Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku?

Sok z czarnej porzeczki z sokownika
Najłatwiejszy do zrobienia dla początkujących w dziedzinie robienia przetworów jest sok z porzeczek z sokownika. Do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku prostych kroków. Sok z czarnej porzeczki w sokowniku wymaga tylko dwóch składników – owoców i cukru, jednak możesz dodać do niego również inne, podkręcające smak dodatki. Sok porzeczkowy z sokownika jest ceniony nie tylko za smak, ale też za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, których dostarcza.Pijąc regularnie sok z sokownika z czarnej porzeczki, nie tylko wzmocnisz organizm, ale też spowolnisz procesy starzenia! To jednak nie wszystkie powody, dla których warto pić sok z czarnej porzeczki. Na co działa ten smaczny napój? Czarna porzeczka i wszystkie przetwory z niej pomagają chronić się przed przeziębieniami. Czy najmłodsi mogą pić sok z czarnej porzeczki? Dla dzieci napój ten, dzięki naturalnej słodyczy, jest prawdziwym przysmakiem!
Nie wiesz, co zrobić z resztkami owoców z sokownika? Wcale nie musisz ich wyrzucać! Wręcz przeciwnie, możesz zrobić z nich smakowity dżem! Inspirację znajdziesz w artykule jak wykorzystać owoce z sokownika? Robimy dżem! Po więcej inspiracji na soki pełne zdrowia zajrzyj do artykułów 7 przepisów na pyszne wyciskane soki i 3 przepisy na pyszne soki z jabłek z sokownika. Pamiętaj, że do zrobienia z soków z jabłek przydają się obieraczki do owoców i krajalnice do owoców.
Przepis na sok z czarnej porzeczki z sokownika
Jak zrobić domowy sok z czarnej porzeczki? Przepis jest prosty i wymaga użycia zaledwie dwóch składników, lub wykorzystania dodatków według własnych upodobań. Chcesz wiedzieć, jak zrobić sok z czarnej porzeczki z sokownika? Przepis krok po kroku znajdziesz w naszym artykule. Najpierw jednak upewnij się, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria do tworzenia domowej roboty soków. Niezbędny jest oczywiście sokownik parowy na indukcję oraz butelki szklane.Jeśli planujesz rozszerzyć domową produkcję soków i przetworów, zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz u nas słoje z kranikiem, deski kuchenne, noże pojedyncze i przydatne komplety przyborów kuchennych. W celu jeszcze lepszego przygotowania się do robienia soku w sokowniku zapoznaj się z artykułami Jak działa sokownik oraz Jak zrobić sok w sokowniku.
Sok z czarnej porzeczki w sokowniku – jak zrobić?
Przejdźmy do szczegółowego opisu tego, jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku. Najpierw musisz dokładnie umyć owoce, a następnie przygotować sokownik. Co dalej?- Dolny garnek musisz napełnić wodą do odpowiedniego poziomu. Poziom ten powinien być zaznaczony we właściwym miejscu.
- W pojemniku na owoce umieść kilogram porzeczek i 200 g lub 100 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie są owoce oraz jaki poziom słodkości preferujesz). Poczekaj, aż zawartość zacznie się gotować. Po upływie 30 minut zlej pierwszą porcję napoju.
- Zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość jeszcze przez 20 do 30 minut.
- Po wystygnięciu sokownika zlej ostatnią porcję soku.
Ile cukru do soku z czarnej porzeczki z sokownika?
Tak naprawdę kwestia dosładzania wyrabianych soków jest sprawą indywidualną. Jaka jest jednak ogólnie przyjęta norma, jeśli chodzi o sok z czarnej porzeczki z sokownika? Ile cukru należy do niego wsypać? Idealną słodycz uzyskasz, dodając 200 g cukru na każdy kilogram owoców. Ile cukru do soku z czarnej porzeczki z sokownika dodać, gdy chcesz, by był on intensywnie słodki? Możesz wtedy podwoić ilość cukru lub zwiększyć ją o 100 g. Sok z czarnej porzeczki z sokownika bez cukru to z kolei dobra opcja dla diabetyków i osób na diecie, które wolą uniknąć dodatkowych kalorii.Masz dużą ilość owoców czarnej porzeczki i boisz się, że ulegną one zepsuciu? Tak się nie stanie, jeśli poznasz zebrane przez nas zasady przechowywania warzyw i owoców.
Pasteryzacja soku z czarnej porzeczki
Pasteryzować, czy nie? To najczęstsze pytanie, jeśli chodzi o sok z czarnej porzeczki i nie tylko! Wszystko zależy od tego, jaką ilość cukru dodajesz do soku. Przy dużej ilości sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Jeśli jednak decydujesz się dodać bardzo mało cukru lub nie dodawać go w ogóle, to pasteryzacja jest konieczna, by móc cieszyć się sokiem przez całą jesień i zimę. Najprostszym sposobem na utrwalenie przetworów jest pasteryzacja w piekarniku.Warto przeczytać

Przepis na obłędnie pyszny tort mango-marakuja
Wiele osób nie przepada za tortami, bo pamiętają z młodszych lat, że ciasta tego rodzaju są ciężkie dla żołądka, a biszkopt zawsze namoczony w alkoholu. Od tego czasu cukiernictwo mocno się rozwinęło i współczesne torty przestały być ciężkostrawne. Jednym z najpyszniejszych, lekkich i orzeźwiających tortów jest jego wersja z mango i marakują. Poznaj nasze propozycje!
czytaj więcej
Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!
Kremowy, puszysty, owocowy deser z tropikalną nutą, czyli sernik z mango od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. To niezwykle smaczne ciasto można spotkać w wielu cukierniach, kawiarniach i restauracjach, ale równie dobrze smakuje przygotowane samemu w domowym zaciszu. Jak upiec apetyczny sernik z mango? Dowiesz się tego już za chwilę!
czytaj więcej
Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
Poszukujesz przepisu na pyszny i szybki obiad, który zachwyci Twoją rodzinę? Spróbuj przygotować makaron z pesto bazyliowym i kurczakiem z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wszystko szybko zniknie z talerzy.
czytaj więcej
Przepis na pyszne mango lassi!
Mango lassi jest napojem, który przygotowuje się z jogurtu (rzadziej z mleka), wody, pulpy z mango oraz przypraw. Tradycja picia tego napoju wywodzi się z Indii. Mango lassi świetnie komponuje się z ostrymi potrawami, neutralizując ostrość swoją mleczną słodyczą. Jak przygotować pyszne mango lassi? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.
czytaj więcej
Sernikobrownie. Przepis, który ucieszy podniebienie
Znasz sernikobrownie? To ciasto, które łączy w sobie otulającą moc czekolady z kremowym smakiem dobrego twarogu. Idealna pozycja dla osób, które lubią szybkie w przygotowaniu ciasta o ciekawym smaku i jeszcze ciekawszym wyglądzie. Poznaj przepis na wyśmienite sernikobrownie!
czytaj więcej
Z czym zjeść gnocchi 5 ciekawych pomysłów na obiad
Gnocchi to klasyka włoskiej kuchni. Jędrne, elastyczne kluseczki z ziemniaków serwuje się z wieloma sosami na bazie pomidorów, ziół, serów, grzybów, a nawet śmietany. Podobne do polskich kopytek kluski zjeść można prawie ze wszystkim! Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czym gnocchi smakują najlepiej, koniecznie przeczytaj ten artykuł.
czytaj więcej
Mango curry. Szybki obiad kuchni indyjskiej
Indyjskie curry różni się nieco od bardziej popularnej wersji tej potrawy pochodzącej z Tajlandii, ale jest równie smaczne. Poznajcie przepis na pyszne i popularne mango curry z kurczakiem. Taki obiad zawróci w głowie wszystkim domownikom! Zobacz sam, jak je zrobić.
czytaj więcej
Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!
Tradycyjny chłodnik przygotowuje się z botwinki albo z ogórków. Czy jednak wiesz, że równie smaczna jest wersja tej potrawy przyrządzona z pomidorów? Zobacz, jak ją zrobić i ciesz się niezwykłym smakiem zupy przez cały sezon na te warzywa.
czytaj więcej
Jak przygotować chłodnik z buraczków
Gdy trwa pełnia lata, a upał sprawia, że trudno jest się ochłodzić, sięgnij po niezwykle orzeźwiający chłodnik z buraczków. To idealna propozycja na letni obiad, która dobrze nawadnia, a przy tym jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zobacz, jak przygotować chłodnik na bazie buraczków.
czytaj więcej