Makaron z kurczakiem i pieczarkami – przepis

Pomysł na szybki i pyszny obiad? Wypróbuj makaron z kurczakiem i pieczarkami! Nie dość, że danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, to jeszcze możesz mieć pewność, że zasmakuje ono wszystkim domownikom! Jeśli danie urozmaicisz ulubionymi warzywami, zyskasz dobrze zbilansowany posiłek idealny nawet w trakcie diety redukcyjnej!
Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami?
Jak przyrządzić makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym? Aby było jak najszybciej, zacznij od przygotowania kilku kuchennych akcesoriów. Makaron z kurczakiem i pieczarkami to proste danie, nie potrzebujesz więc zbyt wielu gadżetów. Miej pod ręką: zestaw patelni (sprawdzają się też komplety garnków, w skład których wchodzi rondel), deski do krojenia oraz komplety noży. Przydają się też akcesoria do odcedzenia makaronu, czyli popularne cedzaki, durszlaki, sitka.
Jeśli Twój makaron z pieczarkami i kurczakiem chcesz nieco urozmaicić i posypać parmezanem albo dodać do dania pomidory, cukinię oraz paprykę, pomocne będą także tarki, przecieraki, szatkownice do warzyw. I to wszystko! Umieść kuchenne akcesoria na blacie. Teraz możesz zabierać się za przygotowanie makaronu z sosem pieczarkowym i kurczakiem.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – składniki
Makaron, pieczarki, kurczak to nie wszystko, co będzie Ci potrzebne do przygotowania pysznego obiadu. Warto sięgnąć także po:
- 125 ml śmietanki 18% (lub 30%);
- cebulę;
- 1 łyżeczkę mąki pszennej;
- 2-3 ząbki czosnku;
- przyprawy takie jak: chilli, sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie.
Kurczak z pieczarkami i makaronem pysznie smakuje także z dodatkiem warzyw. Możesz użyć świeżych pomidorów i pomidorków koktajlowych, papryki, szpinaku, cukinii albo czerwonej fasoli z puszki (wówczas danie nabierze nieco meksykańskiego charakteru).
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – sposób przygotowania
Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami to tylko kilka kroków.
- Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu. Przyjmij miarę ok. 70-80 g suchego makaronu na 1 porcję.
- Następnie pokrój mięso z kurczaka na mniejsze kawałki (w wersji dietetycznej niech będzie to ok. 100 g kurczaka na osobę). Przełóż mięso do miski i sięgnij po słoiki na przyprawy. Kurczaka oprósz solą, pieprzem i chilli (lub słodką papryką). Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż mięso na patelnię (dobrze sprawdzają się zwłaszcza patelnie z nieprzywierającą powłoką) z łyżką oliwy i obsmaż do zrumienienia. Do mieszania mięsa wykorzystaj często polecane jako prezenty dla miłośnika gotowania, silikonowe łopatki kuchenne.
- W międzyczasie, kiedy mięso będzie rumieniło się na patelni, drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli do makaronu w sosie pieczarkowym z kurczakiem zamierzasz dodać także inne warzywa, pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Usmażonego kurczaka przełóż na talerzyk. Na patelnię wyłóż cebulę (jeśli planujesz użyć papryki, również dodaj ją teraz) i smaż ok. 2 minut. Dodaj pieczarki i smaż ok. 10 minut. Po 5 minutach możesz dołożyć na patelnię cukinię.
- Kiedy pieczarki odparują i będą lekko przyrumienione, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż mięso, przyprawy i szpinak (jeśli go używasz). Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowy makaron z kurczakiem i pieczarkami możesz podawać bezpośrednio po przyrządzeniu albo przechować kilka dni w lodówce. Przed podaniem warto jeszcze posypać danie świeżą natką pietruszki.
Jaki makaron wybrać do kurczaka i pieczarek?
W Twojej kuchni jest miejsce na pojemniki na produkty sypkie, a w nich różne rodzaje makaronów? W takim razie sprawdź, które z nich najlepiej będzie wykorzystać, kiedy przygotowujesz danie z dodatkiem kurczaka i pieczarek.
Tak naprawdę nie ma tylko jednego rodzaju makaronu, który sprawdzi się jako główny składnik Twojego obiadu. Ważne jest tylko to, aby nie wybierać małych makaronów. Nie dodawaj także do dania cienkich nitek, czyli makaronu w formie, jaką najczęściej stosuje się do tradycyjnych zup. Dlaczego? Tego typu makarony bardzo szybko stają się miękkie. Są także dość drobne – „zgubią” się w daniu, a całość straci apetyczny wygląd.
O wiele lepiej stawiać na większe rodzaje makaronów. Z pewnością masz je w swojej kuchni! Bardzo dobrze smakować będzie:
- Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami. Penne to dobrze znany, łatwo dostępny makaron w kształcie kilkucentymetrowych rurek ze skośnie ściętymi końcami.
- Tubini, czyli proste rurki o regularnych kształtach.
- Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami. Jeśli zdecydujesz się na ten typ makaronu, masz co najmniej dwie możliwości podawania dania. Możesz wymieszać makaron z sosem na patelni albo zrobić to dopiero na talerzu. Wówczas wyłóż najpierw makaron i dopiero na wierzchu ułóż sos pieczarkowy z kurczakiem.
- Fusilli, czyli jeden z najbardziej popularnych makaronów w wielu kuchniach. Makaron fusilli to po prostu tzw. świderki!
- Pappardelle, a więc szerokie makaronowe wstążki najczęściej zawinięte w gniazdka. Jeśli zdecydujesz się na ten typ makaronu dobrze, aby Twój sos pieczarkowy z kurczakiem był dość gęsty.
- Tagliatelle z pieczarkami i kurczakiem. Tagliatelle to długie, płaskie wstążki makaronowe. Ten makaron jest dość podobny do pappardelle, choć od niego cieńszy. Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami przyrządzisz więc nieco szybciej niż pappardelle – makaron wymaga nieco krótszego gotowania.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz makaron tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami, czy też do dania dodajesz penne albo fusilli pamiętaj o tym, by makaron ugotować jedynie al dente. Zwykle wystarczy podgotować go jedynie 6-7 minut. Zbyt miękki makaron straci odpowiednią teksturę, a danie, choć wciąż bardzo smaczne, nie będzie już wywoływało tych samych wrażeń smakowych.
Pyszny, domowy obiad gotowy w kilka minut to marzenie wielu osób. Dlaczego więc nie urzeczywistnić go? W swoim domu możesz to zrobić – wystarczy, że przygotujesz pyszny, aromatyczny makaron z kurczakiem i pieczarkami!
Czytaj także:
- Cedzak — nie tylko do makaronu
- Makaron — jak gotować? 5 potrzebnych przyborów!
- Garnek do gotowania makaronu — co musisz o nim wiedzieć?
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
- Pyszny i aromatyczny kurczak po tajsku
- Prosty przepis na kurczaka po chińsku
- Jakie wino do ryby, kaczki, a jakie do kurczaka — o sztuce dobierania wina do potraw
- Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!
- Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis na udany obiad
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej