Regionalne potrawy wigilijne – 5 bożonarodzeniowych propozycji z całej Polski
![](images/_news_shot/4potrawywigilijne.jpg)
Wigilia spędzona w gronie rodziny, przy suto zastawionym stole, to jedna z ważniejszych tradycji w naszym kraju. Pod obrusem nie może zabraknąć sianka. W niektórych domach na stole, poza świeczkami, świecznikami i innymi ozdobami, znajdzie się dwanaście potraw, w innych jest ich tylko kilka. To, jak obchodzimy Wigilię, zależne jest nie tylko od rodzinnych tradycji, ale również tego, w jakiej części Polski mieszkamy. Ślązacy zajadają się przecież czymś innym niż Kaszubi, choć wszyscy obchodzą te same święta. Jakie regionalne potrawy warto poznać i, być może, ugotować je w tym roku na Wigilię?
Regionalne potrawy wigilijne – czym się charakteryzują?
Regionalne potrawy wigilijne to właśnie to, co wyróżnia domy w różnych zakątkach Polski. W niektórych regionach je się przygotowaną w kamionkowym garnku kutię, u innych jest ona nie do pomyślenia. W jednych domach potrawy wigilijne, regionalne, zawsze musi uświetnić barszcz z uszkami, w innych natomiast zupa z suszu.
Regionalne potrawy wigilijne w Polsce są zawsze postne, nie ma w nich mięsa, a zwykle również tłuszczu zwierzęcego. Półmisek łatwo przecież zapełnić rybą i warzywami, niekoniecznie tłustym mięsem. Potrawy mięsne znajdą się na stole dopiero pierwszego dnia świąt.
Wśród dań wigilijnych królują te, które składają się z darów ziemi – tak, jak za dawnych czasów. Są to zatem warzywa i zboża. Ryby nie były obecne wszędzie, ze względu na ich ograniczoną dostępność, jednak dzisiaj znaleźć je można w większości domów.
Czytaj także:
- Pierogi z kapustą i grzybami – klasyczny przepis
- 12 tradycyjnych potraw wigilijnych – lista z przepisami
- Zdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Potrawy wigilijne – Wielkopolska. Mak, śledź, grzyby i suszone owoce
Gdy pierwsza gwiazdka wzejdzie na niebie, wszystkie rodziny w całej Polsce zasiadają do stołu, by rozpocząć wigilijną kolację. W Wielkopolsce, a przede wszystkim w Poznaniu, na stole widywano różne potrawy, jednak jeszcze w XIX wieku było ich dziewięć, nie zaś dwanaście. Oczywiście to zależało także od zamożności danego domu – dań mogło być zatem jeszcze mniej.
Wielkopolskie potrawy wigilijne to przede wszystkim kluski z miodem i makiem. Mak miał przynosić gospodarstwu dostatek, jego brak natomiast mógł sprowadzić nieszczęście. Był on symbolem płodności i urodzaju, dlatego pojawiał się w wielu daniach, oczywiście nie tylko w Wielkopolsce.
Tradycyjne potrawy wigilijne Wielkopolskie to również ryby. Ich ilość zależała w dużej mierze od bogactwa właścicieli, gdyż nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Przede wszystkim były to gatunki rzeczne. Karp jeszcze w XIX wieku stanowił rzadkość, jednak dzisiaj na wielkopolskich stołach można spotkać go często.
Kolejnym produktem, który w Wielkopolsce musiał znaleźć się na wigilijnym stole, były grzyby. Wierzono bowiem, że jest to pożywienie zmarłych, których także chciano nakarmić w święta.
W potrawach obecne były też suszone owoce. Dodawano je do różnych dań, ale też robiono z nich kompot. Wigilijny susz wielkopolski to element Wigilii, który jest obecny do dzisiaj. Można oczywiście wykorzystać do tego kupny susz bądź też owoce ususzone w domu, takie jak jabłka, morele, śliwki i gruszki. Potrawy wigilijne w Wielkopolsce nie muszą być wcale sycące – mogą także doskonale smakować i orzeźwiać.
Co dzisiaj jada się w Wielkopolsce w Wigilię? Kutia, czyli potrawa, w której skład wchodzi pszenica i miód, jest obecna w tym regionie dopiero od połowy XX wieku. Zwykle podaje się ją w wersji trochę zmienionej – zamiast pszenicy znajduje się w niej makaron. Bardziej tradycyjne są kluski z makiem, odwołujące się bezpośrednio do tego, w co wierzyły osoby żyjące dawniej na tych ziemiach.
W Wielkopolsce ceni się także śledzia, który na stołach pojawia się pod wieloma postaciami – marynowany, w oleju czy śmietanie, bądź z jabłkiem i cebulą. Potrawy wigilijne wielkopolskie bez śledzia byłyby jakby ogołocone.
Oczywiście w Wielkopolsce, tak jak i w innych regionach, obowiązuje tradycja zostawiania jednego pustego nakrycia. Komplet talerzy ikomplet sztućców musi więc zawsze być trochę większy – dla rodziny i jednego niespodziewanego gościa.
Czytaj także:
- Co ugotować na Święta Bożego Narodzenia?
- Jak nie marnować jedzenia w święta?
- Jak udekorować dom na święta Bożego Narodzenia?
Śląskie potrawy wigilijne – bułka na wodzie, siemieniotka (przepis) i modro kapusta
Śląskie potrawy wigilijne mogą niektórym wydać się zaskakujące. W wielu przypadkach są to dania, które nie występują w żadnym innym regionie Polski. Oczywiście dzisiejsze śląskie dania wigilijne nie zawsze są tradycyjne dla tego właśnie regionu. Ślązacy dzisiaj chętnie jedzą to, co wszyscy inni – chociażby barszcz z uszkami. Jednak w bardzo tradycyjnych domach tego dania może nie być.
Zacznijmy jednak od najważniejszego. Dwanaście potraw na śląskim wigilijnym stole prawie nigdy się nie pojawia, bo jest to tradycja raczej szlachecka, a nie chłopska.Tu nie liczy się liczba samych dań, ale ilość jedzenia. A na Śląsku zawsze gotowało się dużo – o ile oczywiście można sobie było na to pozwolić. Od święta, raz na rok, zwykle można było. Dlatego na przykład makówki, czyli bułkę na wodzie lub mleku z makiem, miodem i bakaliami, przygotowywano w wannach. Tradycyjne potrawy wigilijne, śląskie, są obfite.
Zamiast barszczu na Śląsku jadano siemieniotkę, czyli zupę na tłoczonych konopiach, którą podaje się z kaszą.
Jak ją zrobić? Konopie należy utłuc, a następnie zalać wodą i gotować. Jednak konopie są dość gorzkie, więc konieczne jest wylewanie wody i tłuszczu tak długo, aż wywar stanie się czysty. Wtedy do zupy dodaje się cebulę, a całość zagęszcza mlekiem z mąką. Na śląską Wigilię przygotuj jednakkomplet garnków, bo tutaj króluje nie tylko siemieniotka, ale też zupa na rybich głowach czy nawet żurek z głów karpia. Obowiązkowo bez dodatku jajek i grzybów.
Co jeszcze musi znaleźć się na śląskim stole? Jakie potrawy wigilijne? Przepisy śląskie obfitują w kapustę, dlatego bez niej świąt po prostu by nie było. Potrawy wigilijne śląskie to obowiązkowa „modro kapusta”, czyli czerwona kapusta z cebulą, jabłkami i odrobiną cytryny. Kapustę z przesmażoną cebulą gotuje się w garnku z dodatkiem szklanki wody, aż będzie miękka. Następnie dodaje się jabłka. To proste danie, dodatek do śledzia, a także rolady (jedzonej pierwszego dnia świąt), jednak nie może go zabraknąć na Śląsku.
Czytaj także:
Potrawy wigilijne na Kaszubach – ryby, brzad i kaszubski miodny kuch (przepis)
Jak możesz się domyślić, na Kaszubach jednym z podstawowych składników wigilijnej wieczerzy jest oczywiście ryba. Tej nie może zabraknąć – na Kaszubach ryby były zawsze, nawet w ubogich domach.
Zacznijmy jednak od pierwszego dania, a zatem od zupy. Owszem, na Kaszubach niektóre rodziny podają barszcz z uszkami, jednak tradycyjną zupą jest tu zupa rybna. Inną popularną zupą z Kaszub jest tak zwany brzad, czyli danie przyrządzane z suszonych owoców, które podaje się z ziemniakami. Brzad jest zupą słodką, w której muszą pojawić się wędzone śliwki i suszone gruszki, a także morele i wiśnie. Owoce wystarczy zalać wodą i dodać trochę goździków, a następnie gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie.
Potrawy wigilijne na Kaszubach to jednak przede wszystkim ryby, wszelkiego rodzaju, choć najbardziej popularne są tu śledzie. Zresztą w innych regionach Polski także przygotowuje się śledzie po kaszubsku, a zatem z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek, koncentratu pomidorowego i przypraw, takich jak ziele angielskie i liść laurowy. Potrawy wigilijne kaszubskie to jednak nie tylko śledź. Tu jada się też węgorze i sieje – smażone, duszone czy pieczone. Duża brytfanna z rybami to na kaszubskim wigilijnym stole całkiem normalny widok.
To oczywiście nie wszystkie potrawy wigilijne. Kaszuby słyną także ze smakowitego deseru, jakim jest kaszubski miodny kuch. To ciasto z mąki pszennej z dodatkiem miodu i startej marchewki. Jest pyszne i niezwykle wilgotne, dzięki czemu ma wielu miłośników.
Chcesz przygotować je w tym roku? Oto przepis na miodny kiuch. Przygotuj:
- 500 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- 100 mililitrów oleju rzepakowego
- 200 gramów startej marchewki
- 100 gramów ulubionych bakalii
- Odrobinę cynamonu
Cynamon wymieszaj z mąką i sodą, dodaj do niej jajka ubite z cukrem oraz miodem i olejem. Później wrzuć do miski startą marchewkę i bakalie, a następnie połącz składniki. Piecz w keksówce w temperaturze 180 stopni przez godzinę. To tyle! Możesz podać kuch z polewą czekoladową.
Góralskie potrawy wigilijne – kiszona kapusta, moskole (przepis) i kołatanka
Góralskie potrawy wigilijne to przede wszystkim zupa grzybowa, ewentualnie barszcz z buraków z fasolą. Barszcz, inaczej niż w innych regionach Polski, powstaje z kiszonych buraków, dlatego jego smak jest bardziej intensywny.
Na stole koniecznie musi pojawić się także kiszona kapusta z grochem, a na słodko kluski z makiem i miodem oraz pierogi z kapustą (także kiszoną). Jak więc widzisz, tu króluje przede wszystkim kapusta, a także kiszonki.
Góralskie dania wigilijne to jednak również moskole, których nie je się nigdzie indziej. To placki ziemniaczane z bryndzą. Nie robi się ich jednak z surowych ziemniaków, a z purée.
Chcesz wypróbować to danie? Ugotuj kilogram ziemniaków, następnie odcedź je i utłucz na gładko. Ostudź i wbij dwa jajka, dodaj sól i pieprz, a także pół kilograma mąki i pół litra kwaśnego mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie, a ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj wałek i pokrój na plastry o grubości dwóch centymetrów. Z nich uformujesz placki, które trzeba smażyć na oleju na rumiano. Moskole podaje się z bryndzą i stopionym masłem.
Góralskie potrawy na Wigilię to także kołatanka, czyli danie z kaszy jęczmiennej, którą miesza się z brukwią i miodem. To nietypowa potrawa, a jednak w tradycyjnych domach musi się pojawić. Oczywiście w górach nie zabraknie też ryb, choć do morza górale mają dość daleko.
Podlaskie potrawy wigilijne – barszcz z uszkami, kutia, karp i kisiel owsiany (przepis)
A co jada się w Wigilię na Podlasiu? Podlaskie potrawy wigilijne są niezwykle interesujące ze względu na to, iż to właśnie w tym regionie spotykają się dwa wyznania – katolickie i prawosławne. Dania są podobne, choć tradycje mogą wydawać nam się inne. Z całą pewnością jednak na całym Podlasiu, niezależnie od daty obchodzenia Wigilii, to święto jest niezwykle ważne. Potrawy wigilijne muszą być postne, dlatego nie zawierają nie tylko mięsa, ale też mleka i jaj. Jedynym zwierzęciem na stole jest ryba.
Wigilię rozpoczyna się od barszczu z uszkami. Tradycyjną potrawą wigilijną na Podlasiu jest także kutia, której właśnie na Kresach nie może zabraknąć. To potrawa z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Jest prosta, słodka i smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Na Podlasiu zajada się także karpia smażonego, ale również w galarecie oraz kluski z makiem.
Interesującym daniem wigilijnym jest też kisiel owsiany. Dzisiaj można zrobić go z płatków owsianych, dlatego jest znacznie prostszy do przygotowania. Jak go wykonać? Przygotuj 350 gramów płatków owsianych, żytni zakwas chlebowy (80-90 gramów), 1,6 litra wody i odrobinę cukru. Płatki połącz z wodą i zakwasem, i odstaw w ciepłe miejsce, by doszło do fermentacji. Przetrzyj całość przez sitko, by masa była gładka. Płyn wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj, ciągle mieszając. Masa szybko zgęstnieje. Przelej ją do foremki i włóż do lodówki na noc. Zwykle kisiel podaje się na słodko z miodem i żurawiną.
Widzisz już, że Wigilia może być naprawdę odmienna w wielu miejscach naszego kraju. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować i na stole wielkopolskim stawiać dania kaszubskie bądź góralskie.
Warto przeczytać
![](images/_news_shot/8tatarzlososia.jpg)
Tatar z łososia - jak podawać?
Podawanie tatara z łososia to sztuka, która pozwala wyeksponować smak i świeżość tego delikatnego dania. W artykule przedstawimy najlepsze sposoby serwowania, które zachwycą Twoich gości i podkreślą jego smak. Odkryj nasze sposoby na serwowanie tatara z łososia!
czytaj więcej![](images/_news_shot/7jakpodacsushi.jpg)
Jak podawać sushi?
Sushi, będące kwintesencją japońskiej kuchni, zyskało ogromną popularność na całym świecie. Podawanie sushi to nie tylko kwestia smaku, ale także sztuka, która wymaga znajomości odpowiednich zasad i etykiety. Przygotuj się na fascynującą podróż po tajnikach podawania sushi, która pozwoli Ci zaskoczyć swoich gości i w pełni cieszyć się smakiem tego wyrafinowanego dania.
czytaj więcej![](images/_news_shot/6burrata.jpg)
Burrata — jak podawać?
Burrata, delikatny włoski ser z regionu Apulia o kremowym wnętrzu, zdobywa coraz większą popularność wśród smakoszy na całym świecie. Jej wyjątkowy smak i tekstura sprawiają, że doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami i daniami. Podanie burraty może być prawdziwą sztuką. W jaki sposób zaserwować gościom burratę? Odkryj nasze sposoby na ten pyszny ser!
czytaj więcej![](images/_news_shot/4organizacjaszafek.jpg)
Organizacja szafek w kuchni - co ją usprawni?
Organizacja szafek kuchennych bywa nie lada wyczynem, jednak dobrze zaplanowane i uporządkowane szafki znacznie ułatwiają i przyspieszają cały proces gotowania. W tym artykule przedstawimy praktyczne wskazówki, które pomogą Ci zoptymalizować układ szafek, zwiększyć ich funkcjonalność i zminimalizować chaos w kuchni. Odkryj sprawdzone metody na organizację Twoich szafek!
czytaj więcej![](images/_news_shot/3organizacjakuchni.jpg)
Organizacja kuchni - 5 porad, dzięki którym lepiej zarządzisz przestrzenią!
Dobra organizacja kuchni wpływa na wygodę i efektywność codziennego gotowania. W dobrze zorganizowanej kuchni wszystko ma swoje miejsce, co ułatwia utrzymanie porządku i oszczędza czas. Jeśli marzysz o kuchni, w której panuje ład i harmonia, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
czytaj więcej![](images/_news_shot/2przechowywanielodowka.jpg)
Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by było dłużej świeże?
Przechowywanie żywności w lodówce w odpowiedni sposób może znacznie przedłużyć jej świeżość i zapobiec marnotrawstwu. W jaki sposób przedłużyć trwałość i przydatność do spożycia swoich ulubionych artykułów spożywczych? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie triki na to, by cieszyć się swoim jedzeniem przez dłuższy czas!
czytaj więcej![](images/_news_shot/9balkon.jpg)
Jak urządzić balkon?
Urządzanie balkonu to doskonała okazja, aby stworzyć małą oazę spokoju i relaksu w sercu miasta. Niezależnie od jego rozmiaru, każdy balkon może stać się przytulnym miejscem do wypoczynku, spotkań z przyjaciółmi czy uprawy roślin. Kluczowe jest odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni, wybór funkcjonalnych mebli oraz dodanie elementów dekoracyjnych, które nadadzą mu indywidualny charakter. Poznaj nasze sprawdzone pomysły i inspiracje, które pomogą Ci w pełni wykorzystać potencjał Twojego balkonu.
czytaj więcej![](images/_news_shot/10taras.jpg)
Jak urządzić taras?
Taras to niezwykle ważny element każdego domu. Niezależnie od jego rozmiaru, odpowiedni dobór mebli, roślin i dodatków może przekształcić taras w prawdziwą oazę spokoju. Kluczowe jest zrozumienie potrzeb i preferencji domowników, aby wybrać styl aranżacji, który będzie odpowiadał wszystkim użytkownikom. Odkryj różne sposoby na urządzenie stylowego i funkcjonalnego tarasu!
czytaj więcej![](images/_news_shot/5copodnamiot.jpg)
Co zabrać pod namiot? Lista samych konkretów!
Wybierając się na biwak pod namiot, warto wcześniej dobrze przygotować się do wyprawy, aby zapewnić sobie komfort i bezpieczeństwo. Kluczowe jest spakowanie niezbędnych rzeczy, które pozwolą cieszyć się bliskością natury bez zbędnych trudności. Co zabrać ze sobą pod namiot? Poznaj listę najpotrzebniejszych rzeczy!
czytaj więcej