Jak zrobi膰 kompot z truskawek?

Kompot z truskawek
Kompot truskawkowy to wyj膮tkowo smaczny i 艂atwy w przygotowaniu nap贸j. Je艣li chcesz uzyska膰 aromatyczny kompot, truskawki, po kt贸re si臋gasz, powinny by膰 艣wie偶e. Zdarza si臋 jednak, 偶e ochota na kompot z truskawek do obiadu nachodzi po sezonie truskawkowym i trudno ju偶 o znalezienie owoc贸w prosto z krzaczka. W takiej sytuacji mo偶na przyrz膮dzi膰 kompot z mro偶onych truskawek.
Ile kalorii ma kompot z truskawek? Taki nap贸j jest niskokaloryczny. W jednej szklance znajduje si臋 oko艂o 61,5 kcal.
To, co dobre dla organizmu, cz臋sto ma prosty sk艂ad. Podobnie jest z kompotem z truskawek, kt贸rego w艂a艣ciwo艣ci s膮 coraz bardziej doceniane. Wiele os贸b wraca do zwyczaju picia kompotu, podaj膮c go r贸wnie偶 swoim dzieciom. Ten powr贸t do naturalnego stylu od偶ywiania widoczny jest tak偶e w cz臋stszym si臋ganiu po sokowniki i robienie naturalnych sok贸w.
Wr贸膰my jednak do kompotu z truskawek, kt贸ry jest 艣wietnym 藕r贸d艂em witaminy C, wzmacniaj膮cej odporno艣膰. Regularne picie truskawkowego napoju – ze wzgl臋du na obecno艣膰 w truskawkach b艂onnika – zapewnia lepsz膮 przemian臋 materii. Truskawki to skarbnica kwasu elagowego, kt贸ry odpowiada za hamowanie procesu zmiany zdrowych kom贸rek w rakowe. Owoce te zawieraj膮 minimaln膮 ilo艣膰 t艂uszczu i s膮 pozbawione cholesterolu, co dodatkowo przemawia za tym, by w艂膮czy膰 je do diety, zw艂aszcza os贸b odchudzaj膮cych si臋.
Czytaj tak偶e: Truskawki w diecie
Kompot ze 艣wie偶ych truskawek
Kompot z truskawek 艣wie偶ych charakteryzuje si臋 intensywnym smakiem, kolorem i zapachem. Idealnie gasi pragnienie. Mo偶e by膰 tak偶e podawany w r贸偶nych wersjach: ciep艂ej i sch艂odzonej. Niekt贸rzy preferuj膮 picie ciep艂ego kompotu do obiadu. Inni natomiast wol膮 go w wersji sch艂odzonej i bardzo ch臋tnie dodaj膮 do niego odrobin臋 lodu.
Ch艂odny kompot mo偶na przela膰 do s艂oja z kranikiem i postawi膰 na stole w ogrodzie. Ka偶dy spragniony b臋dzie m贸g艂 samodzielnie nala膰 sobie odrobin臋 kompotu. Taki pomys艂 z pewno艣ci膮 zwr贸ci uwag臋 Twoich go艣ci podczas grilla czy innego przyj臋cia w ogrodzie.
Sprawd藕: S艂oik z kranikiem — gdzie si臋 przydaje?
Kompot z mro偶onych truskawek
Zastanawiasz si臋, jak ugotowa膰 kompot z mro偶onych truskawek? Oto gar艣膰 wskaz贸wek, dzi臋ki kt贸rym szybko b臋dziesz cieszy膰 si臋 smakiem tego napoju.
Kompot z truskawek mro偶onych przygotujesz w r贸wnie kr贸tkim czasie, co kompot ze 艣wie偶ych owoc贸w. Wystarczy, 偶e wyjmiesz z zamra偶arki truskawki, a do garnka pojedynczego wlejesz oko艂o 2,5 litra wody na ka偶de 0,5 kg zamro偶onych truskawek. Nast臋pnie w艂膮czysz palnik na kuchence, do gor膮cej wody wsypiesz 8 艂y偶ek cukru z cukierniczki. Do tak przyrz膮dzonego wrz膮cego syropu, dorzu膰 zamro偶one truskawki. Zagotuj, a potem zmniejsz ogie艅 i trzymaj na kuchence oko艂o 10 minut. Zwr贸膰 uwag臋 na struktur臋 truskawek, nie mog膮 by膰 one rozgotowane. Naczynie, w kt贸rym gotowa艂e艣 kompot, np. garnek emaliowany, zdejmij z palnika i sch艂贸d藕 nap贸j.
Powy偶ej znalaz艂e艣 podpowied藕, jak zrobi膰 kompot z truskawek mro偶onych. Pami臋taj jednak, 偶e z mro偶onych owoc贸w mo偶na przyrz膮dzi膰 wiele innych pysznych smako艂yk贸w, np. smaczne ciasta.
Sprawd藕, czytaj膮c: Desery z mro偶onych truskawek
Kompot z truskawek na zim臋
Je艣li planujesz zrobi膰 kompot z truskawek do s艂oik贸w, nie zapomnij o jego pasteryzacji. Ca艂y proces robienia kompotu z truskawek na zim臋 trwa oko艂o 20 minut, a przepis zak艂ada obecno艣膰 trzech sk艂adnik贸w: 1 kg truskawek, 200 g cukru oraz 2 litr贸w wrz膮tku. Taka ilo艣膰 wystarczy na wype艂nienie czterech s艂oik贸w o pojemno艣ci 800 ml ka偶dy. Umie艣膰 truskawki w s艂oiku na zim臋, uprzednio wyparzonym we wrz膮tku. Do ka偶dego s艂oika wsyp po cztery 艂y偶ki cukru. Nast臋pnie do s艂oik贸w wlej po 0,5 litra wrz膮tku. Szybko je zakr臋膰 i zako艂ysz s艂oikami, by cukier mia艂 szans臋 na rozpuszczenie si臋. Dobrze zakr臋cone s艂oje umie艣膰 w piekarniku nastawionym na 120 stopni Celsjusza i pasteryzuj 20 minut.
Aby kompot z truskawek w s艂oikach przetrwa艂, nale偶y pami臋ta膰 o jego odpowiednim przechowywaniu. Sprawd藕: Jak przechowywa膰 domowe przetwory?
Wiele os贸b decyduje si臋 na kompot z truskawek na zim臋 bez wody. W ten spos贸b mo偶esz przyrz膮dzi膰 truskawki w syropie z cukru w sosie w艂asnym. Gdy b臋dziesz mie膰 ochot臋, otworzysz taki s艂oik i rozcie艅czysz sok z wod膮.
Zim膮, a zw艂aszcza w czasie 艣wi膮t Bo偶ego Narodzenia, wi臋ksz膮 popularno艣ci膮 od kompotu z truskawek, cieszy si臋 kompot z suszu.
Wi臋cej na ten temat przeczytasz w artykule: Jak gotowa膰 kompot z suszu?
Kompot z truskawek – przepis
Przepis na kompot z truskawek jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebne Ci b臋d膮 odpowiednie naczynia – przede wszystkim garnek lub s艂oiki (je偶eli planujesz pasteryzowa膰 sw贸j nap贸j) i sk艂adniki: woda, truskawki i cukier. Niekiedy kompot truskawkowy w przepisach jest wzbogacany o inne dodatki owocowe.
Zasadniczo proces przyrz膮dzania kompotu z truskawek przypomina robienie innych kompot贸w, np. z wi艣ni czy rabarbaru.
Czytaj: Jak zrobi膰 kompot z rabarbaru?
Poni偶ej szczeg贸艂owe wskaz贸wki.
Jak zrobi膰 kompot z truskawek?
Jak ugotowa膰 kompot z truskawek, by by艂 pyszny i aromatyczny? Przede wszystkim nie przesad藕 z ogrzewaniem garnka. Poziom grzania powinien by膰 zmniejszony zaraz po zagotowaniu truskawek. Nie rozgotuj ich, jest to mo偶liwe zw艂aszcza, gdy dysponujesz jedynie mro偶onymi owocami.
Truskawki na kompot powinny by膰 pozbawione szypu艂ek. Mo偶na je usun膮膰 r臋cznie lub za pomoc膮 no偶a. W tym przypadku obieraczka do owoc贸w jest raczej zb臋dna. Si臋gnij po ni膮, gdy np. b臋dziesz przyrz膮dza膰 kompot z jab艂ek.
Sprawd藕: Jak zrobi膰 kompot z jab艂ek?
Pami臋taj o tym, by dok艂adnie umy膰 owoce przed zrobieniem kompotu. O tej sztuce przeczytasz w artykule: Jak my膰 warzywa i owoce?
Przygotowuj膮c domowe przetwory, nie zapomnij si臋gn膮膰 po akcesoria, kt贸re u艂atwi膮 Ci prac臋.
Czytaj: Akcesoria do przetwor贸w domowych
Sk艂adniki na kompot z truskawek
Aby odnie艣膰 sukces w przyrz膮dzaniu kompotu z truskawek na zim臋, istotne s膮 proporcje sk艂adnik贸w. Zwr贸膰 uwag臋 na ten aspekt przyrz膮dzania tego napoju – jako, 偶e kompot do s艂oika i kompot na dora藕ne potrzeby robi si臋 nieco inaczej, si臋gnij do ka偶dego z tych przepis贸w i sprawd藕 tam konkretne warto艣ci.
Mo偶esz si臋 tak偶e pokusi膰 o urozmaicenie smaku kompotu poprzez dodanie do wywaru jab艂ek czy brzoskwi艅. Uprzednio oczywi艣cie nale偶y je dok艂adnie umy膰, obra膰 i pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki na desce do krojenia.
Dla podbicia smaku truskawek, mo偶esz doda膰 do kompotu kilka malin czy poziomek. Nap贸j b臋dzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dowiedz si臋 tak偶e: Jak zrobi膰 kompot z czere艣ni?
Nap贸j mo偶na podawa膰 z p艂ywaj膮cymi owocami w szklance. Niekt贸rzy jednak wol膮 kompot bez 偶adnych dodatk贸w. W takim przypadku mo偶na przela膰 porcj臋 kompotu przez sitko lub wy艂owi膰 owoce za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej i od艂o偶y膰 je do salaterki.
Sprawd藕 r贸wnie偶: Gdzie si臋 przydaj膮 salaterki?
Kompot z truskawek – ile cukru?
Kompot z truskawek bez cukru to alternatywa dla tych, kt贸rzy ca艂kowicie zrezygnowali z tej substancji s艂odz膮cej. Chcesz zrobi膰 s艂odki kompot z truskawek, ale nie wiesz, ile cukru na litr wody powiniene艣 zastosowa膰? Na 1 litr wody przypada oko艂o 3,5 艂y偶ki sto艂owej cukru. W zale偶no艣ci od potrzeb mo偶esz go doda膰 mniej lub wi臋cej.
Je偶eli chcesz wzmocni膰 walory smakowe, kompot z truskawek mo偶esz poda膰 z kwaskiem cytrynowym lub z odrobin膮 wyci艣ni臋tej cytryny. Dla wi臋kszego aromatu masz tak偶e mo偶liwo艣膰 pokrojenia na desce lub starcia na tarce do owoc贸w odrobiny mi臋ty i wrzucenia jej do kompotu.
Ile gotowa膰 kompot z truskawek?
Oto podpowied藕 jak d艂ugo gotowa膰 kompot z truskawek. Czas ten powinien wynie艣膰 oko艂o 10 minut, gdy robisz nap贸j do natychmiastowego spo偶ycia. Po zagotowaniu, nie zapomnij zmniejszy膰 ognia, by nie rozgotowa膰 truskawek.
Ile pasteryzowa膰 kompot z truskawek?
Je艣li przygotowujesz kompot z truskawek, pasteryzacja w piekarniku b臋dzie szybkim sposobem na przed艂u偶enie jego trwa艂o艣ci. Dzi臋ki temu b臋dziesz m贸g艂 po niego si臋gn膮膰 nie tylko w sezonie, gdy rosn膮 truskawki, ale tak偶e w zimie. Czas pasteryzowania kompotu to oko艂o 20 minut.
Kompot z truskawek na zim臋 bez pasteryzacji nie jest dobrym rozwi膮zaniem, poniewa偶 mo偶e 艂atwo si臋 zepsu膰. Lepiej wi臋c przewidzie膰 ten proces i wekowa膰 s艂oiki z kompotem.
Szukasz pomys艂贸w na inne kompoty? Czytaj: Jak zrobi膰 kompot z wi艣ni?
Kompot z truskawek to dla jednych wspomnienie z dzieci艅stwa, a dla innych wspania艂e kulinarne odkrycie ostatnich lat. Cho膰 prosty w przygotowaniu, cieszy si臋 uwielbieniem ma艂ych i tych nieco starszych. Warto wprowadzi膰 go tak偶e do swojej kuchni.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej