Makaron z kurczakiem i pieczarkami – przepis
Pomysł na szybki i pyszny obiad? Wypróbuj makaron z kurczakiem i pieczarkami! Nie dość, że danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, to jeszcze możesz mieć pewność, że zasmakuje ono wszystkim domownikom! Jeśli danie urozmaicisz ulubionymi warzywami, zyskasz dobrze zbilansowany posiłek idealny nawet w trakcie diety redukcyjnej!
Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami?
Jak przyrządzić makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym? Aby było jak najszybciej, zacznij od przygotowania kilku kuchennych akcesoriów. Makaron z kurczakiem i pieczarkami to proste danie, nie potrzebujesz więc zbyt wielu gadżetów. Miej pod ręką: zestaw patelni (sprawdzają się też komplety garnków, w skład których wchodzi rondel), deski do krojenia oraz komplety noży. Przydają się też akcesoria do odcedzenia makaronu, czyli popularne cedzaki, durszlaki, sitka.
Jeśli Twój makaron z pieczarkami i kurczakiem chcesz nieco urozmaicić i posypać parmezanem albo dodać do dania pomidory, cukinię oraz paprykę, pomocne będą także tarki, przecieraki, szatkownice do warzyw. I to wszystko! Umieść kuchenne akcesoria na blacie. Teraz możesz zabierać się za przygotowanie makaronu z sosem pieczarkowym i kurczakiem.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – składniki
Makaron, pieczarki, kurczak to nie wszystko, co będzie Ci potrzebne do przygotowania pysznego obiadu. Warto sięgnąć także po:
- 125 ml śmietanki 18% (lub 30%);
- cebulę;
- 1 łyżeczkę mąki pszennej;
- 2-3 ząbki czosnku;
- przyprawy takie jak: chilli, sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie.
Kurczak z pieczarkami i makaronem pysznie smakuje także z dodatkiem warzyw. Możesz użyć świeżych pomidorów i pomidorków koktajlowych, papryki, szpinaku, cukinii albo czerwonej fasoli z puszki (wówczas danie nabierze nieco meksykańskiego charakteru).
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – sposób przygotowania
Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami to tylko kilka kroków.
- Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu. Przyjmij miarę ok. 70-80 g suchego makaronu na 1 porcję.
- Następnie pokrój mięso z kurczaka na mniejsze kawałki (w wersji dietetycznej niech będzie to ok. 100 g kurczaka na osobę). Przełóż mięso do miski i sięgnij po słoiki na przyprawy. Kurczaka oprósz solą, pieprzem i chilli (lub słodką papryką). Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż mięso na patelnię (dobrze sprawdzają się zwłaszcza patelnie z nieprzywierającą powłoką) z łyżką oliwy i obsmaż do zrumienienia. Do mieszania mięsa wykorzystaj często polecane jako prezenty dla miłośnika gotowania, silikonowe łopatki kuchenne.
- W międzyczasie, kiedy mięso będzie rumieniło się na patelni, drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli do makaronu w sosie pieczarkowym z kurczakiem zamierzasz dodać także inne warzywa, pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Usmażonego kurczaka przełóż na talerzyk. Na patelnię wyłóż cebulę (jeśli planujesz użyć papryki, również dodaj ją teraz) i smaż ok. 2 minut. Dodaj pieczarki i smaż ok. 10 minut. Po 5 minutach możesz dołożyć na patelnię cukinię.
- Kiedy pieczarki odparują i będą lekko przyrumienione, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż mięso, przyprawy i szpinak (jeśli go używasz). Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowy makaron z kurczakiem i pieczarkami możesz podawać bezpośrednio po przyrządzeniu albo przechować kilka dni w lodówce. Przed podaniem warto jeszcze posypać danie świeżą natką pietruszki.
Jaki makaron wybrać do kurczaka i pieczarek?
W Twojej kuchni jest miejsce na pojemniki na produkty sypkie, a w nich różne rodzaje makaronów? W takim razie sprawdź, które z nich najlepiej będzie wykorzystać, kiedy przygotowujesz danie z dodatkiem kurczaka i pieczarek.
Tak naprawdę nie ma tylko jednego rodzaju makaronu, który sprawdzi się jako główny składnik Twojego obiadu. Ważne jest tylko to, aby nie wybierać małych makaronów. Nie dodawaj także do dania cienkich nitek, czyli makaronu w formie, jaką najczęściej stosuje się do tradycyjnych zup. Dlaczego? Tego typu makarony bardzo szybko stają się miękkie. Są także dość drobne – „zgubią” się w daniu, a całość straci apetyczny wygląd.
O wiele lepiej stawiać na większe rodzaje makaronów. Z pewnością masz je w swojej kuchni! Bardzo dobrze smakować będzie:
- Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami. Penne to dobrze znany, łatwo dostępny makaron w kształcie kilkucentymetrowych rurek ze skośnie ściętymi końcami.
- Tubini, czyli proste rurki o regularnych kształtach.
- Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami. Jeśli zdecydujesz się na ten typ makaronu, masz co najmniej dwie możliwości podawania dania. Możesz wymieszać makaron z sosem na patelni albo zrobić to dopiero na talerzu. Wówczas wyłóż najpierw makaron i dopiero na wierzchu ułóż sos pieczarkowy z kurczakiem.
- Fusilli, czyli jeden z najbardziej popularnych makaronów w wielu kuchniach. Makaron fusilli to po prostu tzw. świderki!
- Pappardelle, a więc szerokie makaronowe wstążki najczęściej zawinięte w gniazdka. Jeśli zdecydujesz się na ten typ makaronu dobrze, aby Twój sos pieczarkowy z kurczakiem był dość gęsty.
- Tagliatelle z pieczarkami i kurczakiem. Tagliatelle to długie, płaskie wstążki makaronowe. Ten makaron jest dość podobny do pappardelle, choć od niego cieńszy. Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami przyrządzisz więc nieco szybciej niż pappardelle – makaron wymaga nieco krótszego gotowania.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz makaron tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami, czy też do dania dodajesz penne albo fusilli pamiętaj o tym, by makaron ugotować jedynie al dente. Zwykle wystarczy podgotować go jedynie 6-7 minut. Zbyt miękki makaron straci odpowiednią teksturę, a danie, choć wciąż bardzo smaczne, nie będzie już wywoływało tych samych wrażeń smakowych.
Pyszny, domowy obiad gotowy w kilka minut to marzenie wielu osób. Dlaczego więc nie urzeczywistnić go? W swoim domu możesz to zrobić – wystarczy, że przygotujesz pyszny, aromatyczny makaron z kurczakiem i pieczarkami!
Czytaj także:
- Cedzak — nie tylko do makaronu
- Makaron — jak gotować? 5 potrzebnych przyborów!
- Garnek do gotowania makaronu — co musisz o nim wiedzieć?
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
- Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku
- Prosty przepis na kurczaka po chińsku
- Jakie wino do ryby, kaczki, a jakie do kurczaka — o sztuce dobierania wina do potraw
- Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!
- Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis na udany obiad
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej