Jak zrobić dżem z malin?
Jak zrobić dżem z malin?
Maliny to nie tylko smaczny owoc kojarzący się z beztroskim czasem wakacji, ale też skarbnica substancji odżywczych. Witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń, żelazo, kwas foliowy i magnez to tylko niektóre składniki zawarte w tych niezwykłych owocach.
Chcąc mieć tak wartościowe źródło witamin i minerałów w domu również poza sezonem, warto zdecydować się na dżem z malin.
Jak zrobić dobry dżem z malin? Jego wykonanie jest niezwykle proste. Zadbaj jednak o to, by owoce były świeże – najlepiej bezpośrednio zebrane z krzaczka – oraz zdrowe. Przygotuj też odpowiednie akcesoria kuchenne. Możesz wybrać słoiki szklane z wekiem lub zakręcane metalową nakrętką.
Przydadzą Ci się też przynajmniej 2 garnki. W jednym przyrządzisz dżem, a w drugim zapasteryzujesz słoiki. Do wekowania słojów użyj specjalnie zaprojektowanego garnka, tzw. powidlaka. Doskonale sprawdzi się tu garnek emaliowany powidlak Tadar 15 l/30 cm, który dzięki temu, że posiada wkładane dno, zapobiega pękaniu słoików. Solidne uchwyty to gwarancja łatwiejszego przenoszenia naczynia nawet wówczas, gdy wewnątrz znajdują się przetwory.
Nie zapomnij również o łyżce drewnianej do mieszania dżemu. Przejdźmy teraz do tego, jak zrobić dżem malinowy.
Czytaj także:
Dżem z malin – przepis
Przygotuj:
- 2 kg malin,
- ok. 800 g cukru (ostateczną ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych),
- 2 cytryny.
Dżem z malin – jak zrobić?
Owoce dokładnie umyj, zadbaj o to, by w garnku na dżem znalazły się tylko zdrowe okazy. Poukładaj maliny warstwami i przesyp każdą z nich odrobiną cukru. Jeżeli chcesz dokładniej podzielić wskazaną w przepisie ilość cukru, skorzystaj z miarki kuchennej. Ułatwi Ci ona porcjowanie. Garnek z malinami nakryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na całą noc.
Rano wyciśnij sok z 2 cytryn i dodaj do malin. Umieść garnek na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź masę do wrzenia. Mieszaj całość, aż cukier się rozpuści. Zwiększ moc palnika i gotuj do momentu, gdy maliny osiągną temperaturę krzepnięcia. Rozpoznasz to po tym, że masa z łyżki będzie odchodzić płatkami, a nie kropelkami.
Czytaj także:
Jak zrobić dżem z malin bez pestek?
Jeżeli marzy Ci się dżem z malin bez pestek, musisz włożyć nieco więcej pracy w przygotowania. Przyrządzenie dżemu bez pestek zajmie 4 dni. Jak zrobić dżem malinowy bez pestek? W pierwszy dzień postępuj tak jak w powyższym opisie.
Drugiego i trzeciego dnia każdorazowo podgrzewaj garnek na kuchence przez 1 godzinę od zagrzania masy. Mieszaj, by maliny się nie przypaliły. Czwartego dnia użyj sitka o bardzo małych dziurkach i dokładnie przetrzyj ugotowane maliny. Przetarte owoce ponownie zagotuj. Dżem gotowy.
Czytaj także:
Jak zrobić dżem z malin na zimę?
Chcesz przyrządzić dżem z malin na zimę? Musisz go zapasteryzować! Gotowy dżem przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Słoiki bardzo dokładnie zakręć, umieść w garnku z wrzątkiem i gotuj przez 20-30 minut.
Wykorzystaj tu zestaw 6 akcesoriów do robienia przetworów Tadar, który ułatwi Ci wkładanie i wyjmowanie słoików, a także zabezpieczy przed poparzeniem rąk.
Czytaj także: Jak pasteryzować dżem?
Jak zrobić dżem malinowy bez cukru?
Masz ochotę na dżem z malin bez cukru? Możesz całkowicie zrezygnować z tego składnika lub zastąpić go np. ksylitolem. Klasyczny przepis na dżem z malin bez cukru zakłada użycie 100 g tej substancji na 1 kg malin.
Poniżej podpowiadamy również jak zrobić domowy dżem z malin bez użycia żelfixu.
Czytaj także: Jak zrobić dżem bez cukru?
Jak zrobić dżem z malin bez żelfixu?
Zdrowym i ekologicznym sposobem przyrządzenia dżemu jest rezygnacja z żelfixu. Dżem z malin bez żelfixu trzeba jednak robić znacznie dłużej. Rozwiązaniem jest zastąpienie żelfixu wegańską substancją żelującą, agar-agar. Wystarczy 7 g tego składnika rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dolać do malin. Następnie taki dżem należy gotować przez 10 minut.
Innym pomysłem jest dżem z malin z pektyną. Przepis na dżem z malin z pektyną zakłada, że najpierw zagotujesz maliny, a następnie po 15 minutach dodasz odrobinę pektyny wymieszanej z wodą. Konkretną ilość znajdziesz w instrukcji producenta. Całość energicznie wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.
Czytaj także: Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Dżem malinowy z żelfixem
Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz bardzo szybko wykonać dżem z malin z żelfixem. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie Ci kilkanaście minut. Po zagotowaniu malin, wsyp żelfix według wskazówek na opakowaniu i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z palnika i mieszaj, aż piana zniknie.
Dżem z malin z cukrem żelującym możesz już przełożyć do słoiczków.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej