Pieczony łosoś w folii – przepis

Masz ochotę na pyszny, a do tego bardzo zdrowy obiad? A może szukasz pomysłu na pożywną kolację? W obydwu przypadkach warto postawić na łososia pieczonego w folii. Smaczne danie jest sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym zawiera o wiele mniej kalorii niż ryba usmażona na patelni.
Przepis na łososia w folii z piekarnika – dlaczego warto go wypróbować?
Pieczony łosoś w folii to jedno z dań, które warto na stałe włączyć do swojego menu. Dlaczego? Po pierwsze, pysznie smakuje. Po drugie, łosoś pieczony jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Ryba dostarczy Ci porcję witamin A, D, E, B6. Jest też źródłem jodu, selenu, żelaza, fosforu i cynku. Pieczona ryba to także dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, tak ważnych dla prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego.
Po trzecie, przygotować łososia w folii z piekarnika można dziecinnie prosto! Do jego przygotowania przyda się jednak kilka kuchennych gadżetów. Na pewno warto sięgnąć po blachy do pieczenia i folie aluminiowe. Przydatne są także artykuły do cytrusów (takie jak wyciskarki) oraz rękawice kuchenne ułatwiające wyjęcie gotowej potrawy z piekarnika.
Jeśli łosoś z piekarnika w folii nie będzie jedzony od razu po przyrządzeniu, przyda Ci się też kratka do studzenia. Odstawisz na nią gorące naczynie żaroodporne lub blaszkę z rybą, dzięki czemu danie szybciej wystygnie. Filety z łososia pieczone w folii doskonale smakują także na zimno – możesz więc np. wziąć je ze sobą do pracy i zjeść na lunch.
Pieczony łosoś w folii – składniki
Jak przygotować pieczonego łososia? Tak naprawdę poza rybą potrzebujesz jedynie kilku ulubionych składników. Do wyboru masz różne wersje potrawy:
- Łosoś z piekarnika w folii z masłem będzie miał delikatny smak, a mięso wprost rozpłynie Ci się w ustach. Jeśli to właśnie taką wersję ryby chcesz przygotować, potrzebujesz po kilka wiórków masła na każdy kawałek. Łososia myjemy wcześniej pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Warto też sięgnąć po przyprawniki, solniczki i pieprzniczki, by nadać daniu wyrazu.
- A może jesteś miłośnikiem bardziej zdecydowanych smaków? W takim razie przygotuj łososia pieczonego z cytryną. Plasterki cytryny ułóż na kawałkach ryby albo wyciśnij sok, którym skropisz filety z łososia. Na koniec oprósz rybę solą, pieprzem oraz przyprawami takimi jak pieprz cytrynowy i bazylia. Dodaj też odrobinę oliwy lub oleju.
- Łosoś pieczony w folii z masłem i koperkiem to propozycja dla miłośników klasyki. Tak przygotowana ryba pysznie smakuje zwłaszcza podana jako danie obiadowe, w towarzystwie ziemniaków z wody i surówki. Łosoś z piekarnika w folii z masłem i koperkiem powstanie najszybciej, gdy sięgniesz po komplety noży (szczególnie te bardzo ostre, ułatwiające siekanie koperku i krojenie oraz obieranie ryby). A jeśli w Twojej kuchni zawsze brakuje idealnie naostrzonego noża? W takim razie warto postawić na ostrzałki do noży – na pewno przydadzą się także w wielu innych sytuacjach!
Czy do przygotowania ryby z piekarnika zawsze trzeba używać kawałków świeżego łososia? Niekoniecznie. Równie dobrze będzie smakował mrożony łosoś z piekarnika w folii. Przyrządzisz go bardzo podobnie jak danie z wykorzystaniem świeżej ryby – mrożonego łososia nie trzeba nawet rozmrażać przed użyciem! Pamiętaj jedynie, że pieczenie potrwa w tej sytuacji nieco dłużej.
Jak piec łososia w folii?
Jak upiec łososia w folii? Zadanie jest bardzo proste:
- Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Z rolki odrywamy kawałek srebrnej folii aluminiowej i układamy na niej rybę.
- Oprószamy przyprawami, dodajemy koperek, masło lub cytrynę. Jeśli chcesz, możesz obok położyć pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii albo paski papryki. Łosoś pieczony w folii aluminiowej w takiej wersji będzie bardziej aromatyczny, a Ty od razu zapewnisz sobie porcję warzyw do posiłku!
- Na koniec, jeśli nie dodawałeś masła, skrop wszystko oliwą lub olejem.
- Zawijamy szczelnie folię i układamy na blaszce. Możesz też sięgnąć po naczynia żaroodporne i w nich ułożyć rybę w folii. Nie przykrywaj wówczas dania!
- I gotowe – łososia wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika.
Jeśli w domu nie masz srebrnej folii, także możesz skorzystać z naszego przepisu. Łososia w folii aluminiowej z piekarnika przyrządź z wykorzystaniem rękawa do pieczenia! Jak piec łososia w folii tego typu? Odetnij większy kawałek folii i umieść w środku rybę. Końce rękawa zawiąż w supły albo zepnij dołączonymi końcówkami. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wsuń do piekarnika.
Ile piec łososia w folii?
Jak długo piec łososia w folii aluminiowej?
- Jeśli ryba była świeża – 20–25 minut.
- Jeśli łosoś pieczony w folii był mrożony – 30–35 minut.
Pamiętaj, że znaczenie ma nie tylko to, jak długo piec łososia w folii, ale też jak ustawić piekarnik! Najlepiej będzie piec rybę w 180°C, na środkowym poziomie. Użyj ustawienia grzałka góra-dół.
Jaki sos do łososia pieczonego w folii?
Łosoś pieczony w folii świetnie smakuje solo. Jeśli jednak chcesz, możesz podać rybę także z sosem – szczególnie jeśli zaplanowałeś serwowanie jej jako smaczne danie obiadowe. Jaki sos do łososia pieczonego w folii sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy od Twoich upodobań!
Niektórzy stawiają np. na sos mirabelkowy albo żurawinowy. Do ich przyrządzenia przydają się kuchenne gadżety świetne także jako prezenty dla miłośnika gotowania, tj. wyciskarki do soku, przyprawniki czy moździerze.
Łatwiejszą opcją jest sos na bazie cytryny i koperku. Wystarczy rozpuścić na patelni łyżeczkę masła, dodać ok. 120 ml śmietany i 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Gdy śmietana się zagotuje, do całości dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu zredukowania się sosu do założonej konsystencji.
Łosoś z piekarnika w folii to pyszne danie, które zaserwujesz przy wielu okazjach. Wypróbuj je – na pewno pozostanie w Twoim menu na dłużej!
Czytaj także:
- Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
- Wykwintne carpaccio z łososia
- Jak smażyć łososia?
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
- Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik
- Najzdrowsze ryby słodkowodne. Jak je przygotować?
- Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis
- Jakie wino do ryby, kaczki, a jakie do kurczaka — o sztuce dobierania wina do potraw
- Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad
- Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej