Placuszki na śniadanie na słodko – 4 przepisy

Porady 8.12.2023

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, dzięki któremu zyskujemy energię na cały dzień. Jak rozpocząć poranek pełni energii i dobrego humoru? Wystarczy zaserwować rodzinie słodkie, puszyste placuszki z różnymi dodatkami! Odkryj z nami 4 przepisy na najlepsze, słodkie śniadanie z placuszkami w roli głównej!

Przepis na placuszki na słodko

Śniadanie na słodko to sposób na udany dzień — z tym stwierdzeniem nie da się nie zgodzić. Jednym z ciekawszych pomysłów na słodkie śniadanie są puszyste placuszki zrobione z różnorodnych składników. Odpowiednio przygotowane placuszki na śniadanie przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. 

Placki na śniadanie w fantastyczny sposób urozmaicą codzienną dietę, gdyż można przyrządzić je na wiele różnych sposobów! Czekoladowe, bananowe, dyniowe, jogurtowe, ryżowe — można tak wymieniać bez końca. Jak wybrać te najlepsze? Wiemy, że wybór konkretnego przepisu na placuszki może być trudny, dlatego dokonaliśmy go za Ciebie. Poznaj 4 przepisy na idealne, śniadaniowe placuszki, które skradną serca wszystkich domowników. Wyciągnij z szafki ulubiony zestaw garnków, patelni i akcesoriów kuchenny i do dzieła!

Placuszki na śniadanie dla dzieci i nie tylko

Pierwszym przepisem, jakim chcemy się z Tobą podzielić, jest receptura na placuszki śniadaniowe dla dzieci. Delikatne, słodkie placuszki na śniadanie ze świeżymi owocami to doskonała propozycja dla dzieci i dorosłych. Nasz przepis na puszyste placuszki dla dzieci z jabłkami jest banalnie prosty, a do jego przygotowania nie potrzeba całego kompletu garnków, zestawu patelni ani kompletu noży — wystarczy jedna patelnia, miarka kuchenna, łyżka i odrobina cierpliwości.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 30 ml mleka
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Niezbędne akcesoria:

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj jajko, mleko i ponownie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj starte jabłko i znów zamieszaj. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nałóż łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki przełóż na talerze i posyp obficie cukrem pudrem.

Placuszki na śniadanie na słodko — składniki 

Szybkie placuszki jogurtowe to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia od czegoś lekkiego, delikatnego i pełnego smaku. Dodatek jogurtu nie tylko nadaje placuszkom kremowej konsystencji, ale także wzbogaca je o zdrowe bakterie probiotyczne, korzystne dla układu trawiennego. Możemy połączyć jogurt z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i odrobiną słodkiego dodatku, takiego jak miód czy syrop klonowy, aby uzyskać gładkie ciasto o wyjątkowym smaku. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 6 świeżych malin
  • 5 świeżych truskawek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju do smażenia

Niezbędne akcesoria:

  • Miska
  • Widelec
  • Łyżka do mieszania 
  • Patelnia 

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, miód, jajko oraz sól i wszystko razem wymieszaj. Masa powinna być gładka i jednolita. Rozgrzej patelnię wraz z tłuszczem, a potem powoli nakładaj na nią ciasto na placuszki. Smaż je na złoty kolor z każdej ze stron. Serwuj z dodatkiem cukru pudru oraz świeżych owoców.

Warto także eksperymentować z dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy czy płatki owsiane, aby nadać placuszkom dodatkowy smak i chrupkość. Te lekkie, puszyste placuszki podane z cukrem pudrem staną się doskonałą bazą dla dalszych eksperymentów smakowych. Placuszki możesz przyrządzić także w wersji bezglutenowej, a do środka dodać purée z marchewki lub innego owocu, by nadać im jeszcze bardziej unikatowego smaku.

Jak zrobić placuszki na słodko? Wersja bezglutenowa!

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowe alternatywy żywieniowe, a jednym z ciekawych wyborów są bezglutenowe, puszyste placuszki na śniadanie. Ta lekka wersja placuszków na słodko nie tylko idealnie wpisuje się w potrzeby osób z nietolerancją glutenu, ale zachwyca swoim smakiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na placki na słodko bez glutenu.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju kokosowego

Niezbędne akcesoria:

  • Blender lub mikser
  • Łyżka do nakładania ciasta 
  • Patelnia z nieprzywierającą powłoką 

Przygotowanie:

Banany zmiksuj na gładką masę, a potem dodaj jajka, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj mielone migdały, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto. Dodaj proszek do pieczenia i kontynuuj mieszanie. Rozgrzej olej na patelni. Najlepsza będzie do tego patelnia z nieprzywierającą powłoką, dzięki której bez trudu usmażyć placuszki, także te bez grama mąki. Taka patelnia do doskonały prezent dla miłośnika gotowania, jak i zupełnego laika. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, nałóż łyżką ciasto i smaż z obu stron aż do zarumienienia. Odstaw gotowe placuszki na talerz i pozostaw na chwilę, aby ostygły. Placuszki podawaj ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt naturalny czy syrop klonowy.

Placuszki na śniadanie z patelni z czekoladową nutą

Ostatnim przepisem, jakim chcemy się z Tobą podzielić, jest receptura na czekoladowe placuszki z patelni. Takie placuszki to idealne na leniwe poranki, gdy pragniesz czegoś słodkiego i satysfakcjonującego. Możesz dostosować przepis, dodając do ciasta kawałki orzechów, rodzynki czy jagody dla dodatkowego smaku. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 80 ml mleka
  • 1 banan
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju kokosowego

Niezbędne akcesoria:

  • Miska
  • Łyżka do mieszania 
  • Patelnia
  • Nóż
  • Deska do krojenia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj jajko, mleko oraz olej. Delikatnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto. Na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej delikatnie olejem, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż przez kilka minut z obu stron. Gotowe placuszki przełóż na talerze i podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz kawałkami banana. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!

Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów

Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni

Co zabrać do szkoły lub pracy zamiast kanapki? 5 smakowitych propozycji

Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!

Rogaliki z czekoladą – idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser!

Z czym robić dziecku kanapki do szkoły? 5 pomysłów

Racuchy z gruszkami – przepis na pyszne danie

Co na kolację dla dzieci? Ważny jest prosty pomysł!

Jak zrobić racuchy z jabłkami?