Prawdziwki marynowane – sprawdzony przepis

Porady 11.10.2022

Wraz z nadejściem jesieni, rozpoczyna się sezon na grzyby. Ten niezwykle smaczny dar lasu jada się na surowo, smażony, duszony, panierowany, a niejednokrotnie trafia również do słoika z przetworami. Marynowane grzyby to doskonały dodatek do mięs, sałatek, sosów i wypieków. W jaki sposób przygotować pyszne, esencjonalne grzyby marynowane w occie? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą najlepszymi metodami.

Prawdziwki marynowane – najszlachetniejsze z grzybów zamknięte w słoiku

Prawdziwki, inaczej borowiki szlachetne, to jeden z najlepszych rodzajów grzybów do przetworów. Do marynowania najlepiej wybierać grzyby o małej wielkości i nienaruszonej strukturze. Zanim przejdziemy do marynowania, grzyby należy przygotować i pozbyć się zanieczyszczeń.

Zebrane w lesie grzyby nieco brudzą ręce, dlatego warto jest nałożyć do ich obrabiania rękawice. Grzyby oczyszczamy z ziemi, płuczemy, gotujemy i dopiero wtedy możemy brać się do ich marynowania. Prawdziwki marynowane będą doskonałym dodatkiem do obiadów i kolacji, ale równie smaczne będą podane w charakterze tapasu czy zakąski. Jak zrobić prawdziwki marynowane? Przepis znajdziesz w kolejnym akapicie.

Marynowanie prawdziwków – przepis

Przepis na marynowanie prawdziwków jest niezwykle prosty. Do przyrządzenia pysznych, marynowanych prawdziwków przygotuj:

  • 1,5 kg prawdziwków
  • 1,8 l wody
  • 300 ml octu
  • 20 g cukru
  • 30 g soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Garnek
  • Nóż (lub obieraczka)
  • Rękawiczki
  • Słoiki

Przygotowanie:

Grzyby najpierw trzeba oczyścić z zanieczyszczeń, a następnie dokładnie wypłukać. Kolejnym krokiem jest obcięcie trzonu grzybów (tak zwanej nogi) – możesz to zrobić z użyciem noża, ale jeśli masz ochotę na marynowanie ich w całości, trzon obierz. Gdy prawdziwki są już oporządzone, rozpocznij obgotowanie ich w garnku z wrzątkiem z dodatkiem soli i octu (na 1 l wody dodaj 1 łyżkę soli oraz 20 ml octu). Gotuj je przez 5 minut, a następnie odcedź. Przełóż grzyby do słoików (zakrywając ¾ pojemności słoika). Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty – wlej do garnka ok. 800 ml wody i dodaj do niej cukier, liść laurowy, ziele i gotuj przez 5 minut. Po upływie 5 minut dodaj 280 ml octu i gotuj przez kilka minut. Gorącą marynatą zalewamy grzyby i zakręcamy słoiki. Na sam koniec odwracamy je do góry dnem i gotowe!

Borowiki marynowane – przepis z dodatkiem marchewki

Masz ochotę na przyrządzenie mniej klasycznych grzybów z dodatkiem warzyw? Wypróbuj nasz przepis na prawdziwki marynowane z dodatkiem marchewki. Słodkie, okopowe warzywo doda grzybom nieco delikatności. Do przygotowania prawdziwków marynowanych z naszego sprawdzonego przepisu potrzebujesz:

  • 1,2 kg borowików
  • 1 szklankę octu
  • 1,2 l wody
  • 1 łyżkę cukru
  • 6 liści laurowych
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Garnek
  • Nóż
  • Deska
  • Słoiki

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i odetnij trzon. Wypłucz je dokładnie i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do słoików. Marchewkę obierz i pokój na cienkie plastry. Zagotuj wodę i wrzuć do niej marchewkę. Dopraw solą, octem, zielem i liśćmi laurowymi. Gotuj ok. 15 minut i przelej do słoików.

Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia. Naczynia zakręć i odstaw dnem do góry. Ten przepis na borowiki marynowane z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Zalewa na prawdziwki marynowane

Zalewa, tudzież marynata, do prawdziwków marynowanych pozwoli Ci wydobyć ich smak. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób i ma różne przepisy, my również mamy własny przepis na zalewę do borowików marynowanych. Żeby stworzyć pyszną marynatę, potrzebujesz ocet, wodę, sól cukier, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz garnek

W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej sól, cukier, ziele, liście i gorczycę. Gdy doprowadzisz płyn do wrzenia, wlej do niego ocet i pozwól gotować się przez kilkanaście minut. Taką zalewą zalej grzybki zapakowane do słoików.

Marynowane prawdziwki – z czym?

Ciekawe przepisy na prawdziwki marynowane często zawierają dodatkowe składniki takie jak cebula, marchewka, gruszka, a nawet czosnek. Marynowane prawdziwki w occie znakomicie komponują się z warzywami okopowymi, gorczycą, a nawet winem. Spróbuj bawić się smakiem i dodawać różne składniki. Gotowy przepis na marynowane prawdziwki z cebulą wzbogać odrobiną octu winnego, a do grzybków marchewką sypnij trochę gorczycy. Grzyby bardzo wdzięcznie przyjmują wszystkie przyprawy i lubią eksperymenty. 

Czytaj także: 

Jak mrozić prawdziwki?

Jakie grzyby można suszyć?

Jak mrozić grzyby?

Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?

3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!

Apetyczne inspiracje – dania z grzybów

Jak zamrozić podgrzybki?