Placuszki na śniadanie na słodko – 4 przepisy
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, dzięki któremu zyskujemy energię na cały dzień. Jak rozpocząć poranek pełni energii i dobrego humoru? Wystarczy zaserwować rodzinie słodkie, puszyste placuszki z różnymi dodatkami! Odkryj z nami 4 przepisy na najlepsze, słodkie śniadanie z placuszkami w roli głównej!
Przepis na placuszki na słodko
Śniadanie na słodko to sposób na udany dzień — z tym stwierdzeniem nie da się nie zgodzić. Jednym z ciekawszych pomysłów na słodkie śniadanie są puszyste placuszki zrobione z różnorodnych składników. Odpowiednio przygotowane placuszki na śniadanie przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
Placki na śniadanie w fantastyczny sposób urozmaicą codzienną dietę, gdyż można przyrządzić je na wiele różnych sposobów! Czekoladowe, bananowe, dyniowe, jogurtowe, ryżowe — można tak wymieniać bez końca. Jak wybrać te najlepsze? Wiemy, że wybór konkretnego przepisu na placuszki może być trudny, dlatego dokonaliśmy go za Ciebie. Poznaj 4 przepisy na idealne, śniadaniowe placuszki, które skradną serca wszystkich domowników. Wyciągnij z szafki ulubiony zestaw garnków, patelni i akcesoriów kuchenny i do dzieła!
Placuszki na śniadanie dla dzieci i nie tylko
Pierwszym przepisem, jakim chcemy się z Tobą podzielić, jest receptura na placuszki śniadaniowe dla dzieci. Delikatne, słodkie placuszki na śniadanie ze świeżymi owocami to doskonała propozycja dla dzieci i dorosłych. Nasz przepis na puszyste placuszki dla dzieci z jabłkami jest banalnie prosty, a do jego przygotowania nie potrzeba całego kompletu garnków, zestawu patelni ani kompletu noży — wystarczy jedna patelnia, miarka kuchenna, łyżka i odrobina cierpliwości.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 50 ml oleju roślinnego
- 30 ml mleka
- 1 jabłko starte na tarce
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Niezbędne akcesoria:
- Miarka kuchenna
- Duża łyżka do mieszania i nakładania masy (znajdziesz ją w naszej ofercie w kategorii łyżki i łyżeczki)
- Miska
- Patelnia (najlepiej sprawdzi się tu specjalna patelnia do jajek i placuszków z nieprzywierającą powłoką)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj jajko, mleko i ponownie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj starte jabłko i znów zamieszaj. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nałóż łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki przełóż na talerze i posyp obficie cukrem pudrem.
Placuszki na śniadanie na słodko — składniki
Szybkie placuszki jogurtowe to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia od czegoś lekkiego, delikatnego i pełnego smaku. Dodatek jogurtu nie tylko nadaje placuszkom kremowej konsystencji, ale także wzbogaca je o zdrowe bakterie probiotyczne, korzystne dla układu trawiennego. Możemy połączyć jogurt z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i odrobiną słodkiego dodatku, takiego jak miód czy syrop klonowy, aby uzyskać gładkie ciasto o wyjątkowym smaku.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 30 g miodu
- 30 g cukru pudru
- 6 świeżych malin
- 5 świeżych truskawek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 50 ml oleju do smażenia
Niezbędne akcesoria:
- Miska
- Widelec
- Łyżka do mieszania
- Patelnia
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, miód, jajko oraz sól i wszystko razem wymieszaj. Masa powinna być gładka i jednolita. Rozgrzej patelnię wraz z tłuszczem, a potem powoli nakładaj na nią ciasto na placuszki. Smaż je na złoty kolor z każdej ze stron. Serwuj z dodatkiem cukru pudru oraz świeżych owoców.
Warto także eksperymentować z dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy czy płatki owsiane, aby nadać placuszkom dodatkowy smak i chrupkość. Te lekkie, puszyste placuszki podane z cukrem pudrem staną się doskonałą bazą dla dalszych eksperymentów smakowych. Placuszki możesz przyrządzić także w wersji bezglutenowej, a do środka dodać purée z marchewki lub innego owocu, by nadać im jeszcze bardziej unikatowego smaku.
Jak zrobić placuszki na słodko? Wersja bezglutenowa!
Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowe alternatywy żywieniowe, a jednym z ciekawych wyborów są bezglutenowe, puszyste placuszki na śniadanie. Ta lekka wersja placuszków na słodko nie tylko idealnie wpisuje się w potrzeby osób z nietolerancją glutenu, ale zachwyca swoim smakiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na placki na słodko bez glutenu.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 200 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju kokosowego
Niezbędne akcesoria:
- Blender lub mikser
- Łyżka do nakładania ciasta
- Patelnia z nieprzywierającą powłoką
Przygotowanie:
Banany zmiksuj na gładką masę, a potem dodaj jajka, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj mielone migdały, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto. Dodaj proszek do pieczenia i kontynuuj mieszanie. Rozgrzej olej na patelni. Najlepsza będzie do tego patelnia z nieprzywierającą powłoką, dzięki której bez trudu usmażyć placuszki, także te bez grama mąki. Taka patelnia do doskonały prezent dla miłośnika gotowania, jak i zupełnego laika. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, nałóż łyżką ciasto i smaż z obu stron aż do zarumienienia. Odstaw gotowe placuszki na talerz i pozostaw na chwilę, aby ostygły. Placuszki podawaj ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt naturalny czy syrop klonowy.
Placuszki na śniadanie z patelni z czekoladową nutą
Ostatnim przepisem, jakim chcemy się z Tobą podzielić, jest receptura na czekoladowe placuszki z patelni. Takie placuszki to idealne na leniwe poranki, gdy pragniesz czegoś słodkiego i satysfakcjonującego. Możesz dostosować przepis, dodając do ciasta kawałki orzechów, rodzynki czy jagody dla dodatkowego smaku.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 80 ml mleka
- 1 banan
- 60 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 50 ml oleju kokosowego
Niezbędne akcesoria:
- Miska
- Łyżka do mieszania
- Patelnia
- Nóż
- Deska do krojenia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj jajko, mleko oraz olej. Delikatnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto. Na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej delikatnie olejem, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż przez kilka minut z obu stron. Gotowe placuszki przełóż na talerze i podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz kawałkami banana. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów
Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Co zabrać do szkoły lub pracy zamiast kanapki? 5 smakowitych propozycji
Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!
Rogaliki z czekoladą – idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser!
Z czym robić dziecku kanapki do szkoły? 5 pomysłów
Racuchy z gruszkami – przepis na pyszne danie
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej