Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy

Aktualności 6.08.2022

Dzięki rosnącej modzie na zero i less waste, coraz więcej osób dowiaduje się tego, co wiedziały już nasze babcie – że wiele produktów, które wyrzucaliśmy do śmieci, nadaje się do jedzenia. Tak jest chociażby z liśćmi niektórych warzyw, na przykład liśćmi rzodkiewki. Mają wyrazisty smak, są zdrowe i można zrobić z nich naprawdę pyszne dania.

Czy liście rzodkiewki są jadalne?

Jeśli zastanawiasz się, czy liście rzodkiewki są jadalne¸ możemy odpowiedzieć bez zastanowienia – tak! Liście z rzodkiewki to, podobnie jak liście selera czy winogron, doskonały dodatek do wielu potraw oraz składnik dań, których nie powstydziłby się niejeden szef kuchni. Oczywiście liście rzodkiewki powinny być w odpowiednim stanie, by poddać je dalszej obróbce. Muszą być jędrne, zielone, bez plam czy ubytków. Te będą smakować najlepiej. Po kupieniu rzodkiewek, liście najlepiej od razu przerzucić w pojemniki na żywność, by wykorzystać je później, gdy najdzie Cię ochota na pesto czy koktajl. A dlaczego warto je jeść? Nie tylko ze względu na smak, ale także na właściwości.

Czytaj także:

Liście rzodkiewki – właściwości

Czy liście rzodkiewki są zdrowe? Oczywiście, że tak. Ich ostry, wyrazisty smak, to niejedyna zaleta. Co kryją w sobie liście rzodkiewki? Wartości odżywcze nie są spektakularne – nie znajdziesz w nich wiele białka czy kalorii, by móc zapewnić sobie energię na cały dzień. Dlatego liście powinny stanowić wyłącznie dodatek do dania lub jeden z jego elementów. A jednak liście rzodkiewki mogą zaoferować nam naprawdę dużo witamin i minerałów.

Znajdziesz w nich spore ilości witaminy C, żelazo oraz wapń, a także fosfor. Oprócz tego, liście rzodkiewki zawierają glukozynolany, czyli związki o działaniu antyrakowym. Dzięki temu charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Gdy więc przychodzi pora na rzodkiewki, koniecznie zachowaj liście, by przyrządzić z nich…no właśnie, co? Oto kilka przepisów, które mogą Ci się przydać.

Czytaj także:

Liście rzodkiewki – przepis

Do czego przydadzą Ci się liście rzodkiewki? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, gdyż liście najczęściej dodawane są jako jeden z wielu składników – na przykład do sałatek czy koktajli, ale także zup.

Interesujące z pewnością mogą wydać Ci się takie wynalazki jak kiszone liście rzodkiewki (najlepiej z całymi rzodkiewkami, które po ukiszeniu są po prostu pyszne), bądź liście rzodkiewki duszone. To jednak nadal dodatki do obiadu bądź interesujące przekąski.

Do czego mogą przydać Ci się liście rzodkiewki? Sałatka z nich jest po prostu doskonała – pikantna i bardzo wyrazista. Jeśli masz w domu dużo liści, możesz zastąpić nimi sałatę, choć te elementy rzodkiewki doskonale komponują się również z rukolą. Wystarczy, że do liści dodasz orzechy włoskie, pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz pokrojoną w kostkę gruszkę na przełamanie smaku. Wszystko zalej winegretem, który zrobisz ze 100 mililitrów oliwy, 2 łyżek musztardy i 10 mililitrów soku z cytryny (miarki kuchenne pomogą Ci w odpowiednim odmierzeniu składników na sos).

Jak jeszcze wykorzystać liście rzodkiewki? Sok z nich to dość oryginalny pomysł, który z pewnością spodoba się osobom uwielbiającym zielone, wyciskane napoje z warzyw i owoców. Pamiętaj jednak, że liście dadzą niewielkie ilości soku, który będzie bardzo intensywny w smaku.

Liście rzodkiewki – pesto

Jak przygotować pyszne pesto? Liście rzodkiewki polecają się w kuchni. To doskonały przepis, który możesz wykorzystać, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Pesto musisz tylko połączyć z makaronem.

Od czego zacząć? Sięgnij po zestawy noży kuchennych i wybierz ostry nóż, którym odetniesz precyzyjnie liście. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie przełóż do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego. Dodaj kilka łyżek pestek słonecznika (około 4-5), dwa ząbki czosnku, 20 mililitrów oliwy z oliwek, sok z cytryny i cztery łyżki płatków drożdżowych. Przyda się też sól i pieprz do smaku. Blenduj, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką konsystencję. Możesz dodać więcej oliwy, jeśli jest to konieczne. Następnie przełóż wszystko do miski (półmiski i salaterki też się sprawdzą) i zakryj folią spożywczą. Włóż do lodówki. Możesz przełożyć pesto również do słoiczków, jeśli użyjesz go dopiero za kilka dni.

Widzisz, jak wiele pysznego można zrobić z tak niepozornego składnika? Koniecznie sprawdź, jak smakują dania z dodatkiem liści rzodkiewki.