Czy woda ma smak? O czym smak świadczy?

Wiele osób nie lubi picia wody ze względu na jej brak smaku – czy tak jest rzeczywiście? Smak wody jest bardzo delikatny i mało wyczuwalny (a właściwie taki być powinien). A co jeśli smak wody jest bardziej intensywny? O czym świadczy jej smak? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Czy woda ma smak?
Czy woda ma smak? Odpowiedź na to pytanie brzmi tak. Jaki smak ma woda? Według naukowców smak wody powinien być określany jako neutralny – gdzieś pomiędzy kwaśnym a metalicznym odczynem.
Określenie jej smaku jest jednym z pierwszych badań, jakie przeprowadza się podczas analizowania jej składu i właściwości w laboratoriach. Wielu z nas uważa, że woda nie ma smaku i dlatego pije ją z niechęcią, jednakże nie jest to zgodne z prawdą – w wodzie kryje się sporo nut smakowych. Może być bardziej kwaśna, gorzka, nieco słona, a nawet gorzka.
Woda pozostawia również posmak w ustach (np. roślinny albo chlorowy) i jest to zdecydowanie jej wadą. Woda zostawiająca nieprzyjemny posmak nie powinna być spożywana, dlatego, jeśli woda smakuje ci jak nieco rybnie czy zbyt metalicznie, koniecznie zgłoś to producentowi albo firmie zajmującej się uzdatnianiem wody właściwej dla twojej miejscowości.
Czytaj także:
- Ile wody dziennie pić? Zasady prawidłowego nawadniania
- Dlaczego trzeba pić wodę?
- Nawyk picia wody – jak go wyrobić?
- Jak pić wodę, żeby schudnąć?
Smak wody – o czym świadczy?
Smak wody jest uwarunkowany przez wiele czynników – jej czystość, źródło, z którego jest pozyskiwana, oraz stopień mineralizacji. Wyobraź sobie wodę mineralną o wysokim stężeniu minerałów i zestaw ją z wodą z kranu oczyszczoną w dzbanku z filtrem. Smakują inaczej, czyż nie? Porównaj ze sobą smak gorącej i mocno schłodzonej wody. Prawda, że odczucie jest zupełnie inne? Wpływ na smak wody ma również jej temperatura – im cieplejsza będzie, tym jej smak będzie mniej przyjemny w odczuciu. Nie bez powodu wodę podaje się schłodzoną, a optymalna temperatura jej spożycia to ok. 5-6 stopni.
Różnica w smaku wody z kranu od tej zabutelkowanej powinna być wyczuwalna, ale subtelna. Jeśli woda z kranu ma dziwny smak, nie powinno się jej spożywać w żadnej postaci. Gorzki smak wody może świadczyć o jej zanieczyszczeniu, a metaliczny posmak wody o zardzewiałych rurach czy korozji. Wadą, która powinna wykluczyć spożywanie wody bez przefiltrowania, jest również obecność zbyt dużej ilości chloru w wodzie z kranu. Chlor jest niezbędny do jej uzdatniania – dzięki niemu woda zabezpieczona jest przed rozwojem niechcianych bakterii i innych mikroorganizmów w rurach i reszcie instalacji. Jeśli chlor jest wyczuwalny w smaku wody, taką wodę należy przefiltrować, a jeśli nie mamy takiej możliwości, koniecznie zagotować ją.
Wpływ na smak wody ma rzecz jasna miejsce jej wydobycia – inaczej smakuje woda ze źródła, a inaczej z prywatnych studni głębinowych. Czasem zdarza się, że osiedla domków mają właśnie takie prywatne ujęcia wody, które niestety są bardziej zanieczyszczone aniżeli te publiczne. W takiej wodzie znajduje się zbyt wiele związków takich jak magnez, czy żelazo. Jeśli w twoim domu korzysta się z wody z prywatnych studni, koniecznie sprawdzaj, czy jej jakość jest odpowiednia. Wykonuj regularne badania i koniecznie filtruj wodę w kranie, aby pozbawić ją zanieczyszczeń.
Jak poprawić smak wody z kranu?
Jak poprawić smak wody z kranu? Smak wody można poprawić na kilka różnych sposobów, ale najbardziej efektywnym jest filtracja. Filtrować wodę można w różny sposób – instalując w kranie filtr węglowy lub używając do filtracji dzbanków z filtrem albo kubków z filtrem. Popularną metodą oczyszczania wody, by nadać jej lepszy smak, jest system odwróconej osmozy. Filtry wyposażone w membranę osmatyczną pozwalają usunąć z wody wszelkie zanieczyszczenia, zapewniając neutralną barwę i smak wody. Tak oczyszczoną wodę można używać do gotowania (nie zmieni ona smaku potrawy), picia, mycia czy prania. Jest ona pozbawiona kamienia, dlatego warto podłączać filtry z odwróconą osmozą do urządzeń AGD. Co zrobić, jeśli nie masz możliwości zainstalowania filtra przy kranie czy ujęciu wody?
Czytaj także:
- Jak działa filtr do wody?
- Dzbanki filtrujące – czy są zdrowe?
- Woda filtrowana czy mineralna? Którą pić?
- Filtr węglowy do wody - co usuwa?
- Czy woda filtrowana zawiera minerały?
- Czy woda może się przeterminować?
Doskonałym rozwiązaniem jest zakup dzbanka, kubka albo butelki z filtrem. Jeśli chcemy zabrać wodę ze sobą, można do jej oczyszczania wykorzystać specjalistyczne butelki na wodę wyposażone w filtr węglowy. Niektóre z takich butelek mają również pojemniki na lód lub owoce, które pozwolą skutecznie zmodyfikować smak wody na bardziej przyjemny, owocowy. Wodzie z kranu przefiltrowanej w dzbanku możesz nadać smaku, dodając do niej świeże owoce, np. cytrynę, limonkę czy pomarańcze. Taka woda znakomicie smakuje również z dodatkiem świeżych plastrów zielonego ogórka i listków mięty.
Jeśli lubisz wodę gazowaną, a niegazowana jest dla ciebie nie do przełknięcia, istnieje możliwość stworzenia wody z bąbelkami w zaciszu własnego domu. Na rynku dostępne są małe saturatory, które pozwalają zmienić wodę niegazowaną w gazowaną, wykorzystując do tego dwutlenek węgla. Taką wodę można również przygotować, mając dostęp do syfonu – wystarczy zaopatrzyć się w naboje CO2.
Należy jednak pamiętać, że z wodą gazowaną nie można przesadzać, gdyż jej nadmiar może prowadzić do wzdęć, zgagi oraz poważniejszych schorzeń. Najlepszy sposób na nawodnienie się to zwykła, niegazowana woda – czy ta butelkowana, czy też z kranu. Jeśli chcesz odpowiednio się nawodnić, nie rezygnując przy tym z orzeźwienia i lepszego smaku, polecamy schłodzenie wody kostkami lodu i dodaniu do niej zmrożonych malin, plastrów cytryny i kilku listków mięty.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej