Jak zrobić domowy majonez – przepis, który zawsze się udaje

Majonez domowy
Robi się go ze składników, które zazwyczaj każdy ma w kuchni. Choć domowy majonez jest kalorycznym dodatkiem do posiłków, oszczędne użycie go może cudownie podkreślić smak wszystkich dodatków. Wyobraź sobie domowe wrapy bez sosu. No nie jest to przyjemna myśl, gdyż nagle całość staje się… sucha. Składniki nie komponują się w jedną pyszną całość, tylko każdy walczy o palmę pierwszeństwa na twoim podniebieniu. To bardzo rozprasza w trakcie posiłku, nie mówiąc już, że trudno go w takim przypadku zaliczyć do udanych. Nawet jeśli w środku są twoje ulubione składniki. Majonez domowej roboty może to naprawić. Zrobienie go nie jest trudne, ani bardzo czasochłonne. Jeśli wiesz jak to zrobić, uratujesz każde śniadanie lub Wielkanoc, w razie gdyby nagle zabrakło klasycznego majonezu ze sklepu. Do jego przechowywania możesz wykorzystać słoiki ozdobne – kupisz je między innymi w sklepie internetowym Tadar.pl. W ten sposób ograniczysz ilość odpadów w domu i na bieżąco możesz wzbogacić dietę całej rodziny o zdrowszą wersję tego dodatku do sałatek, jaj i wytrawnych przystawek na zimno. Swojski majonez można przygotować nawet w 2 minuty! Jest też niejeden fajny przepis na majonez domowy w wersji keto, czyli bez węglowodanów, fit (z niewielką ilością tłuszczów nasyconych) oraz wege dla osób, które wyeliminowały z diety produkty pochodzenia zwierzęcego.
Domowy majonez w 2 minuty!
Jeśli masz tak niewiele czasu, to może znaczyć jedno – z pamięci wyleciał ci zakup majonezu, a goście czekają. Na szczęście da się to wszystko szybko naprawić. Potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, wąski, wysoki i szklany pojemnik oraz blender z długą końcówką, zwany także czasem „żyrafem”. Tajemnica tkwi właśnie w tym ostatnim elemencie, gdyż pozwala na najbardziej efektywne łączenie produktów na majonez domowy. Szybki przepis wymaga jedynie:
- Wstępnego zmieszania w przygotowanym naczyniu 2 żółtek, łyżeczki dowolnej musztardy, ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru pudru, łyżeczki soku z cytryny lub limonki, szczypty czarnego lub białego pieprzu oraz 50 ml oleju rzepakowego
- Intensywnego blendowania składników połączonych wstępnie w gładką masę dolewając powoli resztę oleju (ok. 300 ml)
- Blendowania w sposób, gdzie ostrze niemal cały czas jest jak najbliżej dna i podczas którego jedynie lekko je unosisz, aby wmieszać położony wyżej olej na całej wysokości naczynia
- Przełożenia gotowego szybkiego majonezu domowego do czystego słoika ze szczelnym zamknięciem
Jak zrobić majonez?
Zanim zaczniesz robić swojski majonez domowy, mamy dla ciebie kilka praktycznych rad. Po pierwsze, najczęstszym powodem ważenia się takiego majonezu jest niewłaściwa temperatura składników oraz zbyt szybkie dolewanie oleju. W pierwszym przypadku pamiętaj, aby stosować produkty w temperaturze pokojowej. Wyparz również skorupki jajek, aby w domowym majonezie nie rozwinęła się przypadkowo salmonella. Po drugie, dodawanie oleju nie może być zbyt wolne, więc ogranicz się do cienkiego strumienia i uważnie obserwuj tworzący się majonez. Blender powinien na bieżąco zamieniać całość w jednolitą masę. Jeśli nie nadąża, to robisz swojski majonez zbyt szybko i musisz uzbroić się w więcej cierpliwości, bo inaczej wszystko się właśnie zwarzy.
Jak zrobić majonez domowy?
Podstawowe wskazówki już znasz tak jak składniki. Pora na szczegółową instrukcję i kilka praktycznych porad jak zrobić swój majonez. Choć blender typu „żyraf” umożliwia najszybsze zrobienie majonezu domowego, to nie jest to jedyny sposób. Do mieszania składników możesz użyć również klasyczny mikser lub rózgi i trzepaczki kuchenne. W obu tych przypadkach zamiast wąskiego i wysokiego naczynia musisz użyć miski z zaokrąglonym dnem. Sposób postępowania się jednak właściwie nie zmienia. To jak się robi majonez, zawsze zakłada w pierwszej fazie połączenie żółtek (lub całych jaj), oleju, musztardy, cukru, soli i pieprzu (nie wszyscy dodają tę ostatnią przyprawę). Zmienne są tylko proporcje i dodatki. Czasem majonez może wyjść jaśniejszy, bardziej kremowy, wyrazistszy, a czasem rzadki, ale również przepyszny. Pytając więc jak zrobić majonez domowy, musisz zdawać sobie sprawę z tego, że:
- Dodając całe jajka zamiast samych żółtek, uzyskasz bardziej puszysty i jaśniejszy majonez
- Dodając musztardę miodową możesz zrezygnować z dodatku cukru
- Sok z cytryny możesz zastąpić octem winnym
- Dodatek musztardy z octem pozwala na pominięcie w przepisie octu winnego, a nawet samego soku z limonki lub cytryny
- Wyjątkową barwę swojskiego majonezu uzyskasz dodając do niego nieco kurkumy
- Zamiast octu winnego można użyć octu ryżowego
- Majonez gęstnieje w lodówce
- Każdy olej nieco inaczej łączy się z żółtkiem, więc jeśli używasz innego niż olej rzepakowy, musisz znaleźć odpowiednie proporcje podczas finału mieszania, kiedy dolewasz go cienkim strumieniem do naczynia. Możesz wypróbować np. olej słonecznikowy, który również jest neutralny w smaku i nadaje się do jedzenia na zimno.
Jak zrobić gęsty majonez?
Musztarda stabilizuje, żółtko ma natomiast zadanie stworzyć trwałe wiązania z olejem. Przepis na majonez zwykle zakłada konkretne ilości składników, jednak gdy się przyjrzysz kilku z nich, zauważysz parę zasadniczych różnic. Po pierwsze, niektórzy dodają całe jajka, inni tylko żółtka. Obie strony robią dobrze, choć uzyskają nieco inną konsystencję domowego majonezu. Po drugie, ilość żółtek/jajek również bywa odmienna. W klasycznym przepisie na majonez jest to 2, ale można spotkać się również z wersją z 1 lub trzema żółtkami/jajkami. Największe różnice widać w rekomendowanej ilości oleju. To właśnie w nim trzeba szukać pomysłu jak zagęścić majonez domowy. W Internecie często trafisz na przepis na majonez opatrzony zdjęciem lub wizualną prezentacja poszczególnych etapów. Już z tego możesz domyślić się, jak gęsty będzie efekt twojej pracy. Zasada jest prosta – zanim zapełnisz słoiki z pokrywką gęstym, domowym majonezem musisz dobrać odpowiednią ilość oleju. Im go więcej, tym gęściej. To żadna filozofia!
Jak zrobić majonez domowy blenderem?
Robienie majonezu blenderem jest, jak już wiesz, najłatwiejsze, a przynajmniej tak zrobisz go najsprawniej, bo już w 2 minuty. Jeśli tylko nie masz specjalnych preferencji smakowych, składniki również zdobędziesz bez problemu. Najbardziej polecamy użycie rafinowanego oleju rzepakowego i nierafinowanego oleju słonecznikowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by był to olej z pestek winogron, pamiętaj tylko, że wówczas podana w przepisie ilość będzie zapewne zupełnie inna. Pora na majonez domowy. Blender podczas mieszania ustaw na najwyższą prędkość. Naczynie (wysokie i wąskie) ze składnikami również powinno mieć temperaturę pokojową. Trzymanie końcówki blendera blisko dna ma za zadanie dobrze wymieszać składniki. Równoległe rozłożenie smaku wymaga jednak rytmicznego poruszania urządzeniem w górę i w dół. Najlepiej w momencie dolewki podnieść ostrza i wraz z gęstnieniem masy zanurzać je coraz bardziej. Majonez z blendera wyjdzie wtedy równomiernie gęsty, a olej dobrze połączy się żółtkami i musztardą, zamiast warzyć się od zbyt długiego mieszania.
Przepis na majonez domowy z olejem rzepakowym
Dwa jajka, 1 łyżeczka musztardy, łyżeczka octu winnego, trochę soli i cukru oraz 350 ml oleju rzepakowego. Takie są proporcje majonezu domowego z oliwy, który robimy najczęściej. Zazwyczaj blenderem, ale niedawno odkryliśmy, że można to zrobić jeszcze łatwiej i bez większych obaw o warzenie się majonezu. Nasze urządzenie posiada końcówkę o kształcie rózgi kuchennej. Wystarczy w takim wypadku zamienić wąskie naczynie na miskę z zaokrąglonym dnem i połączyć wszystkie produkty. Olej dolewasz stopniowo tak jak zwykle. Nie musisz się za to za bardzo przejmować odpowiednim ruchem blendera. Majonez domowy z olejem rzepakowym wyjdzie ci bardzo gęsty i puszysty. I wiesz co, ta końcówka świetnie radzi sobie również ze wmieszaniem nieudanego majonezu. Do pełnowartościowej porcji wlewaj po prostu stopniowo (tak jak olej) zwarzoną masę, a uzyskasz dwa razy więcej pysznego dodatku do sałatek, kanapek, jaj i bazę wielu sosów. Domowy majonez z oliwy z oliwek także da się zrobić tym sposobem!
Majonez domowy z żółtek
Zamiast dawać całe jajka, używasz samych żółtek. Dzięki temu majonez będzie miał piękną, ciepłą barwę, która idealnie podkreśli kolorowe składniki na pieczywie podczas rodzinnego śniadania. Ciekawostką jest natomiast tzw. majonez z gotowanych żółtek. Choć brzmi to dość nowocześnie, to taki przepis również funkcjonuje wśród gospodyń w polskich domach. Receptura ta jest tylko nieco bardziej czasochłonna, bo aby przystąpić do robienia majonezu musisz najpierw ugotować jajka na twardo, a następnie wyjąć z nich twarde żółtka (białka dodaj do sałatki, na kanapki lub zrób do nich domowy farsz z majonezem, który za chwilę przygotujesz. Ugotowane żółtka trzeba najpierw zetrzeć na gładką masę. Następnie połącz je w proporcjach łyżka oliwy na każde żółtko. Gdy masa w naczyniu będzie gładka, dodaj resztę składników – łyżeczkę musztardy na każde 3 jajka, łyżeczkę soku z cytryny, pieprz, sól i szczyptę cukru.
Domowy majonez bez musztardy
Musztarda stabilizuje swojski majonez, więc jeśli jej zabraknie, efekt może okazać się nietrwały i nie będzie chciał się dobrze ubić. Zapewniamy jednak, że się da, więc każdy, kto nie lubi smaku musztardy w każdej odmianie, może odetchnąć z ulgą. Przepis na majonez bez musztardy niewiele się różni od tego klasycznego. Jak zrobić majonez bez musztardy? Postępuj krok po kroku według wskazówek Tadar.pl:
- Daj 3 żółtka na pół szklanki oleju
- Dodaj 2 łyżeczki octu jabłkowego
- Wysp po pół łyżeczki cukru i soli
- Użyj białego pieprzu (wystarczy szczypta!)
- Uszlachetnij smak szczyptą białej gorczycy mielonej
- Zacznij od ubicia oleju z żółtkami robiąc to pulsacyjnie i powoli dodając kolejne partie oleju
- W połowie ubijania dodaj resztę składników (przyprawy na końcu!)
Majonez zero
Domowy majonez fit to propozycja dla tych, którzy dokładnie liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze smaku, który tak świetnie uzupełniał dotychczas ich codzienne posiłki. Duża ilość oleju w tradycyjnym majonezie sprawia, że trzeba mocno ograniczać jego spożycie… no chyba, że masz zdrowy majonez domowy na jogurcie. To się może udać? Majonez domowy light lub zero jest bez cukru, a zrobisz go tak:
- Najpierw ugotuj jajko na twardo i obierz je, gdy jest jeszcze ciepłe
- Następnie pokrój jajko na kilka części i wrzuć do blendera razem z 250 g jogurtu greckiego
- Do tego należy dodać 1,5 łyżeczki ulubionej musztardy (dobra będzie ostra musztarda), ½ łyżeczki soku z limonki oraz szczyptę soli
- Składniki zblenduj na gładko i przełóż do słoika, a następnie przechowuj w lodówce
*zamiast jogurtu greckiego możesz użyć serka wiejskiego (również 250 g) do zrobienia domowego majonezu light bez cukru i oliwy
Majonez keto
Taki majonez domowy chyba zrobić najłatwiej, gdyż wykonanie go zakłada po prostu, aby zrezygnować ze składników zawierających węglowodany. W klasycznym przepisie znajdziesz oczywiście cukier puder (nie dodawaj go zatem!) oraz musztardę. Tylko to może przeszkodzić ci w zrobieniu majonezu ketogenicznego. W przypadku musztardy z całą pewnością nie należy wybierać miodowej. W innych przypadkach najzwyczajniej sprawdź skład. Gwarantujemy, że majonez bez cukru będzie równie wyrazisty w smaku – możesz nawet dodać do niego nieco tartego czosnku, aby podkreślić jego walory i skomponować pyszny efekt np. z pikantną musztardą. Przepis jest szybki do zrobienia, więc wykorzystaj też trochę czasu i przeczytaj na naszym blogu jak upiec domowy chleb. Dzięki temu będziesz miał wiele okazji do jedzenia domowego majonezu keto.
Zwarzony majonez - jak go uratować?
