Jak przepali膰 now膮 patelni臋?

Porady 3.01.2022

Jak przepali膰 now膮 patelni臋?

Niegdy艣 nasze babcie, kt贸re kupowa艂y patelni臋 musia艂y j膮 przepali膰. Przepalanie patelni wi膮za艂o si臋 z pozbyciem niebezpiecznych substancji znajduj膮cych si臋 na jej powierzchni. Zazwyczaj dotyczy艂o to tzw. patelni cyga艅skich. Dzi艣 wiele patelni nie wymaga a偶 tak radykalnych krok贸w, jednak偶e wci膮偶 warto podda膰 je obr贸bce termicznej. Jak przepali膰 patelni臋? Oto gar艣膰 podpowiedzi.

Jak przepali膰 now膮 patelni臋? W tym celu zagotuj wod臋. Wrz膮tek wlej na patelni臋 i pozostaw na p贸艂 godziny. Nast臋pnie wylej wod臋 i ponownie wlej do naczynia wrz膮tek. Odczekaj kolejne 30 minut. Po wystygni臋ciu wymyj j膮 dok艂adnie detergentem. Na such膮 patelni臋 wsyp cienk膮 warstw臋 soli i sma偶 do czasu jej zbr膮zowienia. W贸wczas pozb膮d藕 si臋 soli i wytrzyj patelni臋.

Nast臋pnie na patelni臋 wlej olej i ponownie rozgrzej ca艂o艣膰. Mo偶esz wrzuci膰 do naczynia obierki ziemniaczane i po podsma偶eniu wyj膮膰 je. Powt贸rz trzykrotnie t臋 czynno艣膰. Wrzucanego jedzenia nie zjadaj. Pozb膮d藕 si臋 oleju. Dok艂adnie wytrzyj papierowym r臋cznikiem patelni臋 i zostaw na 24 godziny. Patelnia b臋dzie gotowa do u偶ytku.

Czytaj tak偶e:

Patelnia cyga艅ska – wypalanie

Stalowe, kute patelnie okre艣lane s膮 mianem patelni cyga艅skich. Ze wzgl臋du na to, 偶e s膮 zwykle pokryte fabrycznym, niezdrowym smarem, niezb臋dne jest ich wypalanie. Patelnie cyga艅skie, cho膰 niemal niezniszczalne, nadaj膮ce si臋 do mycia druciakiem czy odporne na zarysowania metalowymi akcesoriami i przyborami kuchennymi, wysmarowane s膮 substancj膮 konserwuj膮c膮, niebezpieczn膮 dla zdrowia. Dlatego wypalanie nowej patelni pozwala zlikwidowa膰 szkodliwy smar z ich powierzchni. Proces ich przepalania jest dok艂adnie taki, jak ten wskazany na pocz膮tku artyku艂u.

Czytaj tak偶e:

Przepalanie patelni stalowej

W przeciwie艅stwie do patelni cyga艅skich wypalanie patelni ze stali nierdzewnej nie jest zabiegiem niezb臋dnym. Przepalanie patelni stalowej mo偶e jednak u艂atwi膰 sma偶enie i zmniejszy膰 mo偶liwo艣膰 przywierania jedzenia do dna. Proces przepalania dotyczy patelni ca艂ostalowych, a wi臋c pozbawionych pow艂oki non-stick.

Jak przepali膰 patelni臋 stalow膮? Spos贸b hartowania tego typu patelni jest niemal taki sam, jak ten opisany powy偶ej. Nie stosuj jedynie detergent贸w podczas mycia. Po takim zabiegu dno patelni mo偶e zmieni膰 kolor. Nie nale偶y si臋 jednak martwi膰, bo to zjawisko normalne.

Czytaj tak偶e:

Przepalanie patelni 偶eliwnej

Aby wyd艂u偶y膰 偶ywotno艣膰 i trwa艂o艣膰 naczynia, przed pierwszym u偶yciem zaleca si臋 wykonanie kilku czynno艣ci. Najpierw dok艂adnie umyj patelni臋 w wodzie z p艂ynem do mycia naczy艅. Nast臋pnie wytrzyj j膮 r臋cznikiem papierowym. Teraz czas na posmarowanie patelni olejem z zewn臋trznej i wewn臋trznej strony oraz zadbanie o jej wysuszenie.

Przepalanie patelni 偶eliwnej mo偶esz przeprowadzi膰 w piekarniku w temperaturze maksymalnej 200 st. Celsjusza, chyba 偶e producent wskazuje na inn膮 warto艣膰, kt贸rej nie nale偶y przekracza膰. Naczynie po艂贸偶 do g贸ry dnem na blasze do pieczenia. Mo偶esz wy艂o偶y膰 j膮 specjaln膮 foli膮 do pieczenia. Patelnia powinna znajdowa膰 si臋 w piekarniku przez oko艂o godzin臋, do czasu gdy dym ca艂kowicie zniknie. Dzi臋ki tym czynno艣ciom patelnia nie tylko zyska b艂yszcz膮c膮 pow艂ok臋, ale r贸wnie偶 podczas gotowania i pieczenia b臋dzie nagrzewa膰 si臋 r贸wnomiernie.

Czytaj tak偶e: Pierwsze u偶ycie patelni – poradnik

Przepalanie patelni teflonowej

Proces przepalania patelni teflonowej rozpoczyna si臋 od dok艂adnego wymycia naczynia g膮bk膮 i p艂ynem do naczy艅. Nast臋pnie trzeba dok艂adnie osuszy膰 patelni臋. Teraz mo偶na przej艣膰 do jej hartowania.

Jak przepali膰 now膮 patelni臋 teflonow膮? Umie艣膰 patelni臋 na indukcji lub innej kuchence na 30 sekund. W naczyniu powinna znajdowa膰 si臋 niewielka ilo艣膰 t艂uszczu, by naczynie si臋 nie przypali艂o. Tego typu patelnie nie nale偶膮 zwykle do kategorii patelni bezt艂uszczowych, jak np. patelnie granitowe. To oznacza, 偶e sma偶enie bez dodatku t艂uszczowego mo偶e grozi膰 ich zniszczeniem. Po zdj臋ciu patelni z kuchenki wysmaruj wi臋c wewn臋trzn膮 cz臋艣膰 t艂uszczem. 

Bez wzgl臋du na to, czy kupujesz pojedyncz膮 patelni臋 czy te偶 zestaw patelni, niezb臋dne jest ich odpowiednie przygotowanie do u偶ytkowania. Przepalenie to jedna z czynno艣ci, kt贸ra mo偶e u艂atwi膰 korzystanie z takich naczy艅. 

Czytaj tak偶e:

Patelnia granitowa – 8 rzeczy, o kt贸rych musisz wiedzie膰

Jaka patelnia na indukcj臋? 5 modeli, kt贸re warto rozwa偶y膰