Pieczarki z patelni – 5 przepisów

Pieczarki z patelni – prosty dodatek do dania głównego
Pieczarki z patelni to jeden z prostszych dodatków do dania głównego – na przykład ziemniaczków i mięsa. Aby zrobić pyszne pieczarki z patelni, nie musisz zbytnio się natrudzić. Przydadzą Ci się jednak dobre pieczarki, a także akcesoria i przybory kuchenne:
- Patelnia – tu idealnie sprawdzą się patelnie granitowe
- Deska do krojenia
- Nóż pojedynczy
Możesz sięgnąć także po obieraczki do warzyw, jeśli pieczarki są ciemne bądź mają twardą skórkę.
Chrupiące pieczarki z patelni zrobisz bez problemu. Za chwilę podpowiemy, jak. Znajdziesz tu także przepis na pieczarki w całości z patelni oraz recepturę na grzyby z cebulą, śmietaną i serem.
Czytaj także:
- Pieczarki z grilla na 13 sposobów
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Patelnia granitowa – 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć
Pomysł na pieczarki z patelni
Przepis na pieczarki z patelni jest prosty – poradzi sobie z każdy. Wystarczy wybrać niewielkie grzybki, umyć je i osuszyć, a następnie pokroić je na cztery części. Takie pieczarki będą ładnie prezentować się na talerzu. Pamiętaj, by nie solić ich od razu, a dopiero pod koniec smażenia. W przeciwnym wypadku pomysł na pieczarki z patelni może spalić na panewce. Grzyby puszczą wodę i nie zrobią się chrupkie. Zacznij smażyć pieczarki na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Zostaw je, nie mieszaj – pozwól im się trochę podsmażyć. Po kilku minutach przemieszaj je szybkim ruchem ręki. Już prawie udało Ci się zrobić pieczarki z patelni. Przepis wymaga tylko dodania przypraw. Sięgnij zatem po przyprawniki, solniczki i pieprzniczki i przejdź do rzeczy. Możesz dodać wszystkie ulubione przyprawy, jednak pamiętaj, by nie przesadzić. Pieczarki mają swój smak. Smaż jeszcze chwilę i zdejmij grzyby z patelni.
Czytaj także:
- Jaka patelnia na indukcję? 5 modeli, które warto rozważyć
- Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
- Jak wybrać dobrą patelnię?
Pieczarki z patelni z cebulą
Pieczarki z patelni z cebulą to odrobinę zmodyfikowany przepis. Wszyscy wiemy, że grzyby i cebula to doskonały duet. Jeśli więc chcesz przyrządzić pieczarki z cebulą na patelni, nic nie stoi na przeszkodzie. Zacznij od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej. Dopiero po tym dodaj grzyby – w plasterkach, w kostce lub pokrojone na cztery części. Nie mieszaj, nie sól – dzięki temu unikniesz sytuacji, w której grzyby puszczą wodę. Pieczarki z cebulą z patelni będą lekko zarumienione i przepyszne.
Czytaj także:
- Jaka patelnia nieprzywierająca? 7 typów Tadar.pl
- Patelnia stalowa - jak jej używać?
- Jak przepalić nową patelnię?
Pieczarki z serem na patelni
Pieczarki z serem na patelni to nieco trudniejsza przekąska. Zrobisz ją jednak bez problemu. Wybierz trochę większe pieczarki, by zmieścił się do nich ser. Wytnij nóżki, pokrój cebulkę w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Jeśli w domu masz zestawy patelni różnego rodzaju, wybierz taką, która jest najbardziej zaufana – nie przypala się i wytrzymuje duże temperatury. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i ułóż pieczarki ciasno obok siebie wypukłą częścią kapelusza do góry. Smaż je przez 3 minuty. Po tym czasie odwróć wszystkie pieczarki, do środka włóż cebulę i zasyp ją serem. Pieczarki smażone z serem przykryj pokrywką i daj im 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści, a pieczarki z serem z patelni będą idealne do zajadania.
Pieczarki z patelni ze śmietaną
Robiąc pieczarki z patelni ze śmietaną, musisz pamiętać o jednej rzeczy – słodka śmietana może szybko się zważyć. Dlatego gotowanie i pieczenie z jej użyciem wymaga małej sztuczki. Musisz zahartować śmietanę poprzez wrzucenie do niej gorących, podsmażonych już pieczarek z cebulką. Pomieszaj, pozwól śmietanie nabrać temperatury i wlej ją na patelnię. Teraz odczekaj, aż zrobi się sos. Taka mieszanka idealnie smakuje z kopytkami i natką pietruszki.
Pieczarki faszerowane z patelni
Podaliśmy już jeden przepis na pieczarki faszerowane z patelni. Na szczęście możesz modyfikować go dowolnie, zwracając jedynie uwagę na to, co zmieści się w pieczarce. Faszerowane pieczarki z patelni lepiej robić, korzystając z niewielkich grzybów. Te duże, takie jak portobello, przygotuj w piekarniku. Wtedy możesz postawić na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Z patelni nie wyjdą one aż tak dobre, jak z piekarnika. Do pieczarek z serem dodać możesz jednak inne warzywa – paprykę, oliwki, a także kawałki kiełbasy, fety czy mozzarelli.
Pieczarki to składnik, który można przygotować na wiele sposobów. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub dodatek do obiadu, sięgnij po te smaczne grzyby.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej