Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Kompot z rabarbaru
Kompot rabarbarowy to przysmak dorosłych i dzieci. Uwielbiamy go w każdej postaci – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby przygotować kompot z rabarbarem, koniecznie wybierzcie piękne, dojrzałe już warzywa, gdyż te są najbardziej słodkie. Powinny być czerwone – to sprawi, że sam kolor kompotu będzie bardziej intensywny. Do kompotu przyda się także niewielka ilość cukru, garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, nóż, deska do krojenia oraz obieraczka do owoców, choć rabarbar możecie także pozostawić ze skórką. Kompot będzie gotowy w zaledwie pół godziny.
Kompot z rabarbaru – właściwości
Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy? Jak najbardziej! Możecie podawać go zarówno swoim pociechom, jak i osobom, które są na diecie. Dlaczego warto pić kompot z rabarbaru? Witaminy, które w nim znajdziecie, przygotują wasz organizm na sezon jesienno-zimowy. Rabarbar jest bowiem doskonałym źródłem witaminy C, A oraz E. Znajdziecie w nim też kwas foliowy, magnez i potas, a nawet wapń. Oczywiście w kompocie ilości tych witamin są dużo mniejsze, niż w warzywie, jednak nie zmienia to faktu, że jest to dużo zdrowszy napój od tych, które znaleźć można na sklepowych półkach. Czy na diecie także można pić kompot z rabarbaru? Kcal w tym napoju są znikome. W 100 mililitrach kompotu znajdziecie zaledwie 20 kcal. I jest to zależne także od ilości cukru, którą wrzucicie do środka. Rabarbar jest raczej kwaskowatym warzywem, dlatego kompot warto dosłodzić. Wystarczy jednak kilka łyżek.
Kompot z rabarbaru na zimę
Kompot z rabarbaru kojarzy nam się głównie z latem – właśnie wtedy warzywo to jest najbardziej dostępne. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zatrzymać odrobinę tego smaku na kolejne miesiące, również zimowe. Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? Konieczne jest zastosowanie procesu pasteryzacji, by kompot nie zepsuł się i można było trzymać go swobodnie w spiżarni przez długi czas. Pasteryzować słoiki możemy na mokro i na sucho. Metoda na mokro wymaga przygotowania wysokiego garnka i ściereczki na dnie. Na ściereczce kładziemy wszystkie słoiki, a następnie wlewamy gorącą wodę, by nie sięgała do zakrętek. Woda ma zostać doprowadzona do wrzenia. Gotujemy słoiki przez 20 minut. Pasteryzacja na sucho odbywa się w piekarniku. Można tak przygotować jednak tylko słoiki typu „twist”. Zakręcone słoiki wkładamy na blaszkę z gazą. Piekarnik nagrzewamy do 130°C – w takiej temperaturze słoiki muszą siedzieć przez pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki na kolejne pół godziny. Po obu metodach pasteryzacji słoiki z przetworami kładziemy do góry dnem do czasu, aż ostygną.
Przeczytajcie także:
Kompot z rabarbaru – przepis
Przepis na kompot z rabarbaru jest bardzo prosty, dlatego jeśli zwykle nie robicie przetworów, nie przejmujcie się. Co jest potrzebne?
- kilogram rabarbaru,
- dwa litry wody
- kilka łyżek cukru – zdecydujcie ile.
Niektórzy wolą, by kompot był kwaskowaty, wtedy wystarczą trzy łyżeczki. Warto być ostrożnym z dosładzaniem, nawet jeśli kusi was cukierniczka znajdująca się w domowej kuchni. Umyjcie i osuszcie łodygi rabarbaru, a następnie odetnijcie końcówki, które są zgrubiałą częścią nienadającą się do jedzenia. Resztę pokrójcie na niewielkie kawałki, maksymalnie 5 centymetrów grubości. Przenieście je do garnka o pojemności 5 litrów. Pokrojone łodygi zasypcie cukrem białym lub trzcinowym bądź też inną substancją słodzącą, z której korzystacie. Dodajcie wodę i zacznijcie gotować kompot. Powinno wystarczyć zaledwie pół godziny, by był on esencjonalny, a sam rabarbar stał się mięciutki. Jeśli chcecie, by kompot z rabarbaru do słoików był klarowny, pomoże wam łyżka cedzakowa bądź sitko. Tak przygotowany kompot przelejcie w słoje z kranikiem – będą idealne do tego, by nalewać z nich napój. Jeśli jednak gotujecie kompot z rabarbaru w słoikach na zimę, lepiej, by warzywa się tam znajdowały. Będą miłym wspomnieniem wiosennych i letnich miesięcy.
Czytajcie także:
- Słoik z kranikiem – gdzie się przydaje?
- Gdzie się przydają salaterki?
- Jak zrobić kompot z jabłek?
- Jak zrobić kompot z wiśni?
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Wiecie już, jak ugotować kompot z rabarbaru. Potrzeba do tego zaledwie pół godziny i niewielkiej liczby łodyg. Możecie jednak dowolnie eksperymentować z tym przepisem. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie mniejszej ilości wody bądź większej ilości rabarbaru, by kompot był jeszcze bardziej wyrazisty, a nawet kwaskowy.
Co dodać do kompotu z rabarbaru?
Marzy wam się kompot z rabarbaru bez cukru? Nie jest to niemożliwe, choć powinniście pamiętać, że warzywo samo w sobie nie jest zbyt słodkie. Dlatego warto przygotować na przykład kompot z rabarbaru z miodem, który jest zdrowszy od cukru. Jeśli chcecie trochę urozmaicić smak napoju, przygotujcie kompot z rabarbaru z goździkami, który idealnie sprawdzi się nie tylko wiosną, ale także zimą. Z kolei kompot rabarbarowy z miętą to napój w sam raz na upalne, letnie dni. Pijcie go na zimno!
Sprawdźcie także:
Ile gotować kompot z rabarbaru?
Jak długo gotować kompot z rabarbaru? Jak już wspomnieliśmy, kompot powinien gotować się około pół godziny. Lepiej nie zostawiać go na płycie dłużej, gdyż łodygi całkowicie się rozpadną. Takiej sytuacji chcemy uniknąć.
Kompot z rabarbaru to idealny napój niezależnie od pory roku. Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie przygotujcie go w swoim domu.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej