Bataty z piekarnika. Prosty przepis na sycący obiad

Porady 4.06.2023

Prosty przepis na bataty z piekarnika – szybki obiad dla całej rodziny

Aromatyczne, kremowe bataty mogą stać się idealnym pomysłem na obiad lub kolację. Niskokaloryczna i zdrowa roślina najlepiej smakuje po upieczeniu. Bataty z piekarnika można zjeść solo, z dodatkiem soli i pieprzu, albo pokroić je w paski i zrobić z nich frytki. 

Bataty z piekarnika najlepiej smakują, jeśli wcześniej ugotuje się je w mleku, a następnie upiecze w skórce, dodając do nich ulubione przyprawy i zioła. Chcesz poznać prosty przepis na bataty z piekarnika? To dobrze trafiłeś! W dalszej części tekstu zdradzimy Ci, jak upiec obłędne słodkie ziemniaki. Przygotuj sobie deskę do krojenia, nastaw piekarnik na 200 stopni C i do dzieła!

Jak w kilku prostych krokach przygotować pyszne bataty z piekarnika?

Zanim dowiesz się, jak krok po kroku zrobić bataty z piekarnika, musisz odpowiednio się do tego przygotować. Po wycieczce do sklepu należy dokładnie umyć kupione bataty, ponieważ często pokrywa się je woskiem, aby nie puszczały pędów. 

Jeśli chcesz, aby Twoje bataty były kremowe i miękkie po upieczeniu, a skórka została chrupka, powinieneś najpierw je podgotować. Wrzucenie samych pokrojonych, świeżych batatów do pieca sprawi, że po wyjęciu będą wyschnięte i spalone. Niezależnie od tego, czy planujesz piec bataty w całości, czy przygotować na ich bazie frytki, polecamy gotować je w wodzie z odrobiną mleka.

Nigdy nie obieraj batatów przed pieczeniem, ponieważ pozbawisz je większości substancji odżywczych oraz chrupkości. Dobrze spieczona skórka doda im jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeśli nie chcesz jeść batatów ze skórką, po upieczeniu obierz je delikatnie obieraczką do warzyw lub małym nożykiem.

Ile należy piec bataty w piekarniku? W zależności od wielkości bulwy czas pieczenia batatów w piekarniku powinien wynosić maksymalnie 40 minut. Jeśli wcześniej podgotujesz bataty, lepiej wyłącz piekarnik po 15-20 minutach, by nie przypalić dania. 

Na ile stopni nastawić piekarnik na bataty? Optymalna temperatura to 190-200 stopni C. Jeśli zamierzasz piec bataty w naczyniu do zapiekania, możesz spokojnie podkręcić temperaturę o 5 stopni C więcej lub wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut. Skoro znasz już wszystkie protipy na przyrządzanie batatów, czas przejść do treści naszego przepisu.

Krok po kroku – jak upiec idealnie chrupiące bataty w piekarniku?

Chrupiące, pieczone bataty z piekarnika – jak je przygotować? Już spieszymy z pomocą! Poznaj nasz przepis na bataty z piekarnika, które skradną serce wszystkich domowników.

Składniki:

  • 3 duże bataty,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 gałązki oregano,
  • 40 g parmezanu,
  • 80 ml mleka.

Akcesoria:

  • blacha do pieczenia,
  • nóż,
  • garnek,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Dokładnie umyj bataty, a następnie przekrój je wzdłuż na pół i włóż do garnka. Garnek zalej wodą i dodaj do niego mleko. Bataty gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną, mniej więcej 12 minut. Ugotowane bataty pokrój na podłużne paski, przypominające wyglądem frytki. Warzywo rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przypraw i skrop oliwą. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C, a potem włóż bataty do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Wysuń blachę z piekarnika, delikatnie posyp bataty serem i włóż na kolejne 5-7 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij z pieca. Serwuj ciepłe w towarzystwie ulubionego sosu. Smacznego!

Nie mamy wątpliwości, że to danie Ci zasmakuje. Spróbuj też innych przepisów na bataty. W końcu to warzywo to istna skarbnica wartościowych składników odżywczych!


 

Czytaj także:

Jak zrobić ziemniaki z ogniska?

Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne

Jak zrobić purée z ziemniaków? Przepis i pomocne akcesoria

Jakie warzywa można mrozić?

Przepis na rozgrzewający sos curry

Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad

Przepis na domowe kopytka

Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad