Jak przepali膰 now膮 patelni臋?

Jak przepali膰 now膮 patelni臋?
Niegdy艣 nasze babcie, kt贸re kupowa艂y patelni臋 musia艂y j膮 przepali膰. Przepalanie patelni wi膮za艂o si臋 z pozbyciem niebezpiecznych substancji znajduj膮cych si臋 na jej powierzchni. Zazwyczaj dotyczy艂o to tzw. patelni cyga艅skich. Dzi艣 wiele patelni nie wymaga a偶 tak radykalnych krok贸w, jednak偶e wci膮偶 warto podda膰 je obr贸bce termicznej. Jak przepali膰 patelni臋? Oto gar艣膰 podpowiedzi.
Jak przepali膰 now膮 patelni臋? W tym celu zagotuj wod臋. Wrz膮tek wlej na patelni臋 i pozostaw na p贸艂 godziny. Nast臋pnie wylej wod臋 i ponownie wlej do naczynia wrz膮tek. Odczekaj kolejne 30 minut. Po wystygni臋ciu wymyj j膮 dok艂adnie detergentem. Na such膮 patelni臋 wsyp cienk膮 warstw臋 soli i sma偶 do czasu jej zbr膮zowienia. W贸wczas pozb膮d藕 si臋 soli i wytrzyj patelni臋.
Nast臋pnie na patelni臋 wlej olej i ponownie rozgrzej ca艂o艣膰. Mo偶esz wrzuci膰 do naczynia obierki ziemniaczane i po podsma偶eniu wyj膮膰 je. Powt贸rz trzykrotnie t臋 czynno艣膰. Wrzucanego jedzenia nie zjadaj. Pozb膮d藕 si臋 oleju. Dok艂adnie wytrzyj papierowym r臋cznikiem patelni臋 i zostaw na 24 godziny. Patelnia b臋dzie gotowa do u偶ytku.
Czytaj tak偶e:
Patelnia cyga艅ska – wypalanie
Stalowe, kute patelnie okre艣lane s膮 mianem patelni cyga艅skich. Ze wzgl臋du na to, 偶e s膮 zwykle pokryte fabrycznym, niezdrowym smarem, niezb臋dne jest ich wypalanie. Patelnie cyga艅skie, cho膰 niemal niezniszczalne, nadaj膮ce si臋 do mycia druciakiem czy odporne na zarysowania metalowymi akcesoriami i przyborami kuchennymi, wysmarowane s膮 substancj膮 konserwuj膮c膮, niebezpieczn膮 dla zdrowia. Dlatego wypalanie nowej patelni pozwala zlikwidowa膰 szkodliwy smar z ich powierzchni. Proces ich przepalania jest dok艂adnie taki, jak ten wskazany na pocz膮tku artyku艂u.
Czytaj tak偶e:
Przepalanie patelni stalowej
W przeciwie艅stwie do patelni cyga艅skich wypalanie patelni ze stali nierdzewnej nie jest zabiegiem niezb臋dnym. Przepalanie patelni stalowej mo偶e jednak u艂atwi膰 sma偶enie i zmniejszy膰 mo偶liwo艣膰 przywierania jedzenia do dna. Proces przepalania dotyczy patelni ca艂ostalowych, a wi臋c pozbawionych pow艂oki non-stick.
Jak przepali膰 patelni臋 stalow膮? Spos贸b hartowania tego typu patelni jest niemal taki sam, jak ten opisany powy偶ej. Nie stosuj jedynie detergent贸w podczas mycia. Po takim zabiegu dno patelni mo偶e zmieni膰 kolor. Nie nale偶y si臋 jednak martwi膰, bo to zjawisko normalne.
Czytaj tak偶e:
- Patelnia stalowa - jak jej u偶ywa膰?
- Jak wyczy艣ci膰 patelni臋 granitow膮?
Przepalanie patelni 偶eliwnej
Aby wyd艂u偶y膰 偶ywotno艣膰 i trwa艂o艣膰 naczynia, przed pierwszym u偶yciem zaleca si臋 wykonanie kilku czynno艣ci. Najpierw dok艂adnie umyj patelni臋 w wodzie z p艂ynem do mycia naczy艅. Nast臋pnie wytrzyj j膮 r臋cznikiem papierowym. Teraz czas na posmarowanie patelni olejem z zewn臋trznej i wewn臋trznej strony oraz zadbanie o jej wysuszenie.
Przepalanie patelni 偶eliwnej mo偶esz przeprowadzi膰 w piekarniku w temperaturze maksymalnej 200 st. Celsjusza, chyba 偶e producent wskazuje na inn膮 warto艣膰, kt贸rej nie nale偶y przekracza膰. Naczynie po艂贸偶 do g贸ry dnem na blasze do pieczenia. Mo偶esz wy艂o偶y膰 j膮 specjaln膮 foli膮 do pieczenia. Patelnia powinna znajdowa膰 si臋 w piekarniku przez oko艂o godzin臋, do czasu gdy dym ca艂kowicie zniknie. Dzi臋ki tym czynno艣ciom patelnia nie tylko zyska b艂yszcz膮c膮 pow艂ok臋, ale r贸wnie偶 podczas gotowania i pieczenia b臋dzie nagrzewa膰 si臋 r贸wnomiernie.
Czytaj tak偶e: Pierwsze u偶ycie patelni – poradnik
Przepalanie patelni teflonowej
Proces przepalania patelni teflonowej rozpoczyna si臋 od dok艂adnego wymycia naczynia g膮bk膮 i p艂ynem do naczy艅. Nast臋pnie trzeba dok艂adnie osuszy膰 patelni臋. Teraz mo偶na przej艣膰 do jej hartowania.
Jak przepali膰 now膮 patelni臋 teflonow膮? Umie艣膰 patelni臋 na indukcji lub innej kuchence na 30 sekund. W naczyniu powinna znajdowa膰 si臋 niewielka ilo艣膰 t艂uszczu, by naczynie si臋 nie przypali艂o. Tego typu patelnie nie nale偶膮 zwykle do kategorii patelni bezt艂uszczowych, jak np. patelnie granitowe. To oznacza, 偶e sma偶enie bez dodatku t艂uszczowego mo偶e grozi膰 ich zniszczeniem. Po zdj臋ciu patelni z kuchenki wysmaruj wi臋c wewn臋trzn膮 cz臋艣膰 t艂uszczem.
Bez wzgl臋du na to, czy kupujesz pojedyncz膮 patelni臋 czy te偶 zestaw patelni, niezb臋dne jest ich odpowiednie przygotowanie do u偶ytkowania. Przepalenie to jedna z czynno艣ci, kt贸ra mo偶e u艂atwi膰 korzystanie z takich naczy艅.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej