Sok pomidorowy - przepis na domowy sok

Porady 3.07.2024

Pomidory, bogate w witaminy i minerały, są podstawowym składnikiem wielu doskonałych dań. Ale nie trzeba od razu przygotowywać obiadu, by cieszyć się ich smakiem. Co powiesz na pyszny sok pomidorowy?

Sok pomidorowy

Niektórzy mawiają, że żeby być zdrowym, codziennie trzeba zjadać trzy jabłka i trzy pomidory. Nie każdy ma jednak czas, ochotę i miejsce w brzuchu, by przyswoić aż takie ilości tych pysznych owoców. I tutaj wkracza sok pomidorowy, który pozwala przyswoić wiele właściwości pomidorów bez konieczności przygotowywania z nich posiłku. Szklanka dziennie zdecydowanie bardzo dobrze zrobi Twojemu organizmowi.

Jednak nie każdy lubi naturalny smak pomidora, trzeba więc go trochę podrasować. Dziś dowiesz się od nas, jak zrobić dobry sok pomidorowy, dzięki któremu zaspokoisz dużą część zapotrzebowania Twojego organizmu na witaminy.


Czytaj także:

Przepis na sok pomidorowy

Przepis na sok pomidorowy, który przygotowaliśmy, nie zajmie Ci dużo czasu i nie trzeba być szefem kuchni, żeby go przygotować. Chwyć pomidory w dłoń i do pracy!

Sokowniki niezwykle pomagają w przygotowaniu samego soku. To zresztą doskonałe urządzenie, które radzi sobie z wieloma owocami i warzywami. Jeśli zależy Ci na wygodzie, warto pomyśleć o sokowniku, ale nie tylko. Tu przyda się też sokowirówka a nawet wyciskarka wolnoobrotowa. Możesz jednak wykorzystać również blender, choć w tym przypadku konieczne będzie przelanie soku przez tetrę lub drobne sitko. Jak przygotować idealny sok pomidorowy? Przepis – jeżeli można tak nazwać połączenie dwóch składników – jest prosty i szybki. Wystarczy, że przepuścisz przez pomidory przez sokowirówkę i doprawisz odrobiną soli. Z półtora kilograma pomidorów powinien wyjść litr soku. Na ten litr łyżeczka soli może okazać się zbyt przytłaczająca, więc użyj dosłownie szczypty. Jeżeli lubisz pić sok na ciepło, dodaj również pieprzu bądź papryczki chili. Ciepły sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu dobrze zrobi na gardło i doskonale ogrzeje. Jeżeli natomiast nie lubisz kwaśnego posmaku pomidora, możesz dodać odrobinę cukru, żeby się go pozbyć. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, jednak warto dodać coś do naszego soku, żeby wzbogacić smak. Jak widzisz, domowy sok pomidorowy nie powinien przysporzyć Ci żadnych problemów.
 

Czytaj także:

Jak zrobić sok pomidorowy?

Wiesz już jak zrobić sok pomidorowy za pomocą wyciskarki. Nie zawsze jednak ma się takie narzędzia pod ręką. Czego jeszcze można użyć w kuchni, żeby zrobić najlepszy sok pomidorowy? 

Pierwszym sposobem będzie jedno z najbardziej uniwersalnych narzędzi w kuchni, czyli garnek. Zacznij od umycia pomidorów, pokrój je na kawałki, a następnie umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj do pomidorów jakieś warzywo, jeśli chcesz. Świetnie sprawdzi się tu marchew czy seler dla wzbogacenia smaku i wartości soku. Doprowadź całość do wrzenia. Następnie zdejmij garnek z ognia. Przetrzyj pomidory przez sito, aby pozbyć się pestek i resztek skórek. Otrzymany sok ponownie zagotuj. To łatwy przepis na najlepszy sok pomidorowy zrobiony bez żadnych wyszukanych urządzeń.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, możesz użyć również blendera. Dobrze umyte, pokrojone i oczyszczone pomidory włóż do blendera z odrobiną wody i całość dokładnie zblenduj. To tyle, masz już gotowy sok pomidorowy. A jak go zrobić, żeby przeleżał cały rok w piwnicy lub na półce w spiżarni?
 

Czytaj także:

Jak zrobić sok pomidorowy na zimę?

Pomidory są dostępne w sklepach cały rok, jednak nie można porównywać smaku pomidora, który dojrzewał w pełnym słońcu do tego, który został wyhodowany zimą. Letnie pomidory można po prostu włożyć wduży słój, poddać je pasteryzacji i…gotowe. Tak przygotowane pomidory sprawdzą się w sosach, zupach, a nawet w formie soku. Pasteryzacja nie jest skomplikowanym procesem, wytłumaczymy Ci dokładnie krok po kroku. Jak zrobić sok pomidorowy na zimę? Umieść pomidory w słoikach i szczelnie je zakręć. W garnku zainstaluj specjalną wkładkę lub ułóż ściereczkę, by słoiki nie miały bezpośredniej styczności z dnem. Umieść słoiki w garnku, pamiętając, aby ich nie odwracać do góry dnem. Następnie wlej wodę do garnka, tak aby jej poziom sięgał poniżej wysokości zakrętek. Zastosuj zasadę: zimne przetwory zalewaj zimną wodą, a gorące – gorącą wodą.

Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj słoiki na przetwory przez 20 minut. Po zakończeniu gotowania wyjmij słoiki i połóż je na ręczniku w zaciemnionym miejscu. Słoiki typu twist-off odwróć do góry dnem, natomiast słoiki typu wek pozostaw w klasycznej pozycji. Po 24 godzinach przenieś słoiki do spiżarni, piwnicy lub innego, najlepiej chłodnego miejsca. To wszystko! Jednak żeby cieszyć się odpowiednim smakiem w zimne wieczory, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sok pomidorowy na zimę.

Składniki:

  • dwa kilogramy pomidorów
  • szklanka wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Sparz pomidory wrzątkiem, a następnie obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój pomidory niedbale. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj cukier, a następnie dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Zmiksuj pomidory, a następnie przecedź je przez sito. Dzięki pieprzowi sok rozgrzeje niejedną osobę. To będzie najlepszy sok pomidorowy. Pikantny i zdrowy, w zimowe wieczory równie dobry, co herbata z miodem. 

Jednak w zimowe dni potrzebujemy dużo witamin, a sok podczas procesu pasteryzacji traci ich naprawdę dużo. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem może być sok pomidorowy z wyciskarki wolnoobrotowej. Na zimę będziemy jednak musieli zaopatrzyć się w zagraniczne pomidory, które nie będą miały aż tyle smaku, co letnie polskie owoce.

Sok pomidorowy – właściwości

Pomidory są jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce, są też równie wartościowe, dlatego warto przez cały rok trzymać w lodówce butelki z sokiem pomidorowym. Popularność pomidorów wiąże się oczywiście z ich smakiem i dostępnością. Ale to nie wszystko. Te owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Dlaczego zawsze warto mieć pod ręką sok pomidorowy? Właściwości tego soku są liczne i wszechstronne. Na co pomaga sok pomidorowy? Na kaca! Ze względu na węglowodany i mnóstwo minerałów jest on zbawiennym „lekarstwem” na dzień po imprezie. Wtedy stanowczo warto mieć przy sobie sok pomidorowy. Na co pomaga w sytuacjach bardziej przyziemnych? Codzienne picie soku pomidorowego ma również korzystny wpływ na wątrobę. Co istotne, przy jej upośledzonym funkcjonowaniu, owoce w formie soków są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Lecz dlaczego w ogóle sok pomidorowy jest taki dobry dla naszej wątroby? Wątroba może się skutecznie oczyścić dzięki potasowi, w który obfituje właśnie sok pomidorowy. Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Jest niezbędny do właściwego spalania białek i węglowodanów oraz odgrywa kluczową rolę w dotlenianiu mózgu i komórek. Potas jest również fundamentalny dla prawidłowej pracy mięśni. Jak zatem widać, sok pomidorowy a wątroba to temat wart uwagi. Zwłaszcza dla osób pragnących zadbać o oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Chyba już nie musisz się zastanawiać, czy sok pomidorowy jest zdrowy. Jeszcze nie skończyliśmy wymieniać, na co pomaga sok pomidorowy. To dopiero część jego zalet. Skoro wiesz już, że pomidory mają dużo potasu, to pewnie zastanawiasz się czy sok pomidorowy obniża ciśnienie. Może je obniżyć, dlatego jeżeli masz problemy z niskim ciśnieniem, uważaj, żeby nie przesadzić, pijąc sok pomidorowy.

A cukrzyca? Jak najbardziej, sok pomidorowy jest doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą typu 2. Jest znany z obniżania ryzyka powstawania zakrzepów krwi, co stanowi częste zagrożenie dla osób z cukrzycą, z powodu problemów sercowo-naczyniowych. Więc jeżeli jesteś diabetykiem, koniecznie pij sok pomidorowy. 

Właściwości zdrowotne soku pomidorowego na tym się jednak nie kończą. To doskonałe źródło witamin A, C i K, zwiększa odporność organizmu, chroni wzrok, wzmacnia zęby i kości. Witamina B6 zmniejsza poziom homocysteiny, która odpowiada za uszkodzenie tętnic. Minerały takie jak żelazo, fosfor i magnez korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Duża zawartość błonnika zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Z kolei niacyna powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu. Regularne picie soku pomidorowego eliminuje wolne rodniki, szkodliwe dla organizmu. Zawartość potasu przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i nieregularnemu biciu serca. Sok pomidorowy wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, przeciwdziałając głównie zaparciom. Zawartość likopenu wspomaga ochronę przed nowotworami, stymuluje krążenie krwi i obniża ciśnienie. Antyoksydanty w soku pomidorowym spowalniają procesy starzenia skóry. To już chyba wszystkie zalety, które ma sok pomidorowy. Na co dobry jest ten niepozorny napój? Jak widzisz, prawie na wszystko.

Sok pomidorowy – przeciwwskazania

Pomidory są cudownym źródłem wielu witamin, jednak nie każdy powinien pić sok pomidorowy, szczególnie w dużych ilościach. Czy sok pomidorowy w ciąży to dobry pomysł? Soki są ogólnie polecane kobietom w ciąży, jednak równie ważny jest balans. Możesz włączać do diety soki warzywne, jednak dużo lepszym sposobem na przyswajanie niezbędnych witamin jest jedzenie warzyw. Pamiętaj, że soki to dużo cukrów prostych! Dlatego nie przesadzaj z nimi. Zresztą niezależnie od tego, czy jesteś w ciąży, uważaj, gdy pijesz sok pomidorowy. Skutki uboczne przedawkowania soku pomidorowego mogą być poważne. Zawiera on znaczną ilość potasu, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak rzadka hiperkaliemia, mogąca negatywnie wpływać na funkcjonowanie nerek. Pamiętaj, że takie sytuacje zdarzają się jednak tylko podczas regularnego picia naprawdę dużych ilości, co dla przeciętnego człowieka jest wręcz nierealne. Spokojnie możesz wypijać kilka szklanek soku pomidorowego dziennie.

Przygotowanie domowego soku pomidorowego nie tylko zapewnia smakowite doznania, ale także umożliwia kontrolę nad składnikami i świeżość. Regularne spożywanie tego soku może być korzystne dla zdrowia, pod warunkiem zachowania umiaru, szczególnie jeśli chodzi o osoby z problemami zdrowotnymi, takimi jak problemy nerkowe.