Zdarza się, że podczas robienia domowego majonezu masa zaczyna się rozwarstwiać i wygląda na zwarzoną. To efekt, który może zniechęcać, ale na szczęście istnieją proste sposoby, aby naprawić zwarzony majonez. Pierwszym krokiem jest przełożenie zwarzonego majonezu do osobnej miski. Następnie, w czystej misce, zaczynamy od nowa, ubijając jedno żółtko i powoli dodając łyżeczkę zwarzonej masy, intensywnie mieszając. Ważne jest, aby robić to stopniowo – kropla po kropli. Gdy emulsja zacznie się tworzyć, możemy zacząć dodawać pozostały zwarzony majonez. Jeśli majonez się zważył z powodu zbyt dużej ilości oleju dodanego na raz, można także dodać odrobinę letniej wody, aby ponownie związać składniki. Dzięki cierpliwości i odpowiedniej technice można uratować zwarzony majonez i cieszyć się jego kremową konsystencją.
Majonez domowy – ile przechowywać?
Kupując majonez w sklepie, dostajesz produkt pełen stabilizatorów chemicznych. Zwróć uwagę, że te majonezy nawet nie stoją w lodówce. Nie muszą, tak są spreparowane! Nawet gdy je otworzysz, to mogą wytrwać długie tygodnie, o ile nie miesiące. Wystarczy, że będziesz trzymał taki majonez w lodówce. Co natomiast z takim przygotowanym samodzielnie – swojskim, domowym majonezem keto, fit, wege lub klasycznym na oleju, musztardzie i żółtkach jaj? Przede wszystkim przechowywanie majonezu mocno się zmienia, ponieważ:
- Pomimo trzymania go w szklanym, zamkniętym słoiku trwałość majonezu domowego to tylko kilka dni (najczęściej 4)
- Maksymalnie możesz przechowywać go w lodówce do tygodnia
- Świeże składniki (zwłaszcza jajka) sprawiają, że robienie domowego majonezu na zapas jest nieopłacalne
- Gęsta konsystencja nie wpływa mocno na długość przechowywania
Czytaj także:
Sałatka jarzynowa w lekkiej wersji bez majonezu
Warto przeczytać

Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej
Sałatka z makaronem ryżowym - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na proste, ale efektowne danie, które możesz przygotować na kolację, lunch do pracy czy jako dodatek na grilla? Sałatka z makaronem ryżowym będzie strzałem w dziesiątkę! Jest nie tylko pyszna i sycąca, ale także niezwykle wszechstronna. W tym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na sałatkę z makaronem ryżowym, która zachwyci każdego. Dowiedz się, jak ją przygotować krok po kroku, jakie korzyści płyną z jej spożywania oraz jak można wzbogacić podstawowy przepis o dodatkowe składniki. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która odmieni Twoje spojrzenie na sałatki!
czytaj więcej
Sałatka z brokułem - jak zrobić najlepszą?
Szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe i sycące danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub podać jako dodatek lub przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi? Sałatka z brokułem będzie idealnym wyborem! W tym artykule pokażemy, jak przygotować najlepszą sałatkę z brokułem, która zachwyci wszystkich swoim smakiem. Poznasz klasyczny przepis, dowiedziesz się o zdrowotnych korzyściach płynących z jej spożywania oraz odkryjesz ciekawe modyfikacje, które pozwolą Ci eksperymentować w kuchni. Gotowy na kulinarną przygodę? Zaczynajmy!
czytaj więcej
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego to doskonała propozycja na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który może urozmaicić zarówno codzienny jadłospis, jak i menu podczas przyjęć. Chrupiący seler naciowy w połączeniu z innymi składnikami tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatkę z selerem naciowym w różnych wariantach.
czytaj więcej
Sałatka na imprezę
Sałatki to doskonałe rozwiązanie na każdą imprezę - są proste w przygotowaniu, można je zrobić wcześniej, a goście zawsze chętnie po nie sięgają. Niezależnie od tego, czy planujesz kameralną kolację, czy duże przyjęcie, dobra sałatka zawsze się sprawdzi jako dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. W artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszną sałatkę makaronową, która zachwyci wszystkich gości.
czytaj więcej
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów to doskonała propozycja na wykorzystanie niedojrzałych owoców, które często pozostają w ogrodzie pod koniec sezonu. Ten orzeźwiający przysmak może być podawany zarówno jako dodatek do obiadów, jak i samodzielna przekąska. Poznaj prosty sposób na przygotowanie kolorowej sałatki, która zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem.
czytaj więcej
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to klasyczne danie, które zachwyca swoim słodko-kwaśnym smakiem i chrupiącą konsystencją. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę szwedzką, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub przekąską sama w sobie.
czytaj więcej
Sałatka z pora
Sałatka z pora to klasyczne danie, które zawdzięcza swoją popularność prostocie przygotowania i wyjątkowym walorom smakowym. Połączenie lekko ostrego pora z dodatkami tworzy zbalansowany smak, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. W poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę z pora oraz różne warianty tego przysmaku.
czytaj więcej