Jak długo gotować kukurydzę? Praktyczne wskazówki

Porady 8.05.2023

Kukurydza to zboże dające owoce w postaci żółtych, lekko słodkich ziaren. Kolba kukurydzy kojarzy się z letnimi festynami i dożynkami. Te pyszne ziarenka zjada się w postaci kolby lub dodaje się do sałatek, bowli i wielu innych potraw. Przygotowanie kukurydzy jest niezwykle proste i szybkie, o ile robi się to w określony sposób. Chcesz dowiedzieć się, jak ugotować kukurydzę by nie straciła koloru i słodkiego smaku? Koniecznie sprawdź treść tego artykułu!

Jak długo gotuje się kukurydzę?

Zanim dowiesz się, jak długo powinno gotować się kukurydzę, warto żebyś poznał kilka faktów dotyczących tego przysmaku. W sklepach znajdziesz kukurydzę na dziale z warzywami, natomiast z punktu widzenia systematyki należy ona do jednego z najbardziej popularnych na świecie zbóż. Małe, żółte ziarenka, które przytwierdzone są do kolby, są jej owocami, ale tak jak i pomidor traktuje się je jak warzywo. 

Kukurydza jest niezwykle zdrową rośliną, w której znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów. Wśród rodzajów kukurydzy wyróżnia się zwyczajną twardą, pastewną, cukrową oraz pękającą (perłową lub ryżową), ale tylko jeden z nich jest przez nas spożywany — podgatunek cukrowy. Kukurydzy nie jada się na surowo, a przed zjedzeniem należy poddać ją obróbce cieplnej. Gotowanie kukurydzy zajmuje czas, ale są sposoby na przyspieszenie tego procesu. 

Ile gotować kukurydzę? To, jak długo gotuje się kukurydzę, zależne jest od kilku czynników: jej wielkości, stopnia dojrzałości, a także kilku trików, które zdradzimy w dalszej części tekstu.

Jak długo gotować kukurydzę w kolbie?

Jak długo gotować kukurydzę w kolbie? Z reguły gotowanie kukurydzy w kolbie nie powinno zajmować więcej niż 15 minut, chociaż może się to zdarzyć w przypadku większych egzemplarzy. Jeśli chcesz, żeby gotowanie kukurydzy w kolbach było mniej czasochłonne, przekrój je na pół (przyda Ci się do tego bardzo ostry nóż, np. nóż szefa kuchni). 

Kolejnym trikiem, który pozwoli Ci przyspieszyć gotowanie kolby kukurydzy, jest odpowiednie doprawienie wody nie solą, a cukrem (na garnek średniej wielkości, do którego wlejesz ok. 2-3 litry wody wystarczą 2 łyżki cukru). Użycie soli do gotowania kukurydzy sprawi, że stanie się ona twarda i niezjadliwa. Cukier podkreśli za to naturalną słodycz żółtych ziaren.

Podczas przyrządzania kukurydzy należy pilnować wyznaczonego czasu — jeśli kolby będą gotować się dłużej, staną się nieprzyjemnie twarde i stracą soczyście żółty kolor. W przypilnowaniu tego, ile powinno gotować się kolbę kukurydzy, mogą pomóc Ci minutniki kuchenne lub alarmy w telefonie. Poza tradycyjnym gotowaniem kukurydzy można ją także przyrządzić w mikrofalówce, piekarniku, na grillu lub na parze, ale jest to temat na kolejny artykuł. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zmiękczyć kukurydzę, przeczytaj następny akapit.

Ile się gotuje kukurydzę, żeby była miękka?

Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka? Na miękkość ziaren poza trzymaniem się wyznaczonego czasu gotowania, ma wpływ także odpowiednie przygotowanie wody. Kukurydzę należy gotować z dodatkiem cukru oraz mleka. 

W zależności od tego, jak bardzo delikatna i kremowa ma się stać, można gotować ją z kilkoma łyżkami mleka albo zwiększyć jego ilość do połowy garnka. Jeśli masz zamiar przygotowywać na bazie kukurydzy purée, możesz ugotować ją w samym mleku, co jakiś czas sprawdzając stan jej miękkości przy pomocy widelca.

Jakie są najlepsze sposoby na gotowanie kukurydzy?

Zastanawiasz się nad tym, jak zrobić najlepszą kukurydzę gotowaną? Czy jest jakiś sprawdzony sposób na gotowanie kukurydzy? Zdradziliśmy Ci kilka trików na to, jak gotować kukurydzę by była miękka i delikatna. Z chęcią podzielimy się jeszcze kilkoma trikami, które sprawią, że jej smak będzie jeszcze lepszy. 

Żeby kukurydza gotowana była miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz, polecamy po wyciągnięciu jej łyżką cedzakową z garnka, przełożyć kolby na patelnię z roztopionym masłem. Podsmaż kukurydzę z każdej strony i serwuj z dodatkiem grubo mielonej soli. Gwarantujemy, że jej smak będzie jeszcze lepszy!


 

Czytaj także:

Co można upiec na ognisku?

Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?

Ile gotować marchewkę?

Ile gotować buraki w szybkowarze?

Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.pl

Szybkowar – jak gotować w tym garnku? 

Fasolka szparagowa. W jaki sposób i ile ją gotować?

Jak gotować szparagi? 7 rad 

Jak zrobić warzywa na parze?

Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!