Jak zrobić kompot z wiśni?

Kompot z wiśni
Pamiętasz lato i kwitnące w ogrodzie czy w sadzie wiśnie? Ich cierpkawy smak nie każdemu przypada do gustu. Jednakże kompot z wiśni do obiadu, gdy jest odpowiednio zrobiony, np. według tradycyjnej receptury, może stać się stałym dodatkiem do potraw. Standardowa szklanka kompotu z wiśni zawiera 235 kcal.
Przepis na ten napój odnajdujemy już w pierwszej drukowanej książce kucharskiej datowanej na 1682 rok. Kompot z wiśni wykazuje właściwości świeżych owoców, dlatego można podać go na te same dolegliwości, na które stosuje się wiśnie. Taka świadomość, że napój ten oprócz wody czy cukrów to doskonałe źródło błonnika, soli mineralnych, wapnia, potasu oraz magnezu, a także witaminy C oraz witamin z grupy B, pozwala jednoznacznie odpowiedzieć, czy kompot z wiśni jest zdrowy. Jak widać – tak. Picie kompotu z wiśni wspomaga odporność organizmu, pobudza procesy trawienne, wzmacnia pracę serca, a także pomaga w zwalczaniu bezsenności. Lista korzyści wynikających ze spożywania wiśni i przetworów na ich bazie jest jeszcze dłuższa.
Równie dobroczynne działanie na organizm człowieka ma picie kompotów z innych owoców, np. tych zrobionych z jabłek. Dowiedz się: Jak zrobić kompot z jabłek?
Kompot z wiśni na zimę
Kompot z wiśni na zimę bez pasteryzowania nie jest do końca trafionym pomysłem. Zwykle, jeśli chcemy, by kompot wiśniowy na zimę rzeczywiście przetrwał kilka miesięcy, musimy poddać go procesowi wekowania. Pod wpływem wysokich temperatur, drobnoustroje zginą. Kompot z wiśni na zimę opiera się na klasycznym przepisie z wykorzystaniem procesu pasteryzowania.
Innym popularnym w zimie, zwłaszcza we Wigilię, kompotem jest ten zrobiony z suszu. Sprawdź: Jak gotować kompot z suszu?
Kompot z wiśni w słoiku
Kompot z wiśni, który ma przetrwać kilka miesięcy, np. do zimy, tradycyjnie przygotowuje się w słoikach. Zamknięte wiśnie w słoikach na zimę powinno się w odpowiedni sposób przechowywać – najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10-15 stopni Celsjusza.
Oto, jak zrobić kompot z wiśni do słoików. Wiśnie należy umyć, a następnie ułożyć je do ¾ wysokości słoika. Następnie rozpuścić kilka łyżek cukru w gorącej wodzie. Rozlewamy po równo w każdym słoiku. Teraz do wysokości ¾ słoika dolewamy wodę, a następnie zakręcamy. W kolejnym kroku pasteryzujemy kompot.
Kompot z wiśni – przepis
Dobry przepis na kompot z wiśni to połowa sukcesu, bo choć wydawać by się mogło, że składniki na ten napój są bardzo proste, pod uwagę powinniśmy wziąć również proporcje. Jeżeli chcemy kompot wypić np. podczas najbliższego obiadu, przygotujmy garnek pojedynczy, np. garnek emaliowany, w którym będziemy umieszczać poszczególne składniki naszego kompotu. Możemy także przygotować kompot od razu do słoików. Wtedy sięgniemy po niego za kilka miesięcy.
Zobaczmy, jak zrobić kompot wiśniowy – przepis, który sprawi, że pokochasz ten napój. Przygotujmy 0,5 kg wiśni po wydrylowaniu pestek. Dolewamy 1 litr wody. Dosypujemy z cukierniczki około 3 łyżki cukru. Następnie kompot gotujemy około 15 minut. Po tym czasie garnek powinniśmy zdjąć z kuchenki i pozostawić kompot do wystygnięcia. Po tym, jak kompot utraci już nieco temperatury, możemy za pomocą tarki szklanej do owoców zetrzeć nieco mięty do smaku. Miętę możemy pokroić również na desce do krojenia.
Gdy chcemy zrobić kompot z wiśni z pestkami, przepis jest praktycznie taki sam. Pomijamy jedynie etap pozbywania się pestek.
Jakie wiśnie na kompot?
Jeżeli zależy nam na szczególnych walorach smakowych przygotowanego przetworu, sięgnijmy po jasnoczerwone wiśnie dobre na kompot.
Wiśnie na kompot powinniśmy dobrać wedle naszych preferencji. Najbardziej klasyczną odmianą w naszym kraju jest wiśnia Łutówka, która ma nieco ciemną barwę i lekko kwaskowaty smak. Pamiętajmy, że na kompot zwykle powinniśmy wybrać twardsze owoce niż te np. na dżem. Przed przygotowaniem jakiegokolwiek przysmaku, owoce musimy dokładnie umyć.
Sprawdź: Jak myć warzywa i owoce?
Kompot z wiśni – ile cukru?
Robiąc kompot z wiśni, zastanawiamy się, ile cukru na litr wody powinniśmy zastosować. Standardowa porcja to 3 łyżki cukru na 1 litr cieczy. Należy jednak pamiętać, że to ile cukru do kompotu z wiśni dodamy, jest naszą sprawą.
Ilość cukru powinna być zgodna z naszymi indywidualnymi preferencjami. Jeśli chcemy, możemy też przygotować kompot z wiśni bez cukru. Będzie on o wiele zdrowszy, choć nieco bardziej cierpki.
Czytaj także: Jak zrobić kompot z truskawek?
Czy można gotować kompot z wiśni z pestkami?
Niektórzy uwielbiają kompot z wiśni bez drylowania, inni natomiast nie wyobrażają sobie przygotowania kompotu, gdy owoce mają pestki. Odwieczny dylemat kompot z wiśni z pestkami czy bez nie zostanie najprawdopodobniej nigdy rozwiązany. Jeżeli jednak decydujesz się na pozbycie się pestek, użyj do tego drylownicy do owoców. Szukaj tych specjalnie dedykowanych do Twojego owocu. Dobrze sprawdzi się tu np. drylownica do wiśni Tadar.
Szczegółowe wskazówki związane z doborem drylownicy, znajdziesz w artykule: Jaka drylownica do owoców?
Sięgając po tego rodzaju narzędzie kuchenne, z pewnością skrócisz czas przeznaczony na przygotowanie kompotu.
Czytaj także: Akcesoria do przetworów domowych
Kompot z wiśni niedrylowanych zwykle ma bardziej intensywny smak od kompotu, w którym pływają same wiśnie drylowane, ale jednocześnie trudniej jest go pić, gdy owoce są w środku. Decydując się na taką wersję tego napoju warto dla bezpieczeństwa, zwłaszcza, gdy podajemy go dzieciom, przelać kompot przez sitko lub użyć łyżki cedzakowej, za pomocą której wyłowimy owoce. Dla niektórych kompot pozbawiony owoców traci jednak coś wartościowego, dlatego warto uzgodnić przed jego podaniem, czy konkretna osoba życzy sobie dodatek w postaci owoców. Świeże wiśnie możesz także włożyć do salaterki i postawić na stole.
Zobacz również: Gdzie się przydają salaterki?
Podobne dylematy związane z drylowaniem pojawiają się, gdy przyrządzany jest kompot z czereśni. Sprawdź: Jak zrobić kompot z czereśni?
Z nieco innymi wyzwaniami wiąże się przygotowanie kompotu z rabarbaru. Tu nie mamy do czynienia z pestkami, lecz ze skórką, której niektórzy najchętniej by się nie pozbywali, a inni wręcz nie wyobrażają sobie z nią kompotu, sięgając po obieraczkę do owoców.
Czytaj: Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Jak zrobić kompot z wiśni?
Masz wątpliwości, jak ugotować kompot z wiśni? Nic prostszego, wystarczy, że przez około 15 minut będziesz gotować kompot – wodę wraz z wiśniami – na kuchence. W przypadku, gdy zastanawiasz się, jak się robi kompot z wiśni do słoików, najlepiej byś wrzątek ugotował osobno, a wiśnie umieścił w słoiku osobno.
Jeżeli planujesz zaprosić więcej gości, dobrze sprawdzą się słoje z kranikiem. Wystarczy, że wlejesz kompot do takiego naczynia, a każda spragniona osoba samodzielnie naleje sobie ten orzeźwiający napój do szklanki.
Czytaj także: Słoik z kranikiem — gdzie się przydaje?
Ile gotować kompot z wiśni?
Zastanawiasz się, jak długo gotować kompot z wiśni? Okres gotowania powinien wynosić około 20 minut. Uprzednio owoce możemy posypać cukrem i odstawić na około pół godziny, by przeszły słodyczą.
Jak długo pasteryzować kompot z wiśni?
Obecnie trwa moda na wszystko to, co naturalne. Zamiast po soki ze sklepów coraz chętniej wybieramy sokowniki, by z ich pomocą przygotowywać zdrowsze napoje. Wielu z nas natomiast sięga po tradycyjne polskie przetwory w postaci kompotu, który dobrze przygotowany może przetrwać długi czas zamknięty w słoiku.
Istotny jest tu odpowiednio przeprowadzony proces pasteryzacji kompotu z wiśni. Pasteryzacja w piekarniku jest jedną z popularniejszych metod. Oto, jak ją przeprowadzić i jak za jej pomocą pasteryzować kompot z wiśni. W słoikach układamy ciasno wiśnie, dodajemy cukier według uznania i całość zalewamy wrzątkiem. Zakręcamy słoje. Teraz pozostaje kwestia tego, ile pasteryzować kompot z wiśni. Słoiki półlitrowe należy pasteryzować 25 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po wyjęciu dokładnie dokręcamy słoiki i przykrywamy kocem do czasu ich wystygnięcia.
Jak wekować wiśnie?
Wekowanie wiśni to potoczna nazwa procesu ich pasteryzowania. Warto pamiętać o tym, że, gdy zdecydujemy się na dłuższe przechowywanie kompotu z wiśni, wekowanie gwarantuje nam zachowanie świeżości naszych przetworów. Sposób pasteryzacji został opisany już powyżej. Często takie słoiki trudno otworzyć. Wtedy przyda nam się nóż, z pomocą którego otworzymy pokrywkę.
Pamiętajmy, że aby nasze przetwory przetrwały istotna jest nie tylko właściwa pasteryzacja, ale również odpowiednie przechowywanie tych przysmaków.
Dowiedz się więcej, czytając artykuł: Jak przechowywać domowe przetwory?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej