Jak przepalić nową patelnię?

Jak przepalić nową patelnię?
Niegdyś nasze babcie, które kupowały patelnię musiały ją przepalić. Przepalanie patelni wiązało się z pozbyciem niebezpiecznych substancji znajdujących się na jej powierzchni. Zazwyczaj dotyczyło to tzw. patelni cygańskich. Dziś wiele patelni nie wymaga aż tak radykalnych kroków, jednakże wciąż warto poddać je obróbce termicznej. Jak przepalić patelnię? Oto garść podpowiedzi.
Jak przepalić nową patelnię? W tym celu zagotuj wodę. Wrzątek wlej na patelnię i pozostaw na pół godziny. Następnie wylej wodę i ponownie wlej do naczynia wrzątek. Odczekaj kolejne 30 minut. Po wystygnięciu wymyj ją dokładnie detergentem. Na suchą patelnię wsyp cienką warstwę soli i smaż do czasu jej zbrązowienia. Wówczas pozbądź się soli i wytrzyj patelnię.
Następnie na patelnię wlej olej i ponownie rozgrzej całość. Możesz wrzucić do naczynia obierki ziemniaczane i po podsmażeniu wyjąć je. Powtórz trzykrotnie tę czynność. Wrzucanego jedzenia nie zjadaj. Pozbądź się oleju. Dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem patelnię i zostaw na 24 godziny. Patelnia będzie gotowa do użytku.
Czytaj także:
Patelnia cygańska – wypalanie
Stalowe, kute patelnie określane są mianem patelni cygańskich. Ze względu na to, że są zwykle pokryte fabrycznym, niezdrowym smarem, niezbędne jest ich wypalanie. Patelnie cygańskie, choć niemal niezniszczalne, nadające się do mycia druciakiem czy odporne na zarysowania metalowymi akcesoriami i przyborami kuchennymi, wysmarowane są substancją konserwującą, niebezpieczną dla zdrowia. Dlatego wypalanie nowej patelni pozwala zlikwidować szkodliwy smar z ich powierzchni. Proces ich przepalania jest dokładnie taki, jak ten wskazany na początku artykułu.
Czytaj także:
Przepalanie patelni stalowej
W przeciwieństwie do patelni cygańskich wypalanie patelni ze stali nierdzewnej nie jest zabiegiem niezbędnym. Przepalanie patelni stalowej może jednak ułatwić smażenie i zmniejszyć możliwość przywierania jedzenia do dna. Proces przepalania dotyczy patelni całostalowych, a więc pozbawionych powłoki non-stick.
Jak przepalić patelnię stalową? Sposób hartowania tego typu patelni jest niemal taki sam, jak ten opisany powyżej. Nie stosuj jedynie detergentów podczas mycia. Po takim zabiegu dno patelni może zmienić kolor. Nie należy się jednak martwić, bo to zjawisko normalne.
Czytaj także:
- Patelnia stalowa - jak jej używać?
- Jak wyczyścić patelnię granitową?
Przepalanie patelni żeliwnej
Aby wydłużyć żywotność i trwałość naczynia, przed pierwszym użyciem zaleca się wykonanie kilku czynności. Najpierw dokładnie umyj patelnię w wodzie z płynem do mycia naczyń. Następnie wytrzyj ją ręcznikiem papierowym. Teraz czas na posmarowanie patelni olejem z zewnętrznej i wewnętrznej strony oraz zadbanie o jej wysuszenie.
Przepalanie patelni żeliwnej możesz przeprowadzić w piekarniku w temperaturze maksymalnej 200 st. Celsjusza, chyba że producent wskazuje na inną wartość, której nie należy przekraczać. Naczynie połóż do góry dnem na blasze do pieczenia. Możesz wyłożyć ją specjalną folią do pieczenia. Patelnia powinna znajdować się w piekarniku przez około godzinę, do czasu gdy dym całkowicie zniknie. Dzięki tym czynnościom patelnia nie tylko zyska błyszczącą powłokę, ale również podczas gotowania i pieczenia będzie nagrzewać się równomiernie.
Czytaj także: Pierwsze użycie patelni – poradnik
Przepalanie patelni teflonowej
Proces przepalania patelni teflonowej rozpoczyna się od dokładnego wymycia naczynia gąbką i płynem do naczyń. Następnie trzeba dokładnie osuszyć patelnię. Teraz można przejść do jej hartowania.
Jak przepalić nową patelnię teflonową? Umieść patelnię na indukcji lub innej kuchence na 30 sekund. W naczyniu powinna znajdować się niewielka ilość tłuszczu, by naczynie się nie przypaliło. Tego typu patelnie nie należą zwykle do kategorii patelni beztłuszczowych, jak np. patelnie granitowe. To oznacza, że smażenie bez dodatku tłuszczowego może grozić ich zniszczeniem. Po zdjęciu patelni z kuchenki wysmaruj więc wewnętrzną część tłuszczem.
Bez względu na to, czy kupujesz pojedynczą patelnię czy też zestaw patelni, niezbędne jest ich odpowiednie przygotowanie do użytkowania. Przepalenie to jedna z czynności, która może ułatwić korzystanie z takich naczyń.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej