Jak zrobić kompot z truskawek?

Kompot z truskawek
Kompot truskawkowy to wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu napój. Jeśli chcesz uzyskać aromatyczny kompot, truskawki, po które sięgasz, powinny być świeże. Zdarza się jednak, że ochota na kompot z truskawek do obiadu nachodzi po sezonie truskawkowym i trudno już o znalezienie owoców prosto z krzaczka. W takiej sytuacji można przyrządzić kompot z mrożonych truskawek.
Ile kalorii ma kompot z truskawek? Taki napój jest niskokaloryczny. W jednej szklance znajduje się około 61,5 kcal.
To, co dobre dla organizmu, często ma prosty skład. Podobnie jest z kompotem z truskawek, którego właściwości są coraz bardziej doceniane. Wiele osób wraca do zwyczaju picia kompotu, podając go również swoim dzieciom. Ten powrót do naturalnego stylu odżywiania widoczny jest także w częstszym sięganiu po sokowniki i robienie naturalnych soków.
Wróćmy jednak do kompotu z truskawek, który jest świetnym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność. Regularne picie truskawkowego napoju – ze względu na obecność w truskawkach błonnika – zapewnia lepszą przemianę materii. Truskawki to skarbnica kwasu elagowego, który odpowiada za hamowanie procesu zmiany zdrowych komórek w rakowe. Owoce te zawierają minimalną ilość tłuszczu i są pozbawione cholesterolu, co dodatkowo przemawia za tym, by włączyć je do diety, zwłaszcza osób odchudzających się.
Czytaj także: Truskawki w diecie
Kompot ze świeżych truskawek
Kompot z truskawek świeżych charakteryzuje się intensywnym smakiem, kolorem i zapachem. Idealnie gasi pragnienie. Może być także podawany w różnych wersjach: ciepłej i schłodzonej. Niektórzy preferują picie ciepłego kompotu do obiadu. Inni natomiast wolą go w wersji schłodzonej i bardzo chętnie dodają do niego odrobinę lodu.
Chłodny kompot można przelać do słoja z kranikiem i postawić na stole w ogrodzie. Każdy spragniony będzie mógł samodzielnie nalać sobie odrobinę kompotu. Taki pomysł z pewnością zwróci uwagę Twoich gości podczas grilla czy innego przyjęcia w ogrodzie.
Sprawdź: Słoik z kranikiem — gdzie się przydaje?
Kompot z mrożonych truskawek
Zastanawiasz się, jak ugotować kompot z mrożonych truskawek? Oto garść wskazówek, dzięki którym szybko będziesz cieszyć się smakiem tego napoju.
Kompot z truskawek mrożonych przygotujesz w równie krótkim czasie, co kompot ze świeżych owoców. Wystarczy, że wyjmiesz z zamrażarki truskawki, a do garnka pojedynczego wlejesz około 2,5 litra wody na każde 0,5 kg zamrożonych truskawek. Następnie włączysz palnik na kuchence, do gorącej wody wsypiesz 8 łyżek cukru z cukierniczki. Do tak przyrządzonego wrzącego syropu, dorzuć zamrożone truskawki. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i trzymaj na kuchence około 10 minut. Zwróć uwagę na strukturę truskawek, nie mogą być one rozgotowane. Naczynie, w którym gotowałeś kompot, np. garnek emaliowany, zdejmij z palnika i schłódź napój.
Powyżej znalazłeś podpowiedź, jak zrobić kompot z truskawek mrożonych. Pamiętaj jednak, że z mrożonych owoców można przyrządzić wiele innych pysznych smakołyków, np. smaczne ciasta.
Sprawdź, czytając: Desery z mrożonych truskawek
Kompot z truskawek na zimę
Jeśli planujesz zrobić kompot z truskawek do słoików, nie zapomnij o jego pasteryzacji. Cały proces robienia kompotu z truskawek na zimę trwa około 20 minut, a przepis zakłada obecność trzech składników: 1 kg truskawek, 200 g cukru oraz 2 litrów wrzątku. Taka ilość wystarczy na wypełnienie czterech słoików o pojemności 800 ml każdy. Umieść truskawki w słoiku na zimę, uprzednio wyparzonym we wrzątku. Do każdego słoika wsyp po cztery łyżki cukru. Następnie do słoików wlej po 0,5 litra wrzątku. Szybko je zakręć i zakołysz słoikami, by cukier miał szansę na rozpuszczenie się. Dobrze zakręcone słoje umieść w piekarniku nastawionym na 120 stopni Celsjusza i pasteryzuj 20 minut.
Aby kompot z truskawek w słoikach przetrwał, należy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu. Sprawdź: Jak przechowywać domowe przetwory?
Wiele osób decyduje się na kompot z truskawek na zimę bez wody. W ten sposób możesz przyrządzić truskawki w syropie z cukru w sosie własnym. Gdy będziesz mieć ochotę, otworzysz taki słoik i rozcieńczysz sok z wodą.
Zimą, a zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia, większą popularnością od kompotu z truskawek, cieszy się kompot z suszu.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jak gotować kompot z suszu?
Kompot z truskawek – przepis
Przepis na kompot z truskawek jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą odpowiednie naczynia – przede wszystkim garnek lub słoiki (jeżeli planujesz pasteryzować swój napój) i składniki: woda, truskawki i cukier. Niekiedy kompot truskawkowy w przepisach jest wzbogacany o inne dodatki owocowe.
Zasadniczo proces przyrządzania kompotu z truskawek przypomina robienie innych kompotów, np. z wiśni czy rabarbaru.
Czytaj: Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Poniżej szczegółowe wskazówki.
Jak zrobić kompot z truskawek?
Jak ugotować kompot z truskawek, by był pyszny i aromatyczny? Przede wszystkim nie przesadź z ogrzewaniem garnka. Poziom grzania powinien być zmniejszony zaraz po zagotowaniu truskawek. Nie rozgotuj ich, jest to możliwe zwłaszcza, gdy dysponujesz jedynie mrożonymi owocami.
Truskawki na kompot powinny być pozbawione szypułek. Można je usunąć ręcznie lub za pomocą noża. W tym przypadku obieraczka do owoców jest raczej zbędna. Sięgnij po nią, gdy np. będziesz przyrządzać kompot z jabłek.
Sprawdź: Jak zrobić kompot z jabłek?
Pamiętaj o tym, by dokładnie umyć owoce przed zrobieniem kompotu. O tej sztuce przeczytasz w artykule: Jak myć warzywa i owoce?
Przygotowując domowe przetwory, nie zapomnij sięgnąć po akcesoria, które ułatwią Ci pracę.
Czytaj: Akcesoria do przetworów domowych
Składniki na kompot z truskawek
Aby odnieść sukces w przyrządzaniu kompotu z truskawek na zimę, istotne są proporcje składników. Zwróć uwagę na ten aspekt przyrządzania tego napoju – jako, że kompot do słoika i kompot na doraźne potrzeby robi się nieco inaczej, sięgnij do każdego z tych przepisów i sprawdź tam konkretne wartości.
Możesz się także pokusić o urozmaicenie smaku kompotu poprzez dodanie do wywaru jabłek czy brzoskwiń. Uprzednio oczywiście należy je dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki na desce do krojenia.
Dla podbicia smaku truskawek, możesz dodać do kompotu kilka malin czy poziomek. Napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dowiedz się także: Jak zrobić kompot z czereśni?
Napój można podawać z pływającymi owocami w szklance. Niektórzy jednak wolą kompot bez żadnych dodatków. W takim przypadku można przelać porcję kompotu przez sitko lub wyłowić owoce za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć je do salaterki.
Sprawdź również: Gdzie się przydają salaterki?
Kompot z truskawek – ile cukru?
Kompot z truskawek bez cukru to alternatywa dla tych, którzy całkowicie zrezygnowali z tej substancji słodzącej. Chcesz zrobić słodki kompot z truskawek, ale nie wiesz, ile cukru na litr wody powinieneś zastosować? Na 1 litr wody przypada około 3,5 łyżki stołowej cukru. W zależności od potrzeb możesz go dodać mniej lub więcej.
Jeżeli chcesz wzmocnić walory smakowe, kompot z truskawek możesz podać z kwaskiem cytrynowym lub z odrobiną wyciśniętej cytryny. Dla większego aromatu masz także możliwość pokrojenia na desce lub starcia na tarce do owoców odrobiny mięty i wrzucenia jej do kompotu.
Ile gotować kompot z truskawek?
Oto podpowiedź jak długo gotować kompot z truskawek. Czas ten powinien wynieść około 10 minut, gdy robisz napój do natychmiastowego spożycia. Po zagotowaniu, nie zapomnij zmniejszyć ognia, by nie rozgotować truskawek.
Ile pasteryzować kompot z truskawek?
Jeśli przygotowujesz kompot z truskawek, pasteryzacja w piekarniku będzie szybkim sposobem na przedłużenie jego trwałości. Dzięki temu będziesz mógł po niego sięgnąć nie tylko w sezonie, gdy rosną truskawki, ale także w zimie. Czas pasteryzowania kompotu to około 20 minut.
Kompot z truskawek na zimę bez pasteryzacji nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ może łatwo się zepsuć. Lepiej więc przewidzieć ten proces i wekować słoiki z kompotem.
Szukasz pomysłów na inne kompoty? Czytaj: Jak zrobić kompot z wiśni?
Kompot z truskawek to dla jednych wspomnienie z dzieciństwa, a dla innych wspaniałe kulinarne odkrycie ostatnich lat. Choć prosty w przygotowaniu, cieszy się uwielbieniem małych i tych nieco starszych. Warto wprowadzić go także do swojej kuchni.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej