przygotowanych z tych samych komponentów, ich kaloryczność będzie zależna od gramatury. Dostarczysz wówczas odpowiednio mniej kalorii, gdy zjesz np. 100 g, a nie 300 g budyniu.
Chcąc określić, ile kcal ma budyń, nie można zapomnieć również o dodatkach – np. o mleku albo łyżeczkach dodatkowych składników, np. cukru, dżemu, czekolady czy rodzynek.
Sprawdź poniżej, jak liczyć kalorie budyniu w zależności od jego rodzaju.
Czytaj także:
Ile kcal ma budyń w proszku?
W przypadku budyniu w proszku określenie, ile ma kcal jest dość łatwe. Na opakowaniu powinna być wskazana dokładna kaloryczność produktu. Zazwyczaj budyń w proszku ma około 380-400 kcal na 100 g. Ostateczna wartość zależy oczywiście od producenta. Jeszcze mniej kcal ma budyń w proszku bez cukru. Zawartość kalorii to około 300-340 kcal na 100 g.
Należy jednak pamiętać, że z reguły na przygotowanie jednej porcji budyniu potrzebne będzie około 40 g proszku. W takich torebkach często jest też sprzedawany budyń. Wówczas kaloryczność budyniu bez cukru to około 136 kcal. Natomiast w przypadku klasycznego budyniu liczba kalorii na wskazaną porcję to około 150-160 kcal.
W obliczaniu zawartości kalorii znaczenie mają też dodatkowe składniki. Zazwyczaj budyń można przyrządzić na wodzie lub mleku. Jeżeli budyń jest robiony na mleku, doliczyć również trzeba jego kaloryczność.
Czytaj także:
- 6 pomysłów na deser z mrożonych truskawek
- Karnawałowy deser w pucharku – smaczne pomysły i kilka wskazówek
Ile kalorii ma budyń waniliowy?
Ciekawym sposobem na obliczenie zawartości kalorii budyniu jest przeanalizowanie jego składu. Jeżeli zastanawiasz się, ile kalorii ma budyń waniliowy, najpierw przeczytaj etykietę. Na pierwszym miejscu w tym wyliczeniu powinna znaleźć się skrobia. Okazuje się, że każdy budyń składa się praktycznie ze skrobi ziemniaczanej, a reszta to z reguły słodziki i dodatkowe aromaty, np. wanilia, które nie mają zauważalnej liczby kalorii.
To oznacza, że można sprawdzić kaloryczność składnika głównego i liczyć cały budyń jako skrobię. Jako że skrobia ma 320 kcal w 100 g, jest to wskazówka, że i proszek na budyń waniliowy ma mniej więcej tyle kalorii. Jeżeli nie zjadasz budyniu ze 100 g proszku, to wystarczy wyliczyć np. kaloryczność dla standardowej porcji 40 g. Biorąc pod uwagę powyższe liczby, budyń z takiej ilości proszku ma 128 kalorii.
Przy obliczaniu kcal nie można jeszcze zapomnieć oczywiście o kaloryczności mleka. W 0,5 l mleka 3,2 proc. zawarte jest około 306 kcal. Chcąc zmniejszyć kaloryczność, należy wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu. Jeżeli zrobisz budyń z 0,5 litra mleka i 40 g proszku, to całość będzie miała 434 kcal. Pamiętaj, że dodając cukier również zwiększasz kaloryczność tego dania. Aromat waniliowy nie ma zbyt wielu kalorii, dlatego nie trzeba go doliczać.
Zazwyczaj jednak przyrządzony budyń w garnku pojedynczym dzieli się na mniejsze porcje. Przełóż budyń do misek i półmisek. W przypadku gdy całość rozdzielisz pomiędzy 2 osoby, kaloryczność tego dania wyniesie jedynie 217 kcal.
Ile kalorii ma budyń czekoladowy?
Gdy decydujesz się na zrobienie kubków budyniu czekoladowego, zawartość kalorii będzie – tak jak w poprzednich przypadkach – zależeć od kaloryczności proszku. Ile kalorii ma 100 g budyniu czekoladowego w proszku? Jest to około 300 kcal. Jeżeli do przekąski, dla podkreślenia smaku, dodasz jeszcze kakao albo roztopioną czekoladę, musisz doliczyć również kaloryczność tych produktów. Całość możesz wymieszać za pomocą łopatki i łyżki kuchennej.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego budyniu czekoladowego bez cukru lub z cukrem. Do przyrządzenia 4 porcji będziesz potrzebować trzepaczki z kompletu przyborów kuchennych, a także następujących składników:
- 30 g skrobi ziemniaczanej,
- 30 g cukru,
- 2 żółtek,
- 0,5 l mleka 3,2 proc.,
- 60 g wybranej czekolady, np. gorzkiej.
Jak przyrządzić ten deser? Nie musisz wyjmować zestawu garnków. Wystarczy miseczka oraz naczynie do gotowania, ewentualnie pokrywka do garnków. Najpierw posiekaj czekoladę na drobno. Zagotuj 1,5 szklanki mleka, czyli około 375 ml tego produktu. Dodaj czekoladę i czekaj do momentu jej rozpuszczenia. Pozostałe, nieugotowane mleko wymieszaj w misce z cukrem, skrobią oraz żółtkami. Wykorzystaj do tego trzepaczkę. Dolej do gotującego się budyniu. Mieszaj energicznie przez około 1 minutę. Gdy budyń zgęstnieje, przełóż go do miseczek. Na moment możesz przykryć go pokrywką, jednakże nie zwlekaj. Budyń najlepiej smakuje podany od razu.
Ile kalorii ma taki domowy budyń czekoladowy? W tej proporcji skrobia ma 96 kcal, 2 żółtka to 126 kcal, cukier – 116 kcal, mleko 3,2 proc. – 306 kcal. Całe danie ma zatem 644 kcal, ale dzieląc go na 4 porcje, każda ma zaledwie 161 kcal.
Czytaj także:
- Jak zrobić domowy budyń?
- Sernik z dyni — jesienna fit alternatywa dla kalorycznego oryginału!
Ile kalorii ma budyń śmietankowy?
Chcąc określić, ile kalorii ma budyń śmietankowy lub jakikolwiek inny budyń, kieruj się zasadami wskazanymi powyżej. W razie potrzeby dolicz kaloryczność rodzynek, polew smakowych, owoców czy dżemu.
Budyń to przysmak, który można zjeść w formie deseru lub dodać do ciast. Dzięki niemu gotowanie i pieczenie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej