Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku

Sok z czarnej porzeczki z sokownika
Najłatwiejszy do zrobienia dla początkujących w dziedzinie robienia przetworów jest sok z porzeczek z sokownika. Do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku prostych kroków. Sok z czarnej porzeczki w sokowniku wymaga tylko dwóch składników – owoców i cukru, jednak możesz dodać do niego również inne, podkręcające smak dodatki. Sok porzeczkowy z sokownika jest ceniony nie tylko za smak, ale też za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, których dostarcza.Pijąc regularnie sok z sokownika z czarnej porzeczki, nie tylko wzmocnisz organizm, ale też spowolnisz procesy starzenia! To jednak nie wszystkie powody, dla których warto pić sok z czarnej porzeczki. Na co działa ten smaczny napój? Czarna porzeczka i wszystkie przetwory z niej pomagają chronić się przed przeziębieniami. Czy najmłodsi mogą pić sok z czarnej porzeczki? Dla dzieci napój ten, dzięki naturalnej słodyczy, jest prawdziwym przysmakiem!
Nie wiesz, co zrobić z resztkami owoców z sokownika? Wcale nie musisz ich wyrzucać! Wręcz przeciwnie, możesz zrobić z nich smakowity dżem! Inspirację znajdziesz w artykule jak wykorzystać owoce z sokownika? Robimy dżem! Po więcej inspiracji na soki pełne zdrowia zajrzyj do artykułów 7 przepisów na pyszne wyciskane soki i 3 przepisy na pyszne soki z jabłek z sokownika. Pamiętaj, że do zrobienia z soków z jabłek przydają się obieraczki do owoców i krajalnice do owoców.
Przepis na sok z czarnej porzeczki z sokownika
Jak zrobić domowy sok z czarnej porzeczki? Przepis jest prosty i wymaga użycia zaledwie dwóch składników, lub wykorzystania dodatków według własnych upodobań. Chcesz wiedzieć, jak zrobić sok z czarnej porzeczki z sokownika? Przepis krok po kroku znajdziesz w naszym artykule. Najpierw jednak upewnij się, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria do tworzenia domowej roboty soków. Niezbędny jest oczywiście sokownik parowy na indukcję oraz butelki szklane.Jeśli planujesz rozszerzyć domową produkcję soków i przetworów, zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz u nas słoje z kranikiem, deski kuchenne, noże pojedyncze i przydatne komplety przyborów kuchennych. W celu jeszcze lepszego przygotowania się do robienia soku w sokowniku zapoznaj się z artykułami Jak działa sokownik oraz Jak zrobić sok w sokowniku.
Sok z czarnej porzeczki w sokowniku – jak zrobić?
Przejdźmy do szczegółowego opisu tego, jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku. Najpierw musisz dokładnie umyć owoce, a następnie przygotować sokownik. Co dalej?- Dolny garnek musisz napełnić wodą do odpowiedniego poziomu. Poziom ten powinien być zaznaczony we właściwym miejscu.
- W pojemniku na owoce umieść kilogram porzeczek i 200 g lub 100 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie są owoce oraz jaki poziom słodkości preferujesz). Poczekaj, aż zawartość zacznie się gotować. Po upływie 30 minut zlej pierwszą porcję napoju.
- Zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość jeszcze przez 20 do 30 minut.
- Po wystygnięciu sokownika zlej ostatnią porcję soku.
Ile cukru do soku z czarnej porzeczki z sokownika?
Tak naprawdę kwestia dosładzania wyrabianych soków jest sprawą indywidualną. Jaka jest jednak ogólnie przyjęta norma, jeśli chodzi o sok z czarnej porzeczki z sokownika? Ile cukru należy do niego wsypać? Idealną słodycz uzyskasz, dodając 200 g cukru na każdy kilogram owoców. Ile cukru do soku z czarnej porzeczki z sokownika dodać, gdy chcesz, by był on intensywnie słodki? Możesz wtedy podwoić ilość cukru lub zwiększyć ją o 100 g. Sok z czarnej porzeczki z sokownika bez cukru to z kolei dobra opcja dla diabetyków i osób na diecie, które wolą uniknąć dodatkowych kalorii.Masz dużą ilość owoców czarnej porzeczki i boisz się, że ulegną one zepsuciu? Tak się nie stanie, jeśli poznasz zebrane przez nas zasady przechowywania warzyw i owoców.
Pasteryzacja soku z czarnej porzeczki
Pasteryzować, czy nie? To najczęstsze pytanie, jeśli chodzi o sok z czarnej porzeczki i nie tylko! Wszystko zależy od tego, jaką ilość cukru dodajesz do soku. Przy dużej ilości sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Jeśli jednak decydujesz się dodać bardzo mało cukru lub nie dodawać go w ogóle, to pasteryzacja jest konieczna, by móc cieszyć się sokiem przez całą jesień i zimę. Najprostszym sposobem na utrwalenie przetworów jest pasteryzacja w piekarniku.Warto przeczytać

Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy
Z czym kojarzą Ci się przetwory? Prawdopodobnie z dżemem truskawkowym i powidłami śliwkowymi. Ale przecież w słoiki można schować dużo więcej – także warzywa. I to nie tylko ogórki kiszone czy kapustę. Przykład? Co powiesz na przetwory z fasolki szparagowej? Istnieje sporo sposobów na to, by zachować ich smak i cieszyć się nimi poza sezonem. Oto kilka naszych przepisów, które koniecznie musisz sprawdzić.
czytaj więcej
Przetwory z pomidorów – 3 pomysły i przepisy
Z pomidorów możemy cieszyć się przez cały rok, choć oczywiste jest, że te dostępne latem są dużo smaczniejsze, bardziej soczyste od tych, które zjadamy zimą. Warto więc wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych przetworów. Co możesz zrobić? Nie tylko ketchup! Mamy dla Ciebie kilka pomysłów i przepisów, z których naprawdę warto skorzystać.
czytaj więcej
Co można zrobić z agrestu? Przetwory na słodko i wytrawnie
Dla wielu osób agrest kojarzy się z dzieciństwem jeszcze bardziej niż smak świeżych truskawek. Owoce zbierane prosto z krzewu, kwaśne i słodkie jednocześnie. Jeśli chcesz zatrzymać ten smak i cieszyć się nim niezależnie od pory roku, koniecznie przygotuj przetwory z agrestu. Mowa nie tylko o dżemie czy konfiturach. Z tych owoców można wyczarować na przykład doskonałą nalewkę!
czytaj więcej
Co można zrobić z czereśni? 3 pomysły na przetwory
Czereśnie, niestety, nie są dostępne przez cały rok na ryneczkach czy bazarach. Na szczęście możesz trochę oszukać rzeczywistość i skorzystać z przetworów z czereśniami w roli głównej. To nie to samo, co świeże owoce, jednak pozwalają przetrwać do lata. Co warto zrobić z czereśni? Oto kilka pomysłów na przetwory, które musisz zrobić.
czytaj więcej
Małe buraczki marynowane w całości – jak je zrobić i wykorzystać?
Buraki to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe warzywo. Nie bez przyczyny określa się je mianem superfood. Zawiera wiele substancji, które wspierają zdrowie organizmu. Aby jednak zbytnio nam się nie znudziły, warto zrobić z nich…zaprawy. W ten sposób możesz cieszyć się smakiem buraków niezależnie od pory roku, a także zawsze mieć jakiś pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić marynowane buraczki?
czytaj więcej
Papryka marynowana – jak ją zrobić, co z niej zrobić i ile ma kalorii?
Domowe przetwory to nie tylko sposób na zachowanie świeżości wielu warzyw. To także idealne dodatki do obiadów, produkty, po które zawsze możesz sięgnąć. Znajdują się bowiem w spiżarni czy piwnicy – zdrowe, smaczne, przygotowane tak, jak lubisz. Idealnym przykładem jest papryka marynowana. Zrobisz ją bez większych problemów, przepis jest przecież banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów i dobrych składników. Jak zrobić marynowaną paprykę?
czytaj więcej
Jak pasteryzować słoiki na różne sposoby?
Z pewnością znasz takie określenie jak pasteryzacja i kojarzy ci się ono z mlekiem. Skojarzenie to jest bardzo słuszne! Dzięki pasteryzacji pozbywamy się z żywności drobnoustrojów i bakterii, a także przedłużamy jej datę do spożycia. W taki sposób można przygotować wiele potraw, przecierów oraz kompotów, by móc cieszyć się ich smakiem nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. W jaki sposób przeprowadzić proces pasteryzacji żywności w słoikach? Na to i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
czytaj więcej
Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Gdy nadchodzi wiosna, każdy aż się garnie do wycieczek – rowerowe rajdy, spływy kajakiem, biwaki czy wyjazd nad morze. Gdy planuje się taką wyprawę, trzeba się porządnie spakować! W torbach znajdą się potrzebne ubrania, akcesoria higieniczne, zabawki, a także jedzenie. W podróży apetyt się wzmaga, dlatego nie można zapomnieć o spakowaniu kilku przekąsek, dzięki którym będzie można cieszyć się czasem spędzanym z bliskimi bez odgłosów burczącego brzucha. W jaki sposób przygotować jedzenie na wycieczkę? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
czytaj więcej
Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Wycieczka w góry to nie lada przedsięwzięcie – trzeba przygotować ekwipunek, odpowiednie obuwie, ubrania, akcesoria, a także prowiant. Wyprawa na duże wysokości to spory wysiłek dla organizmu, dlatego trzeba zadbać o odpowiednie pożywienie i nawodnienie. Jakie jedzenie wziąć ze sobą w góry? Podpowiadamy!
czytaj więcej