Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy
Dzięki rosnącej modzie na zero i less waste, coraz więcej osób dowiaduje się tego, co wiedziały już nasze babcie – że wiele produktów, które wyrzucaliśmy do śmieci, nadaje się do jedzenia. Tak jest chociażby z liśćmi niektórych warzyw, na przykład liśćmi rzodkiewki. Mają wyrazisty smak, są zdrowe i można zrobić z nich naprawdę pyszne dania.
Czy liście rzodkiewki są jadalne?
Jeśli zastanawiasz się, czy liście rzodkiewki są jadalne¸ możemy odpowiedzieć bez zastanowienia – tak! Liście z rzodkiewki to, podobnie jak liście selera czy winogron, doskonały dodatek do wielu potraw oraz składnik dań, których nie powstydziłby się niejeden szef kuchni. Oczywiście liście rzodkiewki powinny być w odpowiednim stanie, by poddać je dalszej obróbce. Muszą być jędrne, zielone, bez plam czy ubytków. Te będą smakować najlepiej. Po kupieniu rzodkiewek, liście najlepiej od razu przerzucić w pojemniki na żywność, by wykorzystać je później, gdy najdzie Cię ochota na pesto czy koktajl. A dlaczego warto je jeść? Nie tylko ze względu na smak, ale także na właściwości.
Czytaj także:
- Jak przechowywać rzodkiewki?
- Co można zrobić z rzodkiewki?
- Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
Liście rzodkiewki – właściwości
Czy liście rzodkiewki są zdrowe? Oczywiście, że tak. Ich ostry, wyrazisty smak, to niejedyna zaleta. Co kryją w sobie liście rzodkiewki? Wartości odżywcze nie są spektakularne – nie znajdziesz w nich wiele białka czy kalorii, by móc zapewnić sobie energię na cały dzień. Dlatego liście powinny stanowić wyłącznie dodatek do dania lub jeden z jego elementów. A jednak liście rzodkiewki mogą zaoferować nam naprawdę dużo witamin i minerałów.
Znajdziesz w nich spore ilości witaminy C, żelazo oraz wapń, a także fosfor. Oprócz tego, liście rzodkiewki zawierają glukozynolany, czyli związki o działaniu antyrakowym. Dzięki temu charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Gdy więc przychodzi pora na rzodkiewki, koniecznie zachowaj liście, by przyrządzić z nich…no właśnie, co? Oto kilka przepisów, które mogą Ci się przydać.
Czytaj także:
Liście rzodkiewki – przepis
Do czego przydadzą Ci się liście rzodkiewki? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, gdyż liście najczęściej dodawane są jako jeden z wielu składników – na przykład do sałatek czy koktajli, ale także zup.
Interesujące z pewnością mogą wydać Ci się takie wynalazki jak kiszone liście rzodkiewki (najlepiej z całymi rzodkiewkami, które po ukiszeniu są po prostu pyszne), bądź liście rzodkiewki duszone. To jednak nadal dodatki do obiadu bądź interesujące przekąski.
Do czego mogą przydać Ci się liście rzodkiewki? Sałatka z nich jest po prostu doskonała – pikantna i bardzo wyrazista. Jeśli masz w domu dużo liści, możesz zastąpić nimi sałatę, choć te elementy rzodkiewki doskonale komponują się również z rukolą. Wystarczy, że do liści dodasz orzechy włoskie, pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz pokrojoną w kostkę gruszkę na przełamanie smaku. Wszystko zalej winegretem, który zrobisz ze 100 mililitrów oliwy, 2 łyżek musztardy i 10 mililitrów soku z cytryny (miarki kuchenne pomogą Ci w odpowiednim odmierzeniu składników na sos).
Jak jeszcze wykorzystać liście rzodkiewki? Sok z nich to dość oryginalny pomysł, który z pewnością spodoba się osobom uwielbiającym zielone, wyciskane napoje z warzyw i owoców. Pamiętaj jednak, że liście dadzą niewielkie ilości soku, który będzie bardzo intensywny w smaku.
Liście rzodkiewki – pesto
Jak przygotować pyszne pesto? Liście rzodkiewki polecają się w kuchni. To doskonały przepis, który możesz wykorzystać, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Pesto musisz tylko połączyć z makaronem.
Od czego zacząć? Sięgnij po zestawy noży kuchennych i wybierz ostry nóż, którym odetniesz precyzyjnie liście. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie przełóż do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego. Dodaj kilka łyżek pestek słonecznika (około 4-5), dwa ząbki czosnku, 20 mililitrów oliwy z oliwek, sok z cytryny i cztery łyżki płatków drożdżowych. Przyda się też sól i pieprz do smaku. Blenduj, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką konsystencję. Możesz dodać więcej oliwy, jeśli jest to konieczne. Następnie przełóż wszystko do miski (półmiski i salaterki też się sprawdzą) i zakryj folią spożywczą. Włóż do lodówki. Możesz przełożyć pesto również do słoiczków, jeśli użyjesz go dopiero za kilka dni.
Widzisz, jak wiele pysznego można zrobić z tak niepozornego składnika? Koniecznie sprawdź, jak smakują dania z dodatkiem liści rzodkiewki.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej