Pieczony łosoś w folii – przepis
Masz ochotę na pyszny, a do tego bardzo zdrowy obiad? A może szukasz pomysłu na pożywną kolację? W obydwu przypadkach warto postawić na łososia pieczonego w folii. Danie jest sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym zawiera o wiele mniej kalorii niż ryba usmażona na patelni.
Przepis na łososia w folii z piekarnika – dlaczego warto go wypróbować?
Pieczony łosoś w folii to jedno z dań, które warto na stałe włączyć do swojego menu. Dlaczego? Po pierwsze, pysznie smakuje. Po drugie, łosoś pieczony jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Ryba dostarczy Ci porcję witamin A, D, E, B6. Jest też źródłem jodu, selenu, żelaza, fosforu i cynku. Łosoś pieczony w folii to także dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 tak ważnych dla prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego.
Po trzecie, przepis na łososia w folii z piekarnika jest banalnie prosty! Do jego przygotowania przyda się jednak kilka kuchennych gadżetów. Na pewno warto sięgnąć po blachy do pieczenia i folie aluminiowe. Przydatne są także artykuły do cytrusów (takie jak wyciskarki) oraz rękawice kuchenne ułatwiające wyjęcie gotowej potrawy z piekarnika.
Jeśli łosoś z piekarnika w folii nie będzie jedzony od razu po przyrządzeniu, przyda Ci się też kratka do studzenia. Odstawisz na nią gorące naczynie żaroodporne lub blaszkę z rybą, dzięki czemu danie szybciej wystygnie. Łosoś w folii z piekarnika doskonale smakuje także na zimno – możesz więc np. wziąć go ze sobą do pracy i zjeść na lunch.
Pieczony łosoś w folii – składniki
Jak przygotować pieczonego łososia? Tak naprawdę poza rybą potrzebujesz jedynie kilku ulubionych składników. Do wyboru masz różne wersje potrawy:
- Łosoś z piekarnika w folii z masłem będzie miał delikatny smak, a mięso wprost rozpłynie Ci się w ustach. Jeśli to właśnie taką wersję ryby chcesz przygotować, potrzebujesz po kilka wiórków masła na każdy kawałek łososia. Warto też sięgnąć po przyprawniki, solniczki i pieprzniczki, by nadać daniu wyrazu.
- A może jesteś miłośnikiem bardziej zdecydowanych smaków? W takim razie przygotuj łososia pieczonego z cytryną. Cytrynę ułóż w plasterkach na kawałkach ryby albo wyciśnij sok, którym skropisz łososia. Na koniec przydadzą się słoiki na przyprawy – polecamy zwłaszcza oprószyć rybę solą, pieprzem, papryką czerwoną i bazylią. Do przygotowania łososia z cytryną warto wykorzystać odrobinę tłuszczu. Zamiast masła może to być również dobrej jakości olej roślinny albo oliwa.
- Łosoś pieczony w folii z masłem i koperkiem to propozycja dla miłośników klasyki. Tak przygotowana ryba pysznie smakuje zwłaszcza podana jako danie obiadowe, w towarzystwie ziemniaków z wody i surówki. Łosoś z piekarnika w folii z masłem i koperkiem powstanie najszybciej, gdy sięgniesz po komplety noży (szczególnie te bardzo ostre, ułatwiające siekanie koperku i krojenie oraz obieranie ryby). A jeśli w Twojej kuchni zawsze brakuje idealnie naostrzonego noża? W takim razie warto postawić na ostrzałki do noży – na pewno przydadzą się także w wielu innych sytuacjach!
Czy do przygotowania ryby z piekarnika zawsze trzeba używać kawałków świeżego łososia? Niekoniecznie. Równie dobrze będzie smakował mrożony łosoś z piekarnika w folii. Przyrządzisz go bardzo podobnie jak danie z wykorzystaniem świeżej ryby – mrożonego łososia nie trzeba nawet rozmrażać przed użyciem! Pamiętaj jedynie, że pieczenie potrwa w tej sytuacji nieco dłużej.
Jak piec łososia w folii?
Jak upiec łososia w folii? Zadanie jest bardzo proste.
- Kawałki ryby dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Z rolki oderwij kawałek srebrnej folii aluminiowej i ułóż na niej rybę.
- Oprósz przyprawami, dodaj koperek, masło lub cytrynę. Jeśli chcesz, możesz obok położyć pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii albo paski papryki. Łosoś pieczony w folii aluminiowej w takiej wersji będzie bardziej aromatyczny, a Ty od razu zapewnisz sobie porcję warzyw do posiłku!
- Na koniec, jeśli nie dodawałeś masła, skrop wszystko oliwą lub olejem.
- Zawiń szczelnie folię i ułóż na blaszce. Możesz też sięgnąć po naczynia żaroodporne i w nich ułożyć rybę w folii. Nie przykrywaj wówczas dania!
- I gotowe – łososia wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika.
Jeśli w domu nie masz srebrnej folii, także możesz skorzystać z naszego przepisu. Łososia w folii aluminiowej z piekarnika przyrządź z wykorzystaniem rękawa do pieczenia! Jak piec łososia w folii tego typu? Odetnij większy kawałek folii i umieść w środku rybę. Końce rękawa zawiąż w supły albo zepnij dołączonymi końcówkami. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wsuń do piekarnika.
Ile piec łososia w folii?
Jak długo piec łososia w folii aluminiowej? Jak każda ryba, również łosoś nie wymaga zbyt długiego czasu pieczenia. Wszystko zależy od tego, czy wybrałeś świeżą rybę, czy mrożoną oraz jak grube są kawałki.
Ile piec łososia w piekarniku w folii, jeśli był świeży? Zazwyczaj wystarczy ok. 20 minut. Grubsze kawałki ryby warto jednak pozostawić w piekarniku nawet na 23-25 minut.
Ile piec łososia w folii, jeśli sięgnąłeś po mrożoną rybę? W tym przypadku warto czas pieczenia wydłużyć do 30 minut. Większe kawałki piecz ok. 35 minut.
Pamiętaj, że znaczenie ma nie tylko to, jak długo piec łososia w folii, ale też jak ustawić piekarnik! Najlepiej będzie piec rybę w 180°C, na środkowym poziomie. Użyj ustawienia grzałka góra-dół.
Jaki sos do łososia pieczonego w folii?
Łosoś pieczony w folii świetnie smakuje solo. Jeśli jednak chcesz, możesz podać rybę także z sosem – szczególnie jeśli zaplanowałeś serwowanie jej jako dania obiadowego. Jaki sos do łososia pieczonego w folii sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy od Twoich upodobań!
Niektórzy stawiają np. na sos mirabelkowy albo żurawinowy. Do ich przyrządzenia przydają się kuchenne gadżety świetne także jako prezenty dla miłośnika gotowania, tj. wyciskarki do soku, przyprawniki czy moździerze.
Łatwiejszą opcją jest sos na bazie cytryny i koperku. Wystarczy rozpuścić na patelni łyżeczkę masła, dodać ok. 120 ml śmietany i 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Gdy śmietana się zagotuje, do całości dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu zredukowania się sosu do założonej konsystencji.
Łosoś z piekarnika w folii to pyszne danie, które zaserwujesz przy wielu okazjach. Wypróbuj je – na pewno pozostanie w Twoim menu na dłużej!
Czytaj także:
- Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
- Wykwintne carpaccio z łososia
- Jak smażyć łososia?
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
- Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik
- Najzdrowsze ryby słodkowodne. Jak je przygotować?
- Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis
- Jakie wino do ryby, kaczki, a jakie do kurczaka — o sztuce dobierania wina do potraw
- Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad
- Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej