Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie — sprawdzony przepis
Sprawdzony przepis na nalewkę ze śliwek
Nalewka z węgierek na spirytusie stanowi sprawdzony sposób na wykorzystanie nadwyżek tych owoców. To również gwarancja codziennych sukcesów w delektowaniu się smakami lata przez długi czas. Jak zrobić najlepszą nalewkę z węgierek? Jak wygląda sprawdzony przepis na nalewkę ze śliwek? Do tego celu potrzebować będziemy 1 kg śliwek, 1 l spirytusu oraz 0,5 kg cukru. Nalewkę na śliwkach wzbogacić można również o laskę cynamonu lub wanilii czy goździki. Taka nalewka na śliwkach to znakomite rozwiązanie dla wszystkich miłośników korzennych smaków.Jak zrobić nalewkę ze śliwek? W pierwszej kolejności dokładnie myjemy owoce i odrzucamy zepsute oraz robaczywe. Kroimy je na pół i usuwamy pestki. Jeżeli tego nie zrobimy, nalewka śliwkowa nabierze gorzkiego smaku. Kolejny etap to przełożenie śliwek węgierek do słoika, posypanie ich cukrem i dodanie ewentualnych przypraw. Dokładnie zakręcamy naczynie i odstawiamy je na 2 dni. W tym czasie owoce powinny puścić sok. Na następnym etapie, do nalewki ze śliwek węgierek dolewamy spirytus. Ponownie zakręcamy słoik i odstawiamy go na około 3 tygodnie. Raz na jakiś czas naczyniem należy wstrząsnąć lub zamieszać owoce przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec, gotową nalewkę ze śliwek przefiltrowujemy przez bawełnianą gazę. Jak to zrobić? Składamy ją kilkukrotnie i przymocowujemy do słoika przy pomocy gumki recepturki. Wlewamy nalewkę i czekamy, aż gaza przecieknie. Nalewkę z węgierek przefiltrować można jeszcze dokładniej. Do tego celu wykorzystać należy papierowe filtry do kawy. Wkładamy je do lejka (lejki różnego rodzaju oferuje nasz sklep internetowy Tadar.pl), nalewamy śliwki w spirytusie i czekamy, aż alkohol przeleje się w całości.
Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie — do czego ją przelać?
Zanim będziemy mogli delektować się smakiem własnoręcznie przyrządzonej najlepszej nalewki na śliwkach węgierkach, należy umieścić ją w odpowiednim naczyniu. Najlepiej do tego celu sprawdzą się butelki z naszego asortymentu. Na Tadar.pl znaleźć możecie między innymi produkt, jakim jest butelka na nalewkę 200 ml. Wykonana została ona z wysokiej jakości, odpornego na uszkodzenia, przejrzystego szkła, co stanowi gwarancję wieloletniego użytkowania. Naczynie posiada płaską bryłę piersiówki i złotą, metalową zakrętkę. Na butelce nakleić można autorską etykietę prezentującą jej zawartość.Druga propozycja to butelka na nalewkę z zakrętką 100 ml. Niewielka pojemność sprawia, że jest ona niezwykle podręczna. Czyni to z niej idealny pomysł na prezent, na przykład dla gości weselnych. Butelka została wykonana z grubego szkła i posiada metalową nakrętkę gwarantującą jej 100% szczelność.
Szukając efektownego naczynia na nalewkę, warto zaopatrzyć się w model, jakim jest butelka serduszko z korkiem. Naczynie posiada pękaty kształt i jest udekorowane tłoczonymi serduszkami. Butelka jest zamykana na praktyczny korek. Wykorzystać można ją na wiele różnych sposobów. W takim naczyniu z powodzeniem umieścić można również likier, samodzielnie przygotowaną oliwę smakową czy ulubiony sos. Butelka znakomicie prezentować będzie się w każdym barku, na kuchennym blacie czy stole w jadalni.
Po przelaniu nalewkę ze śliwek należy umieścić w zacienionym miejscu na do najmniej 3 miesiące. Jak zaserwować gotowy trunek? Doskonale do tego celu sprawdzą się gustowne kieliszki. W naszym asortymencie znajdziecie zarówno naczynia sprzedawane na sztuki, jak i w formie praktycznych zestawów składających się z kilku elementów.
Nalewka ze śliwek węgierek to pyszny, rozgrzewający napój alkoholowy idealny na zbliżającą się jesień. Czy zrobisz ją jeszcze w tym sezonie?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej