Przepis na domowe pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii – zdrowe i smaczne danie na każdą okazję
Oryginalne pesto alla Genovese powstało w okolicy Genui, w słonecznym regionie Liguria mniej więcej w połowie XIX wieku. Aczkolwiek już w czasach antycznych jadano jego pierwowzór – moretum, czyli pastę składającą się z ziół, sera, czosnku i oliwy.
Domowe pesto z bazylii przyrządza się niezwykle prosto – wystarczy dokładnie rozgnieść ze sobą wszystkie składniki i ucierać je w celu połączenia. Oryginalne pesto wyrabia się w moździerzu, ale współcześnie warto rozważyć jego przygotowanie w blenderze. Do pesto można dodać nie tylko bazylię, ale także inne zioła, np. natkę pietruszki, miętę, a nawet kolendrę, szpinak, rukolę czy jarmuż. Wymianie podlegają także orzechy – trudno dostępne orzeszki piniowe zamieniane są na orzechy włoskie, migdały lub ziemne. Kluczem do połączenia tych różniących się od siebie smaków jest najwyższej jakości oliwa z oliwek i czosnek – te dwa składniki pozwolą Ci przyrządzić pesto dosłownie ze wszystkiego!
Łatwy i szybki przepis na pesto z bazylii – składniki dania i niezbędne artykuły kuchenne
Przepis na pesto z bazylii, które robi się szybko i łatwo? Mówisz – masz! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na rewelacyjne pesto alla Genovese, którym podzielili się z nami włoscy przyjaciele. Do przyrządzenia tego aromatycznego sosu będziesz potrzebował składników najlepszej jakości, ponieważ to w nich właśnie tkwi cały smak i aromat.
Najlepsza do pesto jest własnoręcznie zasiana bazylia, która dojrzewa na wolnym powietrzu w świetle słońca, ale wersja sklepowa także powinna się sprawdzić. Jeżeli masz taką możliwość, weź krzaczek z farmy organicznej z oznaczeniem bio. Poza zielonymi listkami, do przyrządzenia pesto potrzebne Ci będą orzeszki piniowe, a także dorodna cytryna, czosnek, sól i pieprz, oliwa extra virgin oraz parmezan. Rzecz jasna Parmezan można zastąpić innym długo dojrzewającym serem, np. Grana Padano albo naszym polskim Dziugasem, ale Włosi zwykle używają do pesto właśnie Parmigiano Reggiano. Dla smaku warto dodać także drugi ser, np. Pecorino Romano.
Poza składnikami spożywczymi niezbędne będą podstawowe akcesoria kuchenne takie jak wspomniany wcześniej moździerz lub blender, ostry nóż i deska. Przydać się może także wyciskacz do czosnku lub innego rodzaju praska – w ten sposób wydobędziesz z czosnku najwięcej smaku. Skoro wiesz już czego Ci potrzeba, możesz płynnie przejść do wykonania pesto.
Jak zrobić pyszne pesto z bazylii w domu – krok po kroku
Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pesto z bazylii? Z chęcią zdradzimy Ci przepis, jak się robi pesto z bazylii alla Genovese, którego nie powstydziłby się żaden Włoch. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 70 g liści świeżej bazylii,
- 55 g orzeszków piniowych,
- 90 ml oliwy extra virgin,
- 50 g Parmigiano Reggiano,
- 25 g Pecorino Romano,
- 3 małe ząbki czosnku,
- 10 ml soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- deska do krojenia,
- moździerz,
- patelnia,
- tarka do sera,
- nóż do obierania,
- pojemnik lub słoik do przechowywania.
Przygotowanie:
Orzeszki wrzuć na suchą patelnię i delikatnie upraż, co jakiś czas mieszając. Po uprażeniu odstaw na bok do wystygnięcia. Bazylię umyj i osusz. Oba sery zetrzyj na bardzo drobne kawałki. Czosnek obierz i rozgnieć, a następnie dodaj z bazylią do moździerza. Zacznij rozcieranie, a następnie dodaj ser, sok z cytryny i orzeszki. Pod sam koniec rozcierania dodaj oliwę oraz sól i pieprz. Takie pesto możesz przygotować również w blenderze ręcznym, ustawiając go na małe obroty. Pesto nie powinno być idealnie gładkie, tylko mieć lekko rozwarstwioną strukturę. Gotowe pesto przełóż do słoika lub innego zamykanego szczelnie naczynia.
Bazyliowe pesto na zimę – ukryty w słoiku smak lata
Pesto z bazylii można także przygotować w wersji na zimę, czyli pasteryzowanej. Pasteryzacja pozwala zatrzymać smak produktu i jego świeżość na dłużej. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pesto z bazylii na zimę? Już spieszymy z pomocą! Pesto z bazylii, które przeżyje do czasu zimowych chłodów, można przygotować w dokładnie w taki sam sposób, jak to z poprzedniego akapitu, a następnie poddać pasteryzacji w słoiku.
Jak pasteryzować pesto z bazylii? Słoik do pasteryzacji należy dokładnie umyć, a potem wyparzyć. Do takiego słoika przekłada się pesto, mocno zakręca, a następnie wkłada do piekarnika ustawionego na 90 stopni C. W nagrzanym piecu słoik z pesto powinien spędzić mniej więcej 45 minut. Po upływie wyznaczonego czasu należy wyciągnąć słoik z pieca, odwrócić do góry dnem i zostawić na noc do wystygnięcia. Proces pasteryzacji można powtórzyć następnego dnia, wsadzając na ok. 20 minut słoik do pieca ustawionego na 120 stopni C.
Tak przygotowane pesto powinno zachować swój smak, kolor i aromat przez kolejny rok. Jeśli uwielbiasz smak i zapach bazylii, to będziesz mógł się nim napawać także zimą.
Czytaj także:
Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?
Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kilka sposobów
Pesto z pietruszki. Jak przygotować?
Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej