Jak wyczyścić przypalony garnek po powidłach?

Jak wyczyścić przypalony garnek po powidłach?
Woda i płyn do naczyń – praktycznie tyle wystarczy, by umyć przypalony garnek po powidłach. W sytuacji gdy przypalenie jest bardzo duże, można sięgnąć po sodę oczyszczoną, sól albo ocet. Nie musisz jednak korzystać ze specjalnych substancji chemicznych. Wystarczy trochę cierpliwości i przypalenie usuniesz bez konieczności wydawania pieniędzy na mało ekologiczne środki chemiczne.
Jak wyczyścić przypalony garnek po powidłach, by nie uszkodzić naczynia? Przede wszystkim zrezygnuj ze skrobania spalenizny za pomocą drucianej gąbki czy też noża albo widelca. W ten sposób nie tylko nie pozbędziesz się przypalenia, ale dodatkowo porysujesz powierzchnię garnka. Co więcej, przykładowo klasyczny garnek na indukcję pokryty emalią albo garnki do płyty ceramicznej ze stali w wersji zniszczonej mogą wydzielać szkodliwe substancje. Nieodpowiednim sposobem mycia zniszczysz całe komplety garnków. Jak więc poprawnie je myć? Oto kilka wskazówek.
Czytaj także:
- Jaki garnek do gotowania mleka wybrać? 7 podpowiedzi
- Garnek do gotowania na parze – dlaczego warto go mieć? 5 powodów
Jak umyć przypalony garnek po powidłach?
Niezależnie od tego, czy chcesz umyć garnki wysokie, garnki do gotowania na parze czy też klasyczne, sposób ich czyszczenia jest taki sam. Jak umyć przypalony garnek po powidłach? Zalej naczynie ciepłą wodą w taki sposób, by zakryła przypalone elementy. Wylej zawartość po około 20 minutach i umyj z wykorzystaniem płynu do naczyń. W przypadku silniejszych zabrudzeń woda w garnku może stać o wiele dłużej.
Jeżeli resztki powideł nie odkleją się od dna, posyp je sodą oczyszczoną, by zakryć wszystkie zabrudzenia. Pozostaw tak zasypany garnek nawet na pół dnia. Jeśli nie chcesz tyle czekać, to po ok. 20 minutach od dodania sody oczyszczonej dolej nieco wody i płynu do garnka - i umyj naczynie.
Pamiętaj, że tę metodę możesz wykorzystać jedynie w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, garnków ceramicznych czy żeliwnych. Soda oczyszczona nie nadaje się natomiast do czyszczenia garnków wykonanych z aluminium. W ich przypadku warto zastosować sól oraz ocet.
Czytaj także:
- Garnek do gotowania makaronu – co musisz o nim wiedzieć?
- Kiedy przydają się garnki wysokie? 6 propozycji
Jak wyczyścić przypalony garnek od śliwek?
Gdy jednak soda oczyszczona nie pomogła, a Ty stoisz przed perspektywą wyrzucenia zestawu garnków z powodu przypalenia, możesz użyć octu. Jak wyczyścić przypalony garnek od śliwek z jego zastosowaniem? Otóż czyszczenie garnka przypalonego rozpocznij od przygotowania specjalnej receptury. Najpierw do naczynia wlej ocet i wodę w proporcji 2:1. Teraz czas na podgrzewanie zawartości do czasu aż całość zacznie wrzeć. Wówczas możesz już zdjąć garnek z ognia i dodać do niego 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Odstaw garnek na bok na około 20 minut. Po tym czasie kawałki spalenizny powinny odklejać się od powierzchni. Wylej wodę i umyj garnek, wykorzystując do tego płyn do naczyń. Warto wspomnieć, że metody z octem nie należy stosować w przypadku garnków emaliowanych.
Sposobem na czyszczenie garnków emaliowanych, ze stali nierdzewnej, żeliwnych, aluminiowych i z powłoką teflonową jest zasypanie zabrudzenia dużą ilością soli kuchennej. Następnie całość zalewa się szklanką wody. Mieszaninę trzeba pozostawić na noc. Po tym czasie zabrudzenie powinno się odkleić lub być łatwiejsze do umycia.
Czytaj także:
Czym wyczyścić przypalony garnek po powidłach?
Materiał do czyszczenia dostosuj do tego, z czego jest wykonany Twój garnek pojedynczy. Unikaj ostrych gąbek. Czym wyczyścić przypalony garnek po powidłach? Wykorzystaj do tego miękką gąbeczkę, ewentualnie myjkę z miękkim włosiem.
Chcąc uniknąć problemów związanych z przypalonym garnkiem, wybieraj garnki z grubym dnem. Sprawdzą się tu np. garnki ze stali nierdzewnej. Podczas gotowania staraj się na bieżąco mieszać powidła, wykorzystując do tego akcesoria i przybory kuchenne. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko przypalenia.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej