Potrawy z dyni – 10 przepisów na desery, zupy, przetwory

Przepisy na pyszne potrawy z dyni
Dynia to pyszne warzywo, które znane jest ze swoich zdrowotnych właściwości. W pomarańczowym miąższu kryje się niezbędna dla wzroku witamina A, która wykazuje działanie przeciwutleniające, a także wzmacniająca odporność organizmu witamina C i witaminy z grupy B wspomagające pracę układu nerwowego. W dyni znajdziesz także cynk, który pomaga regulować poziom insuliny w organizmie.
Pomarańczowe warzywo ma w sobie sporo błonnika i uznawane jest za niskokaloryczne, dlatego często dodawane jest do jadłospisu osób na diecie odchudzającej. Potrawy z dyni przygotowanie w odpowiedni sposób, nie tylko sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, ale również zawarty w nich błonnik wpływa także na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Potrawy z dynią pozwolą Ci zwalczyć stany zapalne w organizmie, a regularne ich spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób zapalnych serca oraz cukrzycy typu 2.
Zdecydowana większość z nas kojarzy te warzywa z zupami, które w okresie jesiennym są dostępne w każdej restauracji, a po kilku posiłkach zwyczajnie nudzą. Gotowanie posiłków z użyciem dyni wcale nie musi być takie nudne! To warzywo doskonale sprawdza się nie tylko w zupach, ale także w sosach (zarówno w formie puree, jak i w kawałkach).
Dynia nadaje się do spożywania w całości, co czyni ją jeszcze bardziej wyjątkową. Chociaż jej skórka w wersji nieobrobionej jest twarda prawie jak skała, to po wypieczeniu lub ugotowaniu zaczyna się rozpływać w ustach. Jedzenie dyni wraz ze skórką czyni ją jeszcze zdrowszą, z uwagi na kryjące się w skórce złoża witamin i minerałów. A co z pestkami? Pestki dyni również są jadalne — można je ususzyć, usmażyć lub upiec. W każdej z tych postaci dyniowe pestki to istna bomba witamin i niekwestionowana poezja smaków.
Dynię można piec, gotować, smażyć, a także używać do przyrządzania deserów i smakowych kaw. Każda z tych metod wydobywa z tego wyjątkowego warzywa inny smak, np. pieczenie sprawia, że pomarańczowa „główka” staje się kremowa o lekko orzechowym posmaku. Dynia doskonale spisuje się także w wersji piklowanej, kiszonej, a także na słodko w postaci dżemów. Nic więc dziwnego, że to niezwykle wdzięczne warzywo doczekało się tylu przepisów i receptur.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat magicznych właściwości dyni oraz poznać sposoby na jej obróbkę cieplną wraz z przepisami na genialne potrawy, koniecznie sprawdź treść naszych poradników:
Pyszności z dyni: niezwykłe przepisy na desery
Dyniowy miąższ można wykorzystać na setki różnych sposobów, a jednym z nich jest przyrządzanie słodkich deserów i wypieków. Aromatyczne, korzenne ciasta z dodatkiem dyni to tylko jedna z możliwości, jaką można wybrać, mając w domu nadmiar pomarańczowego warzywa. Delikatny, kremowy smak dyni oraz spora ilość błonnika czyni to warzywo idealnym dodatkiem do przyrządzania słodkich przysmaków.
Dynia rewelacyjnie sprawdza się w wersji mrożonej, dlatego warto wykorzystać ją do robienia domowych lodów. Lubisz tradycyjne lody na bazie mleka lub śmietany? Wykorzystaj do nich dyniowe puree z odrobiną cynamonu. Marzysz o wersji wegańskiej? Zrób sorbet dyniowy z dodatkiem mleczka kokosowego.
Ostatnimi czasy niezwykle trendy stały się smakowe latte i nic dziwnego, że kawa ta doczekała się także swojej jesiennej, dyniowej odsłony. Kremowe, puszyste pumpkin spice latte dostępne jest jesienią w każdej kawiarni (nie tylko w tych sieciowych), ale często nie ma z dynią zbyt wiele wspólnego i składa się ze sztucznego syropu lub innej, gotowej i mocno osłodzonej masy, w której dyni jest tyle, co kot napłakał
Dyniowe latte można przygotować w domu i niepotrzebne są do tego rozwinięte umiejętności baristyczne ani specjalistyczne przybory kuchenne. Żeby wyszło Ci idealne pumpkin spice latte, niezbędne będą świeżo zmielona, duża dynia, przyprawy i odrobina cierpliwości.
- Więcej o tym, jak przyrządzić to słodkie, kawowe cudo przeczytasz w naszym artykule o pumpkin spice latte.
Rzecz jasna do kawki przydałoby się jakieś ciacho, a dynia nadaje się do tego doskonale. Zapewne kojarzycie klasyczne, korzenne ciasto z dynią, podobne w smaku do ciasta marchewkowego, a co jeśli da się przyrządzić z tego warzywa jeszcze inne ciekawe wypieki i to w dodatku zdrowe, z małą ilością kalorii?
- Przeczytaj nasz artykuł: Ciasto dyniowe fit – 11 pomysłów i rozsmakuj się w dyniowych wypiekach.
Zdrowe przepisy to Twój świat? Doskonale to rozumiemy! Z tego bajecznego warzywa można stworzyć słodkie ciasteczka, smakowite panna cotty, dyniowe tiramisu, puddingi, puszyste kremy oraz nadzienia do babeczek, no i sernik.
- Poznaj recepturę na pyszny, kremowy i słodki, choć mało kaloryczny sernik z dyni. Ostrzegamy, że nie będziecie chcieli jeść nic innego!
Zupy z dyni dla miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
Zupa z dyni nie musi ograniczać się do oklepanego kremu z mlekiem kokosowym i imbirem — to warzywo daje tyle niesamowitych możliwości, dzięki którym Twoje obiady zamienią się w prawdziwą ucztę. Próbowałeś kiedyś przygotować kremowy ramen z dodatkiem tego warzywa? Taka sycąca zupa z dyni hokkaido, która wcześniej długo piekła się w piecu to znakomity sposób na jesienny obiad dla całej rodziny.
Dynię można wykorzystać do zup także w formie piklowanej lub kiszonej. Gorąco zachęcamy do przyrządzania tradycyjnych, znanych i lubianych zup z dodatkiem dyni (np. domowego rosołu z dyniową wkładką i lanymi kluskami). To warzywo doskonale komponuje się z klasycznym smakiem pomidorówki — wystarczy dodać do niej odrobinę dyniowego puree i zupa od razu nabierze ciekawszego charakteru.
Wolisz dynię w wersji na słodko, ale męczy się wszechobecne w przepisach mleczko kokosowe? Musisz koniecznie spróbować przygotowania zupy z dodatkiem pysznej polenty (kaszy kukurydzianej) oraz cukru i mleka. Ta wersja z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym domownikom z uwagi na słodziutki smak i przyjemną konsystencję, która bardziej przypomina deser aniżeli zupę.
Chcesz sam poeksperymentować, ale nie wiesz jakie składniki pasują do dyni? To warzywo doskonale komponuje się z czosnkiem i pikantnymi przyprawami, z marchewką, z imbirem, z kukurydzą, różnymi rodzajami orzechów, a także z pikantnymi, tłustymi wędlinami i kiełbaskami (np. z chorizo).
- Przeczytaj nasz artykuł: Jak zrobić zupę z dyni?
Odkryj smakowite przetwory z dyni
Wspominaliśmy już wcześniej o tym, że dynia znakomicie spisuje się w przetworach — od klasycznych, słodziutkich dżemów aż do pikantnych pikli. Zupy oraz sosy, a także inne potrawy z dyni można wsadzić do słoików i zapasteryzować, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. Gwarantujemy, że przepisy z dyni na zimę to coś, czego potrzebujesz, ale jeszcze o tym nie wiesz.
Jeśli lubujesz się we wszystkich kiszonkach oraz piklach, z pewnością docenisz smak, jak ma marynowana dynia z dodatkiem goździków, anyżu, laski cynamonu i pieprzu. Lekko pikantne, aromatyczne kawałki warzywa można zużyć do sosów, sałatek, albo zjeść solo prosto ze słoika.
- Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zamarynować to warzywo, koniecznie zajrzyj do artykułu o nazwie dynia marynowana.
- Przepadasz za dyniowymi przetworami, ale takimi z dodatkiem cukru, które można dodać do naleśników lub zimowej herbaty? Przeczytaj nasz tekst: Jak zrobić dżem z dyni?
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej