Sok z buraka – jak go zrobić i dlaczego warto?

Sok z buraka to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów, ale także naturalny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. W prosty sposób możesz przygotować go w domu, ciesząc się jego dobroczynnymi właściwościami, które wspomagają układ krążenia, regulują ciśnienie krwi i pomagają w detoksykacji organizmu. Dowiedz się, jak łatwo zrobić sok z buraka i dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Sok z buraka
Sok z buraka – może nie każdy go lubi, ale na pewno każdemu dobrze zrobi wypicie szklanki tego soku dziennie. Sok z buraka czerwonego jest bowiem bogaty w takie składniki, jak azotany, które mogą poprawić wydolność fizyczną poprzez zwiększenie przepływu krwi i dostarczanie tlenu do mięśni. Dodatkowo buraki mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz wspierać zdrowie układu pokarmowego dzięki zawartości błonnika. Znane są również ze swoich właściwości detoksykacyjnych, wspierając procesy oczyszczania organizmu. Sok z buraka dostarcza także bogactwo witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza, magnezu i potasu, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia. Nie ma nic lepszego niż naturalny sok z buraka na zdrowy początek dnia.
Czytaj także:
- Jak zrobić sok w sokowniku krok po kroku?
- Jak zrobić sok z malin w sokowniku?
- 3 przepisy na pyszne soki z jabłek z sokownika!
- Jak zrobić sok w sokowniku krok po kroku?
Przepis na sok z buraka? Tu możesz eksperymentować!
Sok z buraka warto łączyć z innymi warzywami i owocami, żeby zwiększyć różnorodność witamin, które pijemy. Dlatego przygotowaliśmy przepis na sok z buraka z innymi warzywami. Taki, żeby każdy mógł spróbować czegoś w swoim guście.
Pierwszy przepis łączy w sobie buraki, marchew i jabłka. Będziesz potrzebować kilograma buraków, żeby uzyskać przynajmniej litr soku. Do tego 250 g jabłek i 250 g marchewki. Prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie jeżeli chodzi o zdrowie skory i włosów. To prawdziwy eliksir zdrowia, a nie tylko sok z buraka. Przepis na kolejny sok będzie miał w sobie pomarańcze. Cytrusy, niezwykle zdrowe i wspomagające naszą odporność, o dziwo dobrze łączące się ze smakiem buraków. Chociaż cytrusowe orzeźwienie pasuje do prawie wszystkiego, szczególnie jeśli mowa o sokach. Przyszykuj co najmniej dwie butelki, każda na jeden z przepisów. Warto jednak zaopatrzyć się też w mniejsze buteleczki, na przykład po to, by zapakować sok na drugie śniadanie dla swoich pociech.
Czytaj także:
- Sok z żurawiny – prosty przepis na zdrowy sok
- Jak zrobić sok z wiśni w sokowniku?
- Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku?
- 4 przepisy na pyszne soki z sokownika
- Sok z pigwy - jak go zrobić?
Jak zrobić sok z buraka?
Jak zrobić sok z buraka? Możesz skorzystać z sokowirówki, która doskonale poradzi sobie z tym zadaniem. Jeżeli chcesz zrobić pyszny sok, może też przydać się sokownik. Sokowniki dają duży komfort, bo w przeciwieństwie do soków robionych w słoiku, do soków z sokownika nie trzeba dodawać cukru.
Jak zrobić sok z buraka bez sokowirówki? Możemy sobie poradzić chociażby z blenderem. Do kielicha miksera wlewamy trochę wody, nie mniej niż pół szklanki. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki buraki i miksujemy całość. Takim sposobem w kilka minut zyskujemy gęsty, przypominający smoothie sok z buraka. Jak zrobić sok, żeby nie było w nim miąższu, za którym nie każdy przepada? Jest na to sposób. Buraki należy miksować na wysokich obrotach przez kilka minut. Następnie nad dzbankiem umieścić sitko wyłożone gazą i przelać zmiksowane buraki, dokładnie wyciskając z nich cały sok. Wiórki, które pozostaną, ponownie włożyć do miksera i dodać kolejną porcję wody. Miksować przez kilka minut, a potem znów przelać przez sitko z gazą, wyciskając sok. To stanowczo dwa najlepsze sposoby na to, jak wycisnąć sok z buraka.
Czytaj także:
- Sok z mięty - 5 propozycji na orzeźwiający syrop
- Sok pomidorowy - przepis na domowy sok
- Sok z jeżyn - przepis od Tadar.pl
- Sok z czerwonej porzeczki - sposób na wykorzystanie darów lata!
Jak zrobić sok z buraka na zimę?
Buraki co prawda dostaniemy w sklepie przez cały rok, jednak od maja do października znajdziemy je w najniższej cenie, więc warto pomyśleć o zrobieniu z nich przetworów. Jak zrobić sok z buraka na zimę, tak żeby przetrwał od maja nawet do wiosny następnego roku? Odpowiedz to pasteryzacja. Do tego będą Ci potrzebne słoiki na przetwory, które najpierw musisz dokładnie umyć i wyparzyć. Napełnij słoiki sokiem, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry, a następnie delikatnie stuknij słoikiem lub użyj noża, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Dokładnie zamknij słoiki, zakręcając pokrywki, ale niezbyt mocno, aby umożliwić wydostanie się powietrza podczas podgrzewania. Umieść słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką lub specjalnym rusztem, aby słoiki nie stykały się bezpośrednio z dnem garnka, a następnie zalej je wodą tak, aby były całkowicie zanurzone i woda sięgała około 2-3 cm powyżej pokrywek. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj słoiki przez 10-15 minut, w zależności od wielkości i rodzaju przetworów. Po zakończeniu procesu ostrożnie wyjmij słoiki z wody i pozostaw je do wystygnięcia na ściereczce lub desce. Można także pasteryzować słoiki w piekarniku ustawionym na 120°C, umieszczając je bez pokrywek na około 20 minut, a pokrywki wyparzyć w gorącej wodzie. Po wyjęciu z piekarnika słoiki szybko zamknij i pozostaw do wystygnięcia. Inną opcją jest pasteryzacja w zmywarce ustawionej na najwyższą temperaturę, bez detergentów, co trwa około godziny. Po wystudzeniu sprawdź, czy pokrywki są wklęsłe i nie poruszają się przy naciskaniu, co świadczy o prawidłowym zamknięciu. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, co zapewnia długą trwałość przetworów.
Sok z buraka – na co pomaga?
Buraki są skarbnicą witamin, więc czy sok z buraka jest zdrowy? Oczywiście, że tak. Co prawda, sposób przygotowania soku ma znaczenie, obróbka cieplna może pozbawić go części witamin, więc dla zdrowia lepszy jest zimny sok z buraka. Na co pomaga ta czerwona bomba witaminowa? Sok z buraka ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi dzięki obecnym w nim azotanom, co może także opóźnić rozwój demencji i nawet jej zapobiec. Jego regularne spożywanie wspiera utratę zbędnych kilogramów, ponieważ reguluje apetyt i pobudza perystaltykę jelit. Może także obniżać poziom cholesterolu i wspomagać leczenie stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo sok z buraka przyspiesza gojenie się ran dzięki obecności witamin i minerałów wspierających regenerację tkanek. Znasz już odpowiedź na to, czy sok z buraka jest zdrowy. Na pewno należy do warzyw, które powinniśmy regularnie dostarczać naszemu organizmowi.
Jednak to, o jakiej porze dnia pijemy sok z buraka, również ma znaczenie. Więc kiedy pić sok z buraka, żeby jego działanie było najlepsze? O poranku, kiedy jeszcze nic nie jedliśmy. Ponieważ sok z buraka wpłynie wtedy pozytywnie na nasze jelita i trawienie. Szklaneczka soku z buraka o poranku to bardzo zdrowa rutyna, którą każdy powinien wprowadzić do swojego życia.
Sok z buraka – właściwości
Wiesz już, na co jest pomaga burak, jednak co więcej daje nam sok z buraka? Właściwości, które w sobie kryje, są niezwykle korzystne dla zdrowia, głównie dzięki substancjom aktywnym, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego i mogą hamować zachodzące w nim reakcje zapalne. Jak myślisz, czy sok z buraka obniża ciśnienie? To nie mit, możesz obniżyć swoje ciśnienie, jeżeli będziesz regularnie pić sok z buraka. Żelazo, które się w nim znajduje, pomaga w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Buraki są bogate w składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, oraz witaminy, w tym witaminę C, foliany, witaminy z grupy B i β-karoten. Te składniki wspierają ogólną regenerację tkanek i wspomagają gojenie się ran, a także wspierają metabolizm, co przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.
A czy sok z buraka obniża cukier tak samo, jak pomaga z ciśnieniem? Tym razem buraki również nie zawiodły. Naturalne cukry obecne w warzywie uwalniane są do krwi stopniowo, co zapobiega nagłym skokom cukru we krwi.
Sok z buraka – przeciwwskazania
Nie każdy jednak może sobie pozwolić na codzienny sok z buraka. Przeciwwskazania powinny zaalarmować głównie osoby z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ sok z buraka może je dodatkowo obniżyć. Nie powinny go pić również osoby z kamicą nerkową i dną moczanową, ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które mogą zaostrzyć te schorzenia.
Jak długo można pić sok z buraka?
Jeżeli nie planujesz nalewania soku z buraka w duży słój i przechowywania go w piwnicy na zapas, warto wiedzieć, jak długo można pić sok z buraka. Może on stać maksymalnie 7 dni w lodówce, lepiej jednak wypić go w przeciągu 5 dni, ponieważ im dłużej stoi, tym mniej ma wartości odżywczych.
Regularne picie soku z buraka może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia, jednak należy pamiętać o przeciwwskazaniach i konsultować się z lekarzem, jeśli mamy wątpliwości dotyczące jego spożywania. Warto zatem sięgnąć po ten naturalny eliksir zdrowia i cieszyć się jego dobroczynnym działaniem.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej