Jesienne prace w ogrodzie – jak przygotować ogród na zimę?
Jesienne prace w ogrodzie – jak przygotować ogród na zimę?
Jesień to wyjątkowy czas w roku. Część z nas woli już tylko obserwować grę kolorów w przyrodzie i w ciepłym domu czekać na nadejście zimy. Inni natomiast biorą sprawy w swoje ręce i przygotowują ogród na zimowe miesiące. Zobacz, jak przygotować ogród na zimę.
Jakie prace wykonać w ogrodzie jesienią?
Jesień w ogrodzie to pracowity czas. Wysiłek jednak zaowocuje już na wiosnę. Dlatego warto podjąć rękawicę, a raczej łopatę, motykę i inne narzędzia ogrodnicze, by zadbać o swój skrawek zieleni. Pamiętaj, że taka praca jest nie tylko obowiązkiem, ale również może być czynnością, z której warto czerpać przyjemność.
Co robić w ogrodzie jesienią? Lista obowiązków jest długa – począwszy od zasadzeń nowych roślin, zebrania plonów, odchwaszczania, podlewania, poprzez porządki ogrodowe czy zabezpieczenie roślin przed zimą. Prace ogrodowe mogą trwać w zasadzie od września do listopada. Warto jednak większość czynności zrealizować wcześniej niż w ostatnim miesiącu jesieni, by nie zostać zaskoczonym przez zimę.
Jak przygotować ogród na jesień? Na początek rozpisz, na czym najbardziej Ci zależy. Warto wyróżnić kilka grup czynności do zrealizowania w ogrodzie:
- porządki,
- pielęgnacja, podlewanie, odchwaszczanie już rosnących roślin,
- nowe nasadzenia,
- zbieranie plonów,
- ochrona roślin przed mrozami.
W ramach każdej z wymienionych kategorii obowiązków znajdzie się wiele działań, niezbędnych do podjęcia, by Twój ogród naprawdę zachwycał.
Czytaj także:
- 13 przydatnych narzędzi ogrodniczych — lista wszystkich niezbędnych narzędzi
- Jak przechowywać czosnek?
Jak zabezpieczyć rośliny przed zimą?
Zacznijmy od czynności ogrodowej mocno kojarzonej z jesiennymi pracami, a mianowicie ochroną roślin przed przymrozkami, pojawiającymi się już wczesną jesienią.
Jak przygotować ogródek na zimę? Przede wszystkim zacznij już we wrześniu lub przed wystąpieniem pierwszych przymrozków od przeniesienia do wnętrza domu lub innego pomieszczenia wrażliwych na mróz roślin doniczkowych. Zabezpiecz w taki sposób pelargonię, fuksję, oleander czy rośliny cytrusowe. Schowaj do domu rośliny, które lubią temperatury pokojowe, a wiosną czy latem zostały wystawione na taras czy balkon. Z kolei te rośliny, które zrzucają liście na zimę, będą dobrze się czuć w ciemnych miejscach, np. w garażu czy w piwnicy.
Po schowaniu roślin doniczkowych czas na przygotowanie ogródka na zimę. Jak zabezpieczyć rośliny przed zimą? Pamiętaj, że dla roślin gruba warstwa śniegu jest doskonałym zabezpieczeniem korzeni i nasady pędów. Śnieg pozytywnie wpływa na wilgotność powietrza, a w trakcie topnienia wzbogaca glebę o wodę. Znacznie większym ryzykiem są zimy bezśnieżne, z wahaniami temperatur i suchym wiatrem. Wówczas konieczne staje się zabezpieczenie roślin, by przetrwały do wiosny.
Czym zabezpieczyć rośliny na zimę? Sposobów jest kilka. Sprawdzą się tu: słoma, liście, kora, tkanina jutowa, ziemia, tkanina cieniująca, a nawet folia bąbelkowa. Często też gospodarze sięgają po stroisz, czyli po prostu po gałązki drzew iglastych, takich jak świerk, sosna czy jodła. Takie rozwiązanie zapewnia dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie zabezpiecza przed działaniem wiatru i niskich temperatur. Rośliny cebulowe lub byliny warto zakryć warstwą liści – pamiętaj jednak, że liście muszą być suche i zdrowe. Ten sposób wiąże się jednak z ryzykiem przyciągania gryzoni i pojawienia się zgnilizny, dlatego zdecydowanie lepszym materiałem do ochrony jest słoma. Słoma przepuszcza powietrze, a powstałe ze słomy chochoły chronią przed naprawdę dużym mrozem.
Z okrywaniem roślin należy zaczekać do momentu, aż temperatura lekko spadnie poniżej 0 st. Celsjusza. Dzięki temu rośliny się zahartują. Wcześniejsze zabezpieczanie roślin może prowadzić do rozwoju chorób i pojawiania się gryzoni w ściółce.
Jakie są najważniejsze zasady przygotowania ogrodu na zimę?
Zastanawiasz się, jak przygotować ogród na zimę? Na początek zrealizuj bieżące prace związane z podlewaniem roślin, ich przycinaniem oraz odchwaszczaniem.
Zaopatrz się w wygodne i pojemne konewki, dostosowane do potrzeb Twojego ogrodu. Jeżeli dysponujesz niewielkim skrawkiem ziemi do podlania, wystarczająca okaże się konewka o objętości 1,7 l. Z kolei, gdy musisz nawodnić kilka rabat, a do tego również ogród warzywny, lepiej od razu sięgnąć po konewkę o pojemności kilkunastu litrów.
Przyjrzyj się dokładnie roślinom i przytnij te, które tego potrzebują. Nie pozwól na rozwój chorób. Dlatego, gdy zauważysz na liściach pojawiające się zmiany, działaj czym prędzej, stosując odpowiednie preparaty. Dodatkowo na bieżąco pozbywaj się chwastów, które zagrażają roślinom uprawnym.
Spulchniaj glebę i pamiętaj o regularnym nawożeniu. Spadające liście należy zgrabić i np. wykorzystać jako zabezpieczenie przed mrozem albo zrobić z nich kompost. Koś trawę do momentu, gdy trawa przestanie rosnąć.
Gdy podstawowe prace ogrodowe zostaną wykonane, możesz przystąpić do przygotowania ogrodu do zimy. Wykop cebulki roślin, które nie są mrozoodporne. Osuszone i zdrowe cebulki przechowuj w ciemnym pomieszczeniu, o dobrej wentylacji, w temperaturze około 5-10 st. Celsjusza. Najlepiej trzymać je w pojemniku z piaskiem, torfem i trocinami. Wrażliwe na zimno rośliny wyściel wokół korą, trocinami albo stroiszem. Z kolei te najbardziej nieodporne na działanie niskich temperatur drzewa i krzewy zabezpiecz kopczykami ziemi ogrodowej, usypanymi wokół pnia na wysokość kilkudziesięciu centymetrów. Jutą albo agrowłókniną możesz też zakryć całe rośliny – nie owijaj tymi materiałami szczelnie roślin, ale rozepnij materiał tak, by nie stykał się z rośliną. Wcześniej intensywnie ją podlej. Aby ochronić drzewa przed pękaniem kory, należy pobielić je wapniem.
Czytaj także:
- Pigwa – jakie przetwory można z niej zrobić? 3 przepisy
- Dania z kociołka myśliwskiego – inspiracje na jesienne potrawy z ogniska
Lista prac do zrobienia jesienią w ogrodzie
W zależności od miesiąca harmonogram prac ogrodniczych wygląda nieco inaczej. Prace w ogrodzie rozpocznij we wrześniu.Od września do listopada zbieraj opadnięte liście. Do wystąpienia pierwszych mrozów przytnij zarażone pędy i wyrzuć. Rośliny zaatakowane przez grzyby spryskaj substancją grzybobójczą przed przymrozkami.
W harmonogramie prac ogrodowych uwzględnij również sadzenie nowych roślin. W tym czasie możesz posadzić większość gatunków owocowych oraz zimozielonych. Wyjątkami są m.in. klon, brzoskwinia czy też morela.
W okresie bezdeszczowym pamiętaj o podlewaniu roślin. Wśród jesiennych prac w ogrodzie znajduje się również spulchnianie gleby. Wystarczy lekko przekopać ziemię, by dostarczyć do niej więcej tlenu.
Jak przygotować ogród warzywny na zimę?
Prace jesienne w ogrodzie warzywnym związane są ze zbiorami. Wyciągnij z ziemi ostatnie warzywa.Pamiętaj, że niektóre gatunki mogą zostać w gruncie i w nim przezimować. Są to m.in. lubczyk, jarmuż, brukselka, roszponka, szpinak.
Zdrowe części roślin, które pozostały w warzywniku wystarczy wyrzucić do kompostownika. Wysprzątaj osłony i schowaj je w miejscu, gdzie poczekają na wiosnę.
Jak jeszcze przygotować ogród warzywny na zimę? Postaw na przekopywanie gleby, by poprawić jej żyzność i pozbyć się szkodników. Możesz wykorzystać do tego np. szpadel albo urządzenie elektryczne.
Czytaj także:
- Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników
- Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?
Jakie narzędzia są niezbędne do jesiennych prac w ogrodzie?
Jesienne prace w ogrodzie wykonasz, sięgając po sekator, łopatę, nożyce, szpadel, urządzenia spalinowe lub elektryczne, a także materiały do zabezpieczania roślin, np. po agrowłókninę. Przydatne będą również artykuły ogrodnicze takie jak m.in. wiaderka do noszenia wody czy sznurki do obwiązywania drzew.
Pamiętaj, że realizując prace jesienne w ogrodzie, powinieneś zadbać nie tylko o odpowiedni sprzęt ogrodniczy, ale również o własne bezpieczeństwo. Podstawową formą ochrony dłoni przed zabrudzeniami, zranieniami czy dostaniem się brudu pod paznokcie są rękawice ogrodowe. Te, dostępne w ofercie sklepu Tadar, są niezwykle wytrzymałe, a przy tym zakrywają część przedramienia. Dzięki temu komfortowo zrealizujesz swoje obowiązki ogrodnicze.
Jesień to dla ogrodnika wymagająca pora roku. Jednak Twój wysiłek włożony w jesienne porządki w ogrodzie nie pójdzie na marne. Rośliny zostaną odpowiednio zabezpieczone przed zimą, a to przełoży się na ich piękny rozwój wiosną oraz latem. Za kilka miesięcy będziesz cieszyć się z ich pięknego wyglądu oraz zapachu.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej