Jak długo gotować kukurydzę? Praktyczne wskazówki
Kukurydza to zboże dające owoce w postaci żółtych, lekko słodkich ziaren. Kolba kukurydzy kojarzy się z letnimi festynami i dożynkami. Te pyszne ziarenka zjada się w postaci kolby lub dodaje się do sałatek, bowli i wielu innych potraw. Przygotowanie kukurydzy jest niezwykle proste i szybkie, o ile robi się to w określony sposób. Chcesz dowiedzieć się, jak ugotować kukurydzę by nie straciła koloru i słodkiego smaku? Koniecznie sprawdź treść tego artykułu!
Jak długo gotuje się kukurydzę?
Zanim dowiesz się, jak długo powinno gotować się kukurydzę, warto żebyś poznał kilka faktów dotyczących tego przysmaku. W sklepach znajdziesz kukurydzę na dziale z warzywami, natomiast z punktu widzenia systematyki należy ona do jednego z najbardziej popularnych na świecie zbóż. Małe, żółte ziarenka, które przytwierdzone są do kolby, są jej owocami, ale tak jak i pomidor traktuje się je jak warzywo.
Kukurydza jest niezwykle zdrową rośliną, w której znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów. Wśród rodzajów kukurydzy wyróżnia się zwyczajną twardą, pastewną, cukrową oraz pękającą (perłową lub ryżową), ale tylko jeden z nich jest przez nas spożywany — podgatunek cukrowy. Kukurydzy nie jada się na surowo, a przed zjedzeniem należy poddać ją obróbce cieplnej. Gotowanie kukurydzy zajmuje czas, ale są sposoby na przyspieszenie tego procesu.
Ile gotować kukurydzę? To, jak długo gotuje się kukurydzę, zależne jest od kilku czynników: jej wielkości, stopnia dojrzałości, a także kilku trików, które zdradzimy w dalszej części tekstu.
Jak długo gotować kukurydzę w kolbie?
Jak długo gotować kukurydzę w kolbie? Z reguły gotowanie kukurydzy w kolbie nie powinno zajmować więcej niż 15 minut, chociaż może się to zdarzyć w przypadku większych egzemplarzy. Jeśli chcesz, żeby gotowanie kukurydzy w kolbach było mniej czasochłonne, przekrój je na pół (przyda Ci się do tego bardzo ostry nóż, np. nóż szefa kuchni).
Kolejnym trikiem, który pozwoli Ci przyspieszyć gotowanie kolby kukurydzy, jest odpowiednie doprawienie wody nie solą, a cukrem (na garnek średniej wielkości, do którego wlejesz ok. 2-3 litry wody wystarczą 2 łyżki cukru). Użycie soli do gotowania kukurydzy sprawi, że stanie się ona twarda i niezjadliwa. Cukier podkreśli za to naturalną słodycz żółtych ziaren.
Podczas przyrządzania kukurydzy należy pilnować wyznaczonego czasu — jeśli kolby będą gotować się dłużej, staną się nieprzyjemnie twarde i stracą soczyście żółty kolor. W przypilnowaniu tego, ile powinno gotować się kolbę kukurydzy, mogą pomóc Ci minutniki kuchenne lub alarmy w telefonie. Poza tradycyjnym gotowaniem kukurydzy można ją także przyrządzić w mikrofalówce, piekarniku, na grillu lub na parze, ale jest to temat na kolejny artykuł. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zmiękczyć kukurydzę, przeczytaj następny akapit.
Ile się gotuje kukurydzę, żeby była miękka?
Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka? Na miękkość ziaren poza trzymaniem się wyznaczonego czasu gotowania, ma wpływ także odpowiednie przygotowanie wody. Kukurydzę należy gotować z dodatkiem cukru oraz mleka.
W zależności od tego, jak bardzo delikatna i kremowa ma się stać, można gotować ją z kilkoma łyżkami mleka albo zwiększyć jego ilość do połowy garnka. Jeśli masz zamiar przygotowywać na bazie kukurydzy purée, możesz ugotować ją w samym mleku, co jakiś czas sprawdzając stan jej miękkości przy pomocy widelca.
Jakie są najlepsze sposoby na gotowanie kukurydzy?
Zastanawiasz się nad tym, jak zrobić najlepszą kukurydzę gotowaną? Czy jest jakiś sprawdzony sposób na gotowanie kukurydzy? Zdradziliśmy Ci kilka trików na to, jak gotować kukurydzę by była miękka i delikatna. Z chęcią podzielimy się jeszcze kilkoma trikami, które sprawią, że jej smak będzie jeszcze lepszy.
Żeby kukurydza gotowana była miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz, polecamy po wyciągnięciu jej łyżką cedzakową z garnka, przełożyć kolby na patelnię z roztopionym masłem. Podsmaż kukurydzę z każdej strony i serwuj z dodatkiem grubo mielonej soli. Gwarantujemy, że jej smak będzie jeszcze lepszy!
Czytaj także:
Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Ile gotować buraki w szybkowarze?
Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.pl
Szybkowar – jak gotować w tym garnku?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej