Pieczony łosoś w folii – przepis

Porady 12.11.2023

Masz ochotę na pyszny, a do tego bardzo zdrowy obiad? A może szukasz pomysłu na pożywną kolację? W obydwu przypadkach warto postawić na łososia pieczonego w folii. Danie jest sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym zawiera o wiele mniej kalorii niż ryba usmażona na patelni.
 

Przepis na łososia w folii z piekarnika – dlaczego warto go wypróbować?

Pieczony łosoś w folii to jedno z dań, które warto na stałe włączyć do swojego menu. Dlaczego? Po pierwsze, pysznie smakuje. Po drugie, łosoś pieczony jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Ryba dostarczy Ci porcję witamin A, D, E, B6. Jest też źródłem jodu, selenu, żelaza, fosforu i cynku. Łosoś pieczony w folii to także dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 tak ważnych dla prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego.

Po trzecie, przepis na łososia w folii z piekarnika jest banalnie prosty! Do jego przygotowania przyda się jednak kilka kuchennych gadżetów. Na pewno warto sięgnąć po blachy do pieczenia i folie aluminiowe. Przydatne są także artykuły do cytrusów (takie jak wyciskarki) oraz rękawice kuchenne ułatwiające wyjęcie gotowej potrawy z piekarnika.

Jeśli łosoś z piekarnika w folii nie będzie jedzony od razu po przyrządzeniu, przyda Ci się też kratka do studzenia. Odstawisz na nią gorące naczynie żaroodporne lub blaszkę z rybą, dzięki czemu danie szybciej wystygnie. Łosoś w folii z piekarnika doskonale smakuje także na zimno – możesz więc np. wziąć go ze sobą do pracy i zjeść na lunch.
 

Pieczony łosoś w folii – składniki

Jak przygotować pieczonego łososia? Tak naprawdę poza rybą potrzebujesz jedynie kilku ulubionych składników. Do wyboru masz różne wersje potrawy:

  • Łosoś z piekarnika w folii z masłem będzie miał delikatny smak, a mięso wprost rozpłynie Ci się w ustach. Jeśli to właśnie taką wersję ryby chcesz przygotować, potrzebujesz po kilka wiórków masła na każdy kawałek łososia. Warto też sięgnąć po przyprawniki, solniczki i pieprzniczki, by nadać daniu wyrazu.
  • A może jesteś miłośnikiem bardziej zdecydowanych smaków? W takim razie przygotuj łososia pieczonego z cytryną. Cytrynę ułóż w plasterkach na kawałkach ryby albo wyciśnij sok, którym skropisz łososia. Na koniec przydadzą się słoiki na przyprawy – polecamy zwłaszcza oprószyć rybę solą, pieprzem, papryką czerwoną i bazylią. Do przygotowania łososia z cytryną warto wykorzystać odrobinę tłuszczu. Zamiast masła może to być również dobrej jakości olej roślinny albo oliwa.
  • Łosoś pieczony w folii z masłem i koperkiem to propozycja dla miłośników klasyki. Tak przygotowana ryba pysznie smakuje zwłaszcza podana jako danie obiadowe, w towarzystwie ziemniaków z wody i surówki. Łosoś z piekarnika w folii z masłem i koperkiem powstanie najszybciej, gdy sięgniesz po komplety noży (szczególnie te bardzo ostre, ułatwiające siekanie koperku i krojenie oraz obieranie ryby). A jeśli w Twojej kuchni zawsze brakuje idealnie naostrzonego noża? W takim razie warto postawić na ostrzałki do noży – na pewno przydadzą się także w wielu innych sytuacjach!

Czy do przygotowania ryby z piekarnika zawsze trzeba używać kawałków świeżego łososia? Niekoniecznie. Równie dobrze będzie smakował mrożony łosoś z piekarnika w folii. Przyrządzisz go bardzo podobnie jak danie z wykorzystaniem świeżej ryby – mrożonego łososia nie trzeba nawet rozmrażać przed użyciem! Pamiętaj jedynie, że pieczenie potrwa w tej sytuacji nieco dłużej.
 

Jak piec łososia w folii?

Jak upiec łososia w folii? Zadanie jest bardzo proste. 

  1. Kawałki ryby dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Z rolki oderwij kawałek srebrnej folii aluminiowej i ułóż na niej rybę. 
  3. Oprósz przyprawami, dodaj koperek, masło lub cytrynę. Jeśli chcesz, możesz obok położyć pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii albo paski papryki. Łosoś pieczony w folii aluminiowej w takiej wersji będzie bardziej aromatyczny, a Ty od razu zapewnisz sobie porcję warzyw do posiłku! 
  4. Na koniec, jeśli nie dodawałeś masła, skrop wszystko oliwą lub olejem. 
  5. Zawiń szczelnie folię i ułóż na blaszce. Możesz też sięgnąć po naczynia żaroodporne i w nich ułożyć rybę w folii. Nie przykrywaj wówczas dania! 
  6. I gotowe – łososia wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika.

Jeśli w domu nie masz srebrnej folii, także możesz skorzystać z naszego przepisu. Łososia w folii aluminiowej z piekarnika przyrządź z wykorzystaniem rękawa do pieczenia! Jak piec łososia w folii tego typu? Odetnij większy kawałek folii i umieść w środku rybę. Końce rękawa zawiąż w supły albo zepnij dołączonymi końcówkami. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wsuń do piekarnika.
 

Ile piec łososia w folii?

Jak długo piec łososia w folii aluminiowej? Jak każda ryba, również łosoś nie wymaga zbyt długiego czasu pieczenia. Wszystko zależy od tego, czy wybrałeś świeżą rybę, czy mrożoną oraz jak grube są kawałki. 

Ile piec łososia w piekarniku w folii, jeśli był świeży? Zazwyczaj wystarczy ok. 20 minut. Grubsze kawałki ryby warto jednak pozostawić w piekarniku nawet na 23-25 minut.

Ile piec łososia w folii, jeśli sięgnąłeś po mrożoną rybę? W tym przypadku warto czas pieczenia wydłużyć do 30 minut. Większe kawałki piecz ok. 35 minut.

Pamiętaj, że znaczenie ma nie tylko to, jak długo piec łososia w folii, ale też jak ustawić piekarnik! Najlepiej będzie piec rybę w 180°C, na środkowym poziomie. Użyj ustawienia grzałka góra-dół.
 

Jaki sos do łososia pieczonego w folii?

Łosoś pieczony w folii świetnie smakuje solo. Jeśli jednak chcesz, możesz podać rybę także z sosem – szczególnie jeśli zaplanowałeś serwowanie jej jako dania obiadowego. Jaki sos do łososia pieczonego w folii sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy od Twoich upodobań! 

Niektórzy stawiają np. na sos mirabelkowy albo żurawinowy. Do ich przyrządzenia przydają się kuchenne gadżety świetne także jako prezenty dla miłośnika gotowania, tj. wyciskarki do soku, przyprawniki czy moździerze.

Łatwiejszą opcją jest sos na bazie cytryny i koperku. Wystarczy rozpuścić na patelni łyżeczkę masła, dodać ok. 120 ml śmietany i 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Gdy śmietana się zagotuje, do całości dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu zredukowania się sosu do założonej konsystencji.

Łosoś z piekarnika w folii to pyszne danie, które zaserwujesz przy wielu okazjach. Wypróbuj je – na pewno pozostanie w Twoim menu na dłużej!


 

Czytaj także: