Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Kompot z rabarbaru
Kompot rabarbarowy to przysmak dorosłych i dzieci. Uwielbiamy go w każdej postaci – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby przygotować kompot z rabarbarem, koniecznie wybierzcie piękne, dojrzałe już warzywa, gdyż te są najbardziej słodkie. Powinny być czerwone – to sprawi, że sam kolor kompotu będzie bardziej intensywny. Do kompotu przyda się także niewielka ilość cukru, garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, nóż, deska do krojenia oraz obieraczka do owoców, choć rabarbar możecie także pozostawić ze skórką. Kompot będzie gotowy w zaledwie pół godziny.
Kompot z rabarbaru – właściwości
Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy? Jak najbardziej! Możecie podawać go zarówno swoim pociechom, jak i osobom, które są na diecie. Dlaczego warto pić kompot z rabarbaru? Witaminy, które w nim znajdziecie, przygotują wasz organizm na sezon jesienno-zimowy. Rabarbar jest bowiem doskonałym źródłem witaminy C, A oraz E. Znajdziecie w nim też kwas foliowy, magnez i potas, a nawet wapń. Oczywiście w kompocie ilości tych witamin są dużo mniejsze, niż w warzywie, jednak nie zmienia to faktu, że jest to dużo zdrowszy napój od tych, które znaleźć można na sklepowych półkach. Czy na diecie także można pić kompot z rabarbaru? Kcal w tym napoju są znikome. W 100 mililitrach kompotu znajdziecie zaledwie 20 kcal. I jest to zależne także od ilości cukru, którą wrzucicie do środka. Rabarbar jest raczej kwaskowatym warzywem, dlatego kompot warto dosłodzić. Wystarczy jednak kilka łyżek.
Kompot z rabarbaru na zimę
Kompot z rabarbaru kojarzy nam się głównie z latem – właśnie wtedy warzywo to jest najbardziej dostępne. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zatrzymać odrobinę tego smaku na kolejne miesiące, również zimowe. Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? Konieczne jest zastosowanie procesu pasteryzacji, by kompot nie zepsuł się i można było trzymać go swobodnie w spiżarni przez długi czas. Pasteryzować słoiki możemy na mokro i na sucho. Metoda na mokro wymaga przygotowania wysokiego garnka i ściereczki na dnie. Na ściereczce kładziemy wszystkie słoiki, a następnie wlewamy gorącą wodę, by nie sięgała do zakrętek. Woda ma zostać doprowadzona do wrzenia. Gotujemy słoiki przez 20 minut. Pasteryzacja na sucho odbywa się w piekarniku. Można tak przygotować jednak tylko słoiki typu „twist”. Zakręcone słoiki wkładamy na blaszkę z gazą. Piekarnik nagrzewamy do 130°C – w takiej temperaturze słoiki muszą siedzieć przez pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki na kolejne pół godziny. Po obu metodach pasteryzacji słoiki z przetworami kładziemy do góry dnem do czasu, aż ostygną.
Przeczytajcie także:
Kompot z rabarbaru – przepis
Przepis na kompot z rabarbaru jest bardzo prosty, dlatego jeśli zwykle nie robicie przetworów, nie przejmujcie się. Co jest potrzebne?
- kilogram rabarbaru,
- dwa litry wody
- kilka łyżek cukru – zdecydujcie ile.
Niektórzy wolą, by kompot był kwaskowaty, wtedy wystarczą trzy łyżeczki. Warto być ostrożnym z dosładzaniem, nawet jeśli kusi was cukierniczka znajdująca się w domowej kuchni. Umyjcie i osuszcie łodygi rabarbaru, a następnie odetnijcie końcówki, które są zgrubiałą częścią nienadającą się do jedzenia. Resztę pokrójcie na niewielkie kawałki, maksymalnie 5 centymetrów grubości. Przenieście je do garnka o pojemności 5 litrów. Pokrojone łodygi zasypcie cukrem białym lub trzcinowym bądź też inną substancją słodzącą, z której korzystacie. Dodajcie wodę i zacznijcie gotować kompot. Powinno wystarczyć zaledwie pół godziny, by był on esencjonalny, a sam rabarbar stał się mięciutki. Jeśli chcecie, by kompot z rabarbaru do słoików był klarowny, pomoże wam łyżka cedzakowa bądź sitko. Tak przygotowany kompot przelejcie w słoje z kranikiem – będą idealne do tego, by nalewać z nich napój. Jeśli jednak gotujecie kompot z rabarbaru w słoikach na zimę, lepiej, by warzywa się tam znajdowały. Będą miłym wspomnieniem wiosennych i letnich miesięcy.
Czytajcie także:
- Słoik z kranikiem – gdzie się przydaje?
- Gdzie się przydają salaterki?
- Jak zrobić kompot z jabłek?
- Jak zrobić kompot z wiśni?
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Wiecie już, jak ugotować kompot z rabarbaru. Potrzeba do tego zaledwie pół godziny i niewielkiej liczby łodyg. Możecie jednak dowolnie eksperymentować z tym przepisem. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie mniejszej ilości wody bądź większej ilości rabarbaru, by kompot był jeszcze bardziej wyrazisty, a nawet kwaskowy.
Co dodać do kompotu z rabarbaru?
Marzy wam się kompot z rabarbaru bez cukru? Nie jest to niemożliwe, choć powinniście pamiętać, że warzywo samo w sobie nie jest zbyt słodkie. Dlatego warto przygotować na przykład kompot z rabarbaru z miodem, który jest zdrowszy od cukru. Jeśli chcecie trochę urozmaicić smak napoju, przygotujcie kompot z rabarbaru z goździkami, który idealnie sprawdzi się nie tylko wiosną, ale także zimą. Z kolei kompot rabarbarowy z miętą to napój w sam raz na upalne, letnie dni. Pijcie go na zimno!
Sprawdźcie także:
Ile gotować kompot z rabarbaru?
Jak długo gotować kompot z rabarbaru? Jak już wspomnieliśmy, kompot powinien gotować się około pół godziny. Lepiej nie zostawiać go na płycie dłużej, gdyż łodygi całkowicie się rozpadną. Takiej sytuacji chcemy uniknąć.
Kompot z rabarbaru to idealny napój niezależnie od pory roku. Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie przygotujcie go w swoim domu.
Warto przeczytać

Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej