Jak zrobić kompot z jabłek?
Kompot z jabłek
Kompot jabłkowy to idealny dodatek do obiadów, który może przypomnieć piękne czasy dzieciństwa. Jest słodki, lekko kwaskowaty i wyrazisty w smaku. Jego przygotowanie wcale nie nastręczy wam wiele kłopotów, gdyż sam przepis jest niezwykle prosty. Najważniejsze są odpowiednie jabłka – słodkie i soczyste. Kompot z jabłek do obiadu będzie także świetnym rozwiązaniem dla małych dzieci, zwłaszcza jeśli nie dodacie do niego cukru. To naturalny napój, który niezależnie od pory roku warto postawić na stole. Do zrobienia kompotu konieczne będą jabłka, garnek, nóż, deska do krojenia i woda.
Jak zrobić kompot z jabłek?
Jak ugotować kompot z jabłek? Nie potrzeba do tego wiele wysiłku. Wystarczy kilogram jabłek, które dostępne są cały rok, litr wody i odrobina cukru bądź zamiennika. Do kompotu możecie dodać także cynamon lub goździki. Najpierw przygotujcie jabłka. Musicie je umyć i obrać – tu pomoże obieraczka do owoców. W procesie przygotowywania kompotu niezbędne są także drylownice do owoców, gdyż pomagają pozbyć się gniazd nasiennych. Przyda się też garnek emaliowany bądź inny garnek pojedynczy z grubym dnem.
Jak się robi kompot z jabłek? Banalnie prosto. Obrane i wydrylowane jabłka pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie odrobinę cukru od razu bądź pod koniec gotowania. Jeśli gdzieś pod ręką znajduje się cukierniczka, wystarczy zaledwie łyżka lub dwie czegoś słodkiego. Jabłka same w sobie są wystarczająco słodkie. Gotujcie je przez około dwadzieścia minut – to powinno wystarczyć, aby owoce zmiękły, a kompot był esencjonalny. Możecie pozbyć się jabłek (sitko lub łyżka cedzakowa będą w tym pomocne), bądź też zamknąć je w słoikach razem z kompotem. Wiecie już, jak się robi kompot z jabłek do słoików. Teraz musicie dowiedzieć się, z jakich jabłek najlepiej go przygotować.
Przeczytajcie także:
- Słoik z kranikiem – gdzie się przydaje?
- Jak przechowywać domowe przetwory?
- Akcesoria do przetworów domowych
- Gdzie się przydają salaterki?
- Jaka drylownica do owoców?
Jakie jabłka na kompot?
Właściwie wszystkie jabłka sprawdzą się w kompocie. Jabłka na kompot powinny być jednak słodkie, soczyste i aromatyczne, by dawały nam jak najwięcej smaku. Malinówka jest dobrym przykładem takiego jabłka na kompot do słoików. Jest krucha, dlatego szybko się rozpadnie. Posiada bardzo wyrazisty smak. Jeśli wolicie kompoty bardziej kwaskowate, antonówka czy papierówka okażą się idealne. Fanom jabłek możemy doradzić jedno – eksperymentujcie, dodawajcie ulubione jabłka, by wybrać ten smak, który najbardziej wam odpowiada. Jeśli zamiast kompotu wolicie sok z jabłek, pomocne okażą się sokowniki.
Koniecznie sprawdźcie także:
- Jesienne witaminy, czyli co zrobić z gruszek, jabłek i śliwek?
- Sok z jabłek z sokownika
- Jabłka pod kruszonką
- Przepisy na zimowe przetwory
Ile gotować kompot z jabłek?
Jak długo gotować kompot z jabłek? Wystarczy zaledwie dwadzieścia minut, by jabłka zmiękły, a sam kompot nabrał wyrazistego smaku owoców. Nie gotujcie go dłużej, bo jabłka całkowicie się rozpadną. Wtedy będziecie zmuszeni zblendować je razem z sokiem – kompot będzie gęstszy, choć równie esencjonalny.
Kompot z jabłek na zimę
Kompot z jabłek możecie wlać do słojów z kranikiem i cieszyć się nimi od razu, pijając go do obiadu czy rano zamiast herbaty. Jednak warto przygotować także kompot z jabłek na zimę – w słoikach. To pozwoli wam cieszyć się tym smakiem niezależnie od pory roku. Zimowy kompot z jabłek dobrze jest zrobić latem, gdy jabłek w sklepach i na stoiskach jest pod dostatkiem. To dotyczy kompotów z letnich odmian, takich jak papierówki. Na szczęście kompot z jabłek na zimę możecie przygotować zawsze – jabłka w naszym kraju są dostępne cały rok. Jeśli jednak chcecie przechować swój letni kompot w piwnicy, wystarczy słoiczki poddać pasteryzacji. Zróbcie to na sucho. Rozgrzejcie piekarnik do 120°C i włóżcie do niego słoiki. Trzymajcie je tam przez 20 minut i wyłączcie piekarnik, jednak nadal nie wyciągajcie z niego przetworów. Następnie wyciągnijcie słoiki i postawcie do góry dnem.
Przeczytajcie także:
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić kompot z wiśni?
- Jak zrobić kompot z rabarbaru?
- Jak gotować kompot z suszu?
- Jak zrobić kompot z czereśni?
- Jak zrobić kompot z truskawek?
Kompot z jabłek do słoików
Kompot z jabłek w słoikach może przetrwać całą zimę – po prostu sięgacie po niego za każdym razem, gdy macie na to ochotę i szykujecie się do obiadu. Kompot z papierówek do słoików chowajcie wtedy, gdy jest sezon na te jabłka, czyli latem. W innym przypadku możecie skorzystać z tej odmiany, która akurat jest dostępna w sklepie.
Mamy nadzieję, że ten prosty przepis wypróbujecie już niebawem, by cieszyć się smakiem dzieciństwa podczas następnego rodzinnego obiadu.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej