Jak zrobić masło orzechowe?

Kremowe, aromatyczne masło orzechowe to doskonały dodatek do pieczywa, naleśników i innych potraw. Ten smakołyk jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale także prosty w przygotowaniu. W jaki sposób przyrządza się masło orzechowe? Odpowiedzi szukaj w dalszej części tego artykułu.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
W świecie kulinarnych przyjemności istnieją smaki, których nie da się zapomnieć. Do tej wyjątkowej grupy z pewnością należy masło orzechowe. Ten niezwykle smaczny i wszechstronny dodatek, który można stosować na różne sposoby — od smarowania chleba po dodawanie do smoothie.
Masło można kupić w sklepie, jednakże najlepiej smakuje zrobione własnoręcznie. Przygotowanie tego smakołyku w domu daje możliwość dostosowania go do własnego gustu, a także pozwala na drobne eksperymenty kulinarne (np. wykorzystanie do masła kilku różnych rodzajów orzechów).
Jak zrobić masło orzechowe? To, jak się robi masło orzechowe to w zasadzie niezwykle prosta rzecz — wystarczy zblendować orzechy z olejem i przyprawami, a w kilka chwil uzyska się niezwykle kremowe, aromatyczne, domowe masło orzechowe z dowolnych orzechów.
Do takiego masła orzechowego można dodać sól, miód, chili, cukier, albo przygotować je w wersji fit np. bez cukru. Gotowe, domowe masło orzechowe można przechowywać w temperaturze pokojowej, o ile posiada się szczelny pojemnik (np. słoiki), albo przetrzymywać w dowolnym naczyniu z pokrywką (np. pojemniku ceramicznym z pokrywką i klipsem) w lodówce.
Przepis na masło orzechowe — wersja podstawowa
Jak wygląda najbardziej podstawowy przepis na masło orzechowe, które znamy z amerykańskich filmów? Masło orzechowe, którym smaruje się pancakes bohaterów występujących w filmach z Hollywood, przyrządza się z orzeszków ziemnych i oleju, a sam przepis jest niezwykle prosty do zrealizowania. Do jego przyrządzenia nie potrzeba dziadka do orzechów ani innych nietypowych kuchennych akcesoriów — wystarczy dobry blender, precyzyjna miarka kuchenna, duży słoik oraz łyżka i można działać!
Składniki:
- 400 g orzechów ziemnych niesolonych obranych
- 20 ml oleju rzepakowego
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy podpraż w piekarniku ustawionym na 180 stopni C lub na suchej patelni. Przełóż uprażone orzechy do blendera. Dodaj olej roślinny i szczyptę soli. Blenduj składniki na gładką masę, zatrzymując się co jakiś czas, aby przesunąć masę w dół blendera. Jeśli masło jest zbyt gęste, dodaj więcej oleju, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Możesz pokusić się o dodanie miodu, aby delikatnie dosłodzić masło. Gotową masę przełóż do słoika albo nałóż na nóż obiadowy i od razu posmaruj nim kanapki!
Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?
Z jakich orzechów poza ziemnymi można zrobić masło orzechowe? Skład masła orzechowego można dostosować do swoich potrzeb i preferencji. Alternatywne wersje masła najczęściej przyrządza się z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, ale równie dobrze mogą być to orzechy macadamia, pekan, nerkowce, a nawet pistacje.
Każdy z wymienionych rodzajów nadaje masłu unikatowy smak i aromat — dla przykładu wersja z orzechów włoskich ma intensywny, lekko korzenny smak, a migdałowa jest bardzo delikatna i subtelna. Przetestuj różne wariant i wybierz ten, który smakuje Ci najbardziej!
Pamiętaj tylko o tym, aby używane przez Ciebie orzechy pochodziły ze świeżo otwartej paczki. Zwietrzałe orzechy będą miały mało intensywny smak i aromat. Niewykorzystane orzechy przełóż do pojemnika na produkty sypkie, aby maksymalnie przedłużyć ich świeżość.
Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich?
Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich? Przepis na masło orzechowe z orzechów włoskich nie różni się wiele od wersji podstawowej — obrane i podprażone orzechy należy zmieszać z łyżką oleju, szczyptą soli oraz miodem i wanilią, aby uzyskać idealnie gładkie masło z lekko korzennym posmakiem.
Sekretem uzyskania idealnego masła z orzechów włoskich jest dokładne obranie orzechów z łupin. Rozłupane orzechy najpierw wymocz we wrzątku przez co najmniej 30 minut, a potem wrzuć je na suchą patelnię i upraż. W trakcie prażenia skórka sama zacznie odchodzić od orzechów. Tak przygotowane orzechy przełóż do miski (w kategorii miski i misy kuchenne z pewnością znajdziesz interesujące modele) lub innego naczynia i potrząśnij nim kilka razy, aby łupiny w całości oddzieliły się od orzechów.
Jak zrobić masło orzechowe z orzechów laskowych?
Jak zrobić masło orzechowe z orzechów laskowych i innych rodzajów orzechów? Aby uzyskać idealnie gładkie i kremowe masło z orzechów laskowych należy wybrać orzechy jak najlepszej jakości i świeżości, a potem należy uprażyć je w piekarniku lub na patelni, by pozbyć się łupinek i wydobyć z nich głębię smaku.
A dalej już wiesz — orzechy należy zblendować wraz z wybranym przez siebie olejem roślinnym. Najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy z uwagi na neutralny smak. Jeśli jednak chciałbyś nadać swojej paście orzechowej wyjątkowego posmaku, możesz użyć kilku kropel oleju z awokado, migdałów lub z nasion lnu.
Jak zrobić masło orzechowe bez blendera?
Jak zrobić masło orzechowe bez blendera — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście!. Jeśli nie posiadasz blendera, orzechy można zmielić w młynku do kawy lub użyć mocnej maszynki do mięsa albo moździerzu. Takie orzechy najpierw porządnie upraż, aby łatwiej było je skruszyć, a potem rozgnieść na gładką masę. Proces ten może być bardziej czasochłonny, ale efekt nadal będzie równie smaczny! Dodaj do masła różne dodatki, takie jak cynamon czy wanilia, aby urozmaić jego smak i aromat.
Jak rozrzedzić masło orzechowe?
Jak rozrzedzić masło orzechowe, kiedy wyjdzie zbyt gęste i twarde? Ten problem często zdarza się dość często, ale nie jest powodem do paniki. Masło można w prosty i szybki sposób rozrzedzić, nie tracąc na jakości. Aby rozrzedzić zbyt gęste masło orzechowe, dodaj odrobinę oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj, a potem przełóż do szczelnego pojemnika.
Jak przechowywać masło orzechowe?
Czy masło orzechowe można trzymać w lodówce, czy lepiej jednak schować je do szafki? Jeśli nie wiesz, jak przechowywać masło orzechowe, to dobrze trafiłeś! Z przyjemnością zdradzimy Ci, jak przechowywać własnoręcznie zrobione masło.
Masło przechowuj w zamykanym pojemniku (najlepiej szklanym lub ceramicznym) w lodówce, aby zachować świeżość i smak. Jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję, możesz przechowywać domowe masło orzechowe w temperaturze pokojowej, jednakże musisz liczyć się z tym, że wpłynie to na jego trwałość.
Czytaj także:
Jak zrobić dewolaje, żeby masło nie wypływało?
Jak przechowywać masło? Podpowiadamy!
Smażona śmietana – jak ją zrobić i do czego wykorzystać?
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej