Jak zrobić kompot z jabłek?

Kompot z jabłek
Kompot jabłkowy to idealny dodatek do obiadów, który może przypomnieć piękne czasy dzieciństwa. Jest słodki, lekko kwaskowaty i wyrazisty w smaku. Jego przygotowanie wcale nie nastręczy wam wiele kłopotów, gdyż sam przepis jest niezwykle prosty. Najważniejsze są odpowiednie jabłka – słodkie i soczyste. Kompot z jabłek do obiadu będzie także świetnym rozwiązaniem dla małych dzieci, zwłaszcza jeśli nie dodacie do niego cukru. To naturalny napój, który niezależnie od pory roku warto postawić na stole. Do zrobienia kompotu konieczne będą jabłka, garnek, nóż, deska do krojenia i woda.
Jak zrobić kompot z jabłek?
Jak ugotować kompot z jabłek? Nie potrzeba do tego wiele wysiłku. Wystarczy kilogram jabłek, które dostępne są cały rok, litr wody i odrobina cukru bądź zamiennika. Do kompotu możecie dodać także cynamon lub goździki. Najpierw przygotujcie jabłka. Musicie je umyć i obrać – tu pomoże obieraczka do owoców. W procesie przygotowywania kompotu niezbędne są także drylownice do owoców, gdyż pomagają pozbyć się gniazd nasiennych. Przyda się też garnek emaliowany bądź inny garnek pojedynczy z grubym dnem.
Jak się robi kompot z jabłek? Banalnie prosto. Obrane i wydrylowane jabłka pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie odrobinę cukru od razu bądź pod koniec gotowania. Jeśli gdzieś pod ręką znajduje się cukierniczka, wystarczy zaledwie łyżka lub dwie czegoś słodkiego. Jabłka same w sobie są wystarczająco słodkie. Gotujcie je przez około dwadzieścia minut – to powinno wystarczyć, aby owoce zmiękły, a kompot był esencjonalny. Możecie pozbyć się jabłek (sitko lub łyżka cedzakowa będą w tym pomocne), bądź też zamknąć je w słoikach razem z kompotem. Wiecie już, jak się robi kompot z jabłek do słoików. Teraz musicie dowiedzieć się, z jakich jabłek najlepiej go przygotować.
Przeczytajcie także:
- Słoik z kranikiem – gdzie się przydaje?
- Jak przechowywać domowe przetwory?
- Akcesoria do przetworów domowych
- Gdzie się przydają salaterki?
- Jaka drylownica do owoców?
Jakie jabłka na kompot?
Właściwie wszystkie jabłka sprawdzą się w kompocie. Jabłka na kompot powinny być jednak słodkie, soczyste i aromatyczne, by dawały nam jak najwięcej smaku. Malinówka jest dobrym przykładem takiego jabłka na kompot do słoików. Jest krucha, dlatego szybko się rozpadnie. Posiada bardzo wyrazisty smak. Jeśli wolicie kompoty bardziej kwaskowate, antonówka czy papierówka okażą się idealne. Fanom jabłek możemy doradzić jedno – eksperymentujcie, dodawajcie ulubione jabłka, by wybrać ten smak, który najbardziej wam odpowiada. Jeśli zamiast kompotu wolicie sok z jabłek, pomocne okażą się sokowniki.
Koniecznie sprawdźcie także:
- Jesienne witaminy, czyli co zrobić z gruszek, jabłek i śliwek?
- Sok z jabłek z sokownika
- Jabłka pod kruszonką
- Przepisy na zimowe przetwory
Ile gotować kompot z jabłek?
Jak długo gotować kompot z jabłek? Wystarczy zaledwie dwadzieścia minut, by jabłka zmiękły, a sam kompot nabrał wyrazistego smaku owoców. Nie gotujcie go dłużej, bo jabłka całkowicie się rozpadną. Wtedy będziecie zmuszeni zblendować je razem z sokiem – kompot będzie gęstszy, choć równie esencjonalny.
Kompot z jabłek na zimę
Kompot z jabłek możecie wlać do słojów z kranikiem i cieszyć się nimi od razu, pijając go do obiadu czy rano zamiast herbaty. Jednak warto przygotować także kompot z jabłek na zimę – w słoikach. To pozwoli wam cieszyć się tym smakiem niezależnie od pory roku. Zimowy kompot z jabłek dobrze jest zrobić latem, gdy jabłek w sklepach i na stoiskach jest pod dostatkiem. To dotyczy kompotów z letnich odmian, takich jak papierówki. Na szczęście kompot z jabłek na zimę możecie przygotować zawsze – jabłka w naszym kraju są dostępne cały rok. Jeśli jednak chcecie przechować swój letni kompot w piwnicy, wystarczy słoiczki poddać pasteryzacji. Zróbcie to na sucho. Rozgrzejcie piekarnik do 120°C i włóżcie do niego słoiki. Trzymajcie je tam przez 20 minut i wyłączcie piekarnik, jednak nadal nie wyciągajcie z niego przetworów. Następnie wyciągnijcie słoiki i postawcie do góry dnem.
Przeczytajcie także:
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić kompot z wiśni?
- Jak zrobić kompot z rabarbaru?
- Jak gotować kompot z suszu?
- Jak zrobić kompot z czereśni?
- Jak zrobić kompot z truskawek?
Kompot z jabłek do słoików
Kompot z jabłek w słoikach może przetrwać całą zimę – po prostu sięgacie po niego za każdym razem, gdy macie na to ochotę i szykujecie się do obiadu. Kompot z papierówek do słoików chowajcie wtedy, gdy jest sezon na te jabłka, czyli latem. W innym przypadku możecie skorzystać z tej odmiany, która akurat jest dostępna w sklepie.
Mamy nadzieję, że ten prosty przepis wypróbujecie już niebawem, by cieszyć się smakiem dzieciństwa podczas następnego rodzinnego obiadu.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej