Flaki z kani. Zupa idealna na jesień

Wyjątkowy smak flaków z kani – dlaczego warto je wypróbować?
Jesień to czas, kiedy matka natura obdarza nas swoimi darami w postaci grzybów, mniej lub bardziej lubianych. Jednym z najchętniej zjadanych są kanie, które można przygotować na kilka różnych sposobów i używać ich zamiennie z boczniakami. Kanie znakomicie sprawdzają się w zupach takich jak flaki, dodając im głębi smaku.
Flaki z kani to znakomita alternatywa dla wersji mięsnej lub z boczniaków. Pozyskane z lasu delikatne grzyby sprawią, że bulion nabierze wyjątkowego charakteru. Zupa „flaki z kani” rozgrzeje ciała i podniebienia, nawet w najchłodniejsze, jesienne dni. Zdrowe, rozgrzewające flaki z grzybów kania dostarczą Ci wielu witamin oraz minerałów i zapewnią poczucie sytości na wiele godzin. Choćby z wymienionych powodów warto podjąć się przygotowywania tej zupy. Jak się do tego zabrać? Koniecznie sprawdź dalszą część tekstu.
Czytaj także:
Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?
Przepis na flaki z kani – informacje wstępne
Flaki z kani zazwyczaj przygotowuje się na rosole lub bulionie warzywnym. Poza grzybami w ich skład wchodzić powinna marchewka, seler, pietruszka i spora ilość cebuli oraz czosnku, by nadać zupie smaku i aromatu.
Głównym składnikiem są rzecz jasna same grzyby, które trzeba odpowiednio obrobić, by zupa była smaczna. Poprawne przygotowanie flaków z grzybów kani wymaga dokładnego oczyszczenia grzybów. Dopiero potem można je dodać do gotującego się wywaru. Niektórzy przed gotowaniem moczą grzyby w mleku dla wydobycia głębi ich smaku.
Żeby przyrządzić pyszne flaki z kani, potrzebne Ci będą podstawowe przybory kuchenne takie jak ostry nóż, deska do krojenia, średniej wielkości durszlak, a także dobrej jakości garnek z pokrywką i świeże składniki. Jeśli masz to wszystko w zanadrzu, pora przejść do przepisu na flaki z kani.
Czytaj także:
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?
4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
Danie jednogarnkowe z ziemniakami – 6 pomysłów
Dania jednogarnkowe na imprezę – 3 proste przepisy
Jak przygotować flaczki z kani? Składniki i wykonanie
Flaki z kani – jak zrobić to pyszne danie? Wbrew pozorom to, jak zrobić flaki z kani, nie jest takie proste i wymaga odrobiny skupienia. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne flaczki z kani na zimę w wersji wege, które nie ustępują niczemu wersji na mięsnym wywarze. Poznaj nasz przepis na to, jak zrobić najlepsze flaki z kani!
Składniki:
- 200 g grzybów kania,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 1 l wywaru warzywnego,
- 2 łyżki oleju,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Akcesoria:
- garnek (najlepszy będzie garnek ze stali nierdzewnej),
- pokrywka do garnka,
- nóż,
- deska.
Przygotowanie:
Grzyby umyj, oczyść i pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej, a następnie posiekaj cebulę i czosnek. Składniki dodaj na patelnię i smaż przez kilka minut. Gdy cebula i czosnek staną się rumiane, możesz przejść do dodawania grzybów. Smaż kolejne kilka minut, a potem dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Całość zalej bulionem i przypraw. Garnek przykryj pokrywką. Zupa powinna gotować się przez co najmniej 30 minut, żeby nabrała pożądanego smaku i koloru. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Przyrządzone według naszego przepisu flaki z kani na pewno zasmakują całej Twojej Rodzinie. Nie zwlekaj i zaskocz bliskich zaskakującym daniem!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